Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Λυκίσκοι, μπαχάρια και παλαιώσεις σε Bourbon και Ρούμι από τους Δανούς της Mikkeller !

Ανεξάντλητος και αστείρευτος ο Mikkel στη Δανία συνεχίζει τις βρασιές του και βγάζει στην κυκλοφορία όλο και και περισσότερες νέες μπύρες, πειραματικές και μη ...
Άλλες τρεις (3) νέες ετικέτες από την Mikkeller πήραν την έγκριση κυκλοφορίας : μια American style India Pale Ale, μια Imperial Porter και μια Belgian Strong Ale, όλες με την υπογραφή του Mikkel ...


Mikkeller Bravo :  μια ετικέτα που αποτελεί μέρος της σειράς "Mikkeller Single hop Ipa". Με αυτό το project ο Mikkel αποσκοπεί να αναδείξει τον μαγικό κόσμο του λυκίσκου μέσα από τις διαφορετικές ποικιλίες που χρησιμοποιεί για την παραγωγή 18 ετικετών. Κάθε μπύρα θα παρασκευάζεται μόνο με ένα είδος λυκίσκου ( single hop), ώστε ο καταναλωτής να μπορεί να μυρίζει και να γεύεται ξεχωριστά την κάθε ποικιλία.

Τί πάει στραβά στην Ελλάδα ; Ρωτήστε τον Δημήτρη Πολιτόπουλο !!

Για μια ακόμη φορά το θέμα " Μπύρα στην Ελλάδα" και όλο το ευρύτερο κοινωνικο-οικονομικό σκηνικό του μονοπωλιακού καθεστώτος που βιώνει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είδε το φως της δημοσιότητας.


Αυτή τη φορά με το θέμα-αγκάθι της ελληνικής αγοράς ζύθου, και όχι μόνο, καταπιάστηκε η New York Times σε ένα εκτενέστατο, θα το χαρακτήριζα, άρθρο του Landon Thomas Jr με τίτλο
"What’s Broken in Greece? Ask an Entrepreneur" ...
το οποίο δημοσιεύτηκε χθες στις 29 Ιανουαρίου του 2011 και που καταπιάνεται ούτε λίγο ούτε πολύ με ολόκληρη την ιστορία της χώρας μας, από τους αναχρονιστικούς νόμους του Βασιλιά Όθωνα μέχρι και το σήμερα ..

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Οι καλύτερες μπύρες του κόσμου. Συγκριτικά αποτελέσματα RateBeer και Beer Advocate

Συνεχίζοντας το προηγούμενο post, σχετικά με τη δημοσίευση της λίστας με τις κορυφαίες μπύρες - ζυθοποιίες της χρονιάς από το Rate Beerθα ήθελα να αντιπαραθέσω και την λίστα με τις καλύτερες μπύρες, που δημοσιεύει (σε σταθερή βάση) το έταιρο site μπυροκριτικής, το Beer Advocate

Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αρκετές απ' τις μπύρες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της μιας λίστας δεν χαίρουν της ίδιας εκτίμησης και απ' το άλλο site. Κάποιες μάλιστα δεν είναι καν στη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης - Narke!
(για την απουσία βέβαια της τελευταίας από τη λίστα του Beer Advocate, ο λόγος είναι οι λίγες - κάτω του ορίου των 109 - κριτικές)


Beer Advocate's Top Beers on Planet Earth

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

RateBeer Best 2011

Το δημοφιλέστερο site μπυροκριτικής στο κόσμο, το RateBeer, ανακοίνωσε σήμερα τη λίστα με τους κορυφαίους της χρονιάς. 3 εκκατομύρια κριτικές για 130.000 μπύρες από 10.000 ζυθοποιίες, συμμετείχαν στην επιλογή, βάσει των βαθμών που είχαν δώσει τα ίδια τα μέλη του portal, γνωστοί και ως Ratebeerians.
Οι κατηγορίες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Top100 με τις καλύτερες μπύρες και το ανάλογο Top100 με τις καλύτερες ζυθοποιίες. Υπάρχουν όμως κι άλλες λίστες, όπως αυτές με τα πιο δημοφιλή (στα μέλη του RateBeer πάντα) beer restaurants, beer bars, brewpubs, αλλά και επιμέρους λίστες με τις καλύτερες μπύρες ανά είδος ή ανά χώρα.




Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Discovery Channel Presents “How Beer Saved the World"

Μπορεί η δημοφιλής σειρά Brew Masters να κόλλησε στο 5ο επεισόδιο, αλλά το Discovery Channel σπεύδει να καλύψει τους φίλους της μπύρας μ' ένα ωριαίο αφιέρωμα στη μπύρα και την συνεισφορά της στον πολιτισμό, ανά τους αιώνες.


Στον αέρα στις 30 Ιανουαρίου. Αμφιβάλω αν θα το δούμε και στο ελληνικό πρόγραμμα του Discovery που φιλοξενεί η Nova, αλλά όπως και με τους Brew Masters... όλο και κάποια "άκρη" θα βρούμε... Προς το παρόν, δείτε το trailer



Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

De Struise Roste Jeanne :: ο θρύλος της κοκκινομάλλας μάγισσας του Newport !!

Ήταν άσχημη, γεμάτη καφετιά σημάδια και σπίλους στο πρόσωπο και στο κορμί της. Ο πατέρας της, ο Jan, ήταν φούρναρης και έπασχε από επιληψία. Όταν αυτός αποδήμησε εις τόπον χλοερό και δροσερό, τότε αυτή ανέλαβε το αρτοποιείο.
Βρέθηκαν στην κατοχή της "ύποπτα" βιβλία ιατρικής και κατηγορήθηκε ως μάγισσα. Βασανίστηκε σχεδόν μέχρι θανάτου και κάηκε τελικά στην πυρά, αφού πρώτα υποχρεώθηκε να παραδεχτεί την οποιαδήποτε σχέση της με τις σκοτεινές δυνάμεις ...


Ο λόγος για την Κοκκινομάλλα Jeanne Panne, όνομα που της δόθηκε από το κοκκινοχάλκινο χρώμα των μαλλιών της. Ο σκοταδισμός του Μεσαίωνα και το κυνήγι μαγισσών εκείνης της περιόδου δεν μπορούσε να αφήσει ανέγγιχτη την Roste (κόκκινη) Jeanne η οποία και αποτέλεσε ένα θρύλο για την πόλη του Newport (Nieuwpoort) του Βελγίου κατά τον 17ο αιώνα.

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Hel & Verdoemenis. Καταδικασμένος στη Κόλαση και… πόσο μ’ αρέσει!

De Molen στα Ολλανδικά θα πει ο Μύλος και απ’ τις χιλιάδες μύλους της Ολλανδίας, έμελλε στο μύλο της μικρής κωμόπολης του Bodegraven να γίνει γνωστός, όχι τόσο λόγω της ιστορίας του όσο λόγω της μικροζυθοποιίας που στήθηκε στο χώρο του, απ’ τον Menno Olivier. Μια μικρή ζυθοποιία με μόλις 5 εκατόλιτρα παραγωγή το χρόνο (όσο ένας δραστήριος homebrewer δηλαδή Ο Γελαστούλης ζεσταίνεται ) που όμως μέσα σε μόλις τέσσερα χρόνια κατάφερε να αναγνωρισθεί όχι μόνο ως μακράν η καλύτερη ζυθοποιία της Ολλανδίας αλλά και ως μια απ’ τις καλύτερες στον κόσμο, σύμφωνα με το Ratebeer.

2-3 Actueel.indd


Ο Menno Olivier ξεκίνησε ως homebrewer, φτιάχνοντας μπύρες στη κουζίνα του σπιτιού του για να μαθητεύσει στη συνέχεια δίπλα σ’ ένα ζυθοποιό απ’ το Westmaas που έφτιαχνε τις μπύρες του στο Βέλγιο. Κατόπιν ασχολήθηκε επαγγελματικά πλέον, σε σχετικά μικρές ολλανδικές ζυθοποιίες, αρχικά στην De Texelse και τέλος την De Prael, έως ότου αποφάσισε να πραγματοποιήσει το δικό του όνειρο. Παράλληλα με τη δουλειά του σε μια ακόμη ολλανδική ζυθοποιία, την de Pelgrim, οργάνωσε το γκαράζ του σπιτιού του ένα χώρο μικροζυθοποίησης όπου πειραματιζόταν σε δικές του συνταγές, έδινε επαγγελματικές συμβουλές σε homebrewers αλλά και έκανε σεμινάρια ζυθοποίησης.

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Στα 6 εκατομμύρια βαρέλια το όριο για την Αμερικανική Μικροζυθοποιία

Τρεις ξεχωριστές ειδήσεις απ' το χώρο της μπύρας στην Αμερική, καθεμιά με το δικό της ενδιαφέρον
Η κύρια είδηση που θα μας απασχολήσει είναι μια εξέλιξη του τελευταίου μηνός, που έχει όμως μεγάλη σημασία... Ο σύνδεσμος των Αμερικανών Ζυθοποιών (Brewers Assosiation *1) ανέβασε το όριο για να θεωρείται μια ζυθοποιία μικρή (craft brewer *2) από τα 2 εκατομμύρια στα 6 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο, αυτό έγινε με το εξής σκεπτικό:  Όταν το αμερικανικό κράτος αποφάσισε να δώσει φορολογικά κίνητρα ανάπτυξης στην μικροζυθοποιία, πριν 34 χρόνια, αυτή δεν είχε το μέγεθος που έχει τώρα, τόσο σε αριθμό ζυθοποιών όσο και σε παραγωγή. Το όριο που είχε καθορισθεί τότε απ' τον σύνδεσμο για να θεωρείται μια ζυθοποιία μικρή (craft) ήταν τα 2 εκατομμύρια βαρέλια το χρόνο. όταν στη μεγάλη ζυθοποιία (mass production) . Ανάλογη βέβαια ήταν και η αύξηση του μεγέθους των μεγάλων ζυθοποιϊών μαζικής παραγωγής αυτά τα χρόνια, όταν η παραγωγή του μεγαλύτερου ζυθοποϊού αυξήθηκε από 45 εκατομμύρια βαρέλια στα 300.

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Veldensteiner Weiβbier

Στα βορεια συνορα της Βαυαριας βρισκεται το πανεμορφο κ επιβλητικο δασος του Veldenstein.

Εκει λοιπον στο Neuhaus της Φρανκονιας κατω από το αγρυπνο βλεμα του κάστρου που φερει επισης το ονομα Veldenstein castle βρισκεται η ζυθοποιια Kaiser Bräu.

Από Messina σε Νέδα και από Ρεθυμνιακή σε ... Brink's !!!

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, η μπύρα Messina της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας του κυρίου Ντάνιελ Χατζόπουλου είχε μετονομαστεί σε μπύρα Nέδα (Neda beer).
Η αλλαγή του ονόματος έγινε αναγκαστικά καθώς το "Messina" αποτελεί διεθνώς κατοχυρωμένο ιταλικό τοπωνύμιο και θα αντιμετώπιζε προβλήματα προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόβλημα το οποίο είχε αντιμετωπίσει με το κρασί της η εταιρεία Παπαδημητρίου που αναγκάστηκε να το αλλάξει. Από την άλλη πλευρά διαπιστώθηκε ότι στο υπουργείο Εμπορίου ήταν κατοχυρωμένα όλα τα ονόματα που παρέπεμπαν στο "Messina" και έτσι η εταιρεία επέλεξε το "Νέδα" ως μεσσηνιακό και... σίγουρο.

 Άποψη από το εξωτερικό της Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας έτσι όπως το φωτογράφησα το καλοκαίρι του 2009 που βρέθηκα εκεί για το γάμο του αδερφού μου!
Δυστυχώς έμεινα μόνο με την εξωτερική όψη, αφού ο κύριος Brink σαν πολυάσχολος που ήταν δε δεχόταν επίσκεψη στο Ζυθοποιείο του πλην Παρασκευής και κατόπιν ραντεβού.

Χθες το βράδυ ο αδερφός μου ως μόνιμος πλέον κάτοικος Κρήτης ( Ηράκλειο-Ρέθυμνο) μου σφύριξε πως κάτι παιζει με την Ρεθυμνιακή μπύρα στα τοπικά νέα. Έτσι έψαξα στο διαδίκτυο για περαιτέρω πληροφορίες και ασφαλώς βρήκα πως είχε δίκιο!



Το νέο μπουκάλι με τη νέα ετικέτα που έχει μετονομαστεί σε Brink's

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

LOST in translation AND finally FOUND ... μέσα στα κρυμμένα μυστικά μιας Ale του Χαμένου Αββαείου!


"A life worth living is a life full of discovery and we are reminded that everywhere there is opportunity. We brewed Lost and Found Abbey Ale to pay homage to the great monastic breweries of Belgium.
Like us, we hope you’ll take the time to discover a beer that breathes aromas of figs, raisins and candied fruits. Join us by raising your glass as we offer a toast then to patience, perseverance and all the things we have lost along the way and were somehow lucky enough to find once again.
All it takes is a desire to seek out and find these things, these moments and everything in between."

20 χρόνια πτήσης για τη Flying Dog. Raging Bitch και Snake Dog

20 χρόνια συμπληρώθηκαν από τη δημιουργία του brew pub “Flying Dog” στο Aspen του Colorado. Πίσω απ' την Flying Dog βρίσκεται η cult φυσιογνωμία του George Stranahan.
stranahan photoΠρώην καθηγητής πανεπιστημίου, ακτιβιστής, αντικομφορμιστής, αγύριστο μυαλό, καλλιτεχνική φύση και φίλος του επίσης cult, αποδημήσαντος από το 2005 Hunter S. Thompson, εμπνευστή του περίφημου "Gonzo spirit" και συγγραφέα του "Fear and Loathing in Las Vegas" ενός αυτοβιογραφικού road trip που γυρίστηκε και ταινία από τον Terry Gilliam με τους Johny Depp και Benicio Del Toro.

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Jester King Black Metal Imperial Stout...


H μικροζυθοπoιια Jester King Craft Brewery εβαλε μπρος τα καζανια της τον Σεπτεμβρη του 2010 στο Austin του Texas των HΠΑ. Μεχρι εδω τιποτα το αξιοπροσεκτο για τα δεδομενα των ΗΠΑ μιας και για μια χωρα που αριθμει περι τις 1500 μικροζυθοποιίες δεν ειναι και κατι το τρομερο να ανοιγει αλλη μια. Αυτο ομως που την κανει αξιοπροσεκτη για μενα τουλαχιστον ειναι μια ετικετα που κυκλοφορησε τον Δεκεμβρη του 2010 με το ομομα Jester King Black Metal Imperial Stout...!!! Kαταλαβαινετε λοιπον για πιο λογο με το που διαβασα για αυτην την μπυρα απλα την ευρωτευτηκα χωρις να την εχω καν δοκιμασει.




Η Jester King Black Metal Imperial Stout αρχικα ηταν διαθεσιμη μονο σε βαρελι και οι πρωτες κριτικες που πηρε ειναι αρκετα καλες ενω μολις το Σαββατο που μας περασε εμφιαλωθηκαν 1600 μπουκαλια των 750 ml . H εμφιαλωση εγινε κυριολεκτικα χειροκινητα αφου οι φιαλες εμφιαλωθηκαν με χειροκινητη συσκευη εμφιαλωσης. Στα μπουκαλια προστεθηκε ζαχαρη και μαγια ετσι ωστε να γινει ζυμωση και μεσα στο μπουκαλι ενω θελει περιπου τρεις βδομαδες ετσι ωστε η μπυρα να ειναι ετοιμη για καταναλωση.






Οπως λενε και οι δημιουργοι της, κατα την διαρκεια της ζυμωσης παιζοταν αποκλειστηκα Black Metal ενω για το τραγουδι των Kreator "Impossible Brutality" λενε οτι ειναι σιγουροι πως οι Kreator το γραψαν κατα την διαρκεια της Extreme Aggression Tour εχοντας στο μυαλο του αυτη τη μπυρα!!!!!





Τα συστατικα της μπυρας ειναι τα παρακατω :

Malt: Maris Otter, Caramalt, Extra Dark Crystal, Brown Malt, Black Malt, Roasted Barley
Hops: Magnum, East Kent Goldings

Water: Texas Hill Country Aquifer Water

Yeast: Dry English Ale


ενω το αλκοολ της ειναι στα 10% ABV και ΙΒU 60.



Οπως γραφουν και οι ιδιοι στο blog τους οποιος ενδιαφερεται να αποκτησει την Jester King Black Metal Imperial Stout μπορει να επικοινωνησει μαζι τους.....ετσι λοιπον τους εστειλα και εγω ενα mail και με την βοηθεια του καλου Σατανουλη ελπιζω να μπορεσω να δοκιμασω και εγω αυτη την μπυρα...Free Icons

και ενα δειγμα γνησιου Black Metal....



Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

Μαύρο "καπνιστό τσάι" στη νέα συνταγή της TNT Weizen Doppelbock από την Left Hand Bewing Co ...

Το Lapsang souchong είναι μια ποικιλία μαύρου τσαγιού της περιοχής Wuyi της επαρχίας Fujian της Κίνας με χαρακτηριστικό του το "καπνιστό άρωμα"! Αναφέρεται και ως καπνιστό τσάι ανάμεσα στις υπόλοιπες ποικιλίες τσαγιού που υπάρχουν στον κόσμο.


 "Lapsang is distinct from all other types of tea because lapsang leaves are traditionally smoke-dried over pinewood fires, taking on a distinctive smoky flavour.
The story goes that the tea was created during the Qing era when the passage of armies delayed the annual drying of the tea leaves in the Wuyi hills. Eager to satisfy demand, the tea producers sped up the drying process by having their workers dry the tea leaves over fires made from local pines."

Αυτή την ποικιλία τσαγιού χρησιμοποιεί στη νέα της συνταγή η Left Hand Brewing Co.
Η Αριστερή Παλάμη από το Longmont του Κολοράντο θα κυκλοφορήσει μέσα στο Φεβρουάριο την Left Hand TNT Weizen Doppelbock !

Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Goose Island Bourbon County. Φωτιά και λάβρα απόλαυσης απ’ το νησί με τις Χήνες.

H ιστορία της Αμερικανικής ζυθοποιίας Goose Island του Σικάγο, δεν ξεκινά με το ρομαντικό home brewer που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, όπως έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τελευταία, αλλά κάπως πιο ανορθόδοξα, στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, πριν περίπου 25 χρόνια.

John Hall
Ο ιδρυτής της, ο John Hall ταξίδευε ανά τον κόσμο για τις ανάγκες τις δουλειάς του και κάθε φορά που πήγαινε στην Ευρώπη, εντυπωσιαζόταν απ’ το γεγονός πως σε κάθε πόλη, ακόμα και σε μικρά χωριά, υπήρχε μια ζυθοποιία που έβγαζε την τοπική μπύρα της περιοχής. Και μιλάμε για μπύρες που ούτε στα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φτάσουν οι ζυθοποιίες που μονοπωλούσαν την αγορά στην Αμερική. Έπρεπε να περιμένει όμως το 1986 και ένα καπρίτσιο της τύχης για ν’ αρχίσει να βλέπει τον κόσμο της μπύρας με επαγγελματικό μάτι.

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Johann Auer, Rosenheimer Dunkle Weiss



Απο καιρο ηθελα να δοκιμασω αυτην την ετικετα καθοτι αθαραπευτα Αγριογαλικος...
Βγηκε στην παραγωγη προς τιμην του ιδρυτη της ζυθοποιιας Auerbrau κ φερει τ'ονομα του.

Ιστορικα στοιχεια μπορειτε να διαβασετε εδώ

Καθισμενοι λοιπον μπροστα στ'αναμενο τζακι αρχιζω πρωτος την συζητηση ρωτωντας τον φιλτατο Johann ...''ποιο ειναι το αγαπημενο του χρωμα κ τι αφρο προτιμα στην μπυρα του?''

Αυτος, χαιδευοντας ηρεμα την ποτισμενη απο σιταρι γεννιαδα του, απαντα με σιγουρια:

Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

Νέες προσθήκες στο Χάρτη Μπύρας Νο2

23 νέα σημεία προστέθηκαν στο Χάρτη της Μπύρας το τελευταίο δίμηνο. Ευχαριστούμε όλους τους Μπυραματιστές για τη συνεχή ενημέρωση του Χάρτη, μέσω των σχολίων τους στη προηγούμενή μας δημοσίευση.




Κάποια απ' αυτά είναι καινούργια, ενώ κάποια λειτουργούν εδώ και καιρό, απλά δεν τα είχαμε ανακαλύψει ή είχαμε αμελήσει να τα προσθέσουμε. 
Κάποια - ιδίως σε μικρές επαρχιακές πόλεις - μπορεί να μην γεμίζουν το μάτι σε κάποιον που τα επισκέπτεται απ' τη Θεσσαλονίκη ήτην Αθήνα, αλλά όπως τονίζουμε και στον ίδιο το Χάρτη Μπύρας, ένα μικρό μαγαζί με δέκα ποιοτικές ετικέτες ή ένα δυο προσεγμένα βαρέλια, είναι παράδεισος όταν βρισκόμαστε στη μέση του πουθενά, σε μια απ' τις "άμπυρες" περιοχές της ελληνικής επαρχίας, που όπως εύκολα μπορείτε να διαπιστώσετε δε λείπουν στο Χάρτη.

Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Schneider Hefe-Weizenbier: Από τον Ράντο στην Mythos!

Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενη δημοσίευση πως η ΡΑΝΤΟΣ, Π. & Ν., Ο.Ε. που εισήγαγε πολλές ετικέτες μπύρας στη χώρα μας, έπαψε να δραστηριοποιείται πλεον στο χώρο του ζύθου με αποτέλεσμα οι ετικέτες της να έχουν μείνει ορφανές.


Ευτυχώς, μια από τις καλύτερες ετικέτες του Ράντου και ασφαλώς μια από τις καλύτερες weissbiers που εισάγονταν στη χώρα μας μέχρι και πριν λίγο καιρό, βρήκε ξανά το δρόμο της για την ελληνική αγορά.
Ο λόγος για τη Schneider hefe-weissbier... αλλά και για όλη τη σειρά της Brauhaus G.Schneider & Sohn που ερχόταν εδώ και χρόνια στην Ελλάδα (Aventinus & Eisbock)
Για ρίξτε μια ματιά στο κείμενο που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας ...

Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Brouwerij Bavik :: "Το κλειδί για τον Παράδεισο" ανοίγει τις ξανθές "Petrus Blonde" & "Petrus Gouden Tripel" !

Η ζυθοποιία Bavik εδρεύει στο χωριό Bavikhove [στα γερμανικά σημαίνει “η φάρμα των κατοίκων της Bavo”] στην Δυτική Φλάνδρα. Όλα ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 1894 όταν ο Adolphe de Brabandere, αγρότης στο επάγγελμα, κατέθεσε αίτηση στο δημοτικό συμβούλιο της Bavikhove για να λάβει την άδεια να κατασκευάσει μια ζυθοποιία.
Ως τότε, όπως πολλοί στη περιοχή, παρήγαγαν μπύρα για ιδία κατανάλωση. Εκείνη την χρονιά, ένα από τα παιδιά του, ο Joseph, παρήγαγε τη πρώτη του μπύρα. Το 1894 ο αριθμός των μικροζυθοποιιών ολοένα μειωνόταν. Οι τοπικές ζυθοποιίες που παρήγαγαν ως τότε μόνο αφροζύμωτες μπύρες, δέχτηκαν δυνατό ανταγωνισμό από ένα νεοανακαλυφθέν είδος μπύρας, την βυθοζύμωτη Pilsner.

The Beer Mapping Project :: ένα χρησιμότατο παγκόσμιο εργαλείο για την μπύρα!

Με αφορμή την έξυπνη ιδέα - παιχνίδι του Chalice πάνω στον Ελληνικό Χάρτη της μπύρας, θα ήθελα να αναφέρω ένα πολύ χρήσιμο link, στο οποίο σιγά σιγά κάποια στιγμή, θα μπορούσαμε κι εμείς να προσθέσουμε τον δικό μας Ελληνικό Χάρτη της μπύρας.


Οποιοσδήποτε κάνει register στο The Beer Mapping Project μπορεί να προσθέσει οποιοδήποτε μπυροπόστο στον παγκόσμιο χάρτη της μπύρας ...

Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Κρυμμένοι στο Μπυροχάρτη

Σήμερα λέω να μπυραματιστούμε κάπως διαφορετικά… Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι


Τι θα λέγατε να παίξουμε ένα παιχνίδι;
Ένα παιχνίδι μπυρογνώσεων μέσα απ’ το οποίο ίσως και να γνωρίσουμε καλύτερα τη πόλη μας, τη χώρα μας, ή γιατί όχι… σε όλο το μπυροκόσμο μας; Γελαστούλης


Κάθε μέρα θα βάζουμε μια ερώτηση, ένα αίνιγμα, μια σπαζοκεφαλιά με θέμα απ’ το κόσμο της μπύρας. Θα δείχνουμε μια φωτογραφία μιας μπυραρίας, ενός ζυθοποιού, μιας ετικέτας, ψάχνοντας ποιά είναι, που δουλεύει, που παρασκευάζεται …


Beer Places Map question


Κάθε ερώτηση θα οδηγεί σε ένα μέρος του Χάρτη της Μπύρας και κάθε σωστή απάντηση θα δίνει ένα βαθμό σ’ αυτόν που θα τη βρει, απαντώντας πρώτος στην ερώτηση.

Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Brugse Zot Dubbel :: ο διάσημος "τρελός" της Brugse τα βρίσκει "σκούρα" !!

Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των Μπυραματιστών αγαπάει το Βέλγιο. Αναμφισβήτητα, αγαπάει την πανέμορφη πόλη της Bruges ακόμη πιο πολύ! Άσφαλώς, όταν μιλάμε για Bruges, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε αυτόματα την μόνη Ζυθοποιία της πόλης, την ιστορική De Halve Maan!!


Χθες, κάναμε για μια ακόμη φορά λόγο για την Ζυθοποιία της Ημισέληνου και συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στην εξαιρετική tripel, την Straffe Hendrik 9 tripelbier!

Σήμερα - και καθώς διάγω προφανώς τον τελευταίο καιρό ένα κρεσσέντο αναμνήσεων και ερεθισμάτων από την μαγευτική Brugge - θα αναφερθώ σε μια ετικέτα της Ζυθοποιίας που δεν έρχεται στη χώρα μας.
Μετά την Brugse Zot Blonde που επισκέφτηκε πρώτη την Ελλάδα, αλλά και μετά την Straffe Hendrik που κατέφτασε ελαφρώς αργότερα, σήμερα θα ασχοληθούμε με την σκούρη ετικέτα της Brugse, την Zot dubbel ... που ακόμη παραμένει πιστή στον τόπο της!!

Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Straffe Artists 2011, 2nd edition :: "δυνατοί καλλιτέχνες" για τον καλύτερο "Δυνατό Ενρίκο" της χρονιάς!

After the great succes of the first edition of the contest,
De Halve Maan brewery organizes the 2nd edition of the art contest
around its beer "Straffe Hendrik 9 Tripel Bier".


Ήταν περίπου 02.00 τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν με αφορμή έναν πίνακα που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο του Comptoir Des Arts στην Bruges του Βελγίου, ο Xavier Van Ravestyn ( υπεύθυνος πωλήσεων της De Halve Maan) μου εξηγούσε το όλο concept που έστησε η Ζυθοποιία του Μισοφέγγαρου κατά το 2010.

"Mikkeller Koppi" Coffee IPA :: India Pale Ale με καφέ ?

76 διαφορετικές μπύρες κατά το 2010 από την
σουπερ - πειραματική ζυθοποιία της Δανίας, τη Mikkeller ...
Οι πειραματισμοί του Mikkel Borg Bjergsø  δεν έχουν τελειωμό, όπως καταλαβαίνετε ...


Στις 30 Σεπτεμβρίου του 2010 είχε βγει μια δημοσίευση στο beernews.org όπου αναφερόταν σε μια νέα ετικέτα που ετοίμαζε ο Mikkel στην De Proef  του Βελγίου (κλασσικά πράγματα δηλαδή) και που θα κυκλοφορούσε το χειμώνα.

Η Mikkeller Koppi είναι μια coffee ipa στα 6,9% ABV, φτιαγμένη από μια ποικιλία καφέ με το όνομα Guji Natural (Koppi στα Σουηδικά) και από λυκίσκο Tomahawk και κυκλοφόρησε ήδη σε μπουκάλια, αλλά και σε βαρέλι στο Mikkeller Bar ...

Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

Μπυραματιστές ... at the end of 2010 (PART 2) !!!

Αφου αξιωθηκε ο Ροκας μας να γραψει λιγα λογια για την συνάντηση στο σπιτι του, εφτασε η ωρα να γραψω κι εγω για την συναντηση που ειχαμε στο σπιτι μου καμια δεκαρια μερες μετα (...για να κραταμε και την χρονολογικη σειρα ...)


Τεταρτη 29 Δεκεμβριου 2010 λοιπον μαζευτηκαμε σπιτι μου οι γνωστοι σεσημασμενοι μπυραματιστες για να μπυραματιστουμε και να ξεστοκαρουμε λιγο την καβα μου...:) Κατα σειρα εμφανισης κατευθασαν οι : Θανασης, Φωτης (Punk-Rebus), Nικος (Chalice), Γιαννης (Fugitive) και Νικος (Beerocker).
Oλα λοιπον ηταν ετοιμα να ανοιξουμε την πρωτη φιαλη η οποια ηταν η 1,5 λιτρη φιαλη Mikkeller Festival Special Editidon 2009 - Stella O, η φιαλη μας ηταν η 156 απο τις 1300 με ημερομηνια ληξης τον Μαϊο του 2019...

Ελληνική μπύρα, αυθεντική !!

Μιας και οι ξενες ζυθοποιιες μονοπωλουν (δικαιως) τις αναρτησεις μας κ θελοντας να συμπληρωσω προηγουμενη αναφορα του φιλτατου Μιχου σχετικα με τις Ελληνικες μπυρες/ζυθοποιιες παραθετω ενα αρθρο που βρηκα στο διαδυκτιο για την Βεργινα.


Όταν πλησίαζε το τέλος της δεκαετίας του 1990, ο Δημήτρης Πολιτόπουλος, γεννημένος στην Αθήνα, που σπούδασε στην Αμερική Χημικός Μηχανικός στο Siebel Institute of Technology Chigago, αποφάσισε κάτι που φαινόταν παράτολμο: Να επιστρέψει στην πατρίδα του και να δημιουργήσει μια ελληνική ζυθοποιία με στόχο την παραγωγή, την εμφιάλωση και την εμπορία μπύρας ανώτερης ποιότητας που να παράγεται από ελληνικό κριθάρι και να έχει ελληνικό όνομα, αντιμετωπίζοντας ένα πραγματικό «μεγαθήριο» που είχε κατακτήσει την ελληνική αγορά με τις μπύρες «Amstel» και «Heineken».

Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Brewery Ommegang και Brasserie d’Achouffe συνυπογράφουν για την "Gnomegang"

"This delectable blonde ale is a co-creation of two famed farmstead breweries:
Brewery Ommegang and Brasserie d’Achouffe.
It employs five fine malts, two noble hops, and both of the distinctive Chouffe and Ommegang yeasts. You’ll enjoy the smooth drinkability, fruity aromas and flavors, and warming finish.
This one is brewed at Ommegang in New York and ABV is 9.5%."
  

Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Μπυραματιστές ... at the end of 2010 !!! (part 1)

Κατ' αρχήν μιας κι έλειψα γι αρκετό καιρό θα θελά να ευχηθώ σε όλους ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ... το νέο ετος να σας φέρει υγεία και ανθρώπους που θα σας αγαπάνε γι αυτο που πραγματικά είστε.


Για να ρθουμε και στο θέμα μας, λίγο πριν τα Χριστούγεννα ειχαμε την χαρά να μας επισκευθεί το φιλαράκι μας ο panagiof και τι καλύτερο απο μια μπυραματιστική βραδιά. Αυτη την φορά το σαλονάκι μου υποδέχτεικε τα φιλαράκια μου οπου περάσαμε όμορφα, γελάσαμε, είπαμε τα νέα μας και φυσικά μπυραματιστήκαμε.

Nøgne Ø Imperial Stout και Porter. Δυο μαύρες καλλονές απ’ το γυμνό νησί του Ibsen

Το γυμνό νησί. Έτσι μεταφράζεται το νορβηγικό “Nøgne Ø”, από ένα ποίημα του Ibsen, περιγράφοντας τις άγριες και γυμνές ακτές της Νορβηγίας όπως αυτές φαίνονται από τη θάλασσα, όταν ο ήρωας του Ibsen προσπαθούσε με τη βάρκα του να σπάσει τον αποκλεισμό της χώρας και να φέρει φαγητό στην πεινασμένη οικογένειά του, κωπηλατώντας στη Δανία και πίσω. Μια πράξη τολμηρή, κόντρα στη τύχη και τη λογική. Κάπως έτσι φάνηκε και στον Kjetil Jikiun, η ιδέα του να φτιάξεις ποιοτική μπύρα στη Νορβηγία, σπάζοντας τη νοοτροπία και τους περιορισμούς που ακόμα και σήμερα υπάρχουν κι έτσι ονόμασε “Nøgne Ø” τη μικροζυθοποιία που ξεκίνησε το 2002. 

kjetilO Kjetil ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα στο σπίτι το 1997, φέρνοντας όλα τα υλικά και την τεχνογνωσία από την Αμερική, την οποία επισκέπτονταν συχνά σαν πιλότος υπερατλαντικών πτήσεων. Όταν κάποια στιγμή το χόμπυ έγινε πάθος, έπεισε έναν ακόμη homebrewer που ήξερε, τον Gunnar Wiig, να στήσουν μια μικροζυθοποιία.

Vondel Flemish Brown Ale, 2002 :: ο "τελευταίος ασπασμός" ενός υπέροχου αποχαιρετισμού !!


Όταν κάτι αρχίζει όμορφα, καλό θα ήταν να τελειώνει με τον ανάλογο τρόπο ή τουλάχιστον το τέλος να επέλθει όσο το δυνατόν πιο αρμονικά και ανώδυνα. Τότε μόνο ο κύκλος "αρχή-μέση-τέλος" θα έχει ολοκληρωθεί σωστά. Μια όμορφη γνωριμία απαιτεί και τον ανάλογο αποχαιρετισμό, αν θέλουμε να έχουμε ένα ιδανικό φινάλε.  

Dark Star Espresso Stout: μπύρα και Grateful Dead!

Στο κελάρι της pub The Evening Star (Tolkien κανείς;), στην παραθαλάσσια αγγλική πόλη του Brighton, γεννήθηκε το 1994 η Dark Star Brewing. Μετά από λίγα χρόνια, η ιδέα της σπιτικής μπύρας που θα σερβίρεται στη pub δεν χωρούσε στα στενά όρια της μικρής πόλης και σύντομα ούτε σε αυτά της γύρω περιοχής. Έτσι, η Dark Star μεταφέρθηκε το 2001 σε ένα νέο χώρο στο Ansty. Κατόπιν της αύξησης της παραγωγής όμως, η ζυθοποιία μετακόμισε και δεύτερη φορά στο Partridge Green, όπου και παραμένει σήμερα. Τα εγκαίνια μάλιστα έκανε τον Ιανουάριο του 2010 ο διάσημος στους φίλους της μπύρας συγγραφέας και μπυροκριτικός Roger Protz! 


Η ζυθοποιία Dark Star πήρε το όνομά της από την ομώνυμη bitter που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1987 προς τιμήν του ροκ συγκροτήματος The Grateful Dead (πώς να μην συμπαθήσεις τις μπύρες τους μετά, όχι πείτε μου!!) ο Rob Jones – ο οποίος αργότερα ήταν ένας από τους τρεις ιδρυτές της ζυθοποιίας. Η παραγωγή της Dark Star περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από μόνιμες, εποχιακές και σπέσιαλ ετικέτες, τις οποίες μπορείτε να δείτε μαζί με άλλες πληροφορίες στο επίσημο σαιτ http://www.darkstarbrewing.co.uk/opdarkstar.htm

Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η "Τραππιστική" μπύρα της Sierra Nevada

Ένα video που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες μέρες μου ξαναθύμισε ένα "ιντριγκαδόρικο" άρθρο που είχε κάπως αναστατώσει τους πιστούς φίλους των τραππιστικών προϊόντων - ό,τι κι αν πρεσβεύει αυτό το όνομα σήμερα...


Η Sierra Nevada Brewing Co. μια απ' τις γνωστότερες αμερικανικές μικροζυθοποιίες θα κυκλοφορούσε λέει μια τραππιστική μπύρα, την οποία θα έφτιαχνε υπό την σκέπη ενός αμερικάνικου τραππιστικού μοναστηριού, του αβαείου του New ClairvauxΠοιος είδε τους Τραππιστές - μάλλον τους Τραππιστόφιλους - και δε τους φοβήθηκε ύστερα απ' αυτή την ανακοίνωση; Απ' ότι φαίνεται όμως, ναι μεν η Sierra Nevada προχωρά στην παρασκευή μιας σειράς μπυρών μοναστηριακού τύπου και έμπνευσης, αλλά πουθενά δεν θα φαίνεται το όνομα trappist. Η νέα σειρά θα έχει το όνομα Ovila Abbey Ales και θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες σε 750άρια μπουκάλια. Η πρώτη μπύρα της σειράς, η οποία και θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου, θα είναι μια abbey dubel, ενώ θ' ακολουθήσουν τον Ιούλιο μια Farmhouse style ale (Saison) και το Νοέμβριο μια Abt Quadrupel. 




Το να φέρει το όνομα abbey είναι καθόλα νόμιμο, μια και η μπύρα αυτή γίνεται σε συμφωνία και μετά από παραγγελία του μοναστηριού New Clairvaux - το οποίο βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά απ' τη ζυθοποιία, στο Chico της Καλιφόρνια. 

Μικραίνουν τα ποτήρια της μπύρας ...

χε,χε ηρεμήστε ...
 αφορα μονο τη  Γηραιά Αλβιώνα ... ουφ.....

Βρετανία
Μικραίνουν τα ποτήρια της μπύρας μετά από τρεις αιώνες !!


Ανατρέποντας μία παράδοση τριών αιώνων, οι Αρχές της Βρετανίας αποφάσισαν να επιτρέψουν στις παραδοσιακές παμπ να σερβίρουν μπύρα σε μικρά ποτήρια, χωρητικότητας μόλις 400 ml. Ηδη από το 1698 έχει καθιερωθεί με νόμο το «κλασικό» ποτήρι μπύρας της Βρετανίας, το οποίο χωράει 568 ml ακριβώς. Τώρα όμως δύο λόγοι επιβάλλουν την μείωση της χωρητικότητάς του: αφενός η ανησυχία των πελατών για τη σιλουέτα τους και αφετέρου η οικονομική κρίση, η οποία έχει οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες παμπ να ζητούν εδώ και χρόνια άδεια να σερβίρουν μικρότερα ποτήρια σε χαμηλότερη τιμή.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Η Μπύρα στην Ελλάδα κατά το 2010, μέρος πρώτο :: εγχώριες και εισαγόμενες νέες ετικέτες!

Το ξημέρωμα του 2011 στην Ελλάδα βρήκε την μπύρα - και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με αυτή - λίγο κάτω από το απόγειό της, πράγμα που προβλέπω πως θα συμβεί φέτος. Ποτέ μα ποτέ άλλοτε ο κόσμος στη χώρα μας δεν ασχολούνταν τόσο πολύ με την μπύρα, από οποιοδήποτε πόστο κι αν προέρχεται αυτή η ενασχόληση. Η σταδιακή άνοδος του ζύθου τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα αποτυπώθηκε και κατά τη διάρκεια του έτους που μόλις μας άφησε, αφού είναι πλέον φανερό πως όλοι (σχετικοί και άσχετοι) έχουν πέσει με τα μούτρα στην μπύρα, σαν ένα κομμάτι της αγοράς που έχει να "προσφέρει", αφού ποτέ μα ποτέ πρωτύτερα δεν είχε αναπτυχθεί σε τέτοιο και τόσο μεγάλο βαθμό.


Το γεγονός της σημαντικής οικονομικής κατάρρευσης της χώρας μας μέσα στο 2010 έφερε αναπάντεχα την μπύρα σε προνομιούχο θέση σε σχέση με τα υπόλοιπα αλκοολούχα ποτά. Σαν το πιο φτηνό αλκοολούχο ποτό που είναι, η μπύρα κατάφερε να πατήσει πάνω στο έδαφος που αργά - πλην όμως, σταθερά προετοιμάστηκε τα προηγούμενα έτη - κι έτσι κατά το 2010 γνώρισε μια άνθιση που δεν είχε γνωρίσει ποτέ.

Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Brasserie Du Bocq :: La Gauloise Brune

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην πολύ αξιόλογη ζυθοποιία του Βελγίου, την Brasserie Du Bocq, έχοντας μάλιστα ήδη δει από κοντά και δυο ετικέτες της που εισάγονται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Μετά τις Blanche De Namur και La Ramee Blond ήρθε η στιγμή να περάσουμε σε μια σκούρη ετικέτα της Du Bocq που αποτελεί μάλιστα και την πιο παλιά συνταγή της Ζυθοποιίας αυτής, αφού εξακολουθεί να φτιάχνεται μέχρι τις μέρες μας με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό από την 6η γενιά της οικογένειας Belot.


Σκουραίνουμε λοιπόν το τοπίο με την Gauloise Bruin ( Brune) που αποτελεί μια πολύ καλή Belgian Dark Strong ale ... και ταυτόχρονα το δυνατό χαρτί της σειράς ( Gauloise Blonde-Ambree-Brune)!

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Witkap-Pater Stimulo & Tripel: με τη βελγική ευλογία!

Με μία πλούσια παράδοση στο χώρο της μπύρας που ξεπερνά τα 150 χρόνια, η βελγική ζυθοποιία Slaghmuylder αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στη Ninove. Ιδρύθηκε το 1860 από τον Emmanuel Slaghmuylder (το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του οποίου σημαίνει μυλωνάς) και μέχρι σήμερα βρίσκεται στα χέρια τριών αδερφών-συνεχιστών του έργου της οικογένειας. Η ζυθοποιία είναι γνωστή για τη σειρά Witkap-pater (= ασπροκάπης πάτερ), η οποία περιλαμβάνει τις εξής ετικέτες:

- Witkap-pater Stimulo (ABV 6%) / γνωστή και ως Singel
- Witkap-pater Dubbel (ABV 7%)
- Witkap-pater Tripel (ABV 7.5%)
- Witkap-pater Special (ABV 5.5%)


Η παραγωγή της σειράς ξεκίνησε το 1979 για λογαριασμό της ζυθοποιίας De Drie Linden αλλά το 1981 πέρασε επίσημα στη Slaghmuylder. Οι ετικέτες Witkap-pater χαίρουν της εκτίμησης πολλών μπυρόφιλων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και τη γεμάτη γεύση τους. Με εξαιρετικές κριτικές σε περιοδικά και beer sites, οι Dubbel και Tripel συγκεκριμένα θεωρούνται άριστα παραδείγματα της μαεστρίας των Βέλγων και του είδους μπύρας που αντιπροσωπεύει η καθεμία.