Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Straffe Artists 2011, 2nd edition :: "δυνατοί καλλιτέχνες" για τον καλύτερο "Δυνατό Ενρίκο" της χρονιάς!

After the great succes of the first edition of the contest,
De Halve Maan brewery organizes the 2nd edition of the art contest
around its beer "Straffe Hendrik 9 Tripel Bier".


Ήταν περίπου 02.00 τα ξημερώματα της 10ης Σεπτεμβρίου του 2010, όταν με αφορμή έναν πίνακα που ήταν κρεμασμένος στον τοίχο του Comptoir Des Arts στην Bruges του Βελγίου, ο Xavier Van Ravestyn ( υπεύθυνος πωλήσεων της De Halve Maan) μου εξηγούσε το όλο concept που έστησε η Ζυθοποιία του Μισοφέγγαρου κατά το 2010.

Η De Halve Maan θέλοντας την ενεργό συμμετοχή των φίλων και φανατικών οπαδών της εξαιρετικής Brugse Straffe Hendrik 9 Tripelbier, διοργάνωσε κατά το 2010 έναν καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα, τί άλλο;
"Straffe Hendrik" ή Strong Henri ή για να το πούμε ελληνιστί ... ο " δυνατός Ενρίκος" ... αναφερόμενοι φυσικά στον Henri Maes IV.
Την ονομασία αυτή ( Straffe Hendrik) την έδωσε η Veronique Maes, κόρη του Henri IV, όταν και παρουσίασε τη νέα μπύρα το 1981, επί  της ευκαιρίας των εγκαινίων του αγάλματος του Saint Arnold στο Δημαρχείο της πόλης, επειδή η μπύρα ήταν δυνατή για τα δεδομένα της εποχής!!


Πολύ μεγάλη η συμμετοχή των "καλλιτεχνών" κατά τον πρώτο διαγωνισμό. 3 τυχεροί και ικανοί από αυτούς, τελικά βραβεύτηκαν καταλαμβάνοντας τις 3 πρώτες θέσεις ... για το 2010!!
Εκτός από το χρηματικό έπαθλο που υπήρχε, οι 3 πρώτοι νικητές θα απολάμβαναν να βλέπουν για ένα μήνα τα έργα τους μέσα στο Μουσείο-Ζυθοποιία της ιστορικής De Halve Maan, της Ζυθοποιίας-καμάρι ολόκληρης της πόλης της Brugge ...

Τα 3 πρώτα έργα που βραβεύτηκαν κατά το διαγωνισμό του 2010, κατά σειρά ...

Στη συνέχεια...  τα έργα αυτά θα έπαιρναν το δρόμο τους για να στολίσουν τους τοίχους επιλεγμένων μπυρο-σημείων της πόλης.
Έτσι λοιπόν και αυτός ο πίνακας του διαγωνιζόμενου Nathan K. που πήρε την τρίτη (3η) θέση στο διαγωνισμό βρέθηκε σε ένα καταπληκτικό μπυροσπότ της Bruges, στο πολύ "cult" beer-bar Comptoir Des Arts ...

Το 3ο Βραβείο του διαγωνισμού, κρεμασμένο στον τοίχο του Comptoir Des Arts

Κοντινό πλάνο του πίνακα αυτού μέσα από το beer-bar Comptoir Des Arts

Με την είσοδο του 2011, λοιπόν η De Halve Maan διοργανώνει εκ νέου τον ίδιο διαγωνισμό ...
Τα έργα των ενδιαφερόμενων και επίδοξων καλλιτεχνών θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τα μεσάνυχτα της 25ης Φεβρουαρίου του 2011 και οι πρώτοι φιναλίστς θα μάθουν τα ονόματά τους στις 09/03/2011.  Η τελική τριάδα των νικητών θα ανακοινωθεί ένα μήνα μετά, στις 09/04/2011!

Ο πρώτος νικητής θα λάβει το ποσό των 3000 ευρώ, ενώ 1500 ευρώ θα πάρει ο δεύτερος νικητής και 1000 ευρώ ο τρίτος ...

Δείτε περισσότερα για το διαγωνισμό και τους όρους συμμετοχής στο επίσημο site της  De Halve Maan


Άλλα 3 έργα που πήραν μέρος στον περσινό διαγωνισμό και βρέθηκαν ως finalists στην πρώτη 15άδα!


Εδώ μέσα πάντως ένα είναι σίγουρο : ότι υπάρχουν πολλές "καλλιτεχνικές ανησυχίες" πάσης φύσεως σε αρκετούς από τους μπυραματιστές, πλην της δεδομένης αγαπης τους για την μπύρα ...
Τί καλύτερο από το να συνδυάσουν και τα δυο τους μεράκια σε ένα?

Θα ήταν πάντως καταπληκτικό να λάβει μέρος στο διαγωνισμό κάποιος από εδώ μέσα και να φτάσει μάλιστα και στους 15 finalist για το 2011...  και γιατί όχι, ακόμη παραπάνω!!



Εν τω μεταξύ, όπως είπαμε και πριν λίγους μήνες, μια από τις μεγάλες ατραξιόνς του 4de Brugse Bier Festival 2010, ήταν και η πρώτη επίσημη εμφάνιση της Brugse Straffe Hendrik 11 Quadrupel Ale, την οποία βρήκαμε στο χώρο του Φεστιβάλ και ασφαλώς απολαύσαμε όλοι μας ανεξαιρέτως σε βαρέλι ... (υπήρχε μόνο σε βαρέλι και όχι σε μπουκάλι, μιας και η εμφιάλωση δεν είχε αρχίσει να γίνεται τότε)


Επιτέλους, o "ακόμη πιο Δυνατός Ενρίκος" στην quadrupel εκδοχή του, εμφιαλώθηκε και είναι έτοιμος να κάνει τουρνέ στους καταλόγους των μπυρομάγαζων της Ευρώπης ...
Μάλιστα ...  πολύ σύντομα, λογικά, θα καταφτάσει και στην Ελλάδα ...!!


Ήδη κυκλοφόρησε το μπουκάλι στα μπυροστέκια του Βελγίου και ο "άνθρωπος-συνώνυμο με την μπύρα" στην Bruges, ο Filip Geerts, την δοκίμασε χθες το βράδυ στο υπέροχο μπυρομάγαζο της πολης, το 't Brugs Beertje, και μας λέει τις πρώτες
"εμφιαλωμένες" εντυπώσεις του !!

Θα τον αναμένουμε ασφαλώς τον νέο Straffe Hendrik με κάθε ενδιαφέρον ... και φυσικά...
 θα είστε από τους πρώτους εδώ στους Μπυραματισμούς που θα δείτε μια πλήρη και ολοκληρωμένη παρουσίαση και αυτής της εξαιρετικής ετικέτας της De Halve Maan ...

Κατόπιν "απαίτησης" του Φώτη (Punk-Rebus)  σε προηγούμενη δημοσίευση κατά το παρελθόν, παραθέτω και μερικές φωτογραφίες με τον Xavier Van Ravestyn κατά τη διάρκειά της παραμονής μας στην Bruges το Σεπτέμβριο ...


Ο Φώτης στον προαύλιο χώρο της Ζυθοποιίας De Halve Maan, λίγο πριν ξεκινήσει η ξενάγησή μας ... το πρωινό της Κυριακής 12 Σεπτεμβρίου 2010 ...

 Xavier και Φώτης ανταλλάσσουν χειραψία και γνωρμία μέσα στο εστιατόριο της De Halve Maan. Σε λίγο θα ξεκινήσει η περιήγησή μας στα ενδότερα της ζυθοποιίας.
Ασφαλώς, χάρη στον Xavier, είχαμε την τύχη να μπούμε και μέσα στις εγκατάστασεις της ενεργούς Ζυθοποιίας, πράγμα που δε θα μπορούσαμε να κάνουμε από μόνοι μας, αφού το tour περιλαμβάνει ξενάγηση σε όλους τους χώρους, πλην των εγκαταστάσεων παραγωγής ...  Ευχαριστούμε Xavier ...


 Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, στο Staminee De Garre, με τον Xavier ... απολαμβάνοντας την ομώνυμη tripel του μαγαζιού !

 Μια από τα ίδια ...

Xavier, Μίχος, Πάνος, Γρηγόρης, Σπύρος, Θανάσης  στο Comptoir Des Arts ξημερώματα 10ης Σεπτεμβρίου 2010, αμέσως μετά το Garre ..

  Οι ίδιοι κατά σειρά, πλην του Θανάση που εκετελεί χρέη φωτογράφου ...

Αυτά τα ολίγα και σήμερις και μέχρι να έρθει η Straffe Hendrik Quadrupel, μη λησμονείτε, όσοι φυσικά μπορείτε, να απολαμβάνετε την εξαιρετική Straffe Hendrik Tripel bier, μια από τις πιο αξιόλογες βελγικές tripels, την μόνη εναπομείνουσα tripel που παράγεται στην Bruges στις μέρες μας ... με λυκίσκο ποικιλιών Saaz και Styrian Golding, αλλά και με ένα μίγμα από 6 διαφορετικά είδη βύνης!!


Kάποια στιγμή σύντομα, θα ακολουθήσει και μια παρουσίαση της Tripel, έτσι για να κρατιόμαστε ζεστοί μέχρι τον ερχομό της Quadrupel ...

Ως τότε ...


Pache ... !!!

17 σχόλια:

  1. Μας έφτιαξες με την quadrupel Straffe Hendik. Αντε να έρθει με το καλό και θα την τιμησουμε για τα καλά.
    Την Straffe Triple την πίνω σε τακτικη βάση, αφού την έχουν τα περισσότερα μαγαζιά μπύρας στη Θεσσαλονίκη. Φοβερή μπύρα. Μακάρι να μου αρέσει το ίδιο και η καινούρια!
    Ο τύπος που έκανε τον πινακα που ειδατε στο μαγαζί πρέπει να ειναι πολύ φευγα. Εμένα μου άρεσε περισσοτερο από τους δυο πρώτους!
    Καλά και στο Βέλγιο πέφτει βύσμα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά ρε απατεώνα...:D Εμένα ωρέ έβαλες πρώτη μούρη; Ούτε ο πρωθυπουργός να ήμουν σε επίσημη επίσκεψη. Που να ξερα ότι με ακολουθούν τόσοι φωτογράφοι...:)

    Ας ευχηθούμε να είναι καλά ο άνθρωπος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Lefteris, καλώς ήρθες στους Μπυραματισμούς! Καταρχήν συμφωνώ με τα 1000 πως το έργο του 3ου βραβείου ήταν με διαφορά το καλύτερο από αυτά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό !! "Παράγκα" και στη Bruges παρακαλώ ...
    Κατά δεύτερον, ευελπιστώ πως η Straffe Quadrupel θα σε αφήσει άκρως ικανοποιημένο! Στο βαρέλι ήταν απλά καταπληκτική, με το άρωμα της να είναι το δυνατό της σημείο!

    Φωτάρα ... έτσι είναι αυτά !! Τι νόμιζες δηλαδή ?
    Επειδή κυκλοφορούσες με το στυλάκι "low profile αντι-σταρ" πίστευες πως τα φώτα της δημοσιότητας δε θα σε ακολουθούσαν παντού?
    Ο Xavier πάντως επανήλθε κανονικά στους ρυθμούς του και μάλιστα, πρώτα ο Θεός, θα κάνει μια περασιά από τη Σαλόνικα στις αρχές του καλοκαιριού!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χαιρετώ όλους τους μπυραμάτιστες και εύχομαι τα καλύτερα για το 2011.Όσο για την Straffe Hendrik,πιστεύω οτι τα λόγια είναι περιτά.Μια δοκιμή μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε,για την ποιότητα της.Περιμένω με αγωνία την quadrupel.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε μου Γιώργη (Skull Splitter) σου εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου τα καλύτερα για το 2011! Είμαι σίγουρος πως αν βρισκόσουν στο Βέλγιο θα είχες ένα από τα καλύτερα μπυρομάγαζα! Το ipanema στον Τρίλοφο, αλλά και η γενικότερη δική σου στάση και γνώση πάνω στην μπύρα αποτελούν τα καλύτερα "επιχειρήματα" που υπο-στηρίζουν την παραπάνω μου πρόταση. Συνέχισε έτσι και είμαι σίγουρος πως κάποια στιγμή θα σε πάρουν μεταγραφή από μόνοι τους στο Βέλγιο, για πάντα!
    Πράγματι η Straffe Hnedrik tripel είναι μια υπέροχη ετικέτα και η άφιξη της quadrupel θα ανεβάσει εκ νέου το prestige της De Halve Maan στην Ελλάδα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να καλωσορίσω και 'γω με τη σειρά μου τόσο το Λευτέρη όσο και τον Γιώργη τον "κρανιοδιαμελιστή" :)

    Φώτη μη διαμαρτύρεσαι... Αν ήσουν πρωθυπουργός σε επίσημη επίσκεψη δεν θα έφευγες απ' τη ζυθοποιία με άδεια χέρια... Εδώ μέχρι και πέδιλα του σκι κονόμησε ο δικός μας στην Τουρκία :P

    Για την Straffe τα είπαμε και σ' άλλο ποστ... Τ' αστέρι του μισοφέγγαρου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Και για μενα μια απο τις αγαπημενες μου μπυρες. Η πρωτη φωτογραφια με το κοντινο στο ποτηρι και στον αφρο ειναι η καλυτερη διαφημιση για αυτη τη μπυρα.
    Ποτε περιπου ερχεται η quadrupel στην Ελλδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βγήκαν και τα νικητήρια έργα του 2ου Διαγωνισμού 2011.
    Πάρτε μια ιδέα: http://www.halvemaan.be/index.php?id=86&L=2

    Εντωμεταξύ, αγαπητοί Φώτη-Θανάση-Σπύρο ... ο Xavier θα είναι τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη για ένα "καταστροφικό" διήμερο !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κυκλοφορεί η Straffe Tripel σε βαρέλι πουθενά στη Θεσσαλονίκη; Μήπως υπάρχει στο Ντορε Ζύθο ή κάνω λάθος ;
    υπάρχει ενδεχομενο να έρθει σε βαρέλι;

    ημέρα των ερωτήσεων σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλά θα ήταν φίλε Lefteris να είχαμε αυτή την tripel βαρελίσια στην πόλη μας ! Μπορώ να την πίνω κυριολεκτικά κάθε μέρα !
    Τί έχουμε τώρα ...
    Προχθές που πήγα στο beeri-beeri μου είπε ο Αντώνης πως στο γενέθλιο πάρτυ του μαγαζιού που θα γίνει την Παρασκευή το βράδυ 3 Ιουνίου θα έχει και την Straffe Tripel βαρέλι. Από εκεί ορμώμενος έμαθα πως θα έρθουν κάποια βαρέλια της Τριπελ όχι σε μόνιμη βάση, αλλά για να μπουν εποχιακά τον άλλο μήνα σε μερικά μπυροπόστα της πόλης! Προφανώς μαζί με την Straffe Quadrupel που θα έρθει μόνιμα στην Πρίγκηπο, φορτώθηκαν αι μερικά βαρέλια της tripel, έτσι για να υπάρχουν !

    Στο Ντορέ υπάρχει η Zot Blonde !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πηγα την Παρασκευη στο beeri-beeri για το παρτυ που εκανε αλλα δυστυχως δεν ειδα να εχει την straffe tripel.
    Τελικα δεν ηρθαν τα βαρελια tripel και quadrupel της Straffe?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πράγματι φίλε Lefteris δεν υπήρχε η Straffe Tripel όπως 'ηξερα κι εγω ότι θα έχει, αλλά η Zot Blonde, αφού θεώρησε μο Αντώνης ότι θα κατεβαίνει πιο ευκολα εκείνο το βράδυ! Το γνώριζα, αλλά με αυτά και με εκείνα λόγω ταξιδιού, αμέλησα να το αναφέρω νωρίτερα !!

    Βαρέλια και των δυο Straffe έχουν έρθει, αλλά θα χρησιμοποιούνται περιστασιακά από όποια μαγαζιά το επιθυμήσουν, με εξαίρεση την Πρίγκηπο που όπως είπαμε θα βάλει τη Sraffe Quadrupel μόνιμα ( έχει ήδη βάλει νομίζω...)
    Straffe Quadrupel βαρέλι πάντως έχει αυτή τη στιγμή σαν "μπύρα εβδομάδας" ή κάτι τέτοιο ο Πειραιώτης "κολλητός" μου στο Beer Art !!!
    Αν πάτε, δώστε χαιρετίσματα και πιείτε στην υγεία του!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Thanx για την ενημέρωση mixos! Θα το εχω στα υποψη. Το τλευταιο σχολιο σου δεν το πολυεπιασα αλλα μαλλον μιλας γενικα και δεν απευθυνεσαι σε μενα .. Αν παλι κανω λαθος δωσμου διευκρινισεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Επιτέλους, την Τετάρτη στο beeri-beeri στη Θεσσαλονίκη θα κουμπωθεί για πρώτη φορά στη χώρα μας η Straffe Hendrik Tripel σε βαρέλι, μια από τις πιο αγαπημένες ετικέτες εδώ στη Θεσσαλονίκη!
    Και αυτή τη φορά είναι σίγουρο! Δεν θα είναι μόνιμη, αλλά θα μπει το βαρέλι και όσο πάει !!

    Εγώ Τετάρτη βράδυ θα μαι εκει 100% !!

    Ωραία ... σύντομα επομένως και στο σπίτι μου ...! χαχαχαχα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. φυγαμε για straffe τεταρτη βραδυ λοιπον!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Δεν ξερω αν τελικα Mixos, Alex πήγατε τη Τετάρτη να τη πιειτε αλλα εγω πηγα χθες στο beeri beeri και τη κατευχαριστηθηκα.
    το κακο ειναι πως δε θα ειναι για παντα αυτη η μπυρα εκει. μακαρι να την ειχαμε στη Θεσσαλονικη στανταρ βαρελι σε καποιο μαγαζι.
    θα πηγαινα μονο και μονο για αυτη τη μπυρα!
    Mixos αν μαθεις ξανα που μπορει να μπει να μας ενημερωσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φυσικα και πηγαμε και την τιμησαμε, μπορω να πω πως εχει μεγαλη διαφορα απο το μπουκαλι, πολυ πιο 'φρεσκια' και ευκολοπιοτη (επικινδυνο πραμα αυτο χεχε). Λευτερη μην ανησυχεις νομιζω θα την βλεπεις πιο συχνα την Straffe, η αρχη εγινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή