Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

30 χρόνια μικροζυθοποιίας. Οι πιονέροι θυμούνται… φτιάχνοντας μπύρα

Το 2010 η Sierra Nevada γιόρτασε τα τριακοστά της γενέθλια. Ήταν το 1980 όταν ο Ken Grossman και ο Paul Camusi έστηναν τη μικροσκοπική τους ζυθοποιία στο Chico της California, ένα εγχείρημα που τότε φάνταζε από παράτολμο μέχρι αστείο. 30 χρόνια μετά, η η Sierra Nevada είναι η 2η μεγαλύτερη craft ζυθοποιία στην Αμερική.
Για να γιορτάσει την επέτειο αυτή, ο Grossman σκέφτηκε να αναπολήσει τις δύσκολες εκείνες μέρες, όπου μια χούφτα ερασιτέχνες ζυθοποιοί έκαναν την επανάστασή τους, φέρνοντας την αναγέννηση στην αμερικανική μικροζυθοποιία. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να καλέσει να γιορτάσουν μαζί, τους πρωτεργάτες αυτής της επανάστασης.


sierra30_pioneers


Η επανάσταση της αμερικανικής μικροζυθοποιίας δεν ξεκίνησε με την Anchor Brewing και τον Fritz Maytag όπως είναι ευρέως γνωστό, αν και ο Maytag ήταν αυτός που πρώτος άλλαξε πορεία στην ήδη υπάρχουσα ζυθοποιία του, αποφασίζοντας να φτιάξει μπύρα εξίσου ποιοτική με αυτή που μπορούσε κάποιος να βρει στην Ευρώπη (περισσότερα για την ιστορία του Maytag και της Anchor Brewing, διαβάστε εδώ). Η δημιουργία όμως της Anchor Steam Beer, της πρώτης αμερικάνικης μπύρας με γεμάτη και περίπλοκη γεύση και η επιτυχημένη πορεία της στην αγορά, ήταν αυτές που ενέπνευσαν κάποιους home brewers της εποχής να κάνουν το επόμενο βήμα και να στήσουν μια μικρή ζυθοποιία.


Fritz_Maytag_in_the_old_Ancher_500


Πρώτος έκανε το βήμα ο Jack McAuliffe (κάτω) το 1975 με την New Albion brewery. O McAuliffe είχε ενθουσιαστεί με τη μπύρα που είχε δοκιμάσει, όταν υπηρετούσε τη θητεία του σε βάση υποβρυχίων στη Σκωτία. Αργότερα σπούδασε μηχανικός και όταν βρέθηκε στη Sonoma της California να βοηθήσει ένα φίλο στο κτίσιμο του σπιτιού του, έμεινε εκεί αποφασίζοντας να αξιοποιήσει τις γνώσεις του, κατασκευάζοντας μια μικρή ζυθοποιία.


McAuliffe_old
Αν και τα περισσότερα υλικά τα πήρε από μάντρες, κατάφερε να στήσει το μικροσκοπικό ζυθοποιίο το 1975 και να φτιάξει τις πρώτες του ales το 1976. Αρκετοί ερασιτέχνες ζυθοποιοί – Home Brewers τους λέγαν και τότε – επισκέφτηκαν τον McAuliffe και είδαν πως πράγματι ήταν εφικτή μια ζυθοποιία αυτού του μικρού μεγέθους. Αν και η πρωτοποριακή «Νέα Αλβιώνα» δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή πάνω από 6 χρόνια, η μαγιά είχε ήδη αρχίσει τη ζύμωση κι ευτυχώς, οι επόμενοι που προσπάθησαν τα πήγαν πολύ καλύτερα.



ken pioneer days
Ένας απ’ τους επισκέπτες του McAuliffe ήταν ο Ken Grossman, (δεξιά) που με το συνέταιρό του Paul Camusi έστησαν με ιδιοκατασκευές τη Sierra Nevada Brewing Co το 1980, αποτελούν σήμερα τη 2η μεγαλύτερη craft ζυθοποιία στην Αμερική. Ο Grossman, όπως και ο McAuliffe προέρχονταν απ’ το χώρο του home brewing. Ο Grossman είχε ένα μαγαζί που πουλούσε εξοπλισμό και υλικά για home brewing στο Chico της Καλιφόρνια, όταν επισκέφτηκε τη New Albion. Ενθουσιάστηκε μια και διαπίστωσε πως αυτό που έβλεπε ήταν απλά ένα πιο μεγάλο home brewing set και αποφάσισε να κάνει και τη δική του προσπάθεια. Καθοριστικές βέβαια στην προσπάθειά του ήταν και οι συμβουλές που πήρε απ’ τον Maytag, επισκεπτόμενος την πολύ μεγαλύτερη ζυθοποιία της Anchor.


Γενικότερα ο χώρος του home brewing άνθιζε εκείνη την εποχή, μια και ήταν ο μόνος τρόπος που είχαν οι Αμερικανοί να φτιάξουν καλή μπύρα. Η μπύρα που κυκλοφορούσε τότε, δεν διέφερε πολύ απ’ αυτή που πίνουν και σήμερα, στη μεγάλη τους πλειοψηφία οι Αμερικανοί, μια lager χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα ή γεύση, με χαμηλό έως ελάχιστο αλκοόλ. Όταν το 1979 το home brewing νομιμοποιήθηκε από τον Πρόεδρο Carter, η ενασχόληση με αυτό και το ενδιαφέρον του κόσμου για ποιοτική μπύρα άρχισε ν’ ανεβαίνει. Μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη του home brewing έπαιξαν δυο άνθρωποι:



Fred_Eckhardt_at_Chautauqua_81_R


Ο Fred Eckhardt (επάνω) ήταν ο πρώτος Αμερικανός που έγραψε βιβλίο για το home brewing το 1970, το «A treatise on Lager Beer. How to make good beers at home». Πέραν αυτού, έδινε απλόχερα τις συμβουλές του σε αυτούς που ήθελαν ν’ ασχοληθούν με την παρασκευή μπύρας, ανάμεσά τους και ο Ken Grossman.
papzian
O δεύτερος είναι ο Charlie Papazian. Ο Charlie (δεξιά) ήταν απ’ τα πιο δραστήρια και οργανωτικά μέλη της κοινότητας του home brewing. Με το βιβλίο που έγραψε το 1976 “The Complete Joy of Home Brewing” το οποίο μάλιστα θεωρήθηκε ως η «Βίβλος του Home Brewing», ενέπνευσε και βοήθησε πολλούς ν’ ασχοληθούν με το «σπορ». Αυτός ήταν που ίδρυσε το Σύνδεσμο των Αμερικανών Home Brewers, αλλά και το Great American Beer Festival.


Ο Fritz Maytag, o Jack McAuliffe, ο Fred Eckhart και ο Charlie Papazian, είναι οι πιονέροι της «επανάστασης της αμερικανικής μικροζυθοποιίας που τιμήθηκαν απ’ τη Sierra Nevada, στα τριακοστά της γενέθλεια. Ο Ken Grossman τους κάλεσε στο Chico για να φτιάξουν μαζί τρεις επετειακές μπύρες, εις ανάμνηση των πρώτων εκείνων χρόνων, τα έσοδα των οποίων θα διατεθούν για φιλανθρωπικά ιδρύματα.





Η πρώτη απ’ τις τέσσερεις επετειακές μπύρες, η «Fritz and Ken’s Ale» είναι μια stout, η αγαπημένη μπύρα του Fritz, την οποία απολάμβανε τα παλιά χρόνια, ονειροπολώντας πως ίσως κάποτε θα μπορούσε κι αυτός να φτιάξει τέτοιες μπύρες, αλλά και η πρώτη μπύρα που έφτιαξε ο Ken στη Sierra Nevada.





Η δεύτερη μπύρα, η «Fred, Charlie and Ken’s Bock» είναι μια imperial helles lager, από αυτές που έφτιαχναν στα πρώτα χρόνια του home brewing, με μαγιά απ’ τη συλλογή του Papazian. Διαβάστε και μια παρουσίαση της συγκεκριμένης μπύρας από το Δόκιμο, εδώ





Η τρίτη μπύρα, η «Jack and Ken’s Ale» – an American Barleywine σαν αυτά που έφτιαχνε ο Jack τη δεκαετία του 70, στα καλοκαιρινά πάρτυ του θερινού ηλιοστασίου, που οργάνωναν οι λιγοστοί τότε ζυθοποιοί.





Η τέταρτη και τελευταία επετειακή μπύρα, η «Our Browers Reserve» είναι μια συνεργασία όχι ζυθοποιών αλλά ζύθων, μια μίξη από τις τρεις δημοφιλέστερες μπύρες της Sierra Nevada, της Oak aged Big Foot, Celebration Ale και Pale Ale.




Περισσότερα: http://www.sierra30.com/

sierra30_4bottles



Διαβάστε επίσης στους Μπυραματισμούς, την παρουσίαση από το Μίχο των Sierra Nevada Torpedo IPA και Harvest West Hop Ale, ακριβώς εδώ, αλλά και την παρουσίαση της Sierra Nevada Stout.

2 σχόλια:

  1. Καλό είναι να θυμόμαστε πάντα τους πρωτεργάτες κάθε κινήματος και κάθε "μικρής επανάστασης" ή μόδας!
    Θεωρώ πολύ αξιόλογη και χρήσιμη την κίνηση αυτή της Sierra Nevada να τιμήσει με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους που αποτελούν τη ζωντανή ιστορία της Craft επανάστασης στις ΗΠΑ. Μια επανάσταση που συνεχίζεται και εξελίσσεται καθημερινά στο σήμερα από πολλούς νέους και φιλόδοξους επαναστάτες πειραματικούς ζυθοποιούς που έχουν καταφέρει να μας δώσουν από τα καζάνια τους πραγματικά διαμάντια!
    Ο παλιός ... αλλιώς, αλλά και ο νέος ... ωραίος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία της Sierra Nevada θα μας διηγηθεί προσεχώς στο βιβλίο του "Beyond the Pale" ο ίδιος ο ιδρυτής της Ken Grossman

    "Beyond the Pale chronicles Ken Grossman’s journey from hobbyist homebrewer to owner of Sierra Nevada Brewing Co., one of the most successful craft breweries in the United States. From youthful adventures to pioneering craft brewer, Ken Grossman shares the trials and tribulations of building a brewery that produces more than 800,000 barrels of beer a year while maintaining its commitment to using the finest ingredients available. Since Grossman founded Sierra Nevada in 1980, part of a growing beer revolution in America, critics have proclaimed his beer to be "among the best brewed anywhere in the world."
    Φωτό του βιβλίου: http://media.wiley.com/product_data/coverImage300/60/11180073/1118007360.jpg

    Μεγάλη πέραση η Sierra Nevada. Μόλις ενάμιση χρόνο πριν είχε κυκλοφορήσει ακόμα ένα βιβλίο για τη ζυθοποιία και την ιστορία της: "Hops and Dreams: The Story of Sierra Nevada" αυτή τη φορά από τον Rob Burton.
    http://www.amazon.com/Hops-Dreams-Sierra-Nevada-Brewing/dp/1935807013/ref=sr_1_1?s=books&ie=UTF8&qid=1334094972&sr=1-1

    ΑπάντησηΔιαγραφή