Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Ω Θεέ στον ουρανό… φύλαξε με απ’ αυτό το θανάσιμο αμάρτημα!

Ω Θεέ στον Ουρανό… Πόσο καιρό έχω να τ’ ακούσω αυτό – τουλάχιστον στα ελληνικά… γιατί στα γαλλικά, “Dieu du Ciel” είναι το όνομα μιας απ’ τις καλύτερες μικροζυθοποιίες του κόσμου (7η στη φετινή λίστα του RateBeer), χωρίς μάλιστα να είναι αμερικανική Ο Γελαστούλης κοροϊδεύει

Η Dieu du Ciel! (με θαυμαστικό!), είναι μια μικροζυθοποιία με έδρα το Μόντρεαλ του Καναδά. Πίσω απ’ αυτό το παράξενο αλήθεια όνομα, βρίσκονται οι Jean-François Gravel (επάνω), Luc Boivin (αριστερά), Stéphane Ostiguy (μέση) και η Isabelle Charbonneau (δεξιά).

DDC crew
O Jean-François είναι ο brew master. Σπούδαζε μικροβιολόγος, αλλά η αγάπη του για τη μπύρα (ξεκίνησε να φτιάχνει μπύρα στο σπίτι όταν σπούδαζε) τον κέρδισε, δίνοντάς του παράλληλα και τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να “κουμαντάρει” τους περίπλοκους μύκητες που προκαλούν τη ζύμωση της μπύρας. Δέχτηκε λοιπόν την πρόταση του άλλου μικροβιολόγου της παρέας, του Stéphane και οι τρεις τους (μαζί και η Patricia Lirette που αποσύρθηκε το 2006) ξεκίνησαν το 1998 το brew pub που ονόμασαν “Dieu du Ciel!” σε μια εργατική συνοικία του Μόντρεαλ, με το όραμα να φτιάχνουν μόνο εξαιρετικές μπύρες.

dieu_du_ciel_out
Σύντομα ήρθαν οι πρώτες επιτυχημένες συνταγές και η φήμη τους εξαπλώθηκε σε σημείο που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Το 2006, με την αποχώρηση της Patricia, την αρχική τριάδα συμπληρώνει ο Luc Boivin, βραβευμένος homebrewer με εμπειρία και σε κανονικές ζυθοποιίες.
DieuDuCiel Brasserie inside
Η επόμενη κίνηση ήταν η δημιουργία μιας κανονικής μικροζυθοποιίας. Ακόμα κι έτσι όμως, η ζήτηση πολλές φορές υπερκαλύπτει την προσφορά – φταίει και το ότι ο Jean-Francois δεν μένει ποτέ στις κλασσικές του συνταγές, αλλά όλο και κάποιες καινούργιες ετοιμάζει κάθε χρόνο, εξερευνώντας όλα τα στυλ και δοκιμάζοντας πολλά εξωτικά υλικά.
DieuDuCiel Brewery inside
Δυό απ’ τις πιο γνωστές και επιτυχημένες ετικέτες της Dieu du Ciel! θα γνωρίσουμε σήμερα…
Péché Mortel
“Θανάσιμο αμάρτημα” σημαίνει στα γαλλικά ο τίτλος αυτής της imperial stout και δε μπορούμε παρά… να προκαλέσουμε τη τύχη μας Ανδρικό φλερτ
DieuDuCiel_label
Το πρώτο πράγμα που σε τραβά βλέποντας ένα μπουκάλι της Dieu du Ciel! είναι η ετικέτα της. Όπως όλες οι πανέμορφες ετικέτες της DdC και αυτή η γαλανομάτα Εύα με τον πράσινο όφη είναι έργο του Yannick Brosseau. 
DdC labels6
Στο ποτήρι μου η Péché Mortel είναι εξίσου προκλητική με την Εύα στην ετικέτα. Μαύρο το χρώμα της, με πλούσιο καφετή αφρό, που αν και στην αρχή μ’ εντυπωσιάζει με τα λοφάκια που φτιάχνει στην επιφάνεια, γρήγορα “σπάει” και περιορίζεται σ’ ένα λεπτό αλλά συμπαγές στρώμα.
DieuDuCiel_FoamyGlakss1 DieuDuCiel_FoamyGlakss2
DieuDuCiel_FoamyGlakss3
Το άρωμά της έντονο, κατακλυσμός καφέ (χρησιμοποιείται ατόφιος καφές και στη παρασκευή της μπύρας), αλλά μυρίζω και πικρή σοκολάτα, ενώ τα malts προσθέτουν κι αυτά τη δική τους όμορφη αρωματική νότα.
DieuDuCiel_g&b_choco
Στο στόμα η αίσθηση παχιά, βελούδινη μπορώ να πω. Μικρό τσίμπημα στη γλώσσα. Η γεύση της δυνατή, σχετικά πικρή, με τον καφέ και τη σοκολάτα να πρωταγωνιστούν και το αλκοόλ να κάνει αισθητή τη παρουσία του (9.5%)
DieuDuCiel_g&b_chocoinhand
Τη συνόδεψα με σοκολατένιο μπισκοτάκι βουτύρου και πολύ το χάρηκα Γελαστούλης
Βαθμολογώ την εμφάνιση με 9, το άρωμα επίσης με 9, τη γεύση με 8.5 και τον ίδιο βαθμό βάζω στη γενικότερη αίσθηση. Συνολική βαθμολογία 8.75 στα 10 γι αυτή την πολύ καλή imperial stout!
Επόμενη ετικέτα της Dieu du Ciel που θα δοκιμάσουμε είναι μια cocoa stout με εξίσου θεϊκό όνομα…
DieuDuCiel_Aphrodite_label
Aphrodite
Προσεχώς… 

2 σχόλια:

  1. Ω Θεέ στον Ουρανό ... καλά κάνεις και φυλάς τον Chalice από το θανάσιμο αμάρτημα ... !!
    Εμείς όμως τί σου φταίμε που αμαρτάνουμε κάνοντας φθονερές και ύπουλες σκέψεις μετά από μια τέτοια ζηλευτή παρουσίαση??

    Τί απίστευτες οι ετικέτες της Dieu du Ciel!
    Τι design, τι φοβερές απεικονίσεις !!

    Νίκο, τρελανε μας κι άλλο Χριστουγεννιάτικα !!

    Δίνεις ρέστα κάθε μέρα με θανάσιμα αμαρτήματα πάνω σε τσόχες balck jack, αναζητώντας το Αμερικανικό όνειρο χωρίς να επικαλείσαι τον 5ο νόμο που θα σε υποχρέωνε να φορέσεις μαύρη γραβάτα πριν χαθείς για πάντα στη μαύρη τρύπα του σύμπαντος!!

    Σ υ γ χ α ρ η τ ή ρ ι α ...
    και όποιος έχει έστω και τον "κοινό νου", καταλαβαίνει πως η παραπάνω λέξη είναι απλά λίγη και φτωχή μπροστά σε αυτά τα υπέροχα δημοσιεύματα που διαβάζουν καθημερινά τα ματάκια μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το ταξίδι στο κόσμο της μπύρας είναι πάντα ευχάριστο μα πρωτίστως αγχολυτικό. 'Οτι πρέπει δηλαδή για τις μέρες που περνάμε και που μόνο γιορτινές δεν μοιάζουν, όσα λαμπάκια κι αν κρεμάσουμε απ' τα μπαλκόνια μας...
    Ας προσφέρουμε λοιπόν ο ένας στον άλλο το δώρο του νοερού αυτού ταξιδιού στο μαγικό κόσμο της καλής μπύρας. Αυτό τουλάχιστον δεν μας το στέρησαν ακόμα... :)

    Παρά να "μνημονεύουμε" λοιπόν τους δυο ΠΑΠ (ξέρετε... τον ΠαπαΑντρέα και τον ΠαπαΚώστα) και να στενοχωριόμαστε που τα εισοδήματά μας χάνονται σε "μαύρες τρύπες", εξαιτίας κάποιων "Κυρίων" που συνηθίζουν να φορούν "μαύρα παπιόν", κάνοντας ότι μπορούν για να παραπέμψουν σε άλλους (και μάλιστα μη πολιτικούς... άκουσον άκουσον!) τις ευθύνες τους, καλύτερα να επικαλεστούμε τον "5ο νόμο" και να μην πούμε τίποτα άλλο.
    Απλά να ονειρευτούμε μέσα απ' αυτές τις σελίδες το Αμερικανικό όνειρο (όλοι έχουν ένα αμερικανικό όνειρο όπως καταλαβαίνετε...) μιας και το "Ελληνικό όνειρο", που για τους βορειοευρωπαίους είναι πρωτίστως "θανάσιμο αμάρτημα" δεν είναι πλέον άλλο, απ' το να βγάλουμε τα "σπασμένα" σ' ένα τραπέζι του Black Jack και να πάμε ευθύς να τα φάμε σε μπυράκλες :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή