Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Θα 'θελα να 'μουν εκεί… San Francisco Beer Week 2011

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η καρδιά της ποιοτικής μπύρας στην Αμερική χτυπούσε στο San Francisco. Το τοπικό φεστιβάλ μπύρας, έχει πάρει διαστάσεις εθνικής γιορτής για τους φίλους της μπύρας, οι οποίοι μαζεύονται απ’ όλη την Αμερική για ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, από τις 11 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

SF-beer-week1

Στη San Francisco Beer Week, εκτός από τις τοπικές ζυθοποιίες και τα brew pubs, συμμετέχουν ενεργά και οι περισσότερες μικροζυθοποιίες της βόρειας Καλιφόρνια, αλλά και αρκετοί προσκεκλημένοι. Οι εκδηλώσεις δεν οργανώνονται σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως πχ γίνεται στο Great American Beer Festival, αλλά σ’ ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων εστιατορίων, beer bars, ακόμα και στις ίδιες τις ζυθοποιίες της περιοχής. Όλη η πόλη συμμετέχει στη γιορτή και οι εκδηλώσεις σε κάθε μέρος, έχουν πολλά και διαφορετικά θέματα και καλεσμένους.
Μέσω ενός λεπτομερούς προγράμματος, δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες του φεστιβάλ να επιλέξουν που θα περάσουν την κάθε βραδιά. Κοιτάζοντας βέβαια το πολυσέλιδο πρόγραμμα, μάλλον πολλοί απ’ τους επισκέπτες θα πελάγωσαν, μια και οι εκδηλώσεις είναι τόσες πολλές και τόσο ενδιαφέρουσες, που το ν’ αποφασίσεις που θα πας πρέπει να ήταν δύσκολο.

sf-beer-week-brewers-guild-opening-gala-genview

Συνηθισμένες εκδηλώσεις θεωρούνται πλέον τα gourmet γεύματα που σερβίρονται στα διάφορα εστιατόρια, με 3 ή περισσότερα πιάτα και ανάλογες μπύρες για ταίριασμα, τα οποία έχουν επιμεληθεί σεφ ή σεφ και ζυθοποιοί μαζί.

sf-beer-week-food

Σχεδόν όλες οι τοπικές ζυθοποιίες, αλλά και αρκετές τιμώμενες είχαν βραδιές αφιερωμένες στα προϊόντα τους, ενώ σε πολλές εκδηλώσεις παρευρίσκονταν και οι brewmasters, να συζητήσουν με τους επισκέπτες. Στο πρόγραμμα υπήρχαν βραδιές barrel aged beer tasting, sour ales tasting, μαθήματα μαγειρικής με μπύρα, σεμινάρια μπυρογνωσίας και μπυροκριτικής.

Breweries-of-Tomorrow-full-sizeΔυο πετυχημένα μικροφεστιβάλ εντάσσονται και πάλι φέτος στις εκδηλώσεις - το “barley wine festival” και το “double IPA festival”. Σημαντικό είναι και το πρώτο nanobrewery festival με 9 νεοεμφανισθείσες πολύ μικρές ζυθοποιίες.
Πολλοί απ’ τους ζυθοποιούς πρόσφεραν vintage εκδόσεις απ’ τις καλύτερες και πιο δυσεύρετες μπύρες τους, ενώ παρουσιάστηκαν και συνεργασίες μεταξύ ζυθοποιών - με προεξέχουσες τις “Pioneer Series” της Sierra Nevada, αλλά και αρκετές νέες μπύρες που έκαναν το ντεμπούτο τους στο φεστιβάλ - μαζί και η αναμενόμενη abbey dubbel Ovila” της Sierra Nevada.


strong beer exp
Συμμετοχές:
Από τις ζυθοποιίες της περιοχής του San Francisco συμμετείχαν οι: Gordon Biersch, Thirsty Bear, Magnolia, Marin, 21st Amendment, Rogue Ales, Ninkasi, Firestone Walker, Speakeasy, Local, Iron Springs και η Anchor.

Άλλες ονομαστές συμμετοχές που θα φιλοξενούνται σε τιμητικές βραδιές, δια εκπροσώπων ή απλά δια των προϊόντων τους:
Sierra Nevada, Russian River, Bear Republic, North Coast, Dogfish Head, Avery, Lagunitas, Ommegang, Lost Abbey, Green Flash, Ballast Point, Descuttes, Abita, Stone, The Brewery, οι μικροί και φρέσκοι στο χώρο Fifty Fifty, Highwater, Shmaltz, Mad River (new small brewery of the year 2010 @ GABF) αλλά και απ’ την Ευρώπη οι Mikkeller, Brew Dog, Van Steenberge και Schneider.


Σίγουρα θα θέλα να ‘μουν εκεί κι ας τραγούδαγα από σήμερα Δευτέρα, το γνωστό άσμα του Tonny Bennet “I left my heart in San Francisco”



Μερικά απ’ τα Highlights του φεστιβάλ:

  • Opening Gala. Η εναρκτήρια εκδήλωση του φεστιβάλ, όπου όλοι οι τοπικοί αλλά και οι φιλοξενούμενοι ζυθοποιοί φέρνουν ότι καλύτερο προϊόν δημιούργησαν τη χρονιά που πέρασε - ακόμα και vintage μπύρες που παλαιώνονταν για χρόνια - έπεσε θύμα της φρενίτηδας που ονομάζεται “Pliny the Younger”. Οι ουρές που σχηματίστηκαν μπροστά στο περίπτερο της Russian River όταν ο Vinny Cilurzo άνοιξε το βαρέλι της περιορισμένης παραγωγής double IPA του, έκαναν τους υπέυθυνους ασφαλείας του κτιρίου να απαγορεύσουν την είσοδο άλλων επισκεπτών, με αποτέλεσμα πολλοί που είχαν ήδη αγοράσει τα εισητήριά τους (των 45$), να μείνουν απ’ έξω!
sf-beer-week-brewers-guild-opening-gala-2011 russian river
Φωτό: Ο Vinnie Cillurzo σερβίρει στο stand της Russian River. Περισσότερες φωτογραφίες απ’ το gala εδώ
  • O brewmaster Johny Maier γιορτάζει τα 30 χρόνια του στην Rogue Ales ξαναφτιάχνοντας μια παλιά αγαπημένη συνταγή, την Charlie – αφιερωμένη στον Charlie Papazian – και μια έκδοση της Dead Guy παλαιωμένη σε βαρέλια ουίσκι και η Anchor γιορτάζει τα 140 χρόνια απ’ την ίδρυσή της, παρουσιάζοντας την Brekle's Brown Ale, με το όνομα του πρώτου της ζυθοποιού.
  • Το Αnnual barley wine festival, διανύει φέτος το 18ο χρόνο του, με 50 draft barley wines, αλλά με πολύ ενδιαφέρον εξελίχθηκε ξανά (για 11η φορά) και το Double IPA festival, μια και το στυλ είναι απ’ τα πλέον ανερχόμενα στα γούστα των Αμερικανών φίλων της μπύρας.
  • Βραδιά αφιέρωμα στον Don Younger, έναν απ’ τους παλιότερους και αυθεντικότερους μαγαζάτορες στο χώρο της μπύρας, που «έφυγε» τον περασμένο μήνα. Ναι, στην Αμερική ξέρουν να εκτιμούν και να τιμούν αυτούς που βοήθησαν στην ανάδειξη και την προώθηση του κινήματος της ποιοτικής μπύρας.
ba_mag_cover_thumb_DonΟ Don Younger αγόρασε ένα μικρό μπαρ 35 χρόνια πριν και το έκανε το πρώτο μπαρ με μεγάλη ποικιλία σε drafts μπύρες, βοηθώντας τις τότε πρωτοεμφανιζόμενες μικροζυθοποιίες ν΄αναδειχθούν, αλλά και το κοινό να τις γνωρίσει, δίνοντας ώθηση έτσι στην άνθηση της μικροζυθοποιίας. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Αμερικανοί πιστεύουν πως η ανάπτυξη της craft beer σκηνής, οφείλεται σε τρεις παράγοντες. Τις μικρές ποιοτικές μικροζυθοποιίες που τόλμησαν και δημιούργησαν, τα μπαρ που ρίσκαραν και τις υιοθέτησαν, αλλά και τους οπαδούς του κινήματος που τις αγκάλιασαν σε βαθμό φανατισμού. Για τον Don Younger επιφυλάσσομαι για περισσότερα σ’ ένα επόμενο post.

2 σχόλια:

  1. Και ποιος δε θα ήθελε να ήταν εκεί βρε Chalice την προηγούμενη βδομάδα!
    Τα φεστιβάλ που γίνονται κάθε μήνα ( μη πω και πιο συχνά) σε κάποια ή κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ είναι ολα τους "να έχεις φράγκα να πηγαίνεις". Ο οργασμός των μικροζυθοποιιών και των πολλών ετικετων τους δεν επιτρέπει σε κανένα από τα αυτά τα μπυρο-events να μοιάζει αδιάφορο!

    Αλήθεια.. στο nanobrewery festival πάνε μόνο νάνοι ? Κι αν ναι, με τι κριτήρια θεωρείσαι νάνος? Πρέπει να έχεις σκουφί, γενειάδα και να κάνεις παρέα με τη Χιονάτη ?
    Και τώρα που το θυμήθηκα: " Η Χιονάτη και οι 7 Βαρβάτοι" ... μια cult τανία που θα πρέπει ολοι να δειτε πριν επισκεφτείτε του χρόνου το 2ο nanobrewery festival.

    Εύγε Νίκο για ολες τις απαραίτητες πληροφορίες που μας έδωσες για ένα ακόμη σημαντικό μπυρο-γεγονός στην άλλη πλευρά του Ατλάντικού. Λαχταρήσαμε και πάλι να ήμασταν εκεί !
    Είπαμε ... κάποια μέρα μπορεί να συμβεί και αυτό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί, εγώ δεν θα ήθελα να ήμουν εκεί???

    Δεν μπορούσα όμως να είμαι κι αυτό είναι και κακό και καλό.
    Το γιατί είναι κακό, είναι αυτονόητο... από την άλλη είναι καλό, γιατί ζεις με την προσμονή ότι κάποια στιγμή θα συμμετέχεις κι εσύ σε κάποιο τέτοιο μπυροφεστιβάλ στην άλλη μεριά του Ατλαντικού :) :P

    Προς το παρόν λοιπόν, ας αρκεστούμε στα της ηπείρου μας, που δεν είναι και του πεταμού...!!! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή