Η Haandbryggeriet είναι μια πολύ μικρή ζυθοποιία στη Νορβηγία, 40 χιλιόμετρα απ’ το Όσλο, την πρωτεύουσα της χώρας. Η παρέα που φτιάχνει μπύρες στην Haandbryggeriet, γιατί ναι, περί μιας παρέας τεσσάρων φίλων πρόκειται, κάποια στιγμή αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπύρα εξίσου καλή με αυτές που έφτιαχναν κάποιες μικρές ζυθοποιίες στη Βόρεια Ευρώπη.
Σα χόμπυ λοιπόν, στον ελεύθερο χρόνο τους και σε μια παλιά ξύλινη αποθήκη 200 ετών, έστησαν τα πρώτα καζάνια και ξεκίνησαν να ζυθοποιούν, χρησιμοποιώντας μάλιστα παραδοσιακά υλικά της χώρας τους. Σε μια απ’ τις τελευταίες μάλιστα παραγωγές τους, η Krekling, χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη ποσότητα crow berries, ένα ενδημικό είδος μούρου που φυτρώνει σ’ ένα απομονωμένο οροπέδιο στον αρκτικό κύκλο, ενώ πολύ καλά λόγια λέγονται για τις sour ales τους που ωριμάζουν για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια.
Η μπύρα που διάλεξα να παρουσιάσω σήμερα απ’ τη όχι και τόσο μικρή λίστα της μικρής Νορβηγικής ζυθοποιίας είναι η Odin’s Tipple.
Ο Odin, στην νορβηγική μυθολογία και παράδοση, είναι ο αρχηγός των Θεών. Θεός του πολέμου και προστάτης των πολεμιστών - τους οποίους δέχεται στη Valhalla, τον τόπο διασκέδασης των γενναίων που πεθαίνουν στη μάχη – αλλά και Θεός της μαγείας και της ποίησης. Την ποίηση μάλιστα την είχε κερδίσει όχι με το σπαθί του, αλλά με την πονηριά του, μας λέει ο θρύλος.
Υπήρχαν κάποτε δυο νάνοι που κατείχαν το ποτό της ποίησης. Αναγκάστηκαν όμως να το παραδώσουν στο Suttung, ο οποίος τους είχε πιάσει για το φόνο των γονιών του κι ετοιμαζόταν να τους πνίξει. Για να γλυτώσουν, οι δυο νάνοι του πρόσφεραν το μαγικό ποτό και ο Suttung το έκρυψε βαθιά σε μια σπηλιά κι έβαλε την κόρη του να το φυλάει. Ο Odin, που είχε την ικανότητα ν’ αλλάζει μορφές, μεταμορφώθηκε σε φίδι και τρύπωσε στη σπηλιά. Ξεγελώντας την κόρη του Suttung να του προσφέρει τρεις γουλιές απ’ το πολύτιμο ποτό, αυτός το ήπιε ολόκληρο, μεταμορφώθηκε αυτή τη φορά σε αετό και πέταξε μακριά.
Αυτό το μαγικό ποτό της ποίησης, προσπάθησαν ν’ αναβιώσουν οι φίλοι μας στην Haandbryggeriet. Η Odin’s Tipple ξεκίνησε με την προοπτική να γίνει μια πολύ δυνατή μπύρα, αντάξια του μύθου, αλλά στην πορεία οι φίλοι μας άλλαξαν γνώμη. Η imperial stout που προέκυψε, με 11% αλκοόλ, είναι μεν δυνατή αλλά σε λογικά επίπεδα.
Σερβίροντάς της στο chalice (εντάξει δεν είχα και χρυσό κέρας όπως θα άρμοζε στο θεό Odin… ) εντύπωση μου προκαλεί το κατάμαυρο χρώμα της και η παχύρευστη υφή της. Ο αφρός της είναι σκούρος σοκολατής και πλούσιος.
Πυκνός και κρεμώδης, σχηματίζει στην αρχή ένα εντυπωσιακό στρώμα, το οποίο σε λίγο θα υποχωρήσει, χωρίς όμως ενδείξεις διάλυσης. Ο πάτος του ποτηριού μου θα ασπρίσει απ’ το συγκεντρωμένο ίζημα, ενώ πολλές μικρές φυσαλίδες αναβλύζουν απ’ το παχύ σκοτεινό βυθό, δημιουργώντας μικρά νησάκια μαργαριταριών. Σπάνιο θέαμα πράγματι…
Στο άρωμα κυριαρχούν η ψημένη βύνη και ο καφές, ενώ στο στόμα η αίσθηση είναι παραπάνω από γεμάτη. Ένα γενικό τσίμπημα κάτω απ’ τη γλώσσα θα επεκταθεί σε όλη τη στοματική κοιλότητα, διασκεδάζοντας την αίσθηση κορεσμού.
Στη γεύση, έχουμε εξαιρετική ισορροπία βύνης και λυκίσκου. Καφές, σοκολάτα και μπόλικο φουντούκι.
Μια πολύ καλή stout, γεμάτη και χορταστική, χωρίς όμως το κάτι τις που θα σε κάνει να τη θυμάσαι για καιρό. Θα τη βαθμολογήσω με 8.5 στα 10 σε όλους τους τομείς.
Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Φουντούκι ε...? Που τα ξετρυπώνεις αυτά τα έργα τέχνης, φίλε μου chalice ? Στην υγειά σου και πάντα τέτοια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜια imperial Stout απο μια μικροζυθοποιια στην Νορβηγια και με καποια ιδιαιτερα χαρακτηριστικα οπως το φουντουκι που μας ανεφερες και με τον ανωτατο θεο την Σκανδιαναβικης μυθολογιας Odin, που προσωπικα ειναι και η αγαπημενη μου μυθολογια, να φιγουραρει στην ετικετα αλλα και να ειναι πηγη εμπνευσης για την Odin’s Tipple. Πολυ ενδιαφερουσα ετικετα που πιστευω εμενα θα με εκανε να την θυμαμαι για καιρο αν την δοκιμαζα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΠολυ ωραια παρουσιαση Νick...!!!!
Poly laxtaristh fainetai h mpyra tou Odin, wraia parousiash ths ekanes file Chalice! Exisou wraia kai ta nhsakia margaritariwn :)
ΑπάντησηΔιαγραφήAkomh ena deigma oti h paragwgh poiotikhs mpyras anebainei sth Skandinabia ta teleutaia xronia