Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2010

Χρώματα ... γεύσεις και αρώματα στο Κάστρο της Brouwerij Van Honsebrouck :: Kasteel Tripel - Bruin - Rouge - Cuvée du Chateau 2010

Μεγάλη ημέρα σήμερα για την πόλη της Θεσαλονίκης.
Ανήμερα του Αγίου Δημητρίου, προστάτη της πόλης, το 1912 επήλθε και η πολυπόθητη απελευθέρωση για "νύφη του Θερμαϊκού". Γιορτή και αργία σήμερα επομένως στη συμπρωτεύουσα και το καλύτερο που έχει να κάνει κάποιος είναι να ανέβει μια βόλτα στα "κάστρα" της Άνω πόλης και να χαζέψει από εκεί πάνω την πανέμορφη θέα ... Να δει και να θαυμάσει κομμάτια της ρωμαϊκής-βυζαντινής-οθωμανικής Θεσσαλονίκης, έτσι όπως αυτά επέζησαν ανά τους αιώνες, να παντρεύονται με τη σύγχρονη πόλη που μετά το 1950 άρχισε να παίρνει μορφή μεγαλούπολης. Όταν το 315 π.Χ. ο βασιλιάς Κάσσανδρος έκαμνε τα εγκαίνια ιδρυσης της Θεσσαλονίκης, ασφαλώς και δε φανταζόταν πως πολλούς αιώνες αργότερα, αυτό το ιστορικό και εμπορικό λιμάνι της Βόρειας Ελλάδας, θα αποτελούσε την πιο όμορφη και αγαπημένη πόλη της πολύπαθης χώρας μας ...


Αυτά σκέφτηκαν πιθανόν σήμερα τα στοιχειά της φύσης και αποφάσισαν να στολίσουν την πόλη - μέρα γιορτινή που είναι - με έναν υπέρλαμπρο ήλιο ... Και αφού εγώ, δυστυχώς, δεν κατάφερα να ανέβω στα κάστρα και να αφουγκραστώ από ψηλά την αύρα της αγαπημένης μου πόλης ... είπα να φέρω κάποιο κάστρο στην οικία μου και συγκεκριμένα στο ποτήρι μου ...
Ωραία τα κάστρα και οι εποχές που καθρεφτίζονται μέσα τους ! Ακόμη πιο ωραία βέβαια, όταν τα κάστρα αυτά αποτελούν το έμβλημα μιας σειράς ποιοτικότατων ετικετών από τους μοναδικούς Βέλγους ζυθοποιούς ...

Ένα κάστρο λοιπόν ... είναι η αιτία αυτής της δημοσίευσης. Ένα κάστρο με ιστορία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα χέρια της καταπληκτικής μικροζυθοποιίας που ακούσει στο όνομα Brouwerij Van Honsebrouck σε μια περιοχή του Βελγίου στη Δυτική Φλάνδρα με το όνομα Inglemunster. Μια μικρή επαρχιακή πόλη που δεν αριθμεί περισσότερους από 10.000 κατοίκους.
Κάποτε ... στα 1075 ... ένας δούκας της Φλάνδρας (Robrecht de Fries) έκτισε ένα κάστρο στα ερείπια ενός μοναστηριού που κατοικούσαν Άγγλοι Μοναχοί. Από το Αγγλικό μοναστήρι που υπήρχε εκεί από το 640 πήρε και το όνομά της η περιοχή αυτή με το όνομα Inglemunster.

Το κάστρο αυτό, στην περιοχή  του Inglemunster, από το 1736 και μετά έπαψε να έχει την παλιά στρατιωτικής σημασίας χρήση του. Στην πορεία της ιστορίας αποτέλεσε μέρος που ζούσαν εκλεκτές οικογένειες της Φλάνδρας. Μόλις πρόσφατα, το 1986, το κάστρο πέρασε στην ιδιοκτησία της μικροζυθοποιίας Brouwerij Van Honsebrouck, η οποία βέβαια παρήγαγε μπύρα από το 1900 στην ευρύτερη περιοχή του Inglemunster.

Με νέο ορμητήριο το κάστρο αυτό, η Ζυθοποιία έφτιαξε έναν πανέμορφο χώρο (μουσείο-Ζυθοποιία- μπυραρία) που υποδέχεται καθημερινά επισκέπτες, δίπλα σε πράσινα πάρκα και ρυάκια ...
Δυστυχώς, εξαιτίας μια πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις, 17 Σεπτέμβρη του 2001 , μέρος του μουσείου καταστράφηκε ...

Σήμερα λοιπόν, μετά από αρκετές μέρες, είπα να ξαναζωντανέψω στο ποτήρι μου την ιστορία του κάστρου αυτού με την πολύ καλή tripel της σειράς της Kasteel ...

Kasteel Tripel
μια δυνατή triple ale στα 11% ABV

Στο μπουκάλι προτείνεται να σερβιριστεί η μπύρα στους 9 βαθμούς Κελσίου, αλλά για μια ακόμη φορά εγώ την σερβίρω σε χαμηλότερη θερμοκρασία (περί τους 6 βαθμούς) για να δω την εξέλιξη της μπύρας στην πορεία που είναι μαγευτική ... Αυτές οι βέλγικες ετικέτες είναι όλα τα λεφτά ... Ξεκινάς να πίνεις μια μπύρα και καθώς αυτή πιάνει υψηλότερες θερμοκρασίες, είναι σαν να δοκιμάζεις 2 και 3 διαφορετικές μπύρες ... Η μεταβολή που παρατηρείται είναι αξιοζήλευτη ...

Έτσι ακριβώς συνέβη και με την Kasteel Tripel, πράγμα που είχα παρατηρήσει και παλαιότερα ...

Ξανθό θολό το σώμα της ( σίγουρα περισσότερο διαυγές από άλλες blonde) θα σχηματίσει έναν κατάλευκο αφρό μικρής διάρκειας και συνεκτικότητας που θα περιοριστεί στην πορεία σε ένα όμορφο δαχτυλίδι ...

Άρωμα: εδώ φαίνεται ολοκάθαρα η διαφοροποίηση που ανέφερα πιο πάνω ... Τραχύ και επιθετικό στην αρχή το άρωμά της με πιπεράτη αίσθηση. Χόρτα και φρούτα ( grape fruit και πορτοκάλι) αναμιγνύονται ευχάριστα με το αλκοόλ και τα malts. Σε λίγη ώρα που η μπύρα θα ηρεμήσει σε πιο ψηλές θερμοκρασίες το άρωμα εξευγενίζεται αισθητά. Τα malts βγαίνουν στο προσκήνιο με τα φρούτα (μπανάνα αυτή τη φορά με δυνατά περάσματα λεμονιού), η πιπεράτη αίσθηση φθίνει και γενικότερα το άρωμα γίνεται πιο γλυκό και ζεστό από ότι στην αρχή ... Τέλεια !!!

Γεύση: μια από τα ίδια στη γεύση που στην πορεία γίνεται πιο γλυκιά και πιο ισορροπημένη σε σχέση με το εξίσου δυνατό ξεκίνημα σε χαμηλές θερμοκρασίες. Πορτοκάλι, λεμόνι, malts, μπαχάρια συνθέτουν την πρώτη εντύπωση που θα μεταβληθεί σε πιο γλυκιά και malty αίσθηση στην πορεία με τσιμπήματα όξινα που και που και με την παρουσία του αλκοόλ να μην είναι τόσο διακριτική όσο στην αρχή. Το αντίθετο μάλιστα. Σε γενικές γραμμές θα τη χαρακτήριζες μάλλον γλυκιά, ειδικά σε υψηλές θερμοκρασίες.

Επίγευση : Τελείωμα φρουτώδες, γλυκό βασικά με την παρουσία λυκίσκου - βοτάνων να προσδίδουν μια ελαφριά πικράδα η οποία είναι πιο έντονη σε χαμηλές θερμοκρασίες και που απομακρύνεται στη συνέχεια. Όξινα περάσματα λεμονιού υπάρχουν κατά βάση στην αρχή. Η τελική αίσθηση στο στόμα είναι πολύ refreshing ...


Μια πολύ καλή tripel. Σώμα αρκετά δεμένο, δυνατή ανθράκωση και αναζωογονητική αίσθηση στο σύνολό της. Στην πορεία η μπύρα αυτή αποκτά καλύτερη ισορροπία, χωρίς να σημαίνει πως είναι απαραίτητα καλύτερη από ό,τι είναι στην αρχή ...

Βαθμολογία: 8,5

Η συνέχεια με την αγαπημένη μου μπύρα της σειράς της Kasteel, την εξαιρετική Bruin - Brune -Donker ... ή όπως αλλιώς θέλετε να την αποκαλέσετε ...

Κasteel Bruin ... Bière Du Chateau Donker
μια Belgian strong dark ale  στα 11% ABV ... H εξαιρετική quadrupel της Kasteel ..


Αδειάζω προσεκτικά το περιεχόμενο του μπουκαλιού στο πανέμορφο ομολογουμένως ποτηράκι της, με το σκαλιστό-ανάγλυφο κάστρο στη βάση του. Σκούρο καφέ το σώμα της με την πρώτη ματιά. Κι όμως κάτω από το φως... αποκαλύπτεται ένα άλλο πράγμα. Κοκκινωπό βαθύ, σαν το χρώμα ενός κρασιού ή ενός χυμού κερασιου το σώμα της εν λόγω κυρίας με διάφορες αντάυγειες , άλλοτε πιο σκούρες και άλλοτε πιο ανοιχτές, στην απόχρωση του κόκκινου πάντα ...κάτω από τα καπρίτσια του φωτός και των σκιών που δημιουργεί ...
Αφρός σχεδόν μπεζόλευκος, θα πέσει δυναμικά στην αρχή .. αλλά πολύ μα πολύ γρήγορα θα εξαφανιστεί αφήνοντας ένα δακτυλίδι με νησάκια και υφάλους στη μέση της επιφάνειας ... Αναμενόμενο, άλλωστε με τόσους βαθμούς αλκοόλης ...


Άρωμα: ενώ στην αρχή επικρατούν τα malts και η μαγιά... μετά από λίγη ώρα ξεπετάγεται πολύ έντονα το αλκοόλ και τα φρούτα μαζί με αρώματα καραμέλας. Γλυκό, μεθυστικό, αλλά και σχετικά δυνατό το άρωμά της. Κάπου μου φάνηκε και ένα πέρασμα καπνιστού ξύλου, αλλά πολύ ανεπαίσθητα.. οπότε δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά..

Γεύση: γλυκιά η γεύση της πέρα ως πέρα, καραμελένια και ελαφρώς φρουτένια με τη ζάχαρη , τη μαγιά, αλλά και σαφώς τα malts και το αλκοόλ να επικρατούν. Τσιμπήματα γλυκά και αλκοολικά στη γλώσσα και τον ουρανίσκο κλέβουν την παράσταση για ώρα.

Επίγευση: Το ίδιο γλυκό, ελαφρώς πιο φρουτένιο το τελείωμα. Μακράς διαρκείας με τα ίδια τσιμπήματα της αλκοόλης μέχρι το οριστικό φινάλε. Κάπου στα πολύ τελειώματα και κατόπιν κάποιων δευτερολέπτων ... εμφανίζεται μια πολύ αμυδρή πικράδα.. ίσα για να μπαλαντζάρει το όλο σκηνικό.

Προσωπικά είναι μια μπύρα που μου αρέσει πολύ. Σώμα πάνω του μετρίου που αφήνει μια ελαφρώς κολλώδη αίσθηση στο στόμα. Σίγουρα παραπάνω γλυκιά από τα συνηθισμένα, αλλά με τίποτα δεν χάνει την ισορροπία της και δεν καταλήγει να είναι ένα σιρόπι όπως πολλές αντίστοιχες γλυκές ετικέτες. Ο συνδυασμός αλκοόλης και γλύκας αποπνέει μια ευχάριστη αίσθηση που θυμίζει περισσότερο ένα λικέρ. Όσο περισσότερο ζεσταίνεται και πιάνει θερμοκρασίες δωματίου, τόσο πιο πολύ απογειώνει αρώματα και γευστικές αποχρώσεις στην παλέτα των αισθήσεων.
Αξίζει σίγουρα την προσοχή σας...

Βαθμολογία: 8,5

Περνάμε τώρα σε δυο μπύρες οι οποίες προέκυψαν έχοντας ως  βάση την παραπάνω κυρία του Κάστρου που περιγράψαμε : την Kasteel Bruin ...

Kasteel Rouge
Για την ακρίβεια, η μπύρα αυτή είναι η Kasteel Bruin η οποία αργότερα αναμειγνύεται με brandy Mon Cheri (25% αναλογία brandy), για να εγχυθεί μετά σε κεράσια Piemont όπου θα κάτσει για παλαίωση και επιπλέον ζύμωση-ωρίμανση άλλον ένα περίπου χρόνο ... απορροφώντας με μοναδικό τρόπο όλη αυτή την ευωδία και τη γεύση των κερασιών .. Αλκοόλ : 8% ABV ..


Κοκκινωπό - κερασί το σώμα της , πιο ανοιχτό από της Bruin και χωρίς την παρέμβαση του φωτός. Αφρός λευκορόζ , συνεκτικός στην αρχή που θα υποχωρήσει σύντομα.

Άρωμα: Καταπληκτικό το άρωμά της ... Σε αφήνει άφωνο να το απολαμβάνεις για ώρα. Το δεμένο malty σώμα της bruin βγάζει στον ορίζοντα τη βύνη που συνδυάζεται με ένα μεθυστικό άρωμα κερασιών και αλκοόλ ...

Γεύση: Μια από τα ίδια, με το κεράσι να σπάει την γλυκύτητα των malts και να προκύπτει ένας συνδυασμός γλυκός και όξινος ταυτόχρονα που σε ξενίζει ευχάριστα.

Επίγευση: πιο όξινο σαφώς το τελείωμα με τα κεράσια να σου αφήνουν στο στόμα μια αναζωογονητική αίσθηση που θα κουβαλάς για ώρα ...

Εξαιρετική ετικέτα, που θα έλεγε κάποιος πως παίζει στα όρια μιας lambic, χωρίς ασφαλώς να είναι. Το αλκοόλ, αν εξαιρέσουμε το άρωμα, κρύβεται ύπουλα προσδίδοντας απλά τη ζεστασιά που συναντάς σε ένα λικέρ κεράσι ή σε ένα brandy ... Μια υπέροχη, αλλά δύσκολη για πολλούς γευστικά, μπύρα ...

Βαθμολογία : 8,25


Kasteel Cuvée du Chateau 2010
Η τελευταία δημιουργία της σειράς ετικετών Kasteel που δημιουργήθηκε φέτος, το 2010. Για μια ακόμη φορά βάση της νέας συνταγής αποτελεί η κλασσική και εξαιρετική Kasteel Bruin ...

Η μπύρα αυτή προέκυψε σαν ιδέα από τον Xavier Van Honsebrouck που ήθελε να βγάλει μια υψηλής γαστρονομικής ποιότητας μπύρα που να ταιριάζει με την "Κουζίνα". Η έμπνευση του ήρθε όταν δοκίμασε την Kasteel Bruin αποθηκευμένη στα κελάρια της Ζυθοποιίας για μια δεκαετία και ξετρελάθηκε με τα αρώματα και τις γεύσεις που προέκυψαν. Έτσι έβγαλε μια νέα μπύρα με κανονική παραγωγή που να θυμίζει παλαιωμένη σε άρωμα και γεύση χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.
 Στην ουσία επομένως, πρόκειται για την πάντα αγαπημένη και εξαιρετική Kasteel Bruin (Donker) με παραλλαγή της συνταγής ώστε να προκύπτει μια νέα ετικέτα που να βγάζει αρώματα και γεύσεις σαν να είναι παλαιωμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το αλκοόλ της κι εδώ στα 11% ABV όπως ακριβώς και της Bruin.
Είχα την τύχη να δοκιμάσω αυτή την μπύρα από βαρέλι πριν ένα περίπου μήνα στο 4ο Φεστιβάλ Μπύρας της Brugge του Βελγίου.
Την δοκίμασα δυο φορές και την κατευχαριστήθηκα, αφού στην ουσία ήταν σαν να δοκίμαζα μια παραλλαγή της αγαπημένης μου Kasteel bruin. Η αίσθηση του ξύλου - σανίδι σε άρωμα και γεύση, μερικά όξινα τσιμπήματα και η πιο έντονη πικράδα στο τελείωμα διαφοροποιούν τη νέα μπύρα από τη μητέρα της ... Το γνωστό malty σώμα της bruin είναι σαφώς κι εδώ παρόν. Μια πιο περίπλοκη αρωματικά και γευστικά μπύρα και ελαφρώς πιο βαριά εκδοχή της bruin που καταφέρνει ωστόσο να σου δώσει την αίσθηση της παλαίωσης που ο Xavier επιθυμούσε να προκύψει ...

Βαθμολογία: 8,25

Όσο και αν έψαξα στο αρχείο μου δεν βρήκα κάποια φωτο της Kasteel blonde που την έχω δοκιμάσει 2 φορές στο παρελθόν με πολύ καλές επίσης εντυπώσεις. Αλλά ακόμη και αν έβρισκα, θα ήταν δύσκολο να σας περιγράψω μια μπύρα που ήπια πολύ καιρό πριν, χωρίς μάλιστα να έχω κρατήσει κάποιες βασικές σημειώσεις για το πως μου φάνηκε ...
Αν ο αγαπητός Chalice, που κρατάει αρχείο για όλες τις μπύρες που πίνει, έχει τη διάθεση ... μπορεί να μας πει μερικά πράγματα για την blonde στα σχόλια και να προσθέσει σε αυτή τη δημοσίευση και κάποια φωτογραφία της, ώστε να μη νιώθει και αυτή αδικημένη ... που την άφησα στην απέξω ...

Μια περιήγηση στο όμορφο site της Brouwerij Van Honsebrouck - Kasteel μπορείτε να έχετε εδώ

Pache ... !!!

8 σχόλια:

  1. Άψογος για ακόμα μια φορά ο ΜΙΧΟΣ. Τέλεια παρουσίαση αυτης της φοβερής ζυθοποιείας καθώς και των προιόντων της. Εμένα το ξέρεις οτι απο τις αγαπημένες μου ειναι η Rouge (και οχι μόνο εμένα εχω φτιάξει κόμμα) αλλα και οι υπόλοιπες ειναι φοβερές, αλλα αυτα ειναι τα γούστα :)
    ΑΑΑ να μην το ξεχάσω το ποτήρι της ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ... Ευχαριστώ Φιλαράκι μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΜΙΧΑΡΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ! ΤΕΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ασφαλώς και ειναι η αγαπημένη σου η Rouge, Ροκά μου ... Τώρα μάλιστα που έρχεται στη Θεσσαλονίκη και σε μικρό μπουκαλάκι των 330ml, βλέπω να αρχίζω να την προτιμώ κι εγώ πιο συχνά, αφού το 750άρι ήταν κάπως "πολύ" για αυτήν την μπύρα ...

    Πάντως η σειρά της Kasteel, Σοφία, είναι εξαιρετική. Κάθε μπύρα στο είδος της είναι πέρα για πέρα αξιόλογη !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όμορφη πέρα για πέρα παρουσίαση της σειράς της Κasteel φίλε Μίχο. Δυστυχώς, αν και έψαξα τα κιτάπια μου για σημειώσεις της Blonde δε μπόρεσα να βρω τίποτα. Πάντως απ' ότι θυμάμαι, μια αξιοπρεπής blonde ήταν, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο...

    Η Kasteel Bruin αντίθετα, όσο και η tripel είναι πολύ καλές εκπρόσωποι του είδους τους. Θυμάμαι είχα πρωτοδοκιμάσει την Bruin σε βαρέλι σε μια μπυραρία των Παρισίων και είχα μείνει με το στόμα ανοικτό!!! Σε μπουκάλι, αν και πολύ καλή δεν μου 'χει δώσει τα ίδια εκείνα συναισθήματα. Blame it in Paris?

    Δυνατό χαρτί της Bruin το άρωμά της (καραμέλα, μαύρα φρούτα, κέικ) η έντονη παρουσία του αλκοόλ και η γεμάτη, βελούδινη αίσθηση! Βαθμολογία 8.5 στα 10.
    Με 8 στα 10 βαθμολογώ την tripel της σειράς, με την μοναδική πιπεράτη και δυναμικά αλκοολική αίσθηση και την μακρά malty επίγευση.
    Κάπου στη μέση, με 8.25 βαθμολογώ και την Rouge, την ευχάριστη, ευκολόπιοτη αλλά συνάμα ποιοτική "κερασόμπυρα" της Kasteel

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχω στα κιτάπια μου την bruin και θα την απολαύσω σε κατάλληλη στιγμή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Glory, μόλις τώρα άνοιξα να πιω για πολλοστή φορά την Kasteel Bruin που είναι από τις πιο αγαπημένες μου Βελγικές ετικέτες !!
    Ελπίζω να σου αρέσει κι εσένα εξίσου, αν και ξέρω πως με τις "γλυκές" ετικέτες ψιλοχαλιέσαι ..
    Αν την πιεις όμως το βραδάκι χαλαρά σαν ένα καλό ηδύποτο ... πιστεύω θα σε αποζημιώσει!!
    Cheers !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σήμερα μιας και ειχαμε μια σπουδαία νίκη ... είπα να ξαναδοκιμάσω την Bruin ... για 2η φορά .... απίστευτη, καταπληκτική ... το 9,5 το 'χει άνετα απο μενα. Τελικά πίσω απ την Rouge ... κρυβετε αυτη η απιστευτη μπύρα. Well Done Mixos :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Mixos με οτι καταπιανεσαι το αποτελεσμα εινα ενα μικρο αριστουργημα λογου και "εμπυριας". Εχω δοκιμασει κι εγω την kasteel brune και ειναι μια μπυρα που θα τη χαρακτηριζα μεθυστικη σε ολα της. Θα κοιτάξω συντομα να δοκιμασω και αλλες μπυρες της Kasteel.

    By the way ευχαριστω για την αμεση πληροφορηση σου για την Blanche de namur. Που θα παει καποια στιγμη θα ερθει και προς τα κατω.
    Ευχαριστω και τον Chalice για τις πληροφοριες για την Pannepot.

    ΑπάντησηΔιαγραφή