Οι κατηγορίες που παρουσιάζουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι το Top100 με τις καλύτερες μπύρες και το ανάλογο Top100 με τις καλύτερες ζυθοποιίες. Υπάρχουν όμως κι άλλες λίστες, όπως αυτές με τα πιο δημοφιλή (στα μέλη του RateBeer πάντα) beer restaurants, beer bars, brewpubs, αλλά και επιμέρους λίστες με τις καλύτερες μπύρες ανά είδος ή ανά χώρα.
Best Beers 2011
Σε σχέση με πέρυσι, η κατάταξη στην κορυφή δεν έχει πολλές αλλαγές. Πλην τριών νέων εισόδων, από τις Russian River, Cigar City και Goose Island (κατευθείαν στο top5 μάλιστα) οι υπόλοιπες πρωταγωνίστριες του top10 απλά αλλάξαν μεταξύ τους σειρά: Η περσινή νικήτρια Westvleteren 12 άλλαξε φέτος θέση με τη δεύτερη πέρυσι Narke Kaggen Stormktsporter. Στο No 6 παρέμεινε η AleSmith με την Speedway Stout, η οποία έβαλε και στο Νο10 και την παλαιωμένη έκδοσή της. Στις υπόλοιπες θέσεις του top10 συναντάμε και τις περσινές φιναλίστ Three Floyds, με τον Dark Lord, Russian River (2ο στο top10) με τον Pliny τον πρεσβύτερο και η Founders με το Kentucky Breakfast Stout.Δείτε την πλήρη λίστα εδώ
Όπως αναμενόταν η πλειοψηφία των διακριθέντων 71% ήταν αμερικανικές μπύρες και πάνω απ' τις μισές (55%) ήταν imperial stouts.
Best Brewers 2011
Μεγαλύτερο ακόμη ενδιαφέρον έχει η λίστα με τις καλύτερες ζυθοποιίες. Και εδώ οι Αμερικανικές ζυθοποιίες θριάμβευσαν (68 στις 100), με το Βέλγιο ν' ακολουθεί με 10 εκπροσώπους.
Και σε αυτή τη λίστα δεν είχαμε πολλές διαφοροποιήσεις στην κορυφαία δεκάδα απ' την περσινή. Οι Three Floyds παρέμειναν και φέτος πρώτοι, με 2η ν' ανεβαίνει (απ' την 4η θέση) τη Founders. Στη 3η θέση σκαρφάλωσε (απ' την 15η) η Σουηδική Narke, ενώ 5 θέσεις ανέβηκε και η Ολλανδική De Molen (απ' το Νο10 πέρυσι). Cigar City, AleSmith, Bells, Russian River και Great Divide παρέμειναν στη κορυφαία δεκάδα, ενώ εντυπωσιακή ήταν η σφήνα της Goose Island στο No10, ανεβαίνοντας 16 θέσεις.
Δείτε την πλήρη λίστα εδώ
Πολύ εντυπωσιακές οι ανακατατάξεις βέβαια στο υπόλοιπο της λίστας, με αρκετές ονομαστές ζυθοποιίες να χάνουν πολλές θέσεις στην "εκτίμηση" του κόσμου. Οι De Struise έχασαν 52 θέσεις, κατρακυλώντας από την 11η στην 63η θέση, ενώ η Port Brewing/Lost Abbey παραλίγο να μείνουν εκτός βραβείων, αφού από την 29η θέση πέρυσι, φέτος μόλις έπιασαν την 95η!
Σημαντική ήταν βέβαια και η μεγάλη άνοδος κάποιων ζυθοποιϊών. Απ' αυτές, η Δανέζικη Amager ανέβηκε απ' το Νο52 στο Νο23, ενώ οι Αμερικανικές Green Flash και η Captain Lawrence, ανεβαίνοντας 29 και 30 θέσεις αντίστοιχα, μπήκαν για τα καλά στο τοπ30.
Αρκετές ήταν και οι νέες εισόδοι στο τοπ100, αν και σημαντικότερη κρίνεται η είσοδος νέων ζυθοποιϊών, όπως η Hill Farmstead που "καρφώθηκε" στο Νο34
Ως "βέρος" Σκότος, έχω να παρατηρήσω ότι στην 50αδα των καλύτερων ζυθοποιών, όπως και το 2010, απουσιάζει η πολύκροτη και αγαπημένη Brewdog (η οποία βέβαια από την 63 ανέβηκε στην 52 θέση), ενώ παραμένει στην 25η θέση η Harviestoun, μια όχι και τόσο γνωστή Σκοτσέζικη ζυθοποιία. Γενικά πάντως οι μπίρες της Brewdog δεν βλέπω να παίζουν στα μεγάλα TOP.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εμένα μου φάνηκε κάπως παράξενο που δεν έφτασαν πιο ψηλά οι Σκώτοι. Προφανώς η Brew Dog έχει φέρει νέα ήθη στη Βρεταννική αγορά κι έχει ανοίξει νέους δρόμους, αλλά το ίδιο κάνουν και όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονται πιο ψηλά.
ΑπάντησηΔιαγραφήΤώρα τα ακριβή κριτήρια που επιλέγεται μια ζυθοποιία απ' την άλλη δε τα γνωρίζω. Προφανώς έχει να κάνει ο αριθμός των ετικετών που παρουσίασαν τη χρονιά αυτή και τις κριτικές που δημοσιεύθηκαν γι αυτές στο RateBeer. Πάντως, αν εξαιρέσουμε κάποιες extreme πολυαλκοολικές παραγωγές τους, δεν έβγαλαν και κάτι συναρπαστικό φέτος, έτσι; Και οι παλαιότερες πραγματικά καλές παραγωγές τους - βλέπε Paradox - είναι μονίμως out of stock... Θα μου πεις κάπως έτσι (με τη δυσκολία να τις πετύχεις) δεν δημιουργείται το hype κλίμα και για τις Narke, τις Dark Lord ή τις Westy, που μονοπωλούν τελευταία το top5?
Ένα πολύ ωραίο σχετικό αρθράκι διάβασα εδώ:
http://ratebeerians.hoppress.com/2011/01/21/i-dont-care-about-pliny-the-younger/
Εγω θα ηθελα να αναφερθω γενικα σε αυτες τις λιστες με τα TOP100, TOP50, TOP10 και ουτο καθεξης. Αυτες οι λιστες λοιπον σε οτι και αν αναφεροντε, απο μπυρες μεχρι ταινιες και δισκους εχουν δημιουργηθει απο ατομα που μοιραζονται την ιδια αγαπη και παθος με εμας που διαβαζουμε αυτες τις λιστες. Αρα πιστευω οτι δεν ειναι κακο να διαβαζουμε τετοιες λιστες μιας και με την υπερπαραγωγη που υπαρχει σε πολλους τομεις της συγχρονης βιομηχανιας πολυ πιθανο να μας εχει ξεφυγει κατι το οποιο μεσα απο αυτες τις λιστες να το ανακαλυψουμε και τελικα ισως μας προσεφερε μια ευχαριστιση οταν το δοκιμασαμε, το δουμε ή το ακουμασε. Γραφω ισως γιατι βεβαιως μπορει για 100 ατομα να ηταν η καλυτερη μπυρα που δοκιμασαν ή ο καλυτερος δισκος που εχουν ακουσει αλλα για εμενα να μην ηταν κατι το ιδιαιτερο γιατι δεν μπορει ολοι μας να εχουμε το ιδιο γουστο. Αρα πιστευω οτι πρεπει να εχουμε την δικια μας κριτικη αποψη χωρις να επηρεαζομαστε απο την θεση που εχει μπυρα στο ΤΟP100. To αλλο θεμα τωρα ειναι το κοστος πχ μια σπανιας μπυρας ή ενος σπανιου δισκου. Η αληθεια ειναι οτι πολλες φορες πληρωνουμε πολλα παραπονα λεφτα για να αποκτησουμε κατι το οποιο ειναι σπανιο και το οποιο λογω αυτης της σπανιοτητας εχει παρει και διαστασεις μυθου αλλα μπορει τελικα αυτη η ευχαριστηση που θα νοιωσουμε αποκτοντας το να μην ειναι η ιδια ευχαριστηση με αυτο που περιμεναμε να μας προσθερει και μπορει με κατι το οποιο ειναι πολυ πιο φτηνο να μας ευχαρηστει πολυ παραπανω. Αλλα και εδω αν δεν εχεις την δικια σου γνωμη για κατι δεν μπορει να ξερεις αν αξιζει τα λεφτα του οχι.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑρα ολα αυτα τα TOP ειναι καλα να τα διαβαζουμε αλλα παντα ο τελευταιος λογος να μενει σε εμας...
Θα συμφωνήσω με το Σπύρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟι λίστες με τα top10, top100, κλπ έχουν την αξία τους εφόσον μπορούμε να τις διαχειριστούμε αναλόγως. Από απλά ενημερωτικό εργαλείο, έως και γνώμονα επιλογής των επόμενων αγορών μας, εμείς θα επιλέξουμε πως και πόσο θα λάβουμε υπόψη και θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις λίστες.
Προφανώς το δικό μας το γούστο θα μετρήσει πάνω απ' όλα στην επιλογή μας, αλλά πως θα γίνει αυτό όταν δεν έχουμε τη δυνατότητα δοκιμής μιας συγκεκριμένης μπύρας; Πιστεύω πως είναι καλό να λαμβάνουμε υπόψη μας κάποιες κριτικές, πριν επιλέξουμε ποια μπύρα θα αγοράσουμε. Και παρά να εμπιστευτώ την άποψη του όποιου καταστηματάρχη που σίγουρα έχει συμφέρον να πουλήσει το προϊόν που έχει στο μαγαζί του, προτιμώ να εμπιστευτώ την άποψη των αριθμών, του μέσου όρου πολλών φίλων της μπύρας που την έχουν δοκιμάσει.
Ιδιαίτερα σε sites όπως το RateBeer ή το Beer Advocate, πέραν απ' το μέσο όρο υπάρχουν πάντα διαθέσιμα τα στοιχεία. Οι επιμέρους βαθμολογίες που έδωσαν οι διάφοροι κριτές, οι αναλυτικές κριτικές τους και (το σημαντικότερο για μένα) οι κριτικές αυτές είναι ονομαστικές. Έτσι, αν κάποιος θέλει ν' ασχοληθεί, μπορεί να εντοπίσει κοινά σημεία στην κριτική κάποιων συγκεκριμένων δοκιμαστών με τη δική του κριτική και να εμπιστευτεί έτσι μια βαθμολογία περισσότερο από απλά ένα μέσο όρο.
Σηκώνει μεγάλη συζήτηση το θέμα, έτσι δεν είναι; :)
Συμφωνώ και με τους 2 σας. Ήδη τα έχουμε συζητήσει πάλι και μπορούμε να συζητάμε για πολύ καιρό το πως διαμορφώνονται αυτές οι λίστες. Το καλό είναι ότι αν δεν κολλήσουμε καθαρά στα ranking, μπορούμε να μπούμε στους επιμέρους σχολιασμούς ή να τα λάβουμε, όπως λέτε, ως έναυσμα για περαιτέρω μπυραματισμούς.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό το συσχετισμό των δύο φόρα, που πολύ ωραία ανέβασε ο Chalice και επισήμανε στο αντίστοιχο αρθράκι στατιστικής ανάλυσης, είναι εμφανές πρώτον η διαφορά στο τρόπο υπολογισμού των 2 λιστών και δεύτερον το θέμα της υποκειμενικότητας.