Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Veldensteiner Weiβbier

Στα βορεια συνορα της Βαυαριας βρισκεται το πανεμορφο κ επιβλητικο δασος του Veldenstein.

Εκει λοιπον στο Neuhaus της Φρανκονιας κατω από το αγρυπνο βλεμα του κάστρου που φερει επισης το ονομα Veldenstein castle βρισκεται η ζυθοποιια Kaiser Bräu.

Τα καζανια της αχνιζουν μπυρα από το 1929 αρχικα με την επωνυμια Kommunbrauerei κ από το 1939 κ μετα επισημα ως Kaiser Bräu.

Μικρης ποσοτητας ηταν οι πρωτες βρασιες,για 900 εκατολιτρα αναφερει η ιστορια μα συντομα τα πραματα αλλαζουν όταν το 1946 ο Andrew Lau αναλαμβανει την διοικηση.
Τα νουμερα αυξανονται καθώς κ η αναγνωρισημοτητα της εν λογω ζυθοποιιας με αποτελεσμα το 1960 να εχουμε περι τα 10.000 ελετολιτρα κ το 1979 (50 χρονια από την ιδρυση της) να αγγιξει τα 100.000 εκατολιτρα.


Όλα αυτά τα θετικα στοιχεια οδηγησαν στην κατασκευη νεων συγχονων εγκαταστασεων τα οποια θεωρουνται από τα πιο συγχρονα σε ολη την Γερμανια κ τα μεγαλυτερα στην ευρητερη περιοχη της Νυρεμβέργης.
Η εταιρεια χωριζεται σε δυο κοματια παραγωγης,την ζυθοιποιια με 11 ετικετες κ την εμφιαλωση αναψυκτικων με αλλα τοσα ειδη.

Εμεις σημερα ανοιξαμε την Veldensteiner Weiβbier κ ειμαστε ετοιμοι να μοιραστουμε μαζι σας τι εντυπωσεις μας.


Ανοιγω εντονα το flip up καπακι κ περιορισμενα αρωματα μπανανας,ωριμων φρουτων κ μαγιας σπευδουν να συστηθουν.
Σερβιρω ατσαλα (σκοπιμως εγινε αυτό) στο ομορφο ποτηρι της κ παρατηρω ένα ομορφο σκουρο κιτρινο χρωμα μα εντονες τασεις προς πορτοκαλι.
Ο αφρος εν τω μεταξυ εχει ισορροπήσει,λευκός,εντονος με σεβαστη διαρκεια.ετοιμος να γεμισει τα μουστακια μας…χε,χε
Το σωμα της μετριο κ το αλκοολ σε χαμηλα επιπεδα, 5,1 %
Η γευση της αποτέλεσε μια ευχαριστη εκπληξη.. Βελουδινη,απαλη μα τοσο πλουσια. Με μικρα χαριτωμενα τσιμπιματα από λυκισκο κ ανρθακικο εκαναν κάθε γουλια απολαυση πραγματικη!!
Σε αντιθεση με την επιγευση της η οποια ηταν απολυτα ουδετερη χωρις κατι να θυμασαι.
Πιθανον η χαμηλη περιεκτικοτητα αλκοολ σε συνδιασμο με το λιγο ανθρακικο κ τον ελαχιστο λυκισκο να οφείλονται γι ‘αυτό το αποτελεσμα.

Τελικα προκειται για μια ευκολοπιωτη σταρενια που –αν κ θα θελα λιγη παραπανω ενταση- ανετα θα την ξαναδοκίμαζα.
Νομιζω ένα 7/10 της αξιζει.




Εδώ θα ηθελα να κανω δυο επισημανσεις:-Να ευχαριστησω τον φιλο μου BeeRocker για την ευγενικη χορηγια τοσο της φιαλης οσο κ του ποτηριου.Νικολα να ‘σαι παντα καλα!!!

-
Μην τολμησει καμια κουφαλα κ βιαστει να πει ότι ο Weissman δεν ξερει να σερβιρει μια σταρενια! Σκοπιμα εγινε ετσι,αρεσει σ’ένα άλλο καλο φιλαρακι να βλεπει τα λογοτυπα με φοντο τον αφρο…αφιερωμενη λοιπον!!!

7 σχόλια:

  1. Άλλη μια ενδιαφέρουσα σταρένια παρελαύνει στους Μπυραματισμούς και μαζί της όμορφες εικόνες και καταπράσινα λιβάδια της γερμανικής υπαίθρου, προς τέρψιν όλων των φίλων της καλής μπύρας και της κλασσικής γερμανικής μπυροκουλτούρας

    Τη χαρήκαμε τη weissbier της Veldensteiner φίλε Weissman, αλλά θα θελα να σε δω να σχολιάζεις και την Unserbier... Mε μια αρκούδα αγκαλιά, δύσκολο να εκφέρεις αντικειμενική άποψη, πόσο μάλλον να βαθμολογήσεις :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χε,χε φιλε Νικολα στειλε με εσυ εκει κ θα βρω εγω τροπο να τα φερω βολτα....

    περαν αυτου για την ιστορια η εκφραση ''unser bier'' στα γερμανικα σημαινει ''η μπυρα μας'' οπως εμεις δλδ θα λεγαμε το ''κρασι της παρεας''.

    εγκυκλοπεδικα τωρα υπαρχει ζυθοποιια στην Ελβετια με την επωνυμια Unser Bier με σημα τον διψασμενο Βασιλια..
    δειτε:

    http://farm3.static.flickr.com/2376/2535133061_bf6c5eb552.jpg

    http://en.wikipedia.org/wiki/Unser_Bier

    http://www.unser-bier.ch/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωχ... μ' έπιασες στα πράσα Γιώργο... Είδες για να μη ξέρεις γερμανικά... :P
    Τέλος πάντων... το νόημα το έπιασες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το υστερόγραφο είναι όλα τα λεφτά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γιώργη ευχαριστώ για την καταπληκτική φωτογραφία με τον αφρό να καλύπτει από πίσω όλο το λογότυπο του ποτηριού, ακριβώς όπως μου αρέσει ...
    Εις υγείαν σου λοιπόν με πολλές όμορφες σταρο-μπυροδοκιμές και ακόμη πιο όμορφες φωτογραφίες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μπράβο βρε Γιώργη... καιρό έχουμε να δούμε παρουσίαση από τα χεράκια σου!!

    Πάντως πρόκειται για μια πάρα πολύ ωραία weisse που μου κάθεται κουτί. Σε φάση που κάθε που θα κατέβω βόλο και ψηθώ για σταρένια...είναι σίγουρα στις άμεσες προτιμήσεις...

    Πολύ ωραία προσπάθεια Γιώργαρε... συνέχισε δυνατά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο Γιώργη για την όμορφη παρουσίαση και τις ωραιες εικόνες απο την Γερμανίκη υπαιθρο ...

    Εσυ να σαι καλά να απολαμβάνεις τις αγαπημένες σου μπυρίτσες .... και φυσικά να τις μοιράζεσαι και μ εμας τα φιλαράκια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή