Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Brugse Zot Dubbel :: ο διάσημος "τρελός" της Brugse τα βρίσκει "σκούρα" !!

Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία των Μπυραματιστών αγαπάει το Βέλγιο. Αναμφισβήτητα, αγαπάει την πανέμορφη πόλη της Bruges ακόμη πιο πολύ! Άσφαλώς, όταν μιλάμε για Bruges, δεν μπορούμε παρά να σκεφτούμε αυτόματα την μόνη Ζυθοποιία της πόλης, την ιστορική De Halve Maan!!


Χθες, κάναμε για μια ακόμη φορά λόγο για την Ζυθοποιία της Ημισέληνου και συγκεκριμένα αναφερθήκαμε στην εξαιρετική tripel, την Straffe Hendrik 9 tripelbier!

Σήμερα - και καθώς διάγω προφανώς τον τελευταίο καιρό ένα κρεσσέντο αναμνήσεων και ερεθισμάτων από την μαγευτική Brugge - θα αναφερθώ σε μια ετικέτα της Ζυθοποιίας που δεν έρχεται στη χώρα μας.
Μετά την Brugse Zot Blonde που επισκέφτηκε πρώτη την Ελλάδα, αλλά και μετά την Straffe Hendrik που κατέφτασε ελαφρώς αργότερα, σήμερα θα ασχοληθούμε με την σκούρη ετικέτα της Brugse, την Zot dubbel ... που ακόμη παραμένει πιστή στον τόπο της!!


Brugse Zot Dubbel
στα 7,5 % ABV


Το σώμα της καφετί που όμως κάτω από το φως διακρίνεις κάποιες κοκκινωποπορτοκαλί ανταύγειες που σπάνε τη μονοτονία της μονοχρωμίας. Αφρός μπεζόλευκος,αρκετά καλός, στητός και συνεκτικός θα κάνει αισθητή την παρουσία του για αρκρτή ώρα ώσπου να περιοριστεί σε ένα στρώμα ενός εκατοστού που θα μας κρατήσει συντροφιά μέχρι τέλους...


Άρωμα: εξισορροπημένο το άρωμά της μεταξύ malts και μαγιάς στην αρχή. Στην πορεία θα βγουν στην επιφάνεια πιο διακριτικά και κάποια φρούτα με καρυκεύματα. Ωραίο άρωμα, όχι πολύ έντονο όμως..


Γεύση: γλυκιά η γεύση της με τα malts, τη μαγιά, τα φρούτα (δαμάσκηνο - κεράσι??) να επικρατούν, ενώ είναι αισθητή η παρουσία ζάχαρης και γλυκών μπαχαριών.

Επίγευση: στα ίδια μήκη κύματος κινείται το τελείωμα που είναι μέτριας διάρκειας και με μια ανεπαίσθητη παρουσία λυκίσκου ίσα για να εξισορροπήσει τα πράγματα.


Το σώμα της πάνω του μετρίου. Το αλκοόλ της δεν της φαίνεται. Γενικά είναι ευκολόπιοτη και μια καλή εκπρόσωπος των Βελγικών dubbels με αρκετά καλή ισορροπία θα έλεγα ...
Στο μεγάλο μπουκάλι των 750ml η ετικέτα αυτή μου κάθεται ακόμη καλύτερα !!

Βαθμολογία: 7,5


Την ετικέτα αυτή τη δοκίμασα για πρώτη φορά στην ίδια τη Ζυθοποιία και μάλιστα βαρελίσια. Ασφαλώς, όπως συμβαίνει και με περισσότερες μπύρες, η αίσθηση του βαρελιού είναι τουλάχιστον ένα σκαλί πιο πάνω από αυτή του μπουκαλιού. Αυτό ακριβώς συμβαίνει όχι μόνο με την Zot Dubbel, αλλά και με την Zot Blonde.
 Όπως αναφέραμε πιο πάνω, ο "Ξανθός Τρελός", η Zot blonde, έχει έρθει στη χώρα μας από τον Απρίλιο του 2009 τόσο σε μπουκάλι, όσο και σε βαρέλι και αποτελεί πλέον για την Ελλάδα μια μπύρα ρουτίνας, που πάντα όμως μας αποζημιώνει και με το παραπάνω ...

Οι δυο τρελοί της Brugse, o Ξανθός και ο Σκουρόχρωμος Τρελός, έτσι όπως τους απολαύσαμε μαζί για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2009 στο εστιατόριο-μπυραρία της ζυθοποιίας.

Pache ... !!!

7 σχόλια:

  1. Μήπως ήρθε η ώρα να ανηφορίσουμε προς Βέλγιο μεριά και φέτος κ.ΜΙΧΟ?Τα σέβη μου απο Τρίλοφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την Zot dubbel την δοκίμασα κι εγώ φρεσκαδούρα στη ζυθοποιία.
    Δυστυχώς, για μένα δεν θα πάψει ποτέ να βρίσκεται στη σκιά του εντυπωσιακού ξανθού αδελφού της που φρέσκος δεν παίζεται :)
    Kι αυτός με τη σειρά του όμως επισκιάζεται μόλις εμφανισθεί στον ορίζοντα ο δυνατός "τριπελάκιας" Χένρυ :O

    Πάθη και Ίντριγκες στη ζυθοποιία του μισοφέγγαρου λοιπόν! Να δούμε τι θα γίνει στο επεισόδιο που θα σκάσει μύτη κι ο "Quadrupelίστας" του σήριαλ :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το έλεγαν και αρχαίοι Ρωμαίοι άλλωστε, ΅¨ είναι τρελοί αυτοί οι Γαλάτες ΅¨. Δεν τις έχω δοκιμάσει ακόμη, αν και ο ένας από τους δυο τρελούς, ο ξανθός, είναι εδώ και βδομάδες στην μπυρό-κασέλα μου και περιμένει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ακομα κ εμεις..(της Βαυαρικης σχολης ντε...) ενδωσαμε στην διακρητικη σαγηνη του μισοφεγγαρου στο προσφατο ταξιδι μας στην Brugge.
    Χρησταρα ξυπνας μνημες ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε nik pit η Ξανθιά Zot είναι μια πολύ καλή ετικέτα που κατεβαίνει ευκολα και αρωματικά!
    Στη Θεσσαλονικη την έχουμε όπωε είπε και ο Μixos ρουτίνα και σε μπουκάλι και σε βαρέλι. Βεβαια η βαρελίσια είναι ακόμη καλύτερη απο το μπουκάλι!

    Ενδιαφερουσα κια η σκουρη άποψη της Zot. Παίζει να έρθει κάποτε Ελλάδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εν τω μεταξύ, με αυτά και με εκείνα ... ξέχασα να αναφέρω πως και η Zot Dubbel έχει καταφτάσει πλεον και στην Ελλάδα σε μπουκάλια τόσο των 330ml όσο και στο μεγάλο του 0,75l.
    Θυμίζω πως μέχρι σήμερα ερχόταν μόνο ο "Ξανθός" τρελος αρλεκίνος της Bruges.
    Άλλη μια Βελγικη ετικέτα επομένως που ήρθε για να μείνει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλα έκανε και ήρθε και αυτή η μπυρίτσα! Πολύ καλή dubbel αν και εγω προτιμω την ξανθιά και γνωστή Zot.
    Δοκίμασα που λετε και την dubbel και έμεινα πολύ ευχαριστημένος συνολικά σαν μπύρα. Ήπια δυο μπουκάλια το να πισω απ' το άλλο για να την καταλάβω καλύτερα!
    Ας ελπισουμε και σε άλλες νεες μπυρες που θα τολμησουν να τις φερουν καποιοι και στη χωρα μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή