Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

Brasserie Du Bocq :: La Gauloise Brune

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην πολύ αξιόλογη ζυθοποιία του Βελγίου, την Brasserie Du Bocq, έχοντας μάλιστα ήδη δει από κοντά και δυο ετικέτες της που εισάγονται τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας. Μετά τις Blanche De Namur και La Ramee Blond ήρθε η στιγμή να περάσουμε σε μια σκούρη ετικέτα της Du Bocq που αποτελεί μάλιστα και την πιο παλιά συνταγή της Ζυθοποιίας αυτής, αφού εξακολουθεί να φτιάχνεται μέχρι τις μέρες μας με ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό από την 6η γενιά της οικογένειας Belot.


Σκουραίνουμε λοιπόν το τοπίο με την Gauloise Bruin ( Brune) που αποτελεί μια πολύ καλή Belgian Dark Strong ale ... και ταυτόχρονα το δυνατό χαρτί της σειράς ( Gauloise Blonde-Ambree-Brune)!

La Gauloise Brune
στα 8,1% ABV


Καφέ προς βαθύ κοκκινωπό το χρώμα του σώματός της κάτω από το φως. Σχηματίζει έναν όμορφο σχεδόν λευκό αφρό, πολύ συμπαγή και συνεκτικό που θα μας συντροφέψει για αρκετή ώρα. Το παρουσιάστικό της εξαιρετικό.


Άρωμα: δυνατό κι έντονο το άρωμά της στην αρχή με τα malts και τα φρούτα να επικρατούν, δίνοντας ταυτόχρονα και μια αίσθηση κρασιού. Βύσσινο και σταφίδα με καραμέλα. Στην πορεία το άρωμα θα αλλάξει και θα γίνει πιο γλυκό με το αλκοόλ να δείχνει τα πρώτα σημάδια ύπαρξής του και την καραμέλα να αναδεικνύεται πιο έντονα, ενώ υποβαθμίζεται η πρώτη άποψη κρασιού που έβγαινε.


Γεύση: παραπλήσιες οι εντυπώσεις στη γεύση όπου μια γλυκόξινη αίσθηση αρχικά θα μετα μορφωθεί στην πορεία σε κάτι σαφώς πιο γλυκό. Malts, μαγιά μαζί με φρούτα και κάποια ελαφριά μπαχάρια και βότανα ( στο site αναφέρει πως έχει κόλιανδρο) ξεχωρίζουν, ενώ το αλκοόλ και η καραμέλα σταθερά παρόντα.


Επίγευση: όμορφο φινάλε μακριάς διάρκειας, ημίγλυκο, ελαφρώς φρουτώδες που αφήνει κάποια τσιμπήματα αλκοόλ. Όταν η μπύρα είναι πιο κρύα σου αφήνει και στο τελείωμα μια άποψη κρασιού. Όταν πιάσουμε περί τους 12 βαθμούς και άνω, το τελείωμα γίνεται σαφώς πιο γλυκό με την καραμέλα και τη σοκολάτα (?) να επικρατούν και να σου ζεσταίνουν ακόμη πιο πολύ το λάρυγγα με την βοήθεια του αλκοόλ.

Βαθμολογία: 8

H μπύρα αυτή, όταν την είχα πρωτοδοκιμάσει πριν από καιρό αρκετά κρύα σε μαγαζί, μου άφησε μέτριες εντυπώσεις. Τις τελευταίες φορές που τη δοκίμασα με την πρέπουσα προσοχή και υπό σωστές συνθήκες μου άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων. Αποτελεί μια πολύ καλή strong dark ale, επάξια εκπρόσωπο της Βέλγικής σχολής.
Μπράβο στην Du Bocq. Δεμένο σώμα, smoothy αίσθηση συνολικά. Την θεωρώ καλύτερη ως μπύρα από την αδελφούλα της την Gauloise Blond που είναι μεν μια ευκολόπιοτη, αρωματική και φρουτώδης ξανθιά, αλλά που δεν έχει το σικάτο αυτό ανάστημα της Brune.


Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. Θα καταχωρηθεί στην επόμενη παραγγελία. Φαίνεται φοβερή μπύρα και πρέπει να την δοκιμάσω οπωσδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πράγματι μια πολύ ποιοτική ετικέτα φίλε nik pit που, αν θα την απολαύσεις σε σωστή θερμοκρασία, θα σε αποζημιώσει! Μια κλασική δυνατή σκούρη ale, από αυτές που οι Βέλγοι ξέρουν να φτιάχνουν πολύ καλά εδώ και πολλά πολλά χρόνια!
    Στην υγεία σου, ό,τι και αν επιλέξεις να πιεις σήμερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και εμενα μου αρεσε πολυ η Gauloise Brune.Εχει πολυ καλη ισορροπια μεταξυ των στοιχειων που φερνουν σε κρασι και των καραμελο-roasted στοιχειων.Οντως μια καλη βελγιδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πόλυ ευχάριστη μπύρα ... συμφωνώ για το βαθμό και θα πώ οτι το δυνατό της σημείο ειναι η γεύση της ... όντως καραμελο-roasted ... Μπράβο Piraat

    ΑπάντησηΔιαγραφή