Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Witkap-Pater Stimulo & Tripel: με τη βελγική ευλογία!

Με μία πλούσια παράδοση στο χώρο της μπύρας που ξεπερνά τα 150 χρόνια, η βελγική ζυθοποιία Slaghmuylder αποτελεί μία οικογενειακή επιχείρηση που εδρεύει στη Ninove. Ιδρύθηκε το 1860 από τον Emmanuel Slaghmuylder (το δεύτερο συνθετικό του ονόματος του οποίου σημαίνει μυλωνάς) και μέχρι σήμερα βρίσκεται στα χέρια τριών αδερφών-συνεχιστών του έργου της οικογένειας. Η ζυθοποιία είναι γνωστή για τη σειρά Witkap-pater (= ασπροκάπης πάτερ), η οποία περιλαμβάνει τις εξής ετικέτες:

- Witkap-pater Stimulo (ABV 6%) / γνωστή και ως Singel
- Witkap-pater Dubbel (ABV 7%)
- Witkap-pater Tripel (ABV 7.5%)
- Witkap-pater Special (ABV 5.5%)


Η παραγωγή της σειράς ξεκίνησε το 1979 για λογαριασμό της ζυθοποιίας De Drie Linden αλλά το 1981 πέρασε επίσημα στη Slaghmuylder. Οι ετικέτες Witkap-pater χαίρουν της εκτίμησης πολλών μπυρόφιλων για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους και τη γεμάτη γεύση τους. Με εξαιρετικές κριτικές σε περιοδικά και beer sites, οι Dubbel και Tripel συγκεκριμένα θεωρούνται άριστα παραδείγματα της μαεστρίας των Βέλγων και του είδους μπύρας που αντιπροσωπεύει η καθεμία. 


Εμείς θα ρίξουμε μία ματιά στις Witkap-pater Stimulo και Witkap-pater Tripel. Και οι δύο είναι ποιοτικότατες μπύρες τύπου abbey, υψηλής ζύμωσης με επαναζύμωση στο μπουκάλι – δηλαδή μιλάμε για παρουσία μαγιάς που συνεχίζει τα ''μαγικά'' της και μετά την εμφιάλωση! Τις φιάλες στολίζει ένας μουσάτος μοναχός με άσπρη κάπα που απολαμβάνει τη μπύρα του σε διαφορετικού χρώματος φόντο ανάλογα με την ετικέτα. Επίσης, κάθε ετικέτα έχει καπάκι ξεχωριστού χρώματος. Αν και λιτές, οι φιάλες είναι αρκετά προσεγμένες και δίνουν έμφαση στη λεπτομέρεια.


Η Witkap-pater Stimulo είναι μία ξανθιά ale με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6% α.φ. Ζυμώνεται με αρωματικό λυκίσκο του Erembodegem, κοντά στην Aalst του Βελγίου, ο οποίος βάζει τη σφραγίδα του στο άρωμα και τη γεύση. Ο αφράτος, πλούσιος λευκός αφρός που στολίζει το ποτήρι είναι χάρμα ιδέσθαι (τρώγεται και είναι νοστιμότατος!) και συνοδεύει το θολό ξανθό χρώμα της μπύρας. Αρώματα λυκίσκου και λουλουδιών κυρίως. Στη γεύση κυριαρχεί η μαγιά και ο λυκίσκος ενω μία ξεδιψαστική αίσθηση από την υψηλή ενανθράκωση είναι παρούσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Το τελείωμα ελαφρώς γλυκό, με κάτι σαν βανίλια. Επίγευση πικρή. Ελαφριά, χωρίς να φαίνεται το αλκοόλ, πολύ ισορροπημένη!


Η Witkap-pater Tripel είναι μία triple με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.5% α.φ. Έχει ένα εξίσου όμορφο παρουσιαστικό με τη Stimulo, με θολό ξανθό χρώμα και λευκό αφρό να στολίζει το ποτήρι. Τα αρώματά της είναι αρκετά έντονα και χαρακτηρίζουν το είδος: λεμόνι, λυκίσκος, μαγιά. Η γεύση της απλά υπενθυμίζει γιατί οι Βέλγοι θεωρούνται από πολλούς οι καλλιτέχνες της μπυρο-παράδοσης παγκοσμίως: πλούσια, ισορροπημένη, φινετσάτη. Κι εδώ η μαγιά στην κορυφή, με εσπεριδοειδή (λεμόνι, γκρέιπφρουτ) και λυκίσκο να ακολουθούν. Εμφανή μπαχάρια που μοιάζουν με κορίανδρο, καθώς και λίγο μέλι. Ξηρή και πικρή επίγευση. Υπέροχη, μία κορυφαία triple και μία από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει!

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

5 σχόλια:

  1. Γειά σας! Η πρώτη παρουσίαση (που βλέπω εγώ τουλάχιστον) στο blog για το 2011.
    Τι καλύτερο λοιπόν από έναν Βέλγο μοναχό που κουβαλάει μαζί του τέτοια δώρα?
    Καλή χρονιά σε όλο το team των μπυραματιστών με ακόμα περισσότερους μπυραματισμούς και όμορφες παρουσιάσεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έτσι μπράβο... να επανερχόμαστε σιγά σιγά στις μοναστηριακές συνταγές - την επιτομή της Βελγικής (και όχι μόνο) ζυθοποιίας :)
    Τις μπύρες της Witkap Pater έχω να τις δοκιμάσω πάνω από χρόνο. Η Stimulo θυμάμαι με είχε εντυπωσιάσει με την απλότητα αλλά και την ιδιαιτερότητά της, ενώ την tripel, την βρήκα αξιόλογη μεν - αρκετά υποδεέστερη δε των υπολοίπων μοναστηριακών tripel.

    Μια και όμως δεν την έχω ξαναδοκιμάσει, επιφυλάσσομαι να εκφέρω άποψη την επόμενη φορά που θα φτάσει στα χέρια μου... και σίγουρα θα φτάσει, μια και με χαρά είδα πως βελτίωσαν τις ολίγον πρόχειρες ετικέτες των μπουκαλιών τους και ως γνωστόν, είμαι και μπουκαλοσυλλέκτης :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή μπυροχρονιά παίδες. Από την σειρά αυτή έχω στην μπυρόκασέλα μου την Witkap-pater Dubbel που θα την δοκιμάσω σύντομα μιας και ακούω καλά σχόλια για την ζυθοποιία αυτη. Καλή συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βρε βρε ... Ποδαρικό και από τον Δόκιμο στους Μπυραματισμούς με ένα κλασσικό όνομα, ισοδύναμο της υψηλής ποιότητας!
    Έχω δοκιμάσει την special της σειράς (Slaghmuylder Greut Lawauitj) με μέτριες εντυπώσεις. Αντίθετα η Dubbele Pater μου άρεσε αρκετά.
    Πάντα καλές και ποιοτικές μπυροδοκιμές να εχεις αγαπητέ Δόκιμε και κατά τη διάρκεια και αυτού του έτους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Geia k xara se olous! Xekiname me Belgio gia na paei kala h xronia, san to gouri ena prama!

    Osoi tyxeroi dokimasoun kapoia apo tis mpyres tou aspro-kaph monaxou, as afhsoun th gnwmh tous edw ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή