Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Goose Island Bourbon County. Φωτιά και λάβρα απόλαυσης απ’ το νησί με τις Χήνες.

H ιστορία της Αμερικανικής ζυθοποιίας Goose Island του Σικάγο, δεν ξεκινά με το ρομαντικό home brewer που έκανε το όνειρό του πραγματικότητα, όπως έχουμε συνηθίσει να διαβάζουμε τελευταία, αλλά κάπως πιο ανορθόδοξα, στην αίθουσα αναμονής ενός αεροδρομίου, πριν περίπου 25 χρόνια.

John Hall
Ο ιδρυτής της, ο John Hall ταξίδευε ανά τον κόσμο για τις ανάγκες τις δουλειάς του και κάθε φορά που πήγαινε στην Ευρώπη, εντυπωσιαζόταν απ’ το γεγονός πως σε κάθε πόλη, ακόμα και σε μικρά χωριά, υπήρχε μια ζυθοποιία που έβγαζε την τοπική μπύρα της περιοχής. Και μιλάμε για μπύρες που ούτε στα όνειρά τους δεν θα μπορούσαν να φτάσουν οι ζυθοποιίες που μονοπωλούσαν την αγορά στην Αμερική. Έπρεπε να περιμένει όμως το 1986 και ένα καπρίτσιο της τύχης για ν’ αρχίσει να βλέπει τον κόσμο της μπύρας με επαγγελματικό μάτι.

Καθηλωμένος στο αεροδρόμιο του Dallas στο Τέξας, με την πτήση του να καθυστερεί από μια καταιγίδα, ξεφύλλιζε ένα περιοδικό του αεροδρομίου. Ένα απ’ τα περιοδικά που δύσκολα θα έπιανε να διαβάσει ένας επιχειρηματίας εν κινήσει. Να που όμως ο κακός καιρός έφερε και κάτι καλό. Μέσα στο περιοδικό υπήρχε κι ένα άρθρο για τις ποιοτικές (μπουτίκ) μπύρες που είχαν ξεκινήσει να δημιουργούνται από λιγοστές μικροζυθοποιίες και στην Αμερική. Ήταν η δεκαετία που η αμερικανική craft σκηνή έκανε τα πρώτα δειλά βήματά της για να εκτοξευθεί την επόμενη δεκαετία από μερικές δεκάδες σε περίπου 1500 μικροζυθοποιίες, στον αριθμό δηλαδή που έφταναν πριν την ποταπαγόρευση του 1920.

Η ιδέα του να φτιάξει κι αυτός μια μικρή ζυθοποιία και να παρασκευάζει μπύρα σαν κι αυτή που του άρεσε τόσο πολύ να πίνει στα ταξίδια του στο εξωτερικό, στριφογύριζε στο μυαλό του John Hall και τα επόμενα δυο χρόνια ολοκλήρωσε το απαραίτητο επιχειρηματικό σχέδιο και άφησε 20 χρόνια καριέρας στον τομέα των εμπορευματικών μεταφορών και δημιούργησε ένα brew pub!

goose_island_brewpub1

To Goose Island Brewpub στη North Clybourn Avenue του Σικάγο, έβαλε μπρος το Μάιο του 1988, φιλοξενώντας το όνειρο που είχε ξεκινήσει σ’ εκείνη την αίθουσα αναμονής εν μέσω καταιγίδας. Στόχος του John ήταν όχι μόνο να προσφέρει ποιοτική μπύρα στους συμπολίτες του στο Σικάγο, αλλά και να τους κεντρίσει το ενδιαφέρον και να τους «προσηλυτίσει» στην ιδέα του να δημιουργείς κάτι τόσο καλό και νόστιμο. Γι αυτό και στο brew pub οι πελάτες έβλεπαν όλη τη διαδικασία της ζυθοποίησης.

Greg Hall 2Ο γιός του John, ο Gregory Hall ξεκίνησε σαν μαθητευόμενος ζυθοποιός στο brew pub του Clybourn. Ο πατέρας του δεν ήταν κι ο καλύτερος εργοδότης και ο Greg έπρεπε να κερδίσει με το σπαθί του την όποια θέση του στο μαγαζί. Γρήγορα  ξεκίνησε σπουδές ζυθοποίησης για να μπορέσει να βοηθήσει ουσιαστικότερα στην παραγωγή κι έπειτα ανέλαβε και διοικητικά καθήκοντα. Όταν όμως το brew pub έδειξε πως κρατιόταν καλά και είχε μέλλον μπροστά του, ο Gregory ξεκίνησε να ταξιδεύει στο εξωτερικό, στις μεγάλες ζυθοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, μαθαίνοντας τεχνικές αλλά και αποκτώντας άλλη νοοτροπία. Έτσι, το 1995 η Goose Island ήταν έτοιμη για το επόμενο βήμα και πατέρας και γιός δημιούργησαν μια ολοκληρωμένη ζυθοποιία, προχωρώντας πλέον σε πλήρη παραγωγή, εμφιάλωση και διανομή των προϊόντων τους.geeses taps

Το 1999 δημιουργήθηκε και το 2ο brewpub στο Σικάγο, δίπλα στο ιστορικό γήπεδο της πόλης και γενικότερα η φήμη της Goose Island άρχισε να διαδίδεται. Οι πωλήσεις (και οι εξαγωγές) πήραν μεγάλη άνοδο την τελευταία πενταετία, εξαντλώντας την δυναμικότητα των 100.000 βαρελιών του εργοστασίου και αναγκάζοντας τους Hall ν’ αναζητήσουν συνεργασίες. Τελευταία μάλιστα ανακοινώθηκε συμφωνία με τη ζυθοποιία Redhook Ales στο Portsmouth για παραγωγή κάποιων μπυρών στις εγκαταστάσεις τους.

goose metalsΟ Gregory Hall ως Brew Master από το 95 έχει να επιδείξει πολλά βραβεία σε μεγάλους διαγωνισμούς όπως το Great American Beer Festival και το World Beer Cup, ή το Stockholm Beer and Whisky Festival.
Μια απ’ τις βραβευμένες δημιουργίες του είναι και η μπύρα που θα παρουσιάσουμε σήμερα.
Η Bourbon County Brand Stout είναι μια Imperial Stout παλαιωμένη σε δρύινα βαρέλια ουίσκι, κέρδισε φέτος το χάλκινο μετάλιο στην κατηγορία Wood- and Barrel-Aged Strong Stouts.
goose_island_bourbon_county_label1

Δημιουργήθηκε το 1992, ως επετειακή μπύρα, για να γιορτάσουν στη Goose Island, το χιλιοστό batch του brew pub του Clybourn. Ο Gregory ήθελε να δημιουργήσει κάτι πραγματικά special και έπεισε τον υπεύθυνο του αποστακτηρίου της Jim Bim να του δώσει μερικά άδεια βαρέλια bourbon. Έφτιαξε λοιπόν ένα μεγάλο batch imperial stout και το άφησε να παλαιώσει στα βαρελάκια για 100 μέρες. Το αποτέλεσμα ήταν απίστευτο και η Goose Island Bourbon County Brand Stout άνοιξε καινούργιους δρόμους, μια και ήταν μάλλον η πρώτη μπύρα που παλαιώθηκε σε βαρέλι, μια πρακτική που δοκιμάζουν πλέον για τις special μπύρες τους όλες οι ζυθοποιίες που σέβονται τον εαυτό τους. Μια τεχνική που όπως όλες βέβαια, ξεκίνησε δεκαετίες παλιότερα στην Ευρώπη, αν και όχι για τη γεύση, αλλά για τη ζύμωση μια και έτσι εκμεταλλεύονταν στις ξινές μπύρες του Βελγίου τα φυσικά μικρόβια του ξύλου.

Δείτε και τον ίδιο τον Greg Hall να μας μιλά για τη Bourbon County Γελαστούλης 



Σερβίρω την Bourbon County του 2009 (bottled 11/12/09 No1357)

goose_island_bourbon_county_g&b1
Το χρώμα της μαύρο. Παρά τα όσα λέει ο Greg, λίγο κοκκινάκι το διέκρινα στη περίμετρο (φαίνεται και στη φωτογραφία πιο κάτω). Ο αφρός της, καφετής και πυκνός, φτιάχνει ένα μικρό κεφάλι γύρω στο ένα δάκτυλο, θα πέσει όμως πολύ γρήγορα αφήνοντας γι ανάμνηση μόνο ένα δακτυλίδι για κάποια λεπτά.

goose_island_bourbon_county_g&b2

Μικρές φυσαλίδες θα συνεχίσουν να διασπούν το παχύ της σώμα και να αναδύονται στην επιφάνεια, δημιουργώντας μικρές δίνες, σπρώχνοντας γύρω γύρω ότι απομεινάρια αφρού είχαν μείνει με τη μορφή μικρονησίδων.

goose_island_bourbon_county_black&redΤο κοκκινάκι που λέγαμε…

Το άρωμά της εντυπωσιακό! Γλυκό και δυνατό, απογειώνεται και ταξιδεύει βαθιά μέσα στη μύτη και το νιώθεις να φτάνει μέχρι το λάρυγγα και τους πνεύμονες. Καραμέλα, καπνισμένο ξύλο, σοκολάτα, βανίλια, bourbon. Πολυσύνθετο και ζωντανό Ανδρικό φλερτ

Η αίσθηση στο στόμα βαριά, παχιά. Το τσίμπημα δυνατό, ξεκινά απ’ τη γλώσσα και απλώνεται σ’ όλο το στόμα. ¨Ενα κάψιμο στο βάθος του στόματος και τις αμυγδαλές σε αναστατώνει. Μια κολλώδης γλύκα παραμένει στα χείλη, δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο αντίβαρο στη κάψα...

goose_island_bourbon_county_label_2

Η γεύση της δυνατή. Γλυκιά και καραμελώδης στην αρχή, πιπεράτη στη συνέχεια για να κορυφωθεί με την κάψα στο τέλος. Περισσότερο πικράδα βγαίνει στην επίγευση, παλεύοντας με τη γλύκα στα χείλη, σε μια εύθραυστη ισορροπία δυνάμεων.
Μια εξαιρετική imperial stout με ξεκάθαρο barrel aged χαρακτήρα, σε ξαφνιάζει με την καραμελώδη ιδιαιτερότητα της και το χαρακτηριστικό κάψιμο βαθειά στο στόμα.

goose_island_bourbon_county_label_3

Μια αργόπιοτη, απολαυστική, ακριβή imperial stout, για ιδιαίτερες περιπτώσεις.
Εμφάνιση 8.5, Άρωμα 9.5, Γεύση 9, Αίσθηση 9.
Συνολική βαθμολογία που θα δώσω: 9 στα 10

6 σχόλια:

  1. Καλά... τα μασίνια με τις χήνες του Νιλς Χολγκερσον (τί θυμήθηκα πάλι) απλά δεν υπάρχουν ...
    Άλλη μια φημισμένη και ακριβο-θώρητη ετικέτα από το Αμέρικα που ήρθε η ώρα της να παρελάσει περήφανα στην πασαρέλα των Μπυραματισμών.
    Έχω την εντύπωση πως,αν κάποιοι αμερικάνοι έβλεπαν αυτήν την καταπληκτική παρουσίαση του Νίκου, θα έτριβαν τα ματάκια τους.
    Από πληροφόρηση, περιέχομενο, ακτινογράφηση της μπύρας και ασφαλώς από φωτογραφίες ... αποτελεί μια δημοσίευση που θα επρεπε να την έχουν στην αρχική σελίδα του επίσημου site της Ζυθοποιίας!!

    Αχ αυτά τα παλαιωμένα ζουμιά ... τι ζημιά, τι ζημιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραιος Νικολα, πολυ ωραια παρουσιαση για μια παρα πολυ καλη imperial stout την οποια την δοκιμασαμε τον Σεπτεμβρη με τον Θαναση στο Beer Temple του Αμστερνταμ και παθαμε την πλακα μας. Τρομερη μπυρα που αν σου κλησουν τα ματια και σε βαλουν να την μυρισεις δεν παιζει να πεις οτι ειναι μπυρα αυτο που μυριζεις αλλα μπερμπον. Βεβαια δεν ξεχασαμε να την παραγγειλουμε και στην παραγγελια που καναμε απο το cracked kettle ενω σε μια μια παραγγελια που εκανα απο το craccked kettle μονος μου πηρα και αλλη μια Imperial Stout της Goose Island την Nightstalker...:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλά... ήμουν σίγουρος πως θα την έκανες τη κίνηση Σπύρο... Θαυμάζω το θάρρος σου βέβαια που βγαίνεις και το λες χωρίς να φοβάσαι μην μπουκάρει εντός δεκάλεπτου ο Θανάσης σπίτι σου :P
    Χρυσό μετάλλιο η Nightstalker στο φετεινό Stockholm Beer & Whisky Festival φιλαράκο... και μια που βγαίνει και σε μεγάλο μπουκάλι, μάλλον θα πρέπει να τη μοιραστείς με τα υπόλοιπα μπυροφιλαράκια σου :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παρουσίαση για σεμινάριο.
    Χαραμίζεσαι Νίκο μας,διαφιμηστης θα 'επρεπε να είσαι,ποιος δεν θα έτρεχε να αγοράσει μια χήνα :P μετα απο αυτό το κείμενο.

    (κόλαση η μάνικες-χήνες!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο Chalice για την παρουσιαση.Υπεροχο αυτο το μαυροκοκκινο χρωμα.Επισης μ αρεσει που αναγραφει τη χρονολογια σε εμφανη σημειο.Πιστευω οτι ολες οι ποιοτικες μπυρες πρεπει να το κανουν ,και οχι να ψαχνεις στα μικρα γραμματα , δηλώνοντας ετσι περηφανα την ποιοτητα τους αλλα και την παλαιοτητα ,εφοσον εχουν παλαιωθει.Επισης φοβερα και τα χηνο- μασινια.Αυτα λοιπον, ας μεινω στα σχολια για την εμφανιση ,που μπορω να δω με τα ματια μου και ας φανταστω τη γευση και το αρωμα απο τη περιγραφη του Chalice.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Foberh parousiash Chalice, dexou kai ta dika mou eushma!
    Poly endiaferousa periptwsh h zythopoiia tou nhsiou ths xhnas. Thn tromerh mpyra pou moirasthkes mazi mas kai exei empotistei me burbon den thn exw dokimasei alla 3 alles etiketes pou brhka htan para poly kales - eidika h IPA!

    @Νιλς Χολγκερσον: ti egrayes pali esy... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή