Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Mikkeller Stateside IPA

Πριν λίγες μέρες ασχοληθήκαμε με δυο εξαιρετικές stouts, την Black Tie και την Black Hole. Σήμερα αλλάζουμε είδος και πάμε σε δυο ξανθιές που κοσμούν τη μεγάλη λίστα του Mikkeller, μια India Pale Ale και μια premium lager, δυο μπύρες που είναι εμπνευσμένες απ’ την αμερικανική μικροζυθοποιία στην πλούσια χρήση malts και λυκίσκου για την παραγωγή τους. 

Mikkeller Stateside IPA


Mikkeller_Stateside_bottle“A love of American microbrews is the inspiration behind this IPA, brewed with generous amounts of aromatic, American hops, which provide the significant freshness and bitterness with lots of citrus notes. The taste sensations are nicely balanced by the sweetness from the caramel malt”
Ingredients :
Water, malt (pilsner, munich and caramunich), flaked oats, hops (chinook, cascade and amarillo) and ale yeast.


Σερβίρω τη Stateside κρύα, μόλις ένα δυο λεπτά αφότου την έβγαλα απ’ το ψυγείο.
Mikkeller Stateside IPA serving 600

Το χρώμα της βαθύ πορτοκαλί, φωτεινό, σχετικά θολό. Ο αφρός της υπόλευκος (κιτρινίζων), κρεμώδης και πληθωρικός στην αρχή, πέφτει στη συνέχεια, διατηρώντας ένα αξιοπρεπές στρώμα που θα μας συντροφεύει μέχρι τέλους.

Mikkeller Stateside IPA inhand 600

Στο άρωμα πρωταγωνιστεί ο λυκίσκος, με τις αρωματικές ποικιλίες Cascade και Amarillo, τουλάχιστον στην αρχή και μέχρι ν’ ανέβει η θερμοκρασία και τα malts να μπουν κι αυτά πιο δυνατά στην παλέτα μας (pilsner, munich and caramunich όπως μας πληροφορεί ο ζυθοποιός).

Mikkeller Stateside IPA g&b 600

Στη γεύση συνεχίζεται η κυριαρχία του λυκίσκου, αλλά παρουσία των malts, παραμένει γεμάτη, έντονη και καλά ισορροπημένη.
Το σώμα της, αρκετά στιβαρό για το είδοςκαι η αίσθηση όσο περνά η ώρα γίνεται πιο απαλή – σ’ αυτό πιθανότατα συμβάλουν και οι νιφάδες βρώμης που έχουν χρησιμοποιηθεί.

Mikkeller Stateside IPA foam 600

Mikkeller Stateside IPA bubbles 600

Για τους λάτρεις του λυκίσκου και γενικότερα των αμερικανικών ΙΡΑ, η Stateside είναι μια εξαιρετική επιλογή Γελαστούλης – αν και εμπνευσμένη από Σκανδιναβού και εκτελεσμένη σε βελγική ζυθοποιία Ο Γελαστούλης είναι σαρκαστικός


Βαθμολογία που της δίνω…. 8.0 στα 10


Mikkeller Stateside IPA g&b2 600

Η επόμενη ξανθιά που θα δούμε είναι μια πολύ καλή premium lager…
Mikkeller American Dream


Mikkeller American Dream label 600


Συνεχίζεται…

1 σχόλιο:

  1. Μια πολύ καλή IPA η Stateside που αφήνει άκρως ικανοποιημένο τόσο έναν οπαδό των IPAs, όσο και οποιονδηποτε.
    Και τις δυο φορές που τη δοκίμασα μέχρι τώρα μου άφησε εξαιρετικές εντυπώσεις.
    Το ίδιο ασφαλώς και η American Dream που έπεται.

    Ευχαριστούμε αγαπητέ φίλε Νίκο που μας "καθάρισες τον ουρανίσκο" με αυτή σου την μπυρο-παρουσίαση! Αναμένουμε και τη συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή