Παρασκευή 7 Ιανουαρίου 2011

Dark Star Espresso Stout: μπύρα και Grateful Dead!

Στο κελάρι της pub The Evening Star (Tolkien κανείς;), στην παραθαλάσσια αγγλική πόλη του Brighton, γεννήθηκε το 1994 η Dark Star Brewing. Μετά από λίγα χρόνια, η ιδέα της σπιτικής μπύρας που θα σερβίρεται στη pub δεν χωρούσε στα στενά όρια της μικρής πόλης και σύντομα ούτε σε αυτά της γύρω περιοχής. Έτσι, η Dark Star μεταφέρθηκε το 2001 σε ένα νέο χώρο στο Ansty. Κατόπιν της αύξησης της παραγωγής όμως, η ζυθοποιία μετακόμισε και δεύτερη φορά στο Partridge Green, όπου και παραμένει σήμερα. Τα εγκαίνια μάλιστα έκανε τον Ιανουάριο του 2010 ο διάσημος στους φίλους της μπύρας συγγραφέας και μπυροκριτικός Roger Protz! 


Η ζυθοποιία Dark Star πήρε το όνομά της από την ομώνυμη bitter που κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το 1987 προς τιμήν του ροκ συγκροτήματος The Grateful Dead (πώς να μην συμπαθήσεις τις μπύρες τους μετά, όχι πείτε μου!!) ο Rob Jones – ο οποίος αργότερα ήταν ένας από τους τρεις ιδρυτές της ζυθοποιίας. Η παραγωγή της Dark Star περιλαμβάνει μία μεγάλη γκάμα από μόνιμες, εποχιακές και σπέσιαλ ετικέτες, τις οποίες μπορείτε να δείτε μαζί με άλλες πληροφορίες στο επίσημο σαιτ http://www.darkstarbrewing.co.uk/opdarkstar.htm


Η Dark Star Espresso Stout είναι η ετικέτα που καταφέραμε να βρούμε. Όπως προδίδει και το όνομά της, μιλάμε για ένα stout με κόκκους καφέ οι οποίοι έχουν βάλει τη σφραγίδα τους σε άρωμα και γεύση. 


Με περιεκτικότητα δε σε αλκοόλ μόλις 4.2% ανα φιάλη, θα σας φανεί σαν να πίνετε ένα δυνατό καφέ... ή καλύτερα, καφέ τούρμπο! Έχει ζυμωθεί με καβουρδισμένα malts και λυκίσκο Challenger, αλλά μετά το βράσιμο προστέθηκαν φρεσκοκαβουρδισμένοι κόκκοι εσπρέσσο για μερικά λεπτά. Αποτελεί μία από τις μόνιμες μπύρες της παραγωγής της ζυθοποιίας και είναι ανάμεσα σε αυτές με τις μεγαλύτερες πωλήσεις. 


Έχει ένα γεμάτο μαύρο χρώμα και ένα παχύ, κρεμώδη, μπεζ αφρό. Τα αρώματα αναμενόμενα, με την καβουρδισμένη βύνη και τον έντονο καφέ να είναι τα πρώτα που χτυπάνε τη μύτη, και μία υποψία μαύρων φρούτων να ακολουθεί. Στη γεύση της μπύρας κυριαρχεί ο καφές, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά... Πλούσιες γεύσεις από εσπρέσσο και πικρή σοκολάτα ισορροπούν με τα ψημένα malts και λίγα φρούτα (δαμάσκηνο). Επίγευση πικρή και μακράς διαρκείας. Σώμα μέτριο, με μέτρια ενανθράκωση. Βελούδινη υφή στη γλώσσα. 

Μία πολύ δεμένη συνταγή, και ιδιαίτερα ευκολόπιοτη, δεν απορώ που είναι από τα δυνατά χαρτιά της ζυθοποιίας! Καθώς η θερμοκρασία της μπύρας ανεβαίνει, η γεύση της κάπως αδυνατίζει και αυτό είναι το μόνο μείον που μπορώ να βρω για αυτή την ετικέτα. Μεγάλο μπράβο στους παλιο-ροκάδες της Dark Star! Ακούστε τώρα και τον επίλογο (σε μία από τις εκδοχές του):



Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

5 σχόλια:

  1. Πολύ ενδιαφέρουσα η Dark Star... Αν κρίνω απ' το βιντεάκι και τα ονειρικά εφέ του, θα έλεγα ότι μάλλον έχουν ρίξει και κάτι άλλο εκτός από λυκίσκο στη μπυρίτσα :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από το στόμα μου το πήρες Νίκο αυτό περί πιθανων άλλων "πρόσθετων" στη μπύρα ... χεχεχε ..
    Εφόσον έμεινες ικανοποιημένος αγαπητέ Dokimos από αυτή σου την ροκ μπυροδοκιμή, δεν έχουμε παρά δώσουμε κι εμείς τα εύσημα μας στους παλιο-ροκάδες της Dark Star, όπως αναφέρεις!!

    Πάντως την ετικέτα ούτε εξ'ακοής δεν την γνώριζα!
    Μεγαλώνουμε και πάντα μαθαίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χε, χε, δεν ξέρω αν η Άργουεν συνήθιζε να κόβει βόλτες στο Brighton, πάντως εγώ θα ήθελα να δω από κοντά το συγκεκριμένο εσπερινό!
    Για το συνδυασμό καλής μπύρας και ροκ δεν έχω λόγια, μια χαρά το βιντεάκι. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπύρα,ροκ καιη "μυθολογία" του Τολκιν.
    Τι πιο ωραίος συνδιασμός απο αυτόν!

    Το οτι στην Μέση Γη ήξεραν απο μπύρα είναι γνωστό,αλλα οτι γνώριζαν και τον εσπρέσο πρωτη φόρα το διαβάζω.:P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίος ο Ρόκιμος ... εεε sorry ... ο Δόκιμος. Πολύ ωραια παρουσίαση και πολύ ενδιαφέρον ετικέτα. Ελπίζω να την δοκιμάσω κάποια στιγμή

    ΑπάντησηΔιαγραφή