Οι μπύρες που δημιουργήθηκαν εκεί πήραν το όνομα Hertog Jan (Δουκάς Ιωάννης) με έναν βασιλιά να απεικονίζεται στις ετικέτες κρατώντας περιχαρής μια μπύρα! Είναι ο Ιωάννης ο πρώτος, Δούκας της Βραβανδίας, ο οποίος θεωρείται ιδρυτής του "πολιτισμού της μπύρας". Έμεινε στην ιστορία σαν Ιωάννης ο Νικηφόρος και ήταν πρότυπο μεσαιωνικού πρίγκιπα.
Το 1980 τα μεγάλα αφεντικά αποφάσισαν να κλείσουν τη ζυθοποιία στο Arcen, αλλά κάποιοι απ΄τους εργαζομένους αποφάσισαν να πάρουν τη παραγωγή στα χέρια τους και ξεκίνησαν να φτιάχνουν μπύρες υψηλής ζύμωσης (top fermented). Έτσι ήταν η συμφωνία με τη μαμά-εταιρεία, σε μια εποχή που σ' όλη την Ολλανδία υπήρχαν μόλις 20 ζυθοποιίες που όλες έφτιαχναν μπύρες Pilsen.
Η ομάδα στην Arcense Bierbrouwerij, κόντρα στη ζήτηση, άρχισε να προωθεί τις δικές της δημιουργίες υψηλής ζύμωσης και να δημιουργεί σιγά- σιγά μια νέα τάση. H επιτυχία δεν θα μπορούσε να μην θορυβήσει εκ νέου τα μεγάλα αφεντικά, που ξανα-αγόρασαν την Arcense!
Το 1995 έγινε μέρος της Interbrew, δηλαδή της επονομαζόμενης αργότερα Inbev και τώρα Anheuser –Busch InBev!Η ομάδα στην Arcense Bierbrouwerij, κόντρα στη ζήτηση, άρχισε να προωθεί τις δικές της δημιουργίες υψηλής ζύμωσης και να δημιουργεί σιγά- σιγά μια νέα τάση. H επιτυχία δεν θα μπορούσε να μην θορυβήσει εκ νέου τα μεγάλα αφεντικά, που ξανα-αγόρασαν την Arcense!
Οι μπύρες που παράγει αυτή τη στιγμή η Ζυθοποιία είναι 9 σε αριθμό:
- Pilsener
- Lentebock
- Βockbier
- Karakter
- Weizener
- Primator
- Dubbel
- Tripel
- Grand Prestige
Εμείς σήμερα θα δούμε την Dubbel της σειράς:
Jan Hertog Dubbel
στα 7,3% ABV
Άρωμα: διακριτικό (πιο έντονο όμως της αντίστοιχης tripel), γλυκό θα το χαρακτήριζα με τη μαύρη ζάχαρη, τα malts και τα μαύρα ώριμα φρούτα να κυριαρχούν (κεράσι ή βύσσινο ίσως) και ελαφρά σταφύλι (??)
Γεύση: στη γεύση η αρχική εντύπωση σου θυμίζει κόκκινο κρασί (όπως ακριβώς μου θυμίζει και η Grand Prestige), μαγιά, φρούτα και κάποια περασιά καραμέλας . Σχεδόν γλυκιά θα τη χαρακτήριζα με το αλκοόλ να κρύβεται καλά και το λυκίσκο, όπως ήταν αναμενόμενο, απόντα στην γενικότερη αίσθηση…
Επίγευση: παράξενη επίγευση μέτριας διάρκειας με την ίδια διακριτική αίσθηση του κόκκινου κρασιού να υπερισχύει. Τα φρούτα επίσης δίνουν παρόν, ενώ μια απαλή και ομοιόμορφη διαβάθμιση πικρού-ξινού-γλυκού σου μένει στην τελική αίσθηση.
Σώμα αρκετά καλό θα έλεγα, ίσως και καλύτερο της Grand Prestige. Αρκετά καλή dubbel η οποία θα μπορούσε να είναι καλύτερα ισορροπημένη και να σβήνουν πιο διακριτικά τα γευστικά επίπεδα της καθώς διαδέχεται το ένα το άλλο…
Εξακολουθώ να πιστεύω πάντως πως η Grand Prestige αποτελεί το δυνατό χαρτί της Ζυθοποιίας αυτής, αφού είναι μια μπύρα πράγματι υψηλών προδιαγραφών!!
Βαθμολογία: 7,5
Pache ... !!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου