Η «τρέλα» για την μπίρα και η άνθηση που γνωρίζουν σε όλο τον κόσμο χιλιάδες μικρές ζυθοποιίες που παράγουν φρέσκια μπίρα για «ψαγμένους» πελάτες, έδωσαν την ιδέα σε τέσσερις φίλους από την Κέρκυρα να δημιουργήσουν την πρώτη μονάδα παραγωγής του είδους στη χώρα μας, στο νησί τους.
Η ιδέα γεννήθηκε ύστερα από ένα ταξίδι σε χωριά της Γερμανίας, όπου οι μικρές ζυθοποιίες αποτελούν παράδοση. Ο Σπ. Καλούδης, κύριος μέτοχος της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας, μαζί με τους Γ. Καλούδη, Κλ. και Β. Μουζακίτη αποφάσισαν να δημιουργήσουν το δικό τους ζυθοποιείο στον Αρίλλα της Κέρκυρας. Η επένδυση έφθασε το ένα εκατ. ευρώ, από τα οποία το 16% (160.000 ευρώ) προήλθε από επιδότηση και τα υπόλοιπα από ίδια κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.
«Είπαμε, εντάξει, δεν φτιάχνουμε αυτοκίνητα στην Ελλάδα, αλλά μπίρα μπορούμε να φτιάξουμε! Και όχι να προτείνουμε κάθε χρόνο στους ξένους που έρχονται στη χώρα μας μόνο κονσερβοποιημένες μπίρες ή εισαγόμενες. Ακόμα και από τη Νέα Ζηλανδία εισάγεται μπίρα στη χώρα μας. Γιατί να μην έχουμε κι εμείς;». Και την έφτιαξαν.
"Οι μπίρες "real ale" αποτελούν ουσιαστικά την επιστροφή στην παράδοση», εξηγεί ο Σπύρος Καλούδης. «Περιέχουν όλες τις θρεπτικές πρωτεΐνες των δημητριακών και τις ανεκτίμητες πολυφερόλες (απ' αυτές προέρχεται η φυσική θολότητα της φρέσκιας μπίρας). Αυτά τα συστατικά αφαιρούνται στις βιομηχανοποιημένες μπίρες μαζικής κατανάλωσης. Η φρέσκια μπίρα που παράγουμε περιέχει μόνο βύνη από κριθάρι, λυκίσκο, μαγιά και νερό. Επιπλέον, παράγεται με παραδοσιακό τρόπο: ζυμώνεται και ωριμάζει σε ειδικά ψυχόμενα τανκ, η ζύμωση γίνεται στους 15 βαθμούς και η ωρίμανση στον μείον ένα και διαρκεί τέσσερις εβδομάδες".
Φρέσκια μεν, ακριβή δε ... Η φρέσκια κερκυραϊκή μπίρα έχει διάρκεια ζωής 45 μέρες και πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται όπως ακριβώς το φρέσκο γάλα: σε ψυγείο. Για να ελεγχθούν η ποιότητα και οι συνθήκες μεταφοράς και φύλαξης, η διακίνηση γίνεται αποκλειστικά με ψυγεία. Ο παραδοσιακός τρόπος παραγωγής, ωστόσο, επιβαρύνει σημαντικά το κόστος και η φρέσκια μπίρα φτάνει στα ράφια του σουπερμάρκετ (μόνο στην Κέρκυρα προς το παρόν και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη από το 2010) σε τιμή 1,95-2,10 ευρώ ανά φιάλη 500 ml.
Τα παραπάνω αποσπάσματα προέρχονται από την
Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009
Δεν παρέθεσα όλο το κείμενο, επειδή απλά έχει περάσει ένας χρόνος από τότε και ασφαλώς κάποια από τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο του Π. Δ. ΥΦΑΝΤΗ έχουν αλλάξει ...
Ας παραθέσουμε επομένως και κάποια επιπλέον στοιχεία, όπως επίσης να ενημερώσουμε για την υπάρχουσα κατάσταση παραγωγής της Corfu Microbrewery. Οι πρώτες μπύρες της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας εμφανίστηκαν στο προσκήνιο κατά το 2008.
Αυτές ήταν οι Royal Ionian Lager & Royal Ionian Pilsner. Δυο μπύρες παστεριωμένες και φιλτραρισμένες που παρασκευάζονταν και εμφιαλώνονταν στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Μικροζυθοποιιών (τώρα Ολυμπιακή Ζυθοποιία - FIX) για λογαριασμό της Corfu Beer Ltd.
Στις αρχές του 2009 ο κύριος Σπύρος Καλούδης τελειοποιούσε σταδιακά τις εγκαταστάσεις της Κερκυραϊκής Ζυθοποιίας στην περιοχή του Αρίλλα Κέρκυρας. Έτσι πλέον μπορούσε να βράζει μπύρα στα δικά του καζάνια που ήταν στο νησί των Φαιάκων.
Από τις νέες εγκαταστάσεις στον Αρίλλα, άρχισαν το καλοκαίρι του 2009 να βγαίνουν και οι πρώτες μπύρες που ήταν φρέσκιες, απαστερείωτες και αφιλτράριστες και μάλιστα τύπου ale, ενώ σταμάτησαν να κυκλοφορούν οι παλαιότερες lager και pilsner.
Έτσι προέκυψαν δυο νέες συνταγές υψηλών αξιώσεων όπως αυτές της Real Ale Bitter και της Real Ale special, φρέσκιες με μικρή ημερομηνία ζωής και μάλιστα μόνο εντός ψυγείου.
Το Μάρτιο του 2010 βγήκε στην αγορά και η τρίτη μπύρα της Corfu Beer, η Royal Ionian Pilsner φτιαγμένη αυτή τη φορά όμως από την ίδια τη Ζυθοποιία στον Αρίλλα η οποία και αντικατέστησε την παλαιότερη ομώνυμή της.
Έτσι αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι μπύρες της Corfu Microbrewery είναι τρεις σε αριθμό.
μια bitter ale στα 5% ΑΒV
Το χρώμα του σώματός της καστανοκοκκινωπό. Αφρός ικανοποιητικός, αρκετά συνεκτικός όπως και της special, στην απόχρωση του μπεζ ... Θα υποχωρήσει σχετικά αργά αφήνοντας το γνωστό δαχτυλίδι συντροφιά μέχρι τέλους...και αποτυπώματα στα τοιχώματα του ποτηριού .. Όμορφη εμφάνιση σίγουρα...
Άρωμα: κυρίαρχος ο λυκίσκος με τα malts να έπονται, ενώ διακρίνεις αχνά καφέ και καραμέλα.
Γεύση: εδώ malts και λυκίσκος πιο εξισορροπημένα μεταξύ τους, ενώ ο καφές κατα βάση και κατόπιν η καραμέλα και ελαφρώς κάποια φρούτα (με ερωτηματικό) κάνουν και αυτά την εμφάνισή τους. Γλυκόπικρη αίσθηση στο σύνολό της ... Μου άρεσε πολύ.. Όταν πιάσει πιο ψηλές θερμοκρασίες μοιάζει να ξεπετάγεται και μια αίσθηση σοκολάτας που υποβιβάζει αυτή του καφέ ...
Επίγευση: μακράς διάρκειας το τελείωμα της ... με την αίσθηση της σοκολάτας (πιο καθαρά θαρρώ τώρα) στην αρχή .. και κατόπιν του λυκίσκου. Γλυκόπικρη και εδώ, αλλά αρκετά μπαλαντζαρισμένη αίσθηση ...
Το σώμα της μέτριο, καλύτερο της αντίστοιχης special, μέτριο ανθρακικό και καμιά αισθητή παρουσία του αλκοόλ.Μπορώ να πω ότι μου άρεσε πολύ ... Σίγουρα την βρήκα καλύτερη από την real ale special ...Προσωπικά την θεωρώ πιο πετυχημένη προσπάθεια από την special, πιο πολύπλοκη γευστικά και πιο ισορροπημένη γενικότερα!
Βαθμολογία: 7,5
μια αφιλτράριστη, απαστερίωτη pale ale με 5% ABV , όπως αναγράφεται στο ομολογουμένως όμορφο και ντιζαϊνάτo μπουκαλάκι της.
Ωραίο μπουκάλι με το γνωστό καπάκι C και Β όπου ανάμεσα φιγουράρει το νησί της Κέρκυρας ...
Πολύ όμορφο και ελκυστικό θα έλεγα το χρώμα του σώματός της ... Πορτοκαλοκίτρινο .. με ελαφρώς κοκκινωπές ανταύγειες κάτω από το φως και υπο συγκεκριμένες γωνίες .. Αφρός αρκετά καλός και συμπαγής ... λευκός θα μας κάνει συντροφιά για αρκετή ώρα μέχρι να περιοριστεί σε ένα δαχτυλίδι που θα στολίζει το σώμα της ...
Άρωμα: ελαφρύ και διακριτικό άρωμα με τα malts και το λυκίσκο να παίζουν εξίσου, αλλά και με δείγματα φρούτου (πορτοκαλο-λεμόνι και ίσως σταφύλι) και ελαφρώς καραμέλας.
Γεύση: διακριτικά γλυκιά θα τη χαρακτήριζα, φρουτώδη με κυρίαρχα τα malts, τη μαγιά και ελαφριά μπαχάρια.
Επίγευση: Μέτριας διάρκειας σχεδόν γλυκή και φρουτώδη που ανεπαίσθητα πικρίζει στη συνέχεια, ίσα για να το κάνει ...
Το σώμα της πολύ ελαφρύ, μέτριο ανθρακικό με το αλκοόλ της να μην κάνει ουδεμία προσπάθεια να μας παρουσιαστεί. Να σας πω την αλήθεια περίμενα κάτι καλύτερο ... Το πολύ ελαφρύ σώμα της ναι μεν την κάνει ευκολόπιοτη και refreshing, αλλά της αφαιρεί πολλά από την αίγλη της ...Δυνατά της σημεία η εμφάνιση και το άρωμα, ενώ στη γεύση θα ήθελα κάτι πιο καλό .. Πίνεται ευχάριστα με συνοδεία φαγητού και ειδικά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες ...
Βαθμολογία: 7
Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: Αρίλλας, Κέρκυρα, 49081 ΚέρκυραΤηλ: 26630-52072, 52132
http://www.corfubeer.com/
Μια pilsner κατά τα τσέχικα πρότυπα συνταγών με 5% ABV
Κιτρινόξανθο και θολό το σώμα της μιας και είναι αφιλτράριστη με όμορφο λευκό αφρό. Μιας και είναι στάνταρ ο αφρός από το βαρέλι σε μια μπύρα, ο αφρός αυτής της μπύρας θα δείξει τα δόντια του κατά τη διάρκεια. Απόλυτα συνεκτικός και δεμένος θα παραμέινει μέχρι τέλους γεμίζοντας με τα αποτυπώματά του τα τοιχώματα του ποτηριού ...
Άρωμα: εδώ καταλαβαίνει πράγματι κάποιος τη μεγάλη διαφορά μιας φρέσκιας απαστερείωτης μπύρας από μια παστερειωμένη. Τα malts αμέσως έρχονται να ερεθίσουν πρώτα δυναμικά τα οσφρητικά μας κύτταρα και ακολουθεί από πίσω ο λυκίσκος με κάποια άλλα βότανα. Μια υποψία φρούτου (ελαφρώς πορτοκάλι) την ένιωσα, αλλά πάλι μπορεί να μου φάνηκε κι έτσι εξαιτίας του όμορφου μπουκέτου των malts με τον λυκίσκο ... Δυνατό, γλυκό άρωμα ...
Γεύση: πολύ γεμάτη η γεύση της, ημίγλυκη ... με τα malts να έχουν κυριολεκτικά γεμίσει το στόμα σου. Η φρεσκάδα αυτή που αποπνέει η πρώτη δοκιμή γίνεται ακόμη εντονότερη όταν και τα ελαφριά τσιμπήματα πικράδας του λυκίσκου θα προσδώσουν στην μπύρα έναν τόνο ξεδιψαστικό και αναζωογονητικό ...
Επίγευση: Μέτριας διάρκειας και μέτριας πικράδας το τελείωμα με τον λυκίσκο να επικρατεί των malts που όμως δεν σβήνουν βίαια, αλλά σταδιακά ... κάνοντας την τελευταία αίσθηση απολαυστική ...
Σώμα δεμένο και γεμάτο. Ανθράκωση καλή. Η μπύρα γεμίζει πραγματικά το στόμα σου και σε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Η μόνη μικρή μου ένσταση είναι ότι την περίμενα ως pils ολίγον πιο πικρή ...
Σώμα δεμένο και γεμάτο. Ανθράκωση καλή. Η μπύρα γεμίζει πραγματικά το στόμα σου και σε αφήνει απόλυτα ικανοποιημένο. Η μόνη μικρή μου ένσταση είναι ότι την περίμενα ως pils ολίγον πιο πικρή ...
Η παραπάνω δοκιμή-περιγραφή της μπύρας έγινε από βαρέλι φρέσκιας και απαστερείωτης Corfu Pilsner στις 12/03/2010 στο Καφενείο " η Πρίγκηπος" της Θεσσαλονίκης. Μιλάμε όμως, για μια pilsner απαστερείωτη και αφιλτράριστη. Μια φρέσκια μπύρα επομένως, που είχε διάρκεια ζωής μόλις 12 ημέρες στο βαρέλι παρακαλώ ... Σε συνεργασία με τους υπεύθυνους της "Πρίγκηπος", η νέα αυτή μπύρα του κύριου Σπύρου Καλούδη έφτασε στην πόλη μας σε βαρέλια των 30 λίτρων και στα 5% ΑBV για να μείνει για μια εβδομάδα μόνο δυστυχώς. Λογικό όμως, αν σκεφτεί κάποιος πως ακόμα και στο βαρέλι η μπύρα αυτή διαρκούσε για μόλις 12 ημέρες ... Στο μπουκάλι δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη ...
Βαθμολογία: 8,25 (από το βαρέλι)
Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία: Αρίλλας, Κέρκυρα, 49081 Κέρκυρα
http://www.corfubeer.com/
Pache ... !!!
Εξαιρετικές μπορώ να πω οι μπύρες της Κερκυραϊκής μικροζυθοποιίας, έχουν ανεβάσει τον πήχη της φρέσκιας μπύρας στην Ελλάδα, ένα κλικ επάνω.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑς μεταφέρω κι εγώ τις δικές μου σημειώσεις για τη Bitter, την οποία και ξεχωρίζω απ' την τριάδα της Κερκυραϊκής:
Corfu Beer Real Ale Bitter. 25.05.2010.
Όμορφη παρουσία! Χρώμα καστανό με κόκκινες αντάυγειες, διαυγές, με μέτριου όγκου αφρό, αρκετά κρεμώδη, χρώματος μπεζ που αφήνει μικρό "καπάκι" ως το τέλος.
Το άρωμά της όλα τα λεφτά! Διακρίνω καραμέλα, καφέ, ξύλο και κάτι από... κάστανο!
Η γεύση, αρκετά πικρή στην αρχή, ισορροπεί στη συνέχεια. Σαφώς κατώτερη απ' το άρωμα, αλλά αρκετά καλή. Διακρίνω καφέ, καραμέλα, ενω ο λυκίσκος δεσπόζει σε χαρακτήρα.
Σώμα μέτριο που ελαφραίνει στο τέλος.
Βαθμολογία: Εμφάνιση 7.5, Άρωμα: 8.0, Γεύση 7.0, Αίσθηση: 7.0
Συνολική Βαθμολογία: 7.5 στα 10
Μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια από ελληνικά χέρια!
Α, πολύ ωραία ανάρτηση για την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία, η οποία νομίζω πως είναι από τις καλύτερες στη χώρα αυτή τη στιγμή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικά η Bitter ήταν εξαιρετική, πράγματι και μένα μου άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις!
Βρήκα πάντως και στην Αθήνα τις μπύρες της (κάποιους τύπους έστω) και τα παιδιά στην κάβα μου είπαν ότι κάνουν κάθε βδομάδα νέες παραγγελίες γιατί υπάρχει ζήτηση από τον κόσμο.
Έτσι, δεν τα καταφέρνουμε μόνο στο λικέρ κουμ κουάτ ;)
Ρε παιδιά μήπως να αρχίσετε και σεις να σκέφτεστε μήπως να φτιάξετε τη δική σας επιχείρηση?
ΑπάντησηΔιαγραφή@Dark Chef: ασφαλώς και η προσπάθεια που γίνεται εκεί στην Κέρκυρα είναι πέρα για πέρα αξιόλογη και αξιέπαινη, αν σκεφτεί κάποιος μάλιστα πως ο οι μπύρες είναι φρέσκιες με μικρή διάρκεια ζωής. Το όλο ρίσκο που έχουν πάρει οι ιθύνοντες της corfu beer μέχρι τώρα τους βγαίνει σε καλό, αφού έχουν φροντίσει για την ορθή διανομή και διακίνηση του προϊόντος τους έξω από την Κέρκυρα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑλήθεια ... σε ποιες τιμές μπορεί να βρει κάποιος τις μπύρες της Corfu μέσα στο νησί?
@Glory: την επιχείρηση την έχω έτοιμη ... στο μυαλό μου !! Μένουν μονάχα μερικά τούβλα ευρώ για να την υλοποιήσω και στην πράξη ... Μόλις τα κονομήσω από τις γερές μπιζνες που κάνω τώρα, να σαι σίγουρη πως θα περάσω στο επόμενο βήμα ... Εδώ γελάμε και κλαίμε μαζί ασφαλώς ...
Πάντως είναι κάτι που θα το ήθελα πολύ ...
Εγώ τις παίρνω από το σούπερ μάρκετ, λιγότερο από 2 ευρώ, και κάτι περισσότερο από 1, 50.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Κέρκυρα τις βρίσκουμε εύκολα σχεδόν παντού :)
Προχθες ήπια την Corfu Ionian pilsener και από το μπουκάλι της.
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια, όπως μου είχε υπενθυμίσει και ο Σπύρος, την είχα ξαναπιει και στο Bierhoff τις προάλλες, μιας και μας την κέρασε ο Άλκης επειδή ήταν ληγμένη. Αλλά μου είχε διαφύγει τελείως!
Τεσπα... με γνώση και σώας τας φρένας την ηπια πρακτικά πρώτη φορά προχθες στο μπουκάλι και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις. Ταίριαζε μάλιστα με την επτανησιακή κουζίνα που δοκιμάσαμε τέλεια...
Dark Chef ... με τόσες συνταγές που κατά καιρούς έχεις βγάλει στο φως από την πατρίδα σου θα μπορούσες να είναι είσαι η Chef του μαγαζιού αυτού!! Το όνομά του είναι "Μάντολα" και βρίσκεται στα Λαδάδικα Θεσσαλονίκης. Αλήθεια τί είναι ακριβώς μάντολα? Εγώ κάτι σαν παστέλια θυμάμαι ...
Γιατί ακριβή? Όταν δινεις 1.30 με 1.50 στο σούπερ μαρκετ για τον απόλυτο εξευτελισμό της μπύρας που λέγετε Heiniken & Amstel το 1.95-2.10 για το ζωντανό αυτο προϊόν είναι ακριβό? Η έχουν κάτι καλύτερο οι και καλά μοναστηριακές που της βρίσκεις απ 3.50 και πάνω?
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι ένα video για την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία, από την εκπομπή "Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ": http://www.youtube.com/watch?v=exFEWyb9sDQ
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλό το βιντεάκι. Τα συγχαρήκια για μια ακόμη φορά στους Φαίακες και στην οικογένεια Καλούδη για όλη αυτή την ποιοτική προσπάθεια που κάνει τα τελευταία χρόνια (και με το μέγιστο μάλιστα ρίσκο εξαιτίας της ευπάθειας των προϊόντων που παράγει).
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσαν βέβαια να μην "καπακώνουν" ΑΔΕΙΕΣ φιάλες κατά τη λήψη του video, αλλά έτσι προφανώς πρότεινε ο σκηνοθέτης ...
( Είμαι κακός .. ώρες ώρες ... Το ξέρω)
Μιας και το τελευταιο διαστημα εχω γινει θαμωνας στο Ernesto art-cafe (Προυσης 9, Νεα Φιλαδελφεια) θα ηθελα να αναφερω οτι μεταξυ διαφορων αλλων ετικετων εχει σε μονιμη βαση ολες τις ετικετες της Κερκυραϊκης Μικροζυθοποιιας (Ionian Pilsner, Bitter Ale, Special Ale & Ionian Epos) οπως επισης και ολες τις Septem τις οποιες τις τιμαω παντα...εχθες χτυπησα 2 Septem pale ale (που εχει γινει μια απο τις αγαπημενες μου μπυρες) και μια Ionia Epos...ετσι γιατι τιμαμε και γουσταρουμε τις ελληνικες πολυ αξιολογες προσπαθειες...;)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνημερωτικά, αναφέρω πως είδα χτες τις Corfu Royal Ionian Pilsner, Corfu Real Ale Special και Corfu Real Ale Bitter να πωλούνται και σε σούπερ μάρκετ στο κέντρο της Αθήνας (ήταν η Αγροτική Γωνιά, στο κομμάτι της οδού Χ. Τρικούπη ανάμεσα από Ακαδημίας και Σόλωνος).
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ τιμή ήταν γύρω στα 3 ευρώ αν θυμάμαι καλά.
Ionian Pilsner αγοράζω απο το Αλληλεγγυο στην παλλήνη στα 1,42 €
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιμαι απο Χαλκιδικη, που μπορω να βρω τη μπυρα στη Θεσσαλονικη?
ΑπάντησηΔιαγραφή