Στο τελευταίο του post ο Punk Rebous έγραψε για τα κουτάκια της Punk IPA που κυκλοφορεί πλέον στην αγορά η Brew Dog.
Οι Σκωτσέζοι που έγιναν γνωστοί από την οικονομική αλλά γευστικά πρωτοποριακή και πάντα ποιοτική σειρά μπυρών τους μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Κάποιες απ’ αυτές αγκαλιάζονται απ’ τον κόσμο, όπως η τελευταία σειρά των single hopped, άλλες σχολιάζονται αρνητικά, όπως η κόντρα τους με τους Γερμανούς για την πιο δυνατή μπύρα στο κόσμο και η χρήση βαλσαμωμένων ζώων στα μπουκάλια της τελευταίας.
Η πρόσφατή τους κίνηση να χρησιμοποιήσουν κουτάκια σε κάποιες απ’ τις μπύρες τους, ίσως δεν είναι τόσο κίνηση εντυπωσιασμού ή ακόμα μια πρόκληση στο καθωσπρεπισμό του συστήματος, όσο απλά μια κίνηση προς ένα δρόμο που ήδη έχουν χαράξει και περπατήσει άλλοι πριν απ’ αυτούς.
Ανατρέχοντας σε προηγούμενες αναφορές που είχαμε κάνει εδώ στους Μπυραματισμούς, για κάποιες abbey ales ή κάποιες Double IPA που κυκλοφορούν σε κουτάκια, αλλά και βλέποντας τελευταία με τα μάτια μου, γνωστές εταιρείες να κυκλοφορούν ακόμα και το ουίσκι τους σε τενεκεδάκια, τείνω να πιστεύω πως αυτά τα τενεκεδάκια θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο στο μέλλον.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική, 100 – Ναι, έφτασαν τις 100 - μικροζυθοποιίες συσκευάζουν σε κουτάκια κάποιες απ' τις μπύρες τους και 20 απ’ αυτές ξεκίνησαν μόλις τη χρονιά που μας πέρασε. Ανάμεσά τους και καθιερωμένα ονόματα, όπως αυτά της Brooklyn, της New Belgium, της 21st Ammendment, της Avery, της Magic Hat ή της Surely. Τι συμβαίνει τελικά; Άλλαξε η αντιμετώπιση των φίλων της ποιοτικής μπύρας στο μέχρι πρότινος σήμα κατατεθέν της μαζικής παραγωγής νερόμπυρας; Ή μήπως το τενεκεδάκι παίζει ρόλο δούρειου ίππου, για την άλωση της μεγάλης αγοράς από τις craft ζυθοποιίες;
200 χρόνια πέρασαν από την ανακάλυψη – χρήση των κονσερβών για τη συσκευασία φαγητού και ποτού και 75 χρόνια απ’ την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε στην αγορά μπύρα σε κουτάκι – η Kroeger’s Cream Ale το 1935.
Από τότε πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι και εκατοντάδες ποτά κυκλοφορούν σε κουτάκια. Πότε όμως άρχισαν να χρησιμοποιούν κουτάκια και οι μικροζυθοποιίες;
Το 2002, η Oscar Blues Brewing Co ξεκίνησε χειρονακτικά, μ’ ένα μικρό επιτραπέζιο σύστημα γεμίσματος δύο κουτιών. Μετά την επιτυχία της Dale’s Pale Ale, πέρασε και σε πιο «δύσκολα» στυλ, όπως Scotch Ale και Imperial Red Ale. Το εγχείρημα πέτυχε και από το 2008 έχουν εγκαταστήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα 160 κουτιών το λεπτό. Τα βραβεία που έχει πάρει η Oscar Blues World Beer Cup τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ότι βρίσκεται στο top50 των καλύτερων ζυθοποιϊών, αποδεικνύουν αν μη τι άλλο, πως το τελικό προϊόν τους δικαιώνει.
Μπορεί κάποιοι απ’ τους περισσότερο ρομαντικούς ή τους σκληροπυρηνικούς φίλους της ποιοτικής μπύρας, να συνεχίζουν να βλέπουν υποτιμητικά το τενεκεδάκι και τις εταιρείες που το επιλέγουν, αλλά ίσως παίρνοντας τη γνώριμη μορφή της εξάδας, η ποιοτική μπύρα να μπορέσει έτσι να μπει σε περισσότερα σπίτια.
Οι υπέρμαχοι του κουτιού υποστηρίζουν άλλωστε, πως ενώ δεν υπάρχει καμιά επίπτωση απ’ το υλικό στο περιεχόμενο, αντίθετα είναι ελαφρύτερο, αεροστεγές, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απ’ το φως και το σημαντικότερο… δεν σπάει όπως το μπουκάλι. Η χρήση του κουτιού μάλιστα αποδεικνύεται περισσότερο οικολογική, μια και εκτός απ’ την μεγαλύτερη ανακυκλωσιμότητα του κουτιού που θα πεταχτεί, η μείωση του όγκου της παλέτας μειώνει το μεταφορικό κόστος και το οικολογικό αποτύπωμα της εταιρείας.
Οι Σκωτσέζοι που έγιναν γνωστοί από την οικονομική αλλά γευστικά πρωτοποριακή και πάντα ποιοτική σειρά μπυρών τους μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Κάποιες απ’ αυτές αγκαλιάζονται απ’ τον κόσμο, όπως η τελευταία σειρά των single hopped, άλλες σχολιάζονται αρνητικά, όπως η κόντρα τους με τους Γερμανούς για την πιο δυνατή μπύρα στο κόσμο και η χρήση βαλσαμωμένων ζώων στα μπουκάλια της τελευταίας.
Η πρόσφατή τους κίνηση να χρησιμοποιήσουν κουτάκια σε κάποιες απ’ τις μπύρες τους, ίσως δεν είναι τόσο κίνηση εντυπωσιασμού ή ακόμα μια πρόκληση στο καθωσπρεπισμό του συστήματος, όσο απλά μια κίνηση προς ένα δρόμο που ήδη έχουν χαράξει και περπατήσει άλλοι πριν απ’ αυτούς.
Ανατρέχοντας σε προηγούμενες αναφορές που είχαμε κάνει εδώ στους Μπυραματισμούς, για κάποιες abbey ales ή κάποιες Double IPA που κυκλοφορούν σε κουτάκια, αλλά και βλέποντας τελευταία με τα μάτια μου, γνωστές εταιρείες να κυκλοφορούν ακόμα και το ουίσκι τους σε τενεκεδάκια, τείνω να πιστεύω πως αυτά τα τενεκεδάκια θα μας απασχολούν όλο και περισσότερο στο μέλλον.
Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, στην Αμερική, 100 – Ναι, έφτασαν τις 100 - μικροζυθοποιίες συσκευάζουν σε κουτάκια κάποιες απ' τις μπύρες τους και 20 απ’ αυτές ξεκίνησαν μόλις τη χρονιά που μας πέρασε. Ανάμεσά τους και καθιερωμένα ονόματα, όπως αυτά της Brooklyn, της New Belgium, της 21st Ammendment, της Avery, της Magic Hat ή της Surely. Τι συμβαίνει τελικά; Άλλαξε η αντιμετώπιση των φίλων της ποιοτικής μπύρας στο μέχρι πρότινος σήμα κατατεθέν της μαζικής παραγωγής νερόμπυρας; Ή μήπως το τενεκεδάκι παίζει ρόλο δούρειου ίππου, για την άλωση της μεγάλης αγοράς από τις craft ζυθοποιίες;
200 χρόνια πέρασαν από την ανακάλυψη – χρήση των κονσερβών για τη συσκευασία φαγητού και ποτού και 75 χρόνια απ’ την πρώτη φορά που κυκλοφόρησε στην αγορά μπύρα σε κουτάκι – η Kroeger’s Cream Ale το 1935.
Από τότε πολύ νερό μπήκε στο αυλάκι και εκατοντάδες ποτά κυκλοφορούν σε κουτάκια. Πότε όμως άρχισαν να χρησιμοποιούν κουτάκια και οι μικροζυθοποιίες;
Το 2002, η Oscar Blues Brewing Co ξεκίνησε χειρονακτικά, μ’ ένα μικρό επιτραπέζιο σύστημα γεμίσματος δύο κουτιών. Μετά την επιτυχία της Dale’s Pale Ale, πέρασε και σε πιο «δύσκολα» στυλ, όπως Scotch Ale και Imperial Red Ale. Το εγχείρημα πέτυχε και από το 2008 έχουν εγκαταστήσει ένα αυτοματοποιημένο σύστημα 160 κουτιών το λεπτό. Τα βραβεία που έχει πάρει η Oscar Blues World Beer Cup τα τελευταία χρόνια, αλλά και το ότι βρίσκεται στο top50 των καλύτερων ζυθοποιϊών, αποδεικνύουν αν μη τι άλλο, πως το τελικό προϊόν τους δικαιώνει.
Μπορεί κάποιοι απ’ τους περισσότερο ρομαντικούς ή τους σκληροπυρηνικούς φίλους της ποιοτικής μπύρας, να συνεχίζουν να βλέπουν υποτιμητικά το τενεκεδάκι και τις εταιρείες που το επιλέγουν, αλλά ίσως παίρνοντας τη γνώριμη μορφή της εξάδας, η ποιοτική μπύρα να μπορέσει έτσι να μπει σε περισσότερα σπίτια.
Οι υπέρμαχοι του κουτιού υποστηρίζουν άλλωστε, πως ενώ δεν υπάρχει καμιά επίπτωση απ’ το υλικό στο περιεχόμενο, αντίθετα είναι ελαφρύτερο, αεροστεγές, προσφέρει μεγαλύτερη προστασία απ’ το φως και το σημαντικότερο… δεν σπάει όπως το μπουκάλι. Η χρήση του κουτιού μάλιστα αποδεικνύεται περισσότερο οικολογική, μια και εκτός απ’ την μεγαλύτερη ανακυκλωσιμότητα του κουτιού που θα πεταχτεί, η μείωση του όγκου της παλέτας μειώνει το μεταφορικό κόστος και το οικολογικό αποτύπωμα της εταιρείας.
Και μια κάνεις αναφορά στη μπίρα σε κουτάκι μου ρθε στο νου εκείνη η καλτ διαφήμιση που λανσάρισε κάπου στο 70-80 τη Henninger σε κουτί.
ΑπάντησηΔιαγραφήΚουτί..κουτί
http://www.youtube.com/watch?v=XK0crcwKnUM
Αν είναι να ξαναγυρίσουμε τόσο πίσω Φωτάρα, βράστα ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕμένα πάντως αυτή η αλουμινο-επανάσταση και στην μπύρα με χαλάει πολύ ...
Θα μου πειτε ... "χαλάρωσε λίγο.. σιγά.."
Πείτε ό,τι θέλετε ... Εμένα με χαλάει!!
Ki egw xaliemai mazi me to Mixo, kathws exw syndyasei to alouminenio koutaki me ta xeirotera mpyro-zoumia. Fysika opws anaferei k o Chalice, h tash megalwnei alla merikoi apo mas einai poly paradosiakoi gia na dexthoun thn allagh adiamartyrhta... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαι η Sierra Nevada ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει σε κουτάκια την Pale Ale της, στα τέλη του 2011.
ΑπάντησηΔιαγραφήΟ λόγος μάλιστα που επικαλούνται στο Chico είναι αν μη τι άλλο πρωτότυπος:
"There are so many places where you can’t or won’t bring glass…up here in the foothills it just doesn’t make a lot of sense to bring a bunch of bottles with you in your backpack! This is really the reason we’re going for this"
Περισσότερα: http://beernews.org/2011/03/sierra-nevada-brewing-to-start-canning-later-this-year/
Άλλη μια "τενεκεδένια" εισροή στο χώρο της μπύρας, αυτή τη φορά από την Bell's ...
ΑπάντησηΔιαγραφή"Bell’s announced that it will begin canning beer in 2012.
Bell’s Brewery Inc. is planning to install a 500-cans-per-minute canning line at its Comstock Township facility by spring of 2012 as part of an on-going expansion project, president Larry Bell said Wednesday. By comparison, the main bottling line at Bell’s, Michigan’s largest brewery, runs about 260 bottles a minute.”
Τα τενεκεδάκια μας σε λίγες μέρες από τώρα θα έχουν την τιμητική τους ...
ΑπάντησηΔιαγραφήSanTan Brewing presents the 2nd Annual Amer-CAN Canned Craft Beer Festival supporting and celebrating the craft beer movement during the recognized American Craft Beer Week. Craft can award ceremony, live entertainment, craft food, VIP quarters, nano beer garden, beer Olympics and over 150 local and national beers celebrating the canned craft beer revolution.
19 Μαΐου - 2nd Annual Amer-CAN Canned Craft Beer Festival
http://www.cannedcraftbeerfest.com/event.html