O Kjetil ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα στο σπίτι το 1997, φέρνοντας όλα τα υλικά και την τεχνογνωσία από την Αμερική, την οποία επισκέπτονταν συχνά σαν πιλότος υπερατλαντικών πτήσεων. Όταν κάποια στιγμή το χόμπυ έγινε πάθος, έπεισε έναν ακόμη homebrewer που ήξερε, τον Gunnar Wiig, να στήσουν μια μικροζυθοποιία.
Χωρίς σχεδόν καθόλου χρήματα και με πολύ προσωπική δουλειά και αλχημείες, η Nøgne Ø ξεκίνησε να στήνεται το 2002. Με εξοπλισμό custom made και πολύ εθελοντική δουλειά τα πρώτα χρόνια. Μια πολύ ενδιαφέρουσα – έως τραγελαφική - ιστορία όπου δοκιμάστηκαν χαρακτήρες και θέλω. Μια ιστορία που ο ίδιος ο Kjetil μας διηγείται εδώ και που θα συνιστούσα να διαβάσουν όλοι οι επίδοξοι homebrewers που σκέφτονται να ξεκινήσουν μια μικρή ζυθοποιία.
Φωτό: Η ζυθοποιία στα πρώτα "χειρονακτικά" βήματά της.
Η Nøgne Ø αποτελεί πλέον τη πιο γνωστή νορβηγική ζυθοποιία και μια απ’ τις καλύτερες “νέας φουρνιάς” ζυθοποιίες στην Ευρώπη. Έχοντας 15 μπύρες σε συστηματική παραγωγή και 5 εποχιακές, ο αρχικός στόχος του Kjetil να “σπάσουν τον αποκλεισμό” και ν’ ανοίξουν το δρόμο για νέα και ποιοτική μπύρα στη Νορβηγία, δείχνει να έχει επιτευχθεί. Μεγάλη σημασία έχει το ότι την επιτυχία και τη φήμη της Nøgne Ø ακολούθησαν και άλλες μικροζυθοποιίες που δημιουργήθηκαν στη Νορβηγία, μια χώρα που ας μην ξεχνάμε έχει αυστηρούς περιορισμούς στο αλκοόλ – από την κατανάλωση μέχρι την διαφήμιση και την εμπορία.
Δύο απ’ τις ομολογουμένως καλύτερες ετικέτες της Nøgne Ø, που θα θελα να σας παρουσιάσω σήμερα είναι οι
Nøgne Ø Imperial Stout και η Nøgne Ø Porter
Η imperial stout της Nøgne Ø γεμίζει πρώτη το snifter μου. Το χρώμα της μαύρο με κρεμώδη καφετή αφρό, που θα καθίσει γρήγορα αφήνοντας όμως ένα μόνιμο καφετί πέπλο, που θα μας συντροφεύει μέχρι το τέλος.
Το άρωμά της εκλεπτυσμένο και πολύπλοκο. Ψημένη βύνη, καφές, σοκολάτα, ξύλο, καπνός, αλκοόλ.
Η αίσθηση στο στόμα σπιρτόζικη, με ελαφρό τσίμπημα στη γλώσσα.
Η γεύση σχετικά πικρή, με το λυκίσκο να κοντράρει στα ίσα τα malts. H πίκρα παραμένει για ώρα στην επίγευση, κάνοντας την imperial stout μας πιο αργόπιοτη απ’ ότι έχουμε συνηθίσει.
Το αλκοόλ αν και σχετικά χαμηλό για την κατηγορία – στο 9% – δεν μπορεί να καλυφθεί απ’ το σώμα της μπύρας και ξυπνάει ιδιαίτερα χαμηλά στο στομάχι.
Βαθμολογώ με 8.5 την εμφάνιση, 9 το άρωμα, 8.5 τη γεύση και 8 την γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία 8.5 στα 10.
Συστατικά: Maris Otter, Munich, roasted barley, oat, black, and chocolate malt; Columbus and Crystal hops; English ale yeast. 23°P, 75 IBU, 9% ABV.
Nøgne Ø Porter
Η Porter της Nøgne Ø είναι ελάχιστα πιο καφετιά απ’ την imp.stout στο χρώμα, ενώ ο αφρός της αισθητά πιο “φουσκωτός” και απαλός, έχει μπεζ προς κιτρινίζον χρώμα και γρήγορα “σπάει” εκ των έσω, αφήνοντας όμως ένα πέπλο μέχρι το τέλος.
Το άρωμα ψημένη βύνη, πάστα ελιάς, καραμέλα βουτύρου.
Σώμα μέτριο, αλλά καλό για porter, ενώ η αίσθηση στο στόμα βελούδινη.
Η γεύση στην αρχή γλυκιά στα χείλη, αλλά μόλις η porter μας γεμίζει το στόμα παίρνει φόρα ο λυκίσκος και η γεύση ισορροπεί, για να κρατήσει όμως το πικρό της πρόσωπο για τον επίλογο της επίγευσης.
Κατά τ’ άλλα η γευστική παλέτα διακρίνεται από ψημένα malts, με έντονη την παρουσία της καραμέλας και του καφέ.
Μια ενδιαφέρουσα αν και όχι τόσο ευκολόπιοτη porter, την οποία θα βαθμολογήσω με 8.5 στα 10
Στην υγεία σου βρε Νικόλα με τις λιμπιστές σου φωτογραφίες. Αυτές ειδικά οι πανοραμικές από τον αφρό της Porter ... είναι σαν να θέλεις να κάνεις βουτιά μέσα στη μπύρα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕυτυχώς η Nogne Porter κατέφτασε με την τελευταία παραγγελία και θα την δοκιμάσω κι εγώ. Πολύ θα ήθελα βέβαια να είχα και την Imperial Stout που είναι πικρή στο τελείωμα, κάτι που μου αρέσει πολύ στις stouts γενικότερα!
Συγχαρητήρια για την διπλή λιμπιστική παρουσίαση Νίκο και ασφαλώς ...συγχαρητήρια στους Νορβηγούς που έκαναν το όνειρό τους πραγματικότητα προς τέρψιν δική μας!!