Συνεχίζοντας το προηγούμενο post, σχετικά με τη δημοσίευση της λίστας με τις κορυφαίες μπύρες - ζυθοποιίες της χρονιάς από το Rate Beer, θα ήθελα να αντιπαραθέσω και την λίστα με τις καλύτερες μπύρες, που δημοσιεύει (σε σταθερή βάση) το έταιρο site μπυροκριτικής, το Beer Advocate
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε, αρκετές απ' τις μπύρες που φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της μιας λίστας δεν χαίρουν της ίδιας εκτίμησης και απ' το άλλο site. Κάποιες μάλιστα δεν είναι καν στη λίστα, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης - Narke!
(για την απουσία βέβαια της τελευταίας από τη λίστα του Beer Advocate, ο λόγος είναι οι λίγες - κάτω του ορίου των 109 - κριτικές)
Beer Advocate's Top Beers on Planet Earth
Μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα (top100), εδώ
Στο τέλος της λίστας βρίσκεται και η στατιστική μέθοδος με την οποία υπολογίζονται τα αποτελέσματα:
How was this list calculated?
This Best of BeerAdvocate (BA) list is generated using statisical formulas that pull data from millions of user reviews; they are not hand-picked. The general formula uses a Bayesian estimate:
The formula normalizes scores, that is pulls (R) to the mean (C) if the number of reviews is not well above (m). So if a beer has only a few reviews above (m), its (WR) is decreased a little if it is above the mean (C), or increased a little if it is below the mean (C) in accordance with the normal distribution rule of statistics.
Currently, a beer must have 109 or > reviews to be included in any calculations. And (m) is calculated by averaging the number of reviews for beers that have 109 or > reviews within the list being viewed, while (C) is the mean (average) overall score for all beers that have or > reviews within the list.
Example 1: (a beer with a 4.35 review average and 105 reviews)
Example 2: (a beer with a 3.1 review average and 11 reviews)
This Best of BeerAdvocate (BA) list is generated using statisical formulas that pull data from millions of user reviews; they are not hand-picked. The general formula uses a Bayesian estimate:
weighted rank (WR) = (v ÷ (v+m)) × R + (m ÷ (v+m)) × C
where:
R = review average for the beer
v = number of reviews for the beer
m = minimum reviews required to be listed (currently 109)
C = the mean across the list (currently 3.76)
The formula normalizes scores, that is pulls (R) to the mean (C) if the number of reviews is not well above (m). So if a beer has only a few reviews above (m), its (WR) is decreased a little if it is above the mean (C), or increased a little if it is below the mean (C) in accordance with the normal distribution rule of statistics.
Currently, a beer must have 109 or > reviews to be included in any calculations. And (m) is calculated by averaging the number of reviews for beers that have 109 or > reviews within the list being viewed, while (C) is the mean (average) overall score for all beers that have or > reviews within the list.
Example 1: (a beer with a 4.35 review average and 105 reviews)
(105 ÷ (105+109)) × 4.35 + (109 ÷ (105+109)) × 3.76 = 4.05 = WR
Example 2: (a beer with a 3.1 review average and 11 reviews)
(11 ÷ (11+109)) × 3.1 + (109 ÷ (11+109)) × 3.76 = 3.7 = WR
Στη λίστα του Beer Advocate η αναλογία αμερικανικών μπυρών και μη παραμένει κατά κόρον υπέρ των αμερικανικών, αλλά βλέπουμε μια μεγαλύτερη συγκράτηση σε μπύρες περιορισμένης παραγωγής και παλαιωμένες vintage εκδόσεις μεγάλων ονομάτων. Αντίθετα, βλέπουμε να επιμένουν στη λίστα κλασσικές επιλογές, όπως οι γνωστές μας Duvel, Tripel Karmeliet, Chimay Blue, αλλά και οι Weihenstephaner Weisse και Schneider Aventinus
Ενδιαφέρον έχει ένα post που είχε δημοσιευθεί το καλοκαίρι στο Top Fermented com, στο οποίο γινόταν αβτιπαράθεση των tops των δύο sites και μάλιστα έβγαινε μια λίστα μέσος όρος.
Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ
Παρατηρώντας και τους πίνακες αποτελεσμάτων καταλήγω στο σύμπερασμα πως παρολο τις διαφορές τους, μας είναι πολύ χρήσιμοι αλλά μόνο για να δούμε τι γινεται στην Αμερική. Αν το δούμε έτσι απλά, τότε θα μποροέσουμε να καταλάβουμε και τη χρησιμότητα τους. Συμπεράσματα μόνο για το πως κινούνται παγκοσμίως οι μπύρες της Αμερικής κατά κυριο λόγο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραία ανάρτηση Chalice!
Λευτέρη, μπορεί στη λίστα να φιγουράρουν στη μεγάλη τους πλειοψηφία αμερικανικές ετικέτες, αλλά αυτό δε σημαίνει πως η λίστα αναδεικνύει μόνο το πως κινούνται οι Αμερικανικές μπύρες.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤόσο στο Beer Advocate όσο και στο RateBeer - και δε μιλάω για τη λίστα των best - γίνεται κριτική για όλες ανεξαιρέτως τις μπύρες που κυκλοφορούν στο κόσμο και τις οποίες δοκιμάζουν τα μέλη του. Το ότι όλο και περισσότερες μπύρες κυκλοφορούν από τις αμερικανικές μικροζυθοποιίες, αντανακλάται φυσικά και στις λίστες με τα καλύτερα.
Αν παρατηρήσεις σε οποιαδήποτε σελίδα κριτικής του RB οι top raters έχουν πάνω από δέκα χιλιάδες κριτικές και μάλιστα οι πιο δραστήριοι απ' αυτούς είναι Ευρωπαίοι, άρα τους είναι πιο εύκολο να δοκιμάζουν πρώτα ότι κυκλοφορεί στην Ευρώπη.