Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Η ΒΟΟΝ και ο "τέλειος" γάμος ...

Μετα το απίστευτο ρεπορτάζ του αγαπητού μας ΜΟΝΚ για την Cantillion μάθαμε τα πάντα για την διαδικασία παραγωγής Lambic. Και επειδή με μπρίζωσε λεω επιτέλους να δούμε 2 μπύρες απο την ζυθοποιεία Boon η οποία ειδικεύται κι αυτη σε τέτοιου είδους μπύρες.


Το ζυθοποιείο πήρε το όνομα του απο τον Frank Boon ο οποίος ηταν έμπορος μπύρας στο Halle μέχρι που το 1975 πήρε την απόφαση ν' αγοράσει απο τους κληρονόμους του René De Vits. Τα πρώτα χνάρια του συγκερκιμένου ζυθοποιείου ξεκινάνε το 1680 για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Το μόνο που θ αναφέρω ειναι οτι το 2005 η παραγωγή εφτασε τα 9400HL .

Λοιπόν ας περάσουμε στο κυρίως menu. Μια μπύρα απο τις καλύτερες τις ζυθοποιείας ειναι η Boon Oude Geuze Mariage Parfait.

Στα χέρια μου έπεσε η μίξη του 2005 .... για την ακρίβεια του πράγματος η Mariage ειναι το τέλειο πάντρεμα (και οχι γάμος όπως αναφέρω στο τίτλο) των καλύτερων βαρελιών κατα τον ζυθοποιειό και ετσι έχουμε αυτη την μπύρα. Το αλκοόλ της βρίσκεται στο 8% που την κάνει σχετικά δυνατή με αντίστοιχες του είδους. Μπορεί να συνδιαστεί πολυ εύκολα με φαγήτο αλλα και μόνη της για να καθαρίσει η γεύση. Προτείνω αλμυρό γεύμα πάντως :)

Βγάζω τον φελό .... και το άρωμα της ξεπηδά βιαστικό μέχρι την μύτη μου .... κλασσική σταβλίλα με τόνους ξινών φρούτων. Στο ποτήρι μου το χρώμα της ξανθο βαθύ που παει να πορτοκαλίσει. Αφρός λευκός και δυνατός που κρατάει αρκετή ώρα με το ανθρακικό να κάνει τα παιχνίδια του στη βάση του.
Η γεύση της πολύ καλή με το πράσινο μήλο να κάνει την εμφάνιση του παρέα με την υπέροχη ξυλίλα απο την παλαίωση στα δρύινα βαρέλια. Κάπου εκεί έχουμε και κάποια ελαφριά μπαχάρια που σε συνδιασμό με την ξινίλα των φρούτων φτιάχνουν μια πολύ όμορφη και πολύπλοκη παλέτα.

Το σώμα της μετριο προς γεμάτο με Dry αίσθηση στο τελείωμα οπου κρατάει για αρκετή ώρα αφήνοντάς σε με μια ωραία ξινή αίσθηση φρούτων η οποία δεν ειναι καθόλου ενοχλητική. Πραγματικά το αποτέλεσμα του "γάμου" αυτου ειχε επιτυχία (πάλι καλά).

Βαθμολογία 9,25


Η επόμενη μπύρα που θα δούμε ειναι η Boon Oude Kriek οπου το φιλαράκι μου ο MONK μου την έφερε δώρο παρέα με το ποτηράκι. Να ' σαι καλα Σπυράκο.



Λοιπόν το μπουκαλάκι μου γράφει 2006 ... μια χαρά. Το αλκοόλ της στο 6,5% την κάνει ενδιαφέρουσα επιλογή. Βγάζω φελό και σερβίρω, απίστευτη εικόνα βαθύ φραουλί το χρώμα της με αφρό λευκό που ροζίζει ο οποίος και πέφτει σιγά σιγά, και το ανθρακικό της ειναι αρκετό.

Το άρωμα της δυνατό ... αρκετά πιο ξινή μυρωδιά λόγω των κερασιών και της παλαίωσης στα βαρελάκια. Σταβλίλα στο φουλ λοιπόν με ελαφριές νότες κερασιού.

Γεύση αρκετά ξινή με το κερασάκι να εχει επιδράσει σημαντικά σε αυτο αλλα κρύβεται πολύ καλά η πραγματική του γεύση δίνοντας μόνο την αίσθηση στο στόμα που σε κάνει να μην θέλεις ν αφήσεις το ποτήρι απο τα χέρια σου. Πραγματικά πολυ ωραία η αίσθηση ... η μονη εξαίρεση λίγο μεταλίλα η οποία φευγει σιγά σιγά.

Η επίγευση μακράς διάρκειας και το αλκοόλ ουτε που το καταλαβαίνεις. Την προτείνω μόνη της και φυσικά στους φαν της μεγάλης ποσότητας "στάβλου".

Βαθμολογία 9

Στην υγειά μας μάγκες ..... και Σπυράκο Ευχαριστώ Πολυ.

2 σχόλια:

  1. Ωραιος Ροκα μου πολυ ωραια διπλη παρουσιαση για τις δυο μπυριτσες της Boon. Παντως απο τις μεχρι τωρα δοκιμες που εχουμε σε τετοιου ειδους μπυρες, οι Gueuze πιστευω ειναι και οι αγαπημενες μας...Αντε και σε αλλες ξινες δοκιμες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καιρο ειχαμε να δουμε γραφες απο τον αγαπητο BeerRocker,αυτος ομως επανηλθε Ξινοτερος..κ μαλιστα 2πλα...χε,χε
    Νικολα ετσι που το πας θα μας κανεις ολους φαν των ξινομπυρων.
    ευγε φιλε κ στα επομενα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή