Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Η "Τραππιστική" μπύρα της Sierra Nevada

Ένα video που δημοσιεύθηκε τις τελευταίες μέρες μου ξαναθύμισε ένα "ιντριγκαδόρικο" άρθρο που είχε κάπως αναστατώσει τους πιστούς φίλους των τραππιστικών προϊόντων - ό,τι κι αν πρεσβεύει αυτό το όνομα σήμερα...


Η Sierra Nevada Brewing Co. μια απ' τις γνωστότερες αμερικανικές μικροζυθοποιίες θα κυκλοφορούσε λέει μια τραππιστική μπύρα, την οποία θα έφτιαχνε υπό την σκέπη ενός αμερικάνικου τραππιστικού μοναστηριού, του αβαείου του New ClairvauxΠοιος είδε τους Τραππιστές - μάλλον τους Τραππιστόφιλους - και δε τους φοβήθηκε ύστερα απ' αυτή την ανακοίνωση; Απ' ότι φαίνεται όμως, ναι μεν η Sierra Nevada προχωρά στην παρασκευή μιας σειράς μπυρών μοναστηριακού τύπου και έμπνευσης, αλλά πουθενά δεν θα φαίνεται το όνομα trappist. Η νέα σειρά θα έχει το όνομα Ovila Abbey Ales και θα κυκλοφορήσουν τους επόμενους μήνες σε 750άρια μπουκάλια. Η πρώτη μπύρα της σειράς, η οποία και θα κυκλοφορήσει την 1η Μαρτίου, θα είναι μια abbey dubel, ενώ θ' ακολουθήσουν τον Ιούλιο μια Farmhouse style ale (Saison) και το Νοέμβριο μια Abt Quadrupel. 




Το να φέρει το όνομα abbey είναι καθόλα νόμιμο, μια και η μπύρα αυτή γίνεται σε συμφωνία και μετά από παραγγελία του μοναστηριού New Clairvaux - το οποίο βρίσκεται μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά απ' τη ζυθοποιία, στο Chico της Καλιφόρνια. 


Η αρκετά ενδιαφέρουσα ιστορία των σκαλιστών λίθων που λαξεύτηκαν στην Ισπανία τον 12ο αιώνα για το Σιστερσιανό μοναστήρι στη Γκουανταλαχάρα, που μετά από χρόνια ερήμωσης αγοράστηκαν από ένα Αμερικανό μεγιστάνα και μεταφέρθηκαν στην Αμερική, για να χτίσει εκεί ένα κάστρο, φαίνεται πως συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον και σήμερα, για άλλους λόγους. Τις πέτρες αυτές αγόρασαν πρόσφατα οι μοναχοί του New Clairvaux με την πρόθεση να χτίσουν μια νέα πτέρυγα στο μοναστήρι τους. Τα έξοδα όμως αποδυκνύονται πολύ μεγάλα και απαιτούν χορηγούς. Για το λόγο αυτό ήρθαν σε συμφωνία με τη ζυθοποιία Sierra Nevada η οποία και θα δώσει μέρος των εσόδων από τη νέα σειρά μπυρών για την ανέγερση του μοναστηριού. 


Μπορεί κάποιοι να κατηγορήσουν τόσο τη ζυθοποιία όσο και το μοναστήρι για εκμετάλευση του όρου abbey, αλλά κάτι μου λέει πως αυτή θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη δημιουργία κάποιων ποιοτικών μπυρών, στο πνεύμα και τη παράδοση των παλαιών μοναστηριών. 
Ολόκληρη η ιστορία των λίθων της Santa Maria de Ovila, εδώ


2 σχόλια:

  1. Θεωρώ πως ήταν θέμα χρόνου να σθμβεί αυτό στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Βέβαια σαν πρώτες υποψήφιες ζυθοποιίες να το πράξουν είχα την Lost Abbey ή την Ommegang που παρασκευάζει πιστά βελγικές συνταγές και αποτελεί brand της Duvel Moortgat.
    Το ότι έτυχε το μοναστήρι να είναι δίπλα στο Chico της Sierra Nevada, ασφαλώς και είναι ευτυχής συγκυρία, μια και η Καλιφορνέζικη Ζυθοποιία ξέρει πολύ καλά να φτιάχνει ποιοτικές ετικέτες και τα καταφέρνει περίφημα με ό,τι κι αν καταπιαστεί!!
    Τα μπουκάλια που προκειται να κυκλοφορήσουν και η ετικέτα ήδη μας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και φαίνονται πολύ cool για να φέρουν την ετικέτα abbey!

    Οι τραππιστές πάντως, όσο συνεχίζουν με τον ίδιο ζήλο να παράγουν ποιοτικά προϊόντα δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν! Εμείς θα τους προτιμούμε, είτε έτσι είτε αλλιώς!

    Ευχαριστούμε Νίκο για τις πληροφορίες !! Άκρως ενδιαφέρουσες τόσο από άποψη μπύρας οσο και άποψη λίθων !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μετά την πρώτη Abbey ετικέτα της Sierra Nevada, την Ovila abbey dubbel, σειρά έχει και η δεύτερη ετικέτα της σειράς Ovila εκεί στο Chico της Καλιφορνια ...
    Ovila Saison, λοιπόν ...

    http://beernews.org/2011/03/ovila-abbey-saison-gets-approval/

    ΑπάντησηΔιαγραφή