Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Founders Breakfast Stout.

Double Chocolate Coffee Oatmeal Stout. Εεε φυσικά, με όλα αυτά δικαίως μπορεί να περάσει σαν πλήρες πρωινό η συγκεκριμένη stout της Founders. Tώρα πως θα πας στη δουλειά ύστερα… είναι ένα άλλο θέμα! Εκτός αν θέλει να μας πει ο ποιητής πως είναι πρωινό για παιδιά, σαν τον ευτυχή μπόμπιρα που «καθαρίζει» το μπολ του στην ετικέτα…


Προσωπικά προτίμησα ν’ ανοίξω την Founders Breakfast Stout βραδάκι, με τη μικρή μου κόρη να κοιμάται ήδη, μην και δει το μπόμπιρα να τρώει στην ετικέτα και μου ζητάει κι αυτή.
Σερβίρω στους 10 με 12 βαθμούς. Με το που ανοίγω το καπάκι έρχομαι αντιμέτωπος μ’ ένα ωραιότατο «μπυροτέχνημα»… φέρτε χαρτιά, φέρτε σφουγγάρια… 


Ένα καλό με τα μπυροτεχνήματα είναι πως σου αποκαλύπτει κάποια απ’ τα εσωτερικά μυστικά της μπύρας που δοκιμάζεις. Έτσι για μια ακόμα φορά διαπιστώνω πως οι κατά τ’ άλλα κατάμαυρες στο ποτήρι stout μας όταν «ξαπλώσουν» στο τραπέζι μας αποδεικνύονται… κοκκινοκάστανες!
Ολοκληρώνω το σερβίρισμα, γεμίζοντας το ποτήρι μέχρι πάνω. Ο αφρός της πλούσιος, με σκούρο καφέ χρώμα, κολλάει στα τοιχώματα του ποτηριού, στολίζοντάς το όσο κατεβαίνει και μέχρι να περιοριστεί σ’ ένα χαμηλό αλλά στιβαρό «καπάκι»



Το άρωμά του σε μεταφέρει σε καφεκοπτείο, να παραγγέλνεις φρεσκοκομμένο καφέ κι αμέσως μετά στο ζαχαροπλαστείο, για ένα αφράτο κέικ σοκολάτας. Ένα φευγαλέο άρωμα serry συμπληρώνει την αρωματική παλέτα.
Φέρνω το ποτήρι στα χείλη και  απολαμβάνω τη βελούδινη αίσθηση. Αν και λεπτόρρευστη, η Breakfast Stout σου αφήνει την αίσθηση μιας γεμάτης μπύρας, ενώ σχεδόν μηδενικό είναι το τσίμπημα στο στόμα. Απλά ένα γαργάλημα στον ουρανίσκο υπενθυμίζει το 8.3% του αλκοόλ που την κατατάσσει στο κάτω όριο της imperial stout.



Η γεύση της γλυκιά, με καφέ και μπόλικη σοκολάτα, να την μετατρέπουν σ’ ένα εκλεκτό, αν και εναλλακτικό, σοκολατένιο ρόφημα για ενηλίκους. Η επίγευση είναι κάπως σύντομη και αυτό που με αφήνει κάπως απογοητευμένο είναι η έλλειψη πολυπλοκότητας. Είναι όμως αυτό αρνητικό; Από πότε οι μπύρες με καθαρές και ατόφιες γεύσεις και αρώματα θεωρούνται πτωχοί συγγενείς των περισσότερο πολύπλοκων και  αριστοτεχνικά ισορροπημένων εξάδελφών τους;


Βαθμολογώ με 8.0την εμφάνιση, με 8.0 το άρωμα, με 9.0 τη γεύση και με 8.5 τη γενικότερη αίσθηση.
Συνολική βαθμολογία : 8.50 στα 10. (Ισοβαρής στα επιμέρους στοιχεία και για το είδος της). Μια εξαιρετική, ποιοτική imperial stout!

6 σχόλια:

  1. Τι ωραίο μπυροτέχνημα και αυτό ! Λάτρης των μπυροτεχνημάτων που αποδεικνύουν,όπως πολύ εύστοχα αναφέρει και ο Chalice, πως τίποτε δεν "κοιμάται" μέσα σε τέτοιες μπύρες ...

    Λιμπιστική η παρουσίαση, λιμπιστική η Imperial stout που είχαμε τη χαρά να "γευτούμε" παρέα με τον Νικόλαο τον Μέγα, πολύ όμορφη η ετικέτα τύπου "vintage διαφημιστικών αφισών" με τον πιτσιρικά να καταβροχθίζει την πρωινή του κρεμούλα στο μπολ !
    Προφανώς καλά έκανες και κοίμησες τη μπουμπού νωρίς Νίκο ... Βέβαια να θυμάσαι πως η σοκολάτα αρέσει σε όλους ... Μικρούς και μεγάλους ...!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. χα.χα.χα...καλό...
    απλά να ρωτήσω , τι περιεκτικότητα σε αλκοόλ έχει...?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 8,3% ABV ... αλλά όπως λέει ο Chalice δεν της πολυφαίνεται για Imperial Stout ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Νίκο ... πολύ όμορφη παρουσίαση. Αυτη η Stout πιθανόν να μου πήγαινε λόγο του πιο χαμηλού αλκοόλ και του πιο ανάλαφρου σώματος. Πολύ όμορφη και η παρουσία της .... για θυμισέ με ... αυτη την βρίσκουμε πουθενά ή OnLine Order?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Επιτελους δοκιμασα και εγω την BREAKFAST STOUT. Αρωμα και γευση φουλ στον φρεσκο καφε και στην σοκολατα. Αρκετα ευκολοπιοτη που σε αυτο συντελει και το χαμηλο αλκοολ για το ειδος. Προσωπικα την καταευχαριστηθηκα και αν μπορουσα να την βρω πιο ευκολα θα ηταν απο τις στανταρ επιλογες μου...

    και μια φωτο...http://i221.photobucket.com/albums/dd293/redordead700/DSC_1217.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χα χα... ήμουν σίγουρος Σπύρο πως για να ποστάρεις φωτό, κάποιο καινούργιο ποτηράκι θα 'χεις να μας δείξεις :P
    Καλώς τα δέχτηκες λοιπόν... Σε περιμένω να το γεμίσουμε με το ανάλογο μαυροζούμι κάποια στιγμή :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή