Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2011

Brugs Straffe Hendrik Quadrupel :: ο "δυνατός" Hendrik πλέον ... τετραπλός και στην Ελλάδα !

Το 4de Brugs Bier Festival στάθηκε η αφορμή για την πρώτη επίσημη εμφάνιση της νέας έκδοσης του δυνατού Hendrik από τη ζυθοποιία-έμβλημα της Bruges, την De Halve Maan. Η Ζυθοποιία του Μισοφέγγαρου αποφάσισε λοιπόν να "ενδυναμώσει" ακόμη περισσότερο τον Hendrik κι έτσι, εν όψει του 4ου Φεστιβάλ μπύρας που γινόταν στα πάτρια εδάφη της Bruges, μια καινούρια ετικέτα της τοπικής ζυθοποιίας έκανε την εμφάνισή της στη σάλα του De Halletoren της Markt Place!



Η Straffe Hendrik Quadrupel 11 bier αποτέλεσε ασφαλώς μια πολύ δυνατή ατραξιόν τις δυο μέρες του Φεστιβάλ αυτού ( 11-12 Σεπετεμβρίου 2010), αφού θεωρώ πως άπαντες οι επισκέπτες την τίμησαν δεόντως τουλάχιστον με ένα ποτηράκι από το βαρέλι στο σταντ της ζυθοποιίας!
Η αίσθηση που είχε απομείνει σε όλους εμάς που τη δοκιμάσαμε, ήταν πως επρόκειτο απλά για μια ακόμη εξαιρετική ετικέτα της De Halve Maan που ήρθε να πλαισιώσει ιδανικά την ήδη γνωστή και ιστορική Tripel που όλοι αγαπάμε και που εδώ και 2 χρόνια τώρα πλέον εισάγεται και στην Ελλάδα!


Το υπέροχο άρωμα της Straffe Hendrik Quadrupel, καθώς και το πόσο επικίνδυνα ευκολόπιοτη και γλυκόπιοτη ήταν σε σχέση με τους 11% βαθμούς αλκοόλης που είχε, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά που μας είχαν καταγραφεί σαν γενική εντύπωση!

Από το Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα έχουν περάσει σχεδόν 6 μήνες. Οι πρώτες παρτίδες της Quadrupel που εμφιαλώθηκαν από τη De Halve Maan έφυγαν κατευθείαν στις Η.Π.Α. ενώ μόλις στις αρχές του νέου έτους μπουκάλια της ετικέτας αυτής βγήκαν στην κυκλοφορία και μέσα στο ίδιο το Βέλγιο με το ντεπούτο ασφαλώς να γίνεται στην πόλη της Bruges!


Σήμερα, 15 Φεβρουαρίου του 2011, η τετραπλή έκδοση του δυνατού Ενρίκου κατέφτασε επισήμως και στη χώρα μας και ασφαλώς δε θα μπορούσαμε εδώ στους Μπυραματισμούς να κάνουμε κάτι διαφορετικό από το να σας γνωστοποιήσουμε το γεγονός αμέσως, αλλά και να σας κάνουμε μια μικρή ακτινογράφηση της ετικέτας αυτής που ήρθε για να μείνει και να καθιερωθεί και αυτή στη συνείδησή μας, όπως ασφαλώς συμβαίνει με την αγαπημένη μας Straffe Tripel. Εξάλλου σας είχαμε προϊδεάσει στο παρελθόν ακριβώς εδώ.


Straffe Hendrik Quadrupel 11
στα 11% ABV
φιάλη 0,75l



 Εμφάνιση σαφώς πολύ όμορφη, αφού το βαθύ καφέ ( σχεδόν μαύρο) σώμα της μπύρας έρχεται να στολίσει ένας υπέροχος μπεζ αφρός που θα σταθεί εξαρχής πολύ συνεκτικός και στητός, ενώ στην πορεία θα αφήνει αποτυπώματα στα τοιχώματα του ποτηριού που θα πέφτουν γρήγορα. Στο τέλος, ένα όμορφο δαχτυλίδι θα στολίζει συνεχώς το ποτήρι μας. Κάτω από το φως και αφού πέσει η στάθμη της μπύρας, μπορεί κάποιος να διαρίνει πως το αρχικά πολύ σκούρο χρώμα του σώματος της μπύρας είναι στην πραγματικότητα μια υπέροχη σκούρη κοκκινο-βυσσινί απόχρωση!



Άρωμα: εξαιρετικό το άρωμα της. Τα τερτίπια της καβουρδισμένης βύνης και του λυκίσκου έχουν σαν αποτέλεσμα ένα άρωμα πολύπλοκο. Καβουρδισμένα malts που αφήνουν την αίσθηση ελαφρώς καραμέλας και ελαφρώς καφέ δένουν με την φρουτώδη αίσθηση. Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνο κατά βάση), αλλά και κάποια πολύ διακριτική αίσθηση μπαχαριών (πιπέρι??) κολλάνε με τα malts ιδανικά. Στην πορεία και καθώς θα ανέβει η θερμοκρασία το άρωμα γλυκίζει ακόμη περισσότερο αφού υποχωρεί η σπιρτόζικη αίσθηση και γίνεται ελαφρώς πιο βαριά. Το αλκοόλ αρχίζει να διαφαίνεται, ενώ αυτό που διακρίνεται πλέον είναι και η βανίλια! Πολύπλοκο άρωμα, σίγουρα πάντως!


Γεύση: η γεύση ακολουθεί κατα βάση το άρωμα. Αρκετά γλυκιά η αίσθηση, αλλά καθόλου βαριά. Θα έλεγα ότι βρίσκεται σε γλυκύτητα ένα κλικ κάτω από την αγαπημένη Kasteel Bruin. Ζάχαρη, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα πλέκονται αρκετά ισορροπημένα μεταξύ τους, ενώ που και που υπάρχουν κάποια τσιμπήματα αλκοόλης, πολύ ανεπαίσθητα ασφαλώς για τα ποσοστά της μπύρας. Σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες η μπύρα βγάζει και την αίσθηση καφέ, χωρίς όμως να πικρίζει διόλου!

Επίγευση: μακράς διάρκειας, κατά βάση γλυκιά, αφού ο λυκίσκος ίσα που αφήνει μια πολύ αχνή πικράδα, τόσο για να μας πει ότι απλά βρίκεται και αυτός εδώ!


Μια πολύ επικίνδυνη μπύρα φίλες και φίλοι, αφού πίνεται πάρα πολύ εύκολα. Το μέτριο προς γεμάτο σώμα της είναι ιδανικό σε αυτά τα επίπεδα και δεν κάνει σε καμιά περίπτωση την μπύρα αυτή μπουκωτική! Το αντίθετο θα έλεγα! Μέτρια προς διακριτική η ενανθράκωση σαν αίσθηση στο στόμα! Το αλκοόλ της, για 11% ABV, ούτε που φαίνεται και αυτό μπορεί να αποβεί παγίδα, αφού η γενικότερη γλυκύτητα της μπύρας αυτής σε κάνει να μην αφήνεις το ποτήρι σε ησυχία. Το μπουκάλι των 750ml κατέβηκε μονορούφι, ενώ ήδη από το μεσημέρι έχω δοκιμάσει άλλο μισό τέτοιο μπουκάλι στην Πρίγκηπο, αφού πρώτα τιμήσαμε και ένα μεγάλο μπουκάλι και της Straffe Hendrik Tripel!
Θεωρώ πως σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες ( 7-8 βαθμούς Κελσίου) η μπύρα αυτή πίνεται ακόμη πιο εύκολα. Όσο ζεσταίνεται, απογειώνει και μεταμορφώνεται στο άρωμα, αλλά βαραίνει κατά μια ιδέα! Πάντως, η μπύρα κάποιες στιγμές θυμίζει και porter-ο-stout κατάσταση με βάση πάντα τα χαρακτηριστικά μιας κλασσικής δυνατής βελγικής ale!

Βαθμολογία : 8,5

Σε κάθε περίπτωση, η μπύρα είναι μια εξαιρετική Quadrupel που δικαιώνει στο έπακρο τη φήμη του δυνατού Hendrik, όπως τον ξέραμε μέχρι τώρα μέσα από την Tripel. Δεν ξέρω ποιο ακριβώς είναι το μυστικό των συνταγών της De Halve Maan, αλλά σίγουρα έχει καταφέρει να παρασκευάζει ως τώρα μπύρες που αγαπιούνται αμέσως από το κοινό των μπυρόφιλων!


Η ετικέτα αυτή θα κυκλοφορήσει στην αγορά της Θεσσαλονίκης από αύριο σε μπουκάλια των
330ml και σε μεγάλα (σαν και αυτό που δοκίμασα μόλις) των 750ml.



Εν τω μεταξύ από αύριο θα κυκλοφορούν στη συμπρωτεύουσα και νέα μεγάλα μπουκάλια και της Tripel, αφού μέχρι τώρα την βρίσκαμε μόνο στα 330ml.



Το νέο μάλιστα μπουκάλι των 750ml τηςTripel είναι καταπληκτικό και αποτελεί καινούρια ενδυμασία που λανσάρει η De Halve Maan!

Η πίσω μεριά της ετικέτας του μπουκαλιού των 750 ml της Tripel.



To παλιό μικρό μπουκάλι της Straffe Tripel παρέα με το πολύ όμορφο νέο μπουκάλι του 0,75l ...


Pache ... !!!

18 σχόλια:

  1. Ποπο μας πεσαν τα σαλια ρε Μιχο!!!...οντως μια πολυ ετικετα η Straffe Hendrik Quadrupel την οποια ειχα και εγω την χαρα να την δοκιμασω στο φεστιβαλ της Bruges και μου ειχε αφησει τις καλυτερες των εντυπωσεων..Αντε να κατηφοριζει και προς τα νοτια η Quadrupel...:)

    Kαλα η ετικετα της Tripel στο 750αρι απλα τα σπαει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ... και πότε ακριβώς είπες ρε Μίχο ότι θα μας στείλεις τα 2 750άρια με courier??? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Να έρθετε να τα παραλάβετε αυτοπροσώπως κύριε Θανάση μας.
    Αντε,όλα στα πόδια σας τα θέλετε.:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μιχο εγραψες (κυριολεκτικα κ μεταφορικα) για ακομα μια φορα!
    νομιζω οτι θα μαστε τυχεροι κ σε λιγες μερες θα την δοκιμασουμε στην Σαλονικη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν φτάνει που μας είχε ανοίξει με το προηγούμενο post του ο Μίχος την όρεξη και τον περιμέναμε πως και πως τον quadrupelίστα Straffe Hendric...

    Δεν φτάνει που το είχαμε αποδεχθεί πως στην Αθήνα θα φτάσει καθυστερημένος (αν δεήσει ποτέ να φτάσει δηλαδή, γιατί οι Αθηναίοι μαγαζάτορες το παίζουν κομμάτι snob)...

    Αυτή όμως η λιμπιστική παρουσίαση και ιδίως ο συσχετισμός με την αγαπημένη Kastel μας δημιουργεί ήδη σύνδρομο στέρησης!

    Θανάση... αν δεν έρθει γρήγορα εκείνος ο courier ξέρω ένα παλικάρι που θ' ανέβει για τις απόκριες Θεσσαλονίκη...

    Τι θα μας φέρεις Γιωργάκη; :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χε χε ... Πράγματι, αρκετά γλυκιά και επικίνδυνα ευκολόπιοτη φίλε Νικόλαε Μεγα, η Quadrupel αυτή και στους ιδιους βαθμούς αλκοόλης μάλιστα όπως και η Kasteel Bruin!! Πιο ελαφρύ το σώμα της από την Kasteel,όμως όπως είπα, η πολύ διακριτικη -πλην όμως υπαρκτή- αίσθηση καφέ εξαιτίας των καβουρδισμένων malts που βγαίνει κάποιες στιγμές, της προσδίδει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα θεωρώ. Μου άρεσε περισσότερο από τότε που τη δοκίμασα στο Φεστιβάλ! Μπορεί να έχει διαφοροποιηθεί ασφαλώς και κάπως η συνταγή της κατά την πορεία. Εξάλλου τότε δεν είχε ακόμη εμφιαλωθεί και δεν είχε κυκλοφορήσει στην πιάτσα, οπότε πολύ πιθανόν οι ιθύνοντες της Ζυθοποιίας να ήθελαν να δουν τότε απλά τις πρώτες αντιδράσεις και σχόλια για τη βελτίωση του τελικού προϊόντος... Ποιος ξέρει!

    Ήδη έχω δρομολογήσει τα απαραίτητα για να σας αποσταλούν μερικά κομμάτια κάτω στην Αθήνα Θανασάκη μου!
    Ο Γιώργης θα την απολαύσει εδώ πάνω ούτως ή άλλως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πραγματικα μασ τρεχουν τα σαλια...
    Εξερετικη παρουσιαση, χιλια μπραβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φίλε Mixo είσαι πολύ τυχερός, εσύ και όλοι οι συμπατριώτες σου (μπυρόφιλοι).Που μπορείτε και απολαμβάνεται τέτοιες μπύρες, καθούμενοι και χαλαροί στα στέκια σας.
    Η παρουσίαση σου φοβερή, μας τρέχουν τα σάλια όπως αναφέρθηκε. Όσον αφορά την συγκεκριμένη μπύρα, δεν την έχω δοκιμάσει ακόμη, ελπίζω στο μέλλον

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πολύ ευχαριστα ολα αυτά για τη Θεσσαλονίκη! Τετοιες μπύρες με τέτοια ποιοτητα κι εμφανιση χρειάζονται για να μας αναπτερώνουν το ενδιαφέρον μας για τη μπυρα. Καθε καινουριο και ποιοτικο που ερχεται στην ελλαδα μας κραταει σε αναμονη και για ακομη περισσοτερα.
    Πολυ ωραια και τα δυο μπουκαλια. Η tripel ειναι μια απο τις αγαπημένες μου. Ελπιζω να γινει και η quadrupel. Απο αυριο θα την αναζητησω στην πολη. Φανταζομαι πως θα την πετυχω στην πριγκηπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αν σκοπός σου φίλε lefteris είναι να βρεις και να δοκιμάσεις την Straffe Quadrupel, τότε θα σου πω ότι δε θα την βρεις ακόμη στην Πρίγκηπο!

    Τράβα στο beeri-beeri (όχι σήμερα,αφού Κυριακές είναι κλειστό), στο Τερψιλαρύγγιο ... ακόμη και στο Ipanema στον Τρίλοφο. Αλήθεια, γιατί δεν πάς μια βόλτα από Ipanema? Πολύ ωραίο στέκι, 20 λεπτά με το αυτοκίνητο, μουσική καταπληκτική, ετικέτες πάρα πολλές και ασφαλώς ο Γιώργης εκεί πάντα με το χαμόγελο να σε εξυπηρετήσει ...
    Α.. και στο " Μπύρα και Τέχνη" στην Κρήνη θα βρεις την Quadrupel, απλά φοβάμαι πως από την πολλή "τέχνη" που έχει πέσει εκεί μέσα είναι πιθανό να παρασυρθείς και αντί να παραγγείλεις καμιά μπύρα να αγοράσεις κανά πίνακα ζωγραφικής (από τις δεκάδες εκθέσεις που φιλοξενούνται καθημερινά εκεί) ή να αφοσιωθείς σε κανα θεατρικό δρώμενο που θα τύχει να διαδραματίζεται εκείνη την ώρα ... (πράγμα σύνηθες για αυτό το χώρο που φιλοξενεί την τέχνη σε καθημερινή βάση).

    Τώρα ... για τους Αθηναίους φίλους μας ... κάποια μπουκαλια έχουν δρομολογηθεί για τον Λάμπρο Κεραμάρη στο beer-shop και μερικά θα φύγουν αύριο για τον Άλκη στο Bierhof! Αυτά γνωρίζω προς το παρόν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ευχαριστω για την άμεση και εγκυρη οπως πάντα ενημέρωση και πληροφόρηση! Ίσως προτιμήσω μεσοβδόμαδα το beeri beeri για την δοκιμή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Κατ αρχήν μπραβο Μιχούλη για την όμορφη παρουσίαση. Όπως πάντα μας έκανες πάλι να γεμίσουμε σάλια .... ΗΜΑΡΤΟΝ

    Απλως να ενημερώσω οτι τα μπουκαλάκια ειναι απο σήμερα το πρωί διαθέσιμα και στην Αθήνα όπως ειπε και ο ΜΙΧΟΣ απο το http://www.beer-shop.gr/ ... φαντάζομαι και απο σήμερα το βράδυ στο Bierhof...

    Ευχαριστούμε ΜΙΧΟ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εκτός από τα παραπάνω μπυρο-ποστα που ανέφερα, διαπίστωσα χθες πως την Quadrupel την έχει και το Beer Store στη Θεσσαλονίκη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την ηπια και εγώ επιτέλους στο μικρο μπουκαλάκι και εχω να πω ότι θα της έδινα το 9αρι με άνεση. Πολυπλοκη, πολύ ευχαριστη και υπουλη όπως αναφερεται στην παρουσίαση πιο πανω. Μια παρα πολυ καλή μπυρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εβδομάδα Straffe Hendrik Quadrupel από Δευτέρα 11 Απριλίου στην Πρίγκηπο Θεσσαλονίκης, όπου ο η δυνατή ετικέτα της De Halve Maan θα είναι μπύρα εβδομάδος, ως αρχή του project που κάθε χρόνο μας συνηθίζει τέτοιο καιρό η Πρίγκηπος.
    Θα ακολουθήσουν και άλλες "ετικέτες βδομάδος", ασφαλώς ...
    Όσοι δεν έχετε δοκιμάσει ακόμη την Quadrupel του Μισοφέγγαρου, θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή ευκαρία να το πράξετε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Η εβδομάδα "Straffe Quadrupel" ξεκίνησε από προχθές στην Πρίγκηπο, όπως είπαμε. Το 330άρι μπουκάλι στα 6 ευρώ και to 750άρι στα 13 ευρώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η Quadrupel της De Halve Maan, η Straffe Hendrik Quad, θα μπει σε βαρέλι στην Πρίγκηπο της Θεσσαλονίκης και μάλιστα σε μόνιμη βάση ...
    Άκρως ενδιαφέρον ! Επιτέλους, άλλο ένα νέο μόνιμο βαρέλι στη Θεσσαλονίκη. Και αν κρίνουμε από την υψηλή ποιότητα της ετικέτας αυτής, σίγουρα είμαστε,για μια ακόμη φορά, πολύ τυχεροί !!
    Άντε να το δούμε άμεσα και στην πράξη !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ηπια χθες τη Straffe Quadrupel βαρελισια στη Πριγκηπο κι επαθα πλακα.Καταπληκτικη. 3 γυρες πηρα. Δυνατη βεβαια που το καταλαβαινεις μετα μολις σηκωθεις.
    Ακομη καλυτερη και απο το μεγαλο μπουκάλι των 0,75 που ειχα δοκιμασει.
    Καιρος ηταν για κατι διαφορετικο. ΤηLa trappe quadrupel την ειχα βαρεθει

    ΑπάντησηΔιαγραφή