Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Απελπισμένα αναζητώντας τον Pliny… τον νεότερο

Η πιο περιζήτητη μπύρα στο κόσμο τις τελευταίες μέρες δεν είναι άλλη απ’ τον “Pliny the Younger”, τη μπύρα που φτιάχνει η Russian River Brewing, μια φορά το χρόνο.

Russian River Pliny The Younger

Ο “Pliny the Younger” είναι μια double IPA ή triple IPA όπως την ονομάζουν οι ζυθοποιοί μια και έχει τρεις φορές περισσότερο λυκίσκο απ’ όσο μια συνηθισμένη IPA. Έχει 11% αλκοόλ και είναι στην ουσία μια ειδική και ολίγον αναβαθμισμένη έκδοση της ναυαρχίδας της ζυθοποιίας, του “Pliny the Elder”.
O Pliny ήταν ένας Ρωμαίος φυσιοδίφης, ο οποίος πρώτος κατέγραψε και ονόμασε το φυτό του λυκίσκου. Προς τιμήν του ο Vinnie Cilurzo της Russian River, έδωσε το όνομά του στην εξαιρετική και πολυβραβευμένη ΙΡΑ του. Ο Pliny πέθανε στο καθήκον, αφού παρέμεινε για να παρατηρήσει από κοντά την έκρηξη του Βεζουβίου, αλλά το έργο του συνέχισε και δημοσίευσε ο ανηψιός του, γνωστός και ως Pliny the Younger. 

pliny_main

Στην περσινή του πρώτη, ο “ανιψιός” έπεσε θύμα του ίδιου του του μύθου. Το παμπ της Russian River δέχτηκε επίθεση από τρελαμένους λυκισκοδιψείς οπαδούς, που με τα growlers (ελλενιστή “νταμιζάνες”) ανά χείρας, άδειασαν τα αποθέματα σε λιγότερο από οχτώ ώρες. Φέτος, αποφάσισαν να απαγορέψουν τα growlers αλλά και να μοιράσουν την παραγωγή στα 14, έτσι ώστε να διασφαλίσουν πως θα σερβίρουν κάθε μέρα για τις επόμενες δυο βδομάδες.

Russian River Pliny The Younger lines


Στην ιστοσελίδα της η Russian River έγραψε: “We are releasing Pliny the Younger on February 4, 2011!  Due to the overwhelming turnout last year, we have made a few changes to enable more beer enthusiasts, like yourself, as well as our regular customers to enjoy some Younger!  It will be available on draft in 10oz. pours at our pub from February 4th-17th.  We will allocate a certain number of kegs each day in order to last the full 2 weeks.  Our employees will not know how many kegs they are getting each day.  And they won’t know when we might run out.  In addition, there will be NO GROWLERS.  The only way to get it to go is in your tummy!”


Παρόλα αυτά, στο διαδίκτυο γίνεται ο χαμός, μια και όλοι προσπαθούν να πληροφορηθούν καθημερινά σε ποιό μπαρ θα “κουμπωθεί” κάποιο απ’ τα περιζήτητα βαρέλια. Οι “φρέσκιες” κριτικές στο RateBeer επιβεβαιώνουν την υψηλή θέση που κατέκτησε η προηγούμενη έκδοση και φουντώνουν τη φρενίτιδα των beer geeks να το δοκιμάσουν. Κάποιος μάλιστα δημοσίευσε πως έχει ένα μπουκάλι για πώληση στο e-bay. Ως γνωστόν ο Pliny the Younger δεν εμφιαλώνεται και  φέτος δεν θα επιτρέπονται ούτε growlers, οπότε είτε κάποιος βρήκε κάποια “άκρη” και γέμισε κάποιο μπουκάλι ή απλά είναι μια μούφα που κάποιος θα την πληρώσει πολύ ακριβά! Κοροϊδία

russian river growlers

Διαβάστε εδώ την φετινή ανταπόκριση απ’ τον Jay Brooks, αλλά και μια περσινή  δημοσίευση που απομυθοποιεί τον Pliny

Pliny the elder g&b2

Η προσωπική μου άποψη για τον “Θείο Pliny” είναι πολύ καλή. Φρέσκια, αρωματική αίσθηση λυκίσκου, πεύκου και γρασιδιού και ισορροπημένη αίσθηση των malts, δίνουν μια ευκολόπιοτη και απολαυστική ΙΡΑ – απ’ τις καλύτερες (αν όχι η καλύτερη) που έχω πιεί Ανδρικό φλερτ

3 σχόλια:

  1. αν κρινω απο την ουρα αναμονης κ την ακρως δελεαστικη οψη της φιαλης σιγουρα προκειται για μια εντλεως ξεχωριστη μπυρα,Νικολα αμα..λεω αμα λαχει κ ξεπεσει καμια μποτιλια μην διστασεις,παρε οτι ωρα θες...κοιμομαστε αργα αλλωστε...χε,χε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δηλαδή ο "ανιψιός" απλά απέκτησε δόξα, φήμη και όνομα επειδή ο "καμμένος" ο θείος κάηκε κυριολεκτικά και μεταφορικά στο βωμό της επιστήμης!! Χεχεχε !!
    Αν έχεις τύχη διάβαινε λοιπόν ...
    Για την μπύρα ουδείς λόγος από μένα, μιας και δεν έχω μυρίσει ούτε καν τον "καμμένο" θείο!
    Πόσο περισσότερο τον φρέσκο και αρωματικό από λυκίσκο ανιψιό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώργο δεν κατάλαβες καλά μάλλον... O PtY δεν κυκλοφορεί σε μπουκάλια. Αν είσαι στην Αμερική και τον πετύχεις σε κάποιο απ' τα λιγοστά μπαρ που θα "κουμπώσουν" το βαρέλι του τότε μόνο θα το δοκιμάσεις (αφού περιμένεις κανα δύωρο στην ουρά βέβαια :P )

    Να κι ένα πολύ ωραίο post που πέτυχα για την τρέλα πίσω απ' τις hype ετικέτες όπως βέβαια και ο Pliny the Younger.
    http://bikebusbeer.com/2011/02/17/beer-hype-a-double-edged-sword/
    Πολύ ενδιαφέροντα και τα σχόλια ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή