Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου 2010

Φορτώστε! Ούτε παλέτες δε μας φτάνουνε πια…

Φορτώστε! Έλεγε κάποτε ο αείμνηστος Βλάσης και αυτή η ατάκα ήταν που μου ‘ρθε στο μυαλό όταν είδα το φορτηγό της μεταφορικής να παρκάρει μπροστά στο σπίτι και ο τύπος με το κλαρκ να με ρωτά που να ξεφορτώσει τη παλέτα με τις μπύρες Ο Γελαστούλης χαμογελάει πλατιά



Επιτέλους… Μετά από ένα μήνα επιλογές, κόντρα επιλογές, συμβιβασμούς και ψυχολογικό πόλεμο, ο σκληρός πυρήνας των Μπυραματιστών, οι αμετανόητοι του μπυρο-στοκαρίσματος και εξαρτημένοι πια στο online shopping, πάνω που το χαν πάρει απόφαση πως τους νίκησε ο χιονιάς στη βόρεια Ευρώπη και δεν θα βλέπαν τις μπύρες τους μέσα στο 2010, έβαλε ο Αη Βασίλης το χεράκι του και η μέγα-παραγγελία μας των 150 κιλών απ’ το Cracked Kettle έφτασε στην Ελλάδα, πάνω στην ώρα για να γιορτάσουμε καλά την Πρωτοχρονιά Γελαστούλης

Πέμπτη, 30 Δεκεμβρίου 2010

3 "νέοι" Ορίζοντες από τη Νορβηγική Nøgne Ø για το τέλος του 2010 !!

Η Νορβηγική  πειραματική Ζυθοποιία " Άγονη Νήσος" (μετάφραση του ονόματος Nøgne Ø δηλαδή) δεν έχει πάψει ποτέ, από την πρώτη στιγμή που άρχισε να βράζει μπύρα στα καζάνια της (2002), να απασχολεί την μπυροφιλική κοινότητα τόσο της Ευρώπης, όσο και ολόκληρου του κόσμου με τις πρωτοποριακές και καινοτόμες μεθόδους της που αντικατοπτρίζονται μέσα σε μια πληθώρα εξαιρετικών ετικετών.
Πολλές από αυτές τις ετικέτες αποτελούν την μόνιμη και σταθερή παραγωγή της Ζυθοποιίας, ενώ άλλες συμπληρώνουν κάθε χρόνο το line up παραγωγής της Nøgne Ø, είτε είναι εποχιακές ετικέτες είτε special κομμάτια !

Dark Horizon 3rd edition -  Sweet Horizon -  Red Horizon 

Τετάρτη, 29 Δεκεμβρίου 2010

Santa - Beers are coming to town ... (part IV)

Γιορτινές οι μέρες και ως γνωστόν, οι χριστουγεννιάτικες οι μπύρες έχουν την τιμιτική τους. Και μια και ο Πάνος μας έβαλε στο τριπάκι με την παρουσίαση των Brugs Bok και Gordons Christmas στο 1ο μέρος, των Delirium Noel και Corsendonk Christmas στο 2ο μέρος και Forestinne Nordika και Bush de Noel στο 3ο μέρος, ας πάρω τη σκυτάλη για να παρουσιάσω ακόμα δυο χριστουγεννιάτικες ετικέτες απ’ το Βέλγιο που πρωτοδοκίμασα αυτές τις μέρες.

Xmas Beer 2010 Under the tree3 800


Smisje Kerst και Alvinne Melchior

H μικρή ζυθοποιία Smisje (πρώην "De Regenboog") -απ’ τις μικρότερες των μικρών ζυθοποιϊών στο Βέλγιο – είναι δημιούργημα του Johan Brandt - ερασιτέχνη ζυθοποιού και μελισσοκόμου, ο οποίος ξεκίνησε την συστηματική παραγωγή το 1995, σ’ ένα προάστιο της Brugge. Από το 1998 η ζυθοποιία μεταφέρθηκε στο χωριό Mater του Oudenaarde της Ανατολικής Φλάνδρας. Αν και όλα αυτά τα χρόνια, εκτός απ’ τις πολλές εποχιακές μπύρες που κυκλοφόρησε ο Johan Brandt, είχε σε συστηματική παραγωγή έξι ετικέτες, εξάγοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εκτός Βελγίου. Δυστυχώς, πλέον προσανατολίζεται στο να εστιάσει μόλις σε δύο παραγωγές – την νέα hoppy blonde με το όνομα Smiske και την χριστουγεννιάτικη που δοκιμάζουμε σήμερα.

Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

BrewDog :: αύξηση παραγωγής 67% κατά το 2010

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση-απολογισμό της BrewDog για το 2010 που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα (χθες), οι Σκώτοι Ζυθοποιοί μπορούν να θεωρούν εαυτούς σαν μια από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ζυθοποιίες στον κόσμο αυτή τη στιγμή.
Η παραγωγή τους για το 2010 εκτινάχθηκε από τα 8.700 εκατόλιτρα που ήταν πέρυσι στα 14.500 εκατόλιτρα (12.356 βαρέλια) για φέτος. Το 13% της παραγωγής τους εξάγεται στις Η.Π.Α. όπως αναφέρει ο James Watt.


Η αύξηση αυτή της τάξης του 67% ξεπερνιέται μόνο από μια χούφτα μικρο-ζυθοποιιών της Αμερικής (κάτω των 7.500 βαρελιών) όπως οι Ninkasi, Oskar Blues, Founders, Starr Hill, Surly, Sixpoint και Lazy Magnolia.

Γερμανικές "επι-τόπιες" Μπυροδοκιμές 2010,Μέρος 1ο :: Uerige - Schumacher - Frankenheim Altbiers

Είκοσι μια (21) ολόκληρες μέρες ξοδεψα μέσα στο 2010 στη Γερμανία, αφού βρέθηκα εκεί δυο φορές και μάλιστα μέσα σε διάστημα 2 μόλις μηνών. Την πρώτη φορά ήταν τον Ιούλιο, όπου και πέρασα -ούτε λίγο ούτε πολύ- 18 μερούλες στα καταπράσινα λιβάδια της Βορειοδυτικής Βαυαρίας, αλλά και λίγο πιο έξω ή λίγο πιο κεντρικά σε μια περιοχή όπου όλες οι πόλεις και τα χωριά ξεκινούσαν από Bad ( Bad Brückenau, Bad Kissingen, Bad ... Bad ...).
Τη δεύτερη φορά που βρέθηκα στη Γερμανία ήταν στις αρχές του Σεπτέμβρη. Η παραμονή μου εκεί ήταν μια ενδιάμεση στάση-περιήγηση πριν βρεθώ με την υπόλοιπη μπυροπαρέα στο προγραμματισμένο ραντεβού μας με το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας της Bruges στο Βέλγιο (11-12 Σεπτεμβρίου).
Αυτή τη φορά ο χώρος που κινήθηκα ήταν η περιοχή της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Πανέμορφη περιοχή που ασφαλώς δεν υπήρχε περίπτωση να την γυρίσω όπως θα έπρεπε μέσα σε 3 μόλις ημέρες. Ευτυχώς κατά το παρελθόν είχα ξαναπάει σε αυτά τα μέρη για πολλές μέρες και ήμουν αρκετά καλυμμένος θα έλεγα.

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

Beer Videos - The American Brew

Ένα ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για την ιστορία της αμερικανικής ζυθοποιίας είναι το "The American Brew" του 2007 που παρακολουθεί την ιστορία της μπύρας στην Αμερική. Από τους πρώτους μετανάστες, την ποταπαγόρευση, έως και την επανάσταση της μικροζυθοποιίας.



Δείτε ολόκληρο το video (50 λεπτά) εδώ: Μέρος 1ο - Μέρος 2ο

Κυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Ιταλικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: La Birra Artigianale σε limit up

Η δυναμική είσοδος της Ιταλικής μικρο-ζυθοποιίας στην ευρωπαϊκή σκηνή και αγορά του ζύθου είναι ένα φαινόμενο εν εξελίξει  και ασφαλώς είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα για το τελικό αποτέλεσμα. Το πού ακριβώς θα φτάσει και θα σταματήσει αυτή η αυξανόμενη κινητικότητα στην παραγωγή μπύρας στην Ιταλία και ποιες θα είναι επακριβώς οι συνέπειές της, τόσο στην γειτονική χώρα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, είναι κάτι που θα μας το μαρτυρήσει ο χρόνος.
Ένα είναι το σίγουρο πάντως : πως η ιταλική μικροζυθοποιία - με τις πάμπολλες πλέον ετικέτες που φέρουν την ένδειξη "birra artigianale" - αποδεικνύει καθημερινά πως δεν είναι αδύνατον -όπως φαίνεται αρχικά- σε μια χώρα με μικρή παράδοση στη μπύρα να φτιαχτεί από την αρχή και πάνω σε υγιείς βάσεις μια σύγχρονη παράδοση παραγωγής ζύθου!


Πριν λίγες μέρες έπεσε το μάτι μου σε μια νέα ιταλική μικροζυθοποιία που το όνομά της με ξάφνιασε : Birificcio Mukkeller ( http://www.mukkeller.it/). Ασφαλώς και ο οποιοσδήποτε παραλληλισμός και ηχητικός συνειρμός με την Δανέζικη Mikkeller είναι αναπόφευκτος. Ψάχνοντας λίγο παραπάνω βρέθηκα στην πάντα αξιόπιστη σελίδα του Beer Chronicles όπου και διάβασα κάποια πράγματα παραπάνω για τη ζυθοποιία με το "νέο" αυτό όνομα.

"Μαύρη Αυλαία" Χριστουγεννιάτικων Μπυροαπολαύσεων :: Southern Tier crème brûlée & mokah, Mikkeller Black Hole, Meantime London Porter

 Ήρθε γρήγορα και ακόμη πιο γρήγορα πέρασε για πολλοστή φορά η μέρα των Χριστουγέννων. Τα μεσάνυχτα της 26ης Δεκεμβρίου του 2010 σηματοδοτούσαν αυτόματα την αντίστροφη μέτρηση  της νέας εβδομάδας που ξεκινάει μέχρι και την αλλαγή φρουράς η οποία θα επέλθει αβίαστα στα καλεντάρια μας τα μεσάνυχτα της 31ης Δεκεμβρίου που θα γράφουν από εδώ και στο εξής περήφανα 2011, θυμίζοντάς μας ταυτόχρονα τουλάχιστον 2010 πράγματα που θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει ως τώρα στη ζωή μας, αλλά δεν  ...

Αυλαία Χριστουγέννων λοιπόν για το 2010 και το φινάλε μιας κουραστικής, αλλά ευχάριστης ημέρας, με βρήκε στο καθιστικό της οικίας μου με καλή παρέα να απολαμβάνω μερικά μαύρα - πλην όμως εξαιρετικά - ζουμιά!

Σάββατο, 25 Δεκεμβρίου 2010

The 25 Best New American Beers of 2010 :: η λίστα με τις 25 καλύτερες νέες Αμερικανικές μπύρες για το 2010!

Πριν λίγες ημέρες κυκλοφόρησε μια λίστα με τις καλύτερες πρωτοεμφανιζόμενες Αμερικανικές μπύρες για το 2010. Πρόκειται για μπύρες που κυκλοφόρησαν αυστηρά πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του 2010 στις Η.Π.Α. Η λίστα δημοσιεύτηκε στο http://www.pastemagazine.com/ και συντάχθηκε από τους Josh Jackson και Reid Ramsay.

1. Surly Four
Brewery: Surly Brewing
Location: Brooklyn Center, Minn.
Style: Milk Stout
ABV: 10%





Χρόνια Πολλά και "Μπυραματικά" με Trappistes Rochefort 10 !!

Σαν σήμερα και πριν 2010 έτη, γεννήθηκε στη Βηθλεέμ ο Ιησούς Χριστός, ο θεάνθρωπος Μεσσίας κατά τους Εβραίους, που στο όνομά Του εδώ και και τόσους αιώνες έχει βασιστεί και οικοδομηθεί μια από τις μεγαλύτερες και πολυπληθέστερες θρησκείες του κόσμου και ασφαλώς η "μια και μοναδική" θρησκεία του Δυτικού Πολιτισμού, ο Χριστιανισμός. Στο όνομά Αυτού, άλλαξε μέχρι και το σύστημα χρονολόγησης στη Δύση, έχοντας σαν βάση το 0 ( τη γέννησή Του) και τοποθετώντας όλα τα ιστορικά γεγονότα πριν και μετά την Γεννήση Αυτού.


Ασφαλώς και γνωρίζουμε πως η ημερομηνία γέννησης του Ιησού αλλά και η ημερομηνία εορτασμού των Χριστουγέννων είναι συμβατική -οι  βιβλικές ενδείξεις τοποθετούν την πραγματική ημερομηνία κάπου στα μέσα του φθινοπώρου-.

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout


Μερες που ειναι ειπα να ασχοληθουμε με μια ετικετα που το ονομα της το εχει παρει απο ενα απο τα "καλυτερα παιδια" της χριστιανοσυνης και μιλαω βεβαια για τον ρωσο καλογερο Γκριγκορι Ρασπουτιν, ο οποιος αφησε ανεξιτηλη την σφραγιδα του με την πολυταραχη ζωη του. Τον κατηγορισαν οτι ηταν ενας ακολαστος καλογερος, οτι ηταν ο αντιχριστος και διαφορα αλλα. Προσωπικα θεωρω οτι ηταν πανεξυπνος και μεγαλος μαγκας ιδιαιτερα με το δογμα που συμφωνα με το οποιο η σεξουαλικη εξαντληση (μαζι του βεβαια...) ήταν το καλυτερο μεσο για να φθασει ο πιστος στην κατασταση της «θειας αταραξιας», ώστε να βρεθεί πιο κοντά στον Θεο. Ετσι λοιπον πολλες ρωσιδουλες ειχαν ενωθει σεξουαλικα με τον Ρασπουτιν για να φτασουν στην ενωση με τον Θεο. Μιλαμε για πολλα respect ο ανθρωπος.

Καλά Χριστούγεννα!!!

Παραμονή Χριστουγέννων σήμερα και θα ΄θελα να στείλω σε όλους τους Μπυραματιστές, τις ευχές μου γι αυτές τις γιορτινές μέρες Γελαστούλης

Xmas Card 

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Brouwerij Van Steenberge :: Augustijn Grand Cru - Augustijn Donker

Πριν λίγες μέρες αναφερθήκαμε στην πολύ αξιόλογη Ζυθοποιία του Ertvelde στο Βέλγιο : την Brouwerij Van Steenberge και είδαμε δυο από τις ετικέτες που παράγει και που έρχονται στη χώρα μας. Σήμερα θα δούμε άλλες δυο ετικέτες της Ζυθοποιίας αυτής.

Από το 1295 οι Αυγουστιανοί μοναχοί πατέρες της Γάνδης συνήθιζαν να παρασκευάζουν τη δική τους μπύρα, όπως άλλωστε συνηθίζονταν εκείνη την εποχή να κάνουν όλα τα μοναστήρια σε όλη την Ευρώπη.

Μια διασωθείσα συνταγή ύστερα από τόσους αιώνες έρχεται να μας ξαναζωντανέψει η Ζυθοποιία Van Steenberge από το 1982.
Πρώτο δημιούργημά τους η Augustijn blonde με 7,5% ABV, μια εξαιρετική μπύρα που είχα την τύχη να δοκιμάσω σε βαρέλι στο Βέλγιο και που αποτελεί την κατεξοχήν μπύρα που βασίζεται σε αυτή την συνταγή που ξεκίνησε αιώνες πριν.


Ω Θεέ στον ουρανό… φύλαξε με απ’ αυτό το θανάσιμο αμάρτημα!

Ω Θεέ στον Ουρανό… Πόσο καιρό έχω να τ’ ακούσω αυτό – τουλάχιστον στα ελληνικά… γιατί στα γαλλικά, “Dieu du Ciel” είναι το όνομα μιας απ’ τις καλύτερες μικροζυθοποιίες του κόσμου (7η στη φετινή λίστα του RateBeer), χωρίς μάλιστα να είναι αμερικανική Ο Γελαστούλης κοροϊδεύει

Η Dieu du Ciel! (με θαυμαστικό!), είναι μια μικροζυθοποιία με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά. Πίσω απ’ αυτό το παράξενο αλήθεια όνομα, βρίσκονται οι Jean-François Gravel (επάνω), Luc Boivin (αριστερά), Stéphane Ostiguy (μέση) και η Isabelle Charbonneau (δεξιά).

DDC crew
O Jean-François είναι ο brew master. Σπούδαζε μικροβιολόγος, αλλά η αγάπη του για τη μπύρα (ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα στο σπίτι όταν σπούδαζε) τον κέρδισε, δίνοντάς του παράλληλα και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να “κουμαντάρει” τους περίπλοκους μύκητες που προκαλούν τη ζύμωση της μπύρας. Δέχτηκε λοιπόν την πρόταση του άλλου μικροβιολόγου της παρέας, του Stéphane και οι τρεις τους (μαζί και η Patricia Lirette που αποσύρθηκε το 2006) ξεκίνησαν το 1998 το brew pub που ονόμασαν “Dieu du Ciel!” σε μια εργατική συνοικία του Μόντρεαλ, με το όραμα να φτιάχνουν μόνο εξαιρετικές μπύρες.

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

Έφτασαν τα καμιόνια !!!!

Γιορταδες μερες εχουμε,δωρα πανε κ ερχονται γεμιζοντας χαμογελα τους γεματους αγωνια παραληπτες...
Σημερα το μεσημερακι λοιπον ακουω δυνατα κορναρισματα εξω απο το σπιτι,βγαινω ξαφνιασμενος εξω κ τι βλεπω??

Τα διασημα Βαυαρικα καμιονια της AuerBrau κ της Flotzinger ειχαν μολις φτασει!!


De Molen Hel & Verdoemenis Misto B.A.

Λοιπον σημερα θα σχοληθουμε με μια απο τις καλυτερες ευρωπαικες ζυθοποιιες και βεβαιως πολυ αγαπημενη μας εδω μεσα και μιλαμε για την Ολλανδικη De Molen...την μικροζυθοποιια του Ανεμομυλου, που εδω και κανα μηνα περιπου μεγαλωνει τις εγκαταστασεις τις και μεταφερεται στην απεναντι πλευρα του δρομου απο που ειναι τωρα οι εγκατστασεις με σκοπο να αυξησει την παραγωγη της, αρκετα καλα νεα μπορω να πω, με την προυποθεση βεβαια να μην χαλασει την ποιοτητα της κατι το οποιo οπως μας διαβεβαιωνει ο ιδρυτης και brewmaster της De Molen, Menno Olivier δεν προκειται να γινει.

Η ετικετα με την οποια θα ασχοληθουμε ειναι μια Ιmperial Stout και συγκεκριμενα η Hel & Verdoemmenis Misto B.A. μια παλαιωμενη εκδοχη της Hel & Verdoemmenis σε τρια διαφορετικα βαρελια Bourbon (Wild Turkey, Austin Nichols και καποια αχρησιμοποιητα βαρελια bourbon) τα οποια μετα εχουν αναμυχθει. Οπως γραφει η ετικετα του μικρου μπουκαλιου των 180 ml η Misto B.A. μπορει να διατηρηθει μεχρι και για 25 χρονια σε καταλληλες συνθηκες. Εχοντας λοιπoν αλλο ενα μπουκαλακι απο το συγκεκριμενο batch που αποτελειτε απο 2483 φιαλες των 180 ml θα ανοιξουμε το νουμερο 2256 και το αλλο μετα απο 25 χρονια..:)

Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου 2010

Μονομαχία στο τραπέζι του Black Jack

Left Hand Brewing Co. και De Struise Brouwers. Δυο πολύ καλές μικροζυθοποιίες, η πρώτη απ’ το Colorado των ΗΠΑ, η δεύτερη απ’ το Βέλγιο, θα μονομαχήσουν για χάρη μας, για το ποια φτιάχνει την καλύτερη porter.  Γελαστούλης


De Struise Left Hand Black Jack 3
Ας στρώσουμε την τσόχα λοιπόν – μέρες που είναι - μια και ο αγώνας δεν θα γίνει ούτε σε κάποιο ρινγκ, αλλά ούτε σε κάποιο σκονισμένο σοκάκι της Άγριας Δύσης. Σε σαλούν ίσως, μια και η μονομαχία θα γίνει στο τραπέζι του Black Jack… και μονομάχοι θα ναι οι δυο ομώνυμες porter των ζυθοποιιών…

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Mikkeller American Dream

H American Dream (το Αμερικανικό όνειρο) εκφράζει το όνειρο που έχουν οι ίδιοι οι Δανοί όσον αφορά τις μπύρες τύπου lager... τιγκαρισμένες δηλαδή σε αμερικανικό λυκίσκο!


Όπως διαβάζουμε στην επίσημη καταχώρηση: Mikkeller introduces the American Dream, a Lager with plenty of US-hops. On the Danish market it's called The American Dream, while it is called The Danish Dream for the American market...


Mikkeller American Dream label 600 
Η κατηγορία στην οποία κατατάσεται στο RateBeer είναι αυτή των premium lagers (αν και το Beer Advocate την αναφέρει ως imperial Pilsner, το χαμηλό αλκοόλ της American Dream δεν συνάδει με τη συγκεκριμένη κατηγορία που έχει min αλκοόλ 6.5%). Σύμφωνα με την περιγραφή του RateBeer για την κατηγορία αυτή, είναι μια μπύρα που παίζει ανάμεσα σε μια τυπική lager και μια pilsner, με τονισμένη την παρουσία των malts και του λυκίσκου...

Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Brasserie Du Bocq :: αρχή γνωριμίας με La Ramée blonde

Αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες μικροζυθοποιίες αυτή τη στιγμή στη Βαλλονία του Βελγίου με ετήσια παραγωγή 60.000 εκατόλιτρα. Η ιστορία της Brasserie Du Bocq ξεκινάει από το 1858 όταν ο Martin BELOT, αγρότης στην περιοχή του Purnode-Yvoir του Condroz της Βαλλονίας ξεκινάει να φτιάχνει μπύρα. Μέχρι και σήμερα η ζυθοποιία της Du Bocq παραμένει οικογενειακή υπόθεση.


Έχοντας φτάσει αισίως σήμερα στην 6η γενιά της οικογένειας Belot, η παραγωγή αλλά και η ευρύτερη τεχνογνωσία της ζυθοποιίας Du Bocq έχει ανεβάσει πολύ ψηλά τα στάνταρτς ποιότητάς της, ενώ ταυτόχρονα παράγει μια μεγάλη γκάμα από μπύρες που εξάγονται σε πολλές χωρές της Ευρώπης και όχι μόνο.

Mikkeller Stateside IPA

Πριν λίγες μέρες ασχοληθήκαμε με δυο εξαιρετικές stouts, την Black Tie και την Black Hole. Σήμερα αλλάζουμε είδος και πάμε σε δυο ξανθιές που κοσμούν τη μεγάλη λίστα του Mikkeller, μια India Pale Ale και μια premium lager, δυο μπύρες που είναι εμπνευσμένες απ’ την αμερικανική μικροζυθοποιία στην πλούσια χρήση malts και λυκίσκου για την παραγωγή τους. 

Mikkeller Stateside IPA


Mikkeller_Stateside_bottle“A love of American microbrews is the inspiration behind this IPA, brewed with generous amounts of aromatic, American hops, which provide the significant freshness and bitterness with lots of citrus notes. The taste sensations are nicely balanced by the sweetness from the caramel malt”
Ingredients :
Water, malt (pilsner, munich and caramunich), flaked oats, hops (chinook, cascade and amarillo) and ale yeast.

Σάββατο, 18 Δεκεμβρίου 2010

Brew Masters. Οι περιπέτειες συνεχίζονται (4ο - 5ο επεισόδιο)

Συνέχεια της ανταπόκρισής μας για τη δημοφιλή στο χώρο των φίλων της μπύρας σειρά που προβάλει το Discovery Channel. Μετά την περιπετειώδη παρασκευή της επετειακής Bitche's Brew για τα 40 χρόνια απ' το κλασσικό άλμπουμ του Miles Davis, που παρακολουθήσαμε στο 1ο επεισόδιο, την αναβίωση της παραδοσιακής συνταγής για την μπύρα Chicha των Ίνκας, με χρήση ανθρώπινου σάλιου που είδαμε στο 2ο επεισόδιο, αλλά και την παρασκευή μιας νέας μπύρας από τα Νεο Ζηλαδικά ταμαρίλος στο 3ο επεισόδιο, ο Sam, o Bryan, o Floris, η Catrinka και άλλοι ήρωες απ' τη ζυθοποιία του σκυλόψαρου, συνεχίζουν να φτιάχνουν τις εκκεντρικές μπύρες τους, συνδιάζοντας ότι πιο παράξενο υλικό και όποια κουφή συνταγή ανακαλύψουν, βάζοντας και όλους εμάς τους τηλεθεατές στο τριπάκι της εμπνευσμένης ζυθοποίησης αλλά και χαρίζοντάς μας όμορφα σκηνοθετημένες στιγμές απλής καθημερινότητας στην ίδια τη παραγωγή μπύρας. Δείτε το σχετικό post για τα πρώτα επεισόδια εδώ


Στο 4ο επεισόδιο της σειράς, στη Dogfish Head αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο πρόβλημα με μια απ' τις ναυαρχίδες της εταιρίας, την 120 minutes, της πιο δυνατής imperial IPA, κινδυνεύοντας να χάσουν ολόκληρο το batch. Παράλληλα, ο Sam αποφασίζει να φτιάξει μια νέα μπύρα, χρησιμοποιώντας στα συστατικά της, κομμάτια από κέδρο, που στην ουσία είναι ρετάλια από το ξύλο που χρησιμοποιείται για να φτιάξει τα σκάφη της η Grain surfboards, ενώ στο προαύλιο της ζυθοποιίας στήνεται ένα τεράστιο μεταλλικό γλυπτό: Το δεντρόσπιτο! (φωτό επάνω)

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Corfu Ionian Epos, ο "κρίθινος οίνος" από το νησί των Φαιάκων !

Σύμφωνα με τον  Όμηρο στο έπος του "Οδύσσεια", ο Αλκίνοος, βασιλιάς των Φαιάκων , φύλασε σε κρατήρες ασημένιους και χρυσούς "κρίθινο οίνο".
Με έμπνευση μας και οδηγό μας, την αναφορά αυτή και με τον σεβασμό που της αρμόζει, προσπαθήσαμε και πάλι στο νησί των Φαιάκων να παρασκευάσουμε και να σας προσφέρουμε τον δικό μας "κρίθινο οίνο".

Η "Ionian Epos Winter Barley Wine" παρασκευάζεται με τις υψηλότερες προδιαγραφές, τα καλύτερα και αγνότερα συστατικά, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, ζάχαρης ή άλλων πρόσθετων.

Συστατικά : Νερό, Βύνη Κριθαριού, Μέλι, Λυκίσκος, Μαγιά

Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2010

Brouwerij Corsendonk Nv :: Corsendonk Rousse

H Brouwerij Corsendonk συγκαταλέγεται στις Ζυθοποιίες που παράγουν μπύρες που χαρακτηρίζονται ως Abbey ( abbaye). Θεωρώ πως η σειρά των ετικετών της  είναι πολύ αξιόλογη και φυσικά η Ζυθοποιία αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της βελγικής σχολής και παράδοσης που αναπτύχθηκε μέσα στα μοναστήρια της χώρας με το πέρασμα των αιώνων.

Στη χώρα μας η Brouwerij Corsendonk  είναι πλέον γνωστή εδώ και χρόνια, αφού οι δυο καλύτερες μπύρες που παράγονται στο Oud-Turnhout ( Φλάνδρα, περιοχή Αμβέρσας) εισάγονται στη χώρα μας και μπορούμε να τις απολαύσουμε είτε σε μπουκαλάκια των 330ml είτε σε μεγάλα των 750ml (κυρίως μέσω  gift-packs). Αναφέρομαι ασφαλώς στις Corsendonk Agnus και Corsendonk Pater, abbey tripel και abbey dubbel αντίστοιχα, οι οποίες χαίρουν καλών κριτικών γενικότερα στο μπυροφιλικό κοινό και είναι κάτι που δε θα με βρει αντίθετο.

Πέμπτη, 16 Δεκεμβρίου 2010

Mikkeller Black Tie & Black Hole

Έκανε κρύο προχθές το βράδυ. Οι δυο κυρίες του σπιτιού είχαν αποσυρθεί στα ενδότερα για να κοιμίσει η μια την άλλη. Ποια κοιμήθηκε πριν απ’ τις δύο δεν είμαι σίγουρος  Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός  Αραχτός στο καναπέ, χάζευα το χαζοκούτι, απορώντας αν πράγματι υπάρχει κόσμος που παρακολουθεί όλα αυτές τις βλακείες που παίζουν στα περισσότερα κανάλια... Μάλλον οι πιο κερδισμένοι απ’ αυτή την υπόθεση θα ‘ναι οι επισκευαστές των τηλεκοντρόλ, που απ’ το πολύ ζάπινγκ θα θέλουν κάθε τόσο σέρβις Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι
Στο μυαλό μου ήρθε μια απ’ τις αγαπημένες εικόνες που έχω αποθηκεύσει για τέτοιες περιπτώσεις, κάτι σαν screen saver να με προστατεύει απ’ την αποχαύνωση.

Ypoga_LineUp

Τρεις σειρές από ποιοτικές μπύρες, στοιβαγμένες πάνω σ’ ένα ράφι στην υπόγα μου, με περιμένουν όμορφες και λιμπιστές να κατέβω και να τις ψαχουλέψω. Πιάνω τη μία, παραμερίζω την άλλη, σηκώνω την από πίσω, λοξοκοιτώ την πιο πέρα, αλλάζω γνώμη και ξαναγυρνώ στην πρώτη... Ανδρικό φλερτ

Santa - Beers Are Coming To Town ... (part III)

Επιτέλους μπήκαμε σε χειμερινό κλίμα, κι ας έφτασαν μέσα Δεκέμβρη. Το κρύο πλέον κάτι παραπάνω από διαπεραστικό...οπότε τι καλύτερο για συνοδεία, αυτές τις μοναχικές ψυχρές βραδιές του χειμώνα, από μια μπυρίτσα? Αφιερώματος συνέχεια λοιπόν, έπειτα από ένα γευστικά, άκρως ικανοποιητικό Δεύτερο Μέρος αλλά κι ένα εξίσου ενδιαφέρον Πρώτο Μέρος, με δυο ακόμη Χριστουγεννιάτικες ετικέτες και πάλι προερχόμενες από τα Άγια Χώματα του Βελγίου.

Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στις γαλλόφωνες περιοχές της Βαλλονίας. Εκεί θα συναντήσουμε μια οικογενειακή πειραματική μικροζυθοποιία, τη B.G.V. με την "Forestinne Nordika", ένα όμορφο ξωτικό που μας υπόσχεται μια άκρως απολαυστική βαρκάδα στα παγωμένα ύδατα του Ευρωπαϊκού βορρά. Ακόμη, λίγο παραδίπλα εγκαθίσταται ένα από τα πιο ιστορικά ζυθοποιεία του Βελγίου, αυτό της "Dubuisson" χαρίζοντάς μας παραδοσιακά ακόμη μια "δυνατή" ετικέτα, τη "Bush de Noël".
Τι λέτε? Είστε έτοιμοι για μια ακόμη εκδρομή προς την μπυρο-απόλαυση?

Kasteel Cuvée du Chateau 2010

Πριν από 1,5 μήνα περίπου στο μίνι αφιερωματάκι που κάναμε εδώ στους Μπυραματισμούς για την πολύ αξιόλογη ζυθοποιία του Βελγίου, την Van Honsebrouck, αναφερθήκαμε στην εξαιρετική σειρά ετικετών της Kasteel που παράγει.
Τότε έγινε και η πρώτη αναφορά για την νέα Kasteel, την πιο πρόσφατη ετικέτα της σειράς. Αναφέρομαι στην Kasteel Cuvée du Chateau 2010.
Ας θυμηθούμε τι είπαμε τότε ...



Kasteel Cuvée du Chateau 2010
Η τελευταία δημιουργία της σειράς ετικετών Kasteel που δημιουργήθηκε φέτος, το 2010. Για μια ακόμη φορά βάση της νέας συνταγής αποτελεί η κλασσική και εξαιρετική Kasteel Bruin ...

Τετάρτη, 15 Δεκεμβρίου 2010

Mary Rose Premium Red Ale Beer :: πριν το "ναυάγιο" και μετά τη "διάσωση"!

Το 1509 ανέβηκε στον θρόνο της Αγγλίας ο πιο γνωστός και φημισμένος βασιλιάς που πέρασε από την Βρετανία , ο Ερρίκος ο 8ος (Henry VIII ) αφού διαδέχτηκε στο θρόνο τον πατέρα του Ερρίκο τον 7ο (Henry VII ).
Εκείνο τον καιρό όλοι πολεμούσαν με όλους και τα ισχυρά τότε κράτη της Ευρώπης βρίσκονταν στο αποκορύφωμα του ιμπεριαλισμού τους …

Αυτός λοιπόν ο τύπος με το όνομα Ερρίκος 8ος μόλις σε ηλικία 18 ετών , αφού ανέλαβε τον θρόνο, βάλθηκε να δυναμώσει την ήδη δυνατή Αγγλία κυρίως στη θάλασσα με σκοπό να ξαναπάρει πίσω κάποια τμήματα από την Γαλλία που ο πατέρας του είχε χάσει. Από το 1509 που ανέβηκε στο θρόνο μέχρι και την πρώτη του σύγκρουση με τους Γάλλους το 1512 ο Ερρίκος ζήτησε να κατασκευαστούν πολλά πολεμικά πλοία.Ανάμεσα σε αυτά ήταν και το φημισμένο πολεμικό πλοίο Mary Rose. Το αγαπημένο του βασιλιά Ερρίκου. Μάλιστα το βάπτισε έτσι ο ίδιος δίνοντάς του το όνομα της αδερφής του Mary που είχε ιδιαίτερη αγάπη και το προσωνύμιο Rose μιας και το ρόδο ήταν το σύμβολο-έμβλημα της βασιλικής οικογενείας (θυμηθείτε τον πολύ γνωστό Πόλεμο των Ρόδων, War of the Roses).

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

La Trappe Trappistenbier :: La Trappe Blond - La Trappe Quadrupel

Επιστροφή στα Μοναστήρια φίλοι μου σήμερα και καιρός είναι πιστεύω να αναφερθούμε και στους μοναχούς του Koningshoeven ( Κήποι του Βασιλιά στα ολλανδικά) παρόλο που αρκετοί αναγνώστες θα σπεύσουν και πάλι να αμφισβητήσουν το κατά πόσο θα έπρεπε οι Ολλανδοί μοναχοί να φέρουν το τραππιστόσημο στις μπύρες τους. Αυτό όμως είναι ένα άλλο θέμα συζήτησης!
Η σειρά της La Trappe αποτελεί την μοναδική απάντηση των Ολλανδών μοναχών έναντι των Βέλγων. Παρόλο που για μια 6ετία είχε χάσει το τραππιστόσημό της (1999-2005) δεν την εμπόδισε ποτέ να αποτελεί μια από τις εμπορικότερες trappist που υπάρχουν, η μόνη ίσως που ακολουθεί κατά πόδας την Chimay η οποία είναι το νούμερο 1 παράδειγμα βιομηχανοποίησης και εμπορευματοποίησης ανάμεσα στις 7 μοναστηριακές ετικέτες και όχι μόνο. Προσωπικά θεωρώ πλέον πως η La Trappe έχει ξεπεράσει ακόμη και την Chimay!

Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010

Ταιριάζοντας μπύρα και φαγητό. Savor 2010.

Όλος ο κόσμος ξέρει πως οι μπύρες ανέκαθεν πίνονται σκέτες (ενίοτε και παγωμένες!) Μεταξύ ανθρώπων που γνωρίζουν για τη μπύρα όμως, το να πίνεις μια ποιοτική μπύρα μόνη της είναι ίσως ο μόνος τρόπος να εκτιμήσεις και ν’ απολαύσεις σε όλο τους το εύρος τις ιδιαίτερες αισθήσεις που μπορεί να σου προσφέρει… όπως ένα καλό ουίσκι ή ένα μπράντυ.
Πόσες φορές όμως δεν δυσανασχετήσαμε που μας έφεραν στο μπαράκι “τοστάκι και πιτσίνια” για να συνοδέψουμε τη quadrupel μας, ή βρεθήκαμε στην δυσάρεστη θέση να συνοδεύουμε το φαγητό μας με κρασί επειδή είτε η μπύρα που είναι διαθέσιμη δεν ταιριάζει με το είδος της κουζίνας ή απλά… δεν πίνεται;

Beer_Cheese_440
Κι όμως… υπάρχουν τόσα πολλά είδη μπύρας, με τόσο χαρακτηριστικές διαφορές μεταξύ τους, που κάλλιστα θα μπορούσαμε να συνοδέψουμε ακόμα και τα πιο απίθανα πιάτα.

4th Alvinne Craft Beer Festival

Για τέταρτη (4η) συνεχομενη χρονια θα πραγματοποιηθει στο Βελγιο το φεστιβαλ που διοργανωνει η Picobrewery Alvinne. Για πρωτη φορα ομως δεν θα αποτελεσει ενα "ορεκτικο" για το Zythos BeerFestival οπως τις προηγουμενες τρεις φορες αλλα θα ειναι ενα ξεχωριστο φεστιβαλ και θα αλλαξει και το ονομα του απο Pre-Zythos Beer Festival σε Alvinne Craft Beer Festival.

Η περιοχη που θα γινει το φεστιβαλ ειναι η πολη Avelgem στην Ανατολικη Φλανδρα και το μερος που θα λαβει μερος το φεστιβαλ ειναι ενας πολυχωρος με την ονομασια De Kasteelhoeve. Οι ημερομηνιες του φεστιβαλ ειναι Παρασκευη 4 Μαρτιου 2011 απο τις 12:00 - 23:00 και Σαββατο 5 Μαρτιου 10:00 - 16:00. Το εισητηριο ειναι 25 ευρω και περιλαμβανει την εισοδο, 10 μαρκες και το ποτηρι του φεστιβαλ για εξτρα μαρκα το κοστος ειναι 1,5 ευρω και ολες οι μπυρες κοστιζουν μια μαρκα. Επισης θα λειτουργει και εστιατοριο αλλα και το beershop της Alvinne.

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Stone Brewing Co :: Νέο project για τα "Μονά Έτη" !!


"As a Stone fan, you undoubtedly know and love two of our long-standing special releases: Stone Old Guardian Barley Wine and Stone Imperial Russian Stout. We love them too.

But we’ve been making Stone Old Guardian Barley Wine since 1998 and Stone Imperial Russian Stout since 2000, and if you subtract those numbers from 2010, you arrive at a long time to be making the same beers. So being the dynamic young go-getters that we are, we felt like mixing things up a bit."


Με αυτόν τον παραπάνω "πρό-λογο" οι άνθρωποι της Stone Brewing Co  προ-ετοίμασαν το κοινό τους για το νέο project που ετοιμάζουν για τα "Μονά Έτη" που θα ακολουθήσουν από εδώ και πέρα!

Tesco Finest* American Double IPA: έκπληξη εκ Σκωτίας!

Όσοι έχετε σπουδάσει στη Βρετανία ή έχετε επισκεφτεί το Λονδίνο / κάποια άλλη πόλη για λίγες μέρες, είναι βέβαιο ότι θα θυμάστε την αλυσίδα σουπερ μάρκετ Tesco. Όχι και ότι καλύτερο υπάρχει για να κάνετε τα ψώνια σας εδώ που τα λέμε, αλλά με πολλά υποκαταστήματα παντού και σχετικά φτηνές τιμές συγκρητικά με τα υπόλοιπα σουπερ μάρκετ, το Tesco προτιμάται από πάρα πολλούς καταναλωτές - ανάμεσά τους και ο Δόκιμος, ας όψεται η ανάγκη!


Μία σειρά διαλεγμένων προιόντων του είναι τα Tesco Finest*, τα οποία υπόσχονται ίδια ποιότητα με αντίστοιχα προιόντα γνωστής μάρκας αλλά με χαμηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, αν ένα πακέτο με μπισκότα Cadburys πωλούνται 1.60 λίρες, το Tesco Finest* θα έχει πακετάκι παρόμοιας ποιότητας με 1.20 λίρες, κ.ο.κ. Ωραία όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά τί σχέση έχουν με τη μπύρα και τους Μπυραματισμούς;

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

Schloss Eggenberg Urbock 23° :: "The Cognac of Beers" ?

Η Αυστριακή Ζυθοποιία Castle Eggenberg πιθανόν να ήταν άγνωστη στους περισσότερους από εμάς, αν δεν έκαμνε την ιστορική κίνηση-ματ το 2000 να πάρει την παραγωγή της αγαπημένης μας Samichlaus επ' ώμου συνεχίζοντας μια παράδοση και δίνοντας χαρά και πάλι στους φίλους της Sami σε όλον τον κόσμο!


Παρόλ' αυτά η Ζυθοποιία αυτή ( Schloss Eggenberg στα Γερμανικά) παράγει και άλλες ετικέτες λιγότερο ή περισσότερο γνωστές στο ευρύ κοινό. Μάλιστα η επίσημη έναρξη παραγωγής και διακίνησης μπύρας της Eggenberg ζυθοποιίας είναι η χρονιά του 1681, χρονολογία που αναγράφεται μάλιστα πάνω σε όλα τα πολύ όμορφα σε design μπουκάλια της με το ανάγλυφο "Schloss Eggenberg"!


Από το 1803 η οικογένεια Stohr είναι αυτή που έχει πάρει τα ηνία της ζυθοποιίας σε μια περιοχή του Gmunden της Αυστρίας, βόρεια των Άλπεων, με το όνομα Salzkammergut. Σήμερα η 7η γενιά συνεχίζει με τον ίδιο ζήλο τις προσπάθειες των προηγούμενων αιώνων έχοντας στην γκάμα τους μια σειρά ετικετών με διακρίσεις κατά καιρούς.

Les Brasseurs de Gayant "La Goudale" :: μια Bière de Garde από τη Γαλλία!

Η La Goudale της Γαλλικής "Les Brasseurs de Gayant" βασίζει το όνομά της σε μια παράδοση χρόνων που ξεκινάει από τα μέσα του 14ου αιώνα, όταν τότε τις "καλές μπύρες" τις αποκαλούσαν Goudale ή αγγλιστί "Good ale".
Αποτελεί ένα είδος μπύρας που είναι "για κράτημα" και αποθήκευση σε κελάρια ώστε να καταναλωθεί αργότερα!Είναι δηλαδή μια Bière de Garde !

Mε τον όρο Biere de Garde ανατρέχουμε στη Βόρεια Γαλλία και συγκεκριμένα στην περιοχή-διαμέρισμα του Pas-de-Calais .


Biere de garde σημαίνει σε πιο ελεύθερη μετάφραση "μπύρα που πρέπει να κρατηθεί" ή "μπύρα για κράτημα" πιο απλά. Αυτό το είδος ale παραδοσιακά αναπτύχθηκε στη Γαλλία σε Ζυθοποιίες μέσα σε φάρμες που παρασκεύαζαν αυτό το είδος μπύρας κατά το χειμώνα και την άνοιξη με σκοπό να κρατηθεί για ωρίμανση και ζύμωση (αποθηκευμένη σε κελάρια) για να καταναλωθεί αργότερα. Με αυτόν τρόπο ήθελαν να αποφύγουν τα τυχόν προβλήματα που θα δημιουργούνταν κατά τη διαδικασία της ζύμωσης εν μέσω των ζεστών ημερών του καλοκαιριού.

Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου 2010

Brouwerij van Viven: Imperial IPA & Porter


Η φλαμανδική ζυθοποιία Viven ιδρύθηκε το 1999 από τον Willy de Lobel προσφέροντας αρχικά δύο ετικέτες; τη ξανθιά Chapel of Viven και τη καστανή Monastery of Viven. Δεν διέθετε δικό ζυθοποιείο και γι αυτό παρήγαγε όπου έβρισκε διαθέσιμο στη περιοχή της Φλάνδρας.
Το 2003 ο Willy de Lobel αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να παραχωρήσει το δημιούργημά του σε κάποιον νεώτερο και φιλόδοξο. Αυτόν τον νέο τον βρήκε στο μικρό χωριό Sijsele και ήταν ο Tony Traen. O Tony όχι μόνο βελτίωσε και άλλαξε τις δύο υπάρχουσες ετικέτες, οι οποίες και μετονομάστηκαν σε Viven Blond και Bruin, αλλά προχώρησε το 2009 στην απόφαση να μεγαλώσει τη γκάμα της Viven δημιουργώντας νέες συνταγές ξενόφερτων μπιρών με φλαμανδικό όμως στιλ. Αυτές ήταν η Ale, η Imperial IPA και η Porter.

150 Perfect Places to Have a Beer.

Εδώ και αρκετό καιρό το ‘χα στο μυαλό μου, αλλά σήμερα “ξαναέπεσα πάνω του” και είπα να το δημοσιεύσω επιτέλους…

All About Beer Beer Traveler Cover Το καλοκαίρι που μας πέρασε, το δημοφιλές αμερικανικό περιοδικό “All About Beer”, στο ένθετο Beer Traveler είχε μια ενδιαφέρουσα λίστα. Ούτε λίγο ούτε πολύ, 150 ενδιαφέροντα μέρη, από κλασσικές μπυραρίες, tap rooms, tasting rooms ζυθοποιιών, φεστιβάλς, κλπ.

Πριν από δυο χρόνια είχε δημοσιεύσει μια ανάλογη λίστα, με πολύ μεγάλη ανταπόκριση – αλλά και κριτική – από τους αναγνώστες και τους φίλους του χώρου. Τόσο το 2008 όσο και φέτος, πολλοί αμφισβήτησαν τόσο τα μέρη που συμπεριλήφθησαν στη λίστα, όσο και τη σειρά που κατατάχθηκαν. Άλλοι θεώρησαν πως κακώς συμπεριλήφθησαν στη λίστα φεστιβάλ ή κάποια ομολογουμένως συμπαθητικά εστιατόρια ή pubs, που όμως δεν είχαν κάτι ιδιαίτερο να προσφέρουν από μπύρα…
Εμείς απλά αναδημοσιεύουμε τη λίστα – που όντως είναι ενδιαφέρουσα και ας ελπίσουμε πως θα έχουμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε στο μέλλον κάποια απ’ αυτά.

Κυκλοφόρησε η νέα έκδοση του Lambicland

Κυκλοφόρησε πρόσφατα η δεύτερη, αναθεωρημένη έκδοση του περίφημου Lambicland από τον Tim Webb, σε συνεργασία με τους Chris Pollard και Siobhan McGinn. Σε αντίθεση με την πρώτη έκδοση η οποία ήταν δίγλωσση, η δεύτερη είναι εξ' ολοκλήρου στην αγγλική γλώσσα.


Το βιβλίο αναφέρεται φυσικά στο πιο ιδιαίτερο (και ίσως το παλαιότερο) είδος μπύρας, τις lambic, και περιέχει πλήθος σχετικών πληροφοριών για τα είδη και την ιστορία τους καθώς και μία παρουσίαση όλων των Βέλγων ζυθοποιών lambic της περιοχής Pajottenland, έξω από τις Βρυξέλλες. Στα συν η εκτενής αναφορά που γίνεται σε μπαρ και ρεστοράν που διαθέτουν κάβα με lambic, και το πλήθος νέων φωτογραφιών από ζυθοποιίες και μπυροκαφέ.

Όποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να το παραγγείλει εδώ