Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Από Messina σε Νέδα και από Ρεθυμνιακή σε ... Brink's !!!

Πριν ενάμιση χρόνο περίπου, η μπύρα Messina της Μεσσηνιακής Μικροζυθοποιίας του κυρίου Ντάνιελ Χατζόπουλου είχε μετονομαστεί σε μπύρα Nέδα (Neda beer).
Η αλλαγή του ονόματος έγινε αναγκαστικά καθώς το "Messina" αποτελεί διεθνώς κατοχυρωμένο ιταλικό τοπωνύμιο και θα αντιμετώπιζε προβλήματα προσφυγών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόβλημα το οποίο είχε αντιμετωπίσει με το κρασί της η εταιρεία Παπαδημητρίου που αναγκάστηκε να το αλλάξει. Από την άλλη πλευρά διαπιστώθηκε ότι στο υπουργείο Εμπορίου ήταν κατοχυρωμένα όλα τα ονόματα που παρέπεμπαν στο "Messina" και έτσι η εταιρεία επέλεξε το "Νέδα" ως μεσσηνιακό και... σίγουρο.

 Άποψη από το εξωτερικό της Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας έτσι όπως το φωτογράφησα το καλοκαίρι του 2009 που βρέθηκα εκεί για το γάμο του αδερφού μου!
Δυστυχώς έμεινα μόνο με την εξωτερική όψη, αφού ο κύριος Brink σαν πολυάσχολος που ήταν δε δεχόταν επίσκεψη στο Ζυθοποιείο του πλην Παρασκευής και κατόπιν ραντεβού.

Χθες το βράδυ ο αδερφός μου ως μόνιμος πλέον κάτοικος Κρήτης ( Ηράκλειο-Ρέθυμνο) μου σφύριξε πως κάτι παιζει με την Ρεθυμνιακή μπύρα στα τοπικά νέα. Έτσι έψαξα στο διαδίκτυο για περαιτέρω πληροφορίες και ασφαλώς βρήκα πως είχε δίκιο!



Το νέο μπουκάλι με τη νέα ετικέτα που έχει μετονομαστεί σε Brink's

Ξεχάστε πλέον το όνομα Ρεθυμνιακή ... 
Μπύρα Brink's , από το όνομα του Bernd Brink, εμπνευστή, δημιουργού και παραγωγού των γνωστών ετικετών της Ρεθυμνιακής Ζυθοποιίας, της μαύρης και της ξανθής ...

Πρώην Ρεθυμνιακή Blonde από το φακό του Chalice !!

 

Η γραφειοκρατία βάφτισε τη "Ρεθυμνιακή" μπύρα Brink’s!

 Ξεχάστε τη γνωστή μπύρα «Ρεθυμνιακή» όπως την ξέρατε. Μπύρα Brink's λέγεται προς το παρόν, αφού ο νόμος περί ζύθου είναι ακόμη στα χαρτιά και δεν προβλέπει μπύρα με ονομασία προέλευσης! Έτσι μια μεγάλη παύλα υπάρχει στη θέση του ονόματος «Ρεθυμνιακή» και με αυτήν την ετικέτα θα κυκλοφορεί στο εμπόριο μέχρι να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο.
Θα αναρωτηθεί όμως εύλογα κανείς: Πώς τόσα χρόνια η επιχείρηση έβγαζε την μπύρα με το συγκεκριμένο όνομα και τώρα δεν μπορεί;
Άλλοι καιροί άλλα ήθη με τη γραφειοκρατία να παραμένει σταθερή αξία.
Το Γενικό Χημείο του Κράτους λέει πως δεν έχουν κατοχυρωθεί γεωγραφικοί προσδιορισμοί για την μπύρα στην ελληνική νομοθεσία και γι' αυτό δεν επιτρέπουν να ονομαστεί «Ρεθυμνιακή» η μπύρα. Είναι στα σκαριά η σχετική νομοθεσία, ωστόσο μέχρι τότε απαγορεύεται δια ροπάλου να χρησιμοποιηθεί όνομα που ορίζει γεωγραφικά την μπύρα.
Η λέξη Ρεθυμνιακή όμως δεν είναι είδος μπύρας ούτε υπάρχει προστατευόμενη ονομασία γεωγραφικής προέλευσης.
Ούτε αυτό όμως είναι σοβαρό επιχείρημα όπως φαίνεται.
Και δεν έφταναν όλα αυτά κάνει και ζημιά ο «Καλλικράτης». Σε ποια περιοχή αναφέρεται η μπύρα; Στην πόλη του Ρεθύμνου, στο Δήμο Ρεθύμνου, στη Νομαρχία Ρεθύμνου ή στο Ρέθυμνο μετά τον Καλλικράτη; Μη συγχύζουμε το καταναλωτικό κοινό που δεινοπάθησε να καταλάβει τη νέα αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση.

Τι σκέφτηκαν να κάνουν λοιπόν οι ιδιοκτήτες; Έφτιαξαν ετικέτες με μια παύλα στη θέση της ονομασίας με την ελπίδα κάποτε να ψηφιστεί ο περιβόητος νόμος και να μπει στη θέση της η ονομασία.

Πρώην Ρεθυμνιακή Dark στο τραπέζι και το δοκιμαστήριο του Chalice!!

Μέσα σε όλο αυτόν τον κυκεώνα, γεγονός παραμένει ότι η μπύρα φτιάχνεται πάντα στο Ρέθυμνο, πάντα με την ίδια γνωστή υπέροχη γεύση, ξανθιά και μαύρη για να καλύπτει όλα τα γούστα και είναι προϊόν βιολογικής γεωργίας πιστοποιημένο από την ΔΗΩ. Και οι δυο μπύρες είναι αφιλτράριστες και απαστερίωτες και έχουν 4.8% αλκοόλ. Φτιάχνονται με πίστη στο Γερμανικό νόμο του 1516, περί «καθαρότητας της μπύρας», περιέχοντας εκτός από νερό, βύνη κριθαριού, λυκίσκο και μαγιά, όλα βιολογικής καλλιέργειας.
Στη συνείδηση του κόσμου που την προτιμά, η γραφειοκρατία δεν παίζει ρόλο αφού θα είναι πάντα η «Ρεθυμνιακή», η μπύρα που έχει ξεπεράσει τα σύνορα του Ρεθύμνου και της Κρήτης και έχει κερδίσει τους λάτρεις του ζύθου και στην υπόλοιπη χώρα.

anatolh.com

Άντε να δούμε τί θα γίνει τελικά στο Σπήλι του Ρεθύμνου ...

Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τα περί ονομασίας προέλευσης... Πως δηλαδή άλλες μπύρες περνάνε στις ετικέτες τους ονόματα όπως "Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία", ή "Πειραϊκή Μικροζυθοποιία", ή ακόμη και "Αθηναϊκή Ζυθοποιία";

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. για ακομα μια φορα τα γραναζια της αναλγιτης γραφειοκρατιας που μαστιζει εδω κ δεκαετιες την χωρα μας στεκονται εμποδιο σε καθε επιχειρηματικη κινηση.
    ισως ο κυριος Brinks να μην εχει αποδωσει τα δεοντα καφασια στους αρμοδιους φορεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ακατανόητο, στο βαθμό που αφορά μόνο τη συγκεκριμένη μπύρα.

    Υ.Γ. Αρκετές άλλες ζυθοποιίες που έχουν στο όνομα της εταιρείας, γεωγραφικό προσδιορισμό είναι αλήθεια πως δεν βγάζουν μπύρα με όνομα που έχει γεωγραφικό προσδιορισμό (Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Ζυθοποιία Αταλάντης, Ζυθοποιία Μακεδονίας-Θράκης). Από την άλλη υπάρχουν η Πειραϊκή και η Κερκυραϊκή. Δεν ξέρω τι να πω...
    Πάντως δεν είμαι σίγουρος ότι είναι πολύ καλό μάρκετινγκ να δίνεις ονόματα γεωγραφικά στη μπύρα σου, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα.
    Εκτός και η "επιδίωξη" είναι να μοιραστεί η αγορά σε ...52 κομμάτια, με αντίστοιχες τοπικές ζυθοποιίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι αλλά από την άλλη το Brink's δεν είναι και πολύ πιασάρικο ούτε υποδηλώνει τίποτα για την μπύρα.
    Ίσως αν γινόταν ένας συνδυασμός ονόματος που να αναφέρεται και η προέλευση να ήταν καλύτερο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή