Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Odell St. Lupulin & Isolation Ale: με μεράκι μεν αλλά...

Στο Κολοράντο των ΗΠΑ γεννήθηκε το 1989 από τους Doug, Wynne και Corkie Odell η Odell Brewing Company, μία οικογενειακή ζυθοποιία η οποία ήταν μόλις η δεύτερη στην περιοχή. Εικοσιδύο χρόνια πρίν, το αμερικάνικο κίνημα που πλέον όλοι γνωρίζουν ως craft beer δεν είχε εξαπλωθεί και το έργο των ζυθοποιών να παρασκευάσουν αλλά κυρίως να πουλήσουν το προιόν τους ήταν σαφώς δυσκολότερο. Συνυπολογίστε την απουσία του ίντερνετ και θα καταλάβετε για τί συνθήκες μιλάμε... Μ’ αυτά και μ’ αυτά, και μέσα από διάφορες δυσκολίες, η Odell το 1994 μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις, έχοντας μία παραγωγή 8.300 βαρελιών.


Διάφορες προσθήκες μηχανημάτων και επεκτάσεις ακολούθησαν και 10 χρόνια αργότερα, το 2009, η Odell είχε φτάσει τα 45.000 βαρέλια! Πλέον η ζυθοποιία παράγει: 

- 5 Classics (Easy Street Wheat, Levity amber ale, 5 Barrel pale ale, 90 Shilling, IPA, Cutthroat porter)
- 3 Seasonals (Red Ale, St. Lupulin, Isolation Ale)
- 5 Single Serve Series (Bourbon Barrel Stout, Avant Pêche Imperial Porter, Mountain Standard Double Black IPA, Saboteur Brown Ale, Deconstruction Golden Ale)
- Woodcut Series (σειρά με oak aged ales)



Στους Μπυραματισμούς θα σας παρουσιάσουμε 4 ετικέτες της Odell σε δύο μέρη. Σήμερα θα δούμε τις εποχιακές St. Lupulin και Isolation Ale.

H St. Lupulin είναι μία καλοκαιρινή extra pale ale με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6.5% ανα φιάλη. Από το όνομα και μόνο, αντιλαμβάνεστε ότι μιλάμε για μία μπύρα αφιερωμένη στη ρητίνη του λυκίσκου, ο οποίος χαρακτηρίζει το άρωμα και τη γεύση αυτής της εποχιακής ετικέτας. Σερβίρω από το πανέμορφο μπουκάλι των 330ml και θαυμάζω το θολό πορτοκαλί/χρυσαφί χρώμα της. Όμορφος λευκός αφρός στολίζει την κορυφή του ποτηριού. Το άρωμά της χωρίς ιδιαίτερη ένταση αλλά πολύ ευχάριστο. Ξεχωρίζει ασφαλώς η φρεσκάδα του λυκίσκου ενω βρίσκουμε ακόμη άνθη και φρεσκοκομμένο γρασίδι. Στη γεύση της St. Lupulin, ο λυκίσκος και φρούτα όπως το λεμόνι και το γκρειπφρουτ δίνουν την κυρίαρχη πικράδα. Ακολουθούν καθώς η μπύρα ανεβάζει σιγα-σιγα θερμοκρασία κάτι μελένιο (εξαιτίας των ρητινών του λυκίσκου) και λίγα μπαχάρια που δεν μπορώ να ξεχωρίσω. Μέτριο σώμα, με μέτρια ενανθράκωση. Δεμένη σύνθεση αλλά μου φαίνεται ότι κάτι λείπει, ειδικά αφού μιλάμε για μία extra pale ale η οποία οσο να’ναι προιδεάζει για πιο extra πράγματα... Όπως και να’χει, πρόκειται για μία πολύ καλή και απολαυστική ετικέτα! Αν και προσφέρεται για τους καλοκαιρινούς μήνες, κρατά εξίσου καλή συντροφιά και το Φεβράρη :)

Η Isolation Ale είναι μία χειμερινή ale με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 6.1% ανα φιάλη. Ζυμώνεται με malts τα οποία εισάγονται από την Αγγλία, σε μία προσπάθεια της Odell να δώσει στη μπύρα χαρακτήρα παρόμοιο με τα φημισμένα winter-warmers του Νησιού – πράγμα το οποίο κατορθώνει ως ένα σημείο. Έχει ένα κοκκινωπό/χάλκινο χρώμα, με έναν αφράτο μπεζ αφρό να συμπληρώνει την όμορφη παρουσίασή της. Αρώματα καραμέλας και ζάχαρης, με αποξηραμένα φρούτα σε δεύτερο πλάνο. Πολύ γεμάτο και κάπως ''λιγωτικό'' άρωμα, με μεγάλη διάρκεια. Η γεύση ακολουθεί τα στοιχεία του γλυκού αρώματος, με την καραμέλα και τα malts να είναι σαφώς εντονότερα. Υπάρχουν επίσης φρούτα όπως αποξηραμένο βερίκοκο, και ολίγον από μπαχάρια (γαρύφαλλο?) όπως συνηθίζεται στις χειμερινές αγγλικές ετικέτες. Μέτριο σώμα, κάπως αδύνατο για τα ποσοστά του αλκοόλ. Μέτρια προς χαμηλή ενανθράκωση. Γενικά, αρκετά πετυχημένη προσπάθεια, με μία αίσθηση που ζεσταίνει το λάρυγγα αλλά τίποτα το ιδιαίτερο. Μία δοκιμή πιστεύω αρκεί μια και δεν έχει κάτι που θα σας κάνει να την ξαναγοράσετε. Σε περίπτωση πάντως που αποκλειστείτε σε καμιά καλύβα στη μέση του πουθενά και έξω χιονίζει, η Isolation ale θα σας έρθει ταμάμ! 

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

4 σχόλια:

  1. Πολύ ωραία η παρουσίαση της άγνωστης στους περισσότερούς μας Odell. Γενικότερα έχω διαβάσει πολύ αντιφατικές απόψεις για τις μπύρες αυτής της ζυθοποιίας - ακόμα και για την ίδια μπύρα...
    Με πολύ ενδιαφέρον περιμένουμε λοιπόν την ολοκλήρωση της πολυδοκιμής. Καλά, που το ξετρύπωσες ολόκληρο το lineup βρε Δόκιμε; Εδώ κι αν δικαιολογείς το ψευδώνυμό σου! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. αυτο κ αν ειναι τριγωνο!!οχι ερωτικο ηρεμηστε...
    διαβαζουμε στην Ελλαδα μια παρουσιαση Αμερικανικης μπυρας (Χ2 μαλιστα)την οποια εχει επιμεληθει καποιος που βρισκεται στην Αγγλια!!κορυφαια στιγμη θα ελεγα...
    ευχαριστουμε φιλε Δοκιμε κ αναμενουμε την συνεχεια της μακρινης εκπομπης σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Multi - reviews στο προσκήνιο? Μάλιστα ...
    Άκρως ενδιαφέροντα ολα αυτά που μας κατέθεσες ιεραπόστολε μπυρολατρη Δόκιμε και σαφώς θα περιμένουμε την τελική συνολική κρίση από όλες τις ετικέτες ...
    Σαν να χαλάρωσε το βεβαρυμένο πρόγραμμα των τελευταίων μηνών ή μου φαίνεται ??
    Πάντως, ο Γιώργος από το Ipanema βρίσκεται από το μεσημέρι Λονδίνο και μέσα στα βασικά του πλάνα είναι ασφαλώς να περάσει από το Euston !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Chalice: Nai, eixa paei gia mpyro-ywnia prin liges meres k me to pou pernaw thn porta tou magaziou blepw tis 4 etiketes ths Odell na mpainoun sto rafi! E, allo pou den ithela! Na'nai kala o promhteuths dld :)

    @Weissman: Mpyro-trigwna, xaxa! Ligo-ligo na boithisoume ki emeis thn poly wraia prospatheia pou ginetai stous Mpyramatismous!

    @Mixos: Nai, h teleutaia ebdomada htan pio xalarh ontws alla akolouthoun pali trexamata apo aurio kai akoma den xerw pote tha anebei to b' meros ths Odell...
    O filos apo to Ipanema sigoura tha perasei kala!! Sto Euston Tap exoun koumpwsei (pou les ki esy) kai tis 4 IPA is Dead - mazi me polla alla kaloudia :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή