Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Malheur Dark Brut Reserve 2003 :: απλά ... υπέροχη !!

" Ωχ ... Πού τις βρήκες αυτές τις μπύρες ρε ΄συ; "
" Άστες αυτές ... τις έχω για μένα. Δεν τις πουλάω. Έχουν λήξει "
" Πλάκα μου κάνεις ; Είναι και ληγμένες από πάνω;"


Ημερομηνία λήξης : Ιανουάριος του 2009,  έγραφε η ετικέτα και σφαλώς αυτό κι αν δεν αποτελούσε τον κορυφαίο λόγο να θέλω να αποκτήσω αυτήν την ετικέτα αμέσως εκείνη την στιγμή ...

" Πάρ' την αφού τη θέλεις τόσο. Με ζάλισες ... " είπε ο Γιώργης ο Παπαδιώτης το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε, καθώς βρισκόμασταν στην κάβα του στο Βόλο ...

Κάπως έτσι η " Μαύρη Σοκολάτα" ( Black Chocolate)  από το Βέλγιο, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στις Η.Π.Α., βρέθηκε στα χέρια μου.


Παλαιωμένη σε φρεσκοφτιαγμένα αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, η Malheur Dark Brut Reserve είχε σφραγίσει τα αρώματα και τις γεύσεις της σε ένα πανέμορφο σαμπανιζέ μπουκάλι από το 2003 και με προκαλούσε να ανακαλύψω πώς αυτές οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν μετ-εξελιχθεί με το πέρας 8 ολόκληρων ετών ...

Το μπουκάλι της ... απλά καταπληκτικό, σε στυλ σαμπάνιας, σφραγισμένο με φελό και στολισμένο στο λαιμό του με "χρυσάφια" ...


Malheur Dark Brut (Noir) Reserve 2003
στα 12% ABV


Καφεπορτοκαλί βαθύ στο χρώμα της. Ο αφρός της μπεζόλευκος στολίζει την επιφάνεια πολύ όμορφα, αφού θα κάτσει στητός και δυναμικός από την αρχή και θα διατηρηθεί για αρκετή ώρα, παρά τους πολύ υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς της. Θα περιοριστεί στο φινάλε σε ένα όμορφο δαχτυλίδι γύρω και πάνω από το κυρίως σώμα της μπύρας ...


Άρωμα: το άρωμά της διαπεραστικό ξεχύνεται στην ατμόσφαιρα αμέσως με το που θα ξεσφραγίσεις το μπουκάλι από το φελό. Πολύπλοκο άρωμα και το αντιλαμβάνεσαι εξαρχής. Μαύρα φρούτα όπως δαμάσκηνο και κεράσι ελαφρώς μαζί με μια υπέροχη ευωδία σοκολάτας κυριαρχούν αμέσως. Τα καβουρδισμένα malts έρχονται στην πορεία να προσδώσουν και μια διακριτική παρουσία καφέ, ενώ το αλκοόλ ζεσταίνει το όλο άρωμα πανέμορφα και του δίνει μια αίσθηση ζεστασιάς και γλυκύτητας. Βανίλια μπορεί και να αναδύεται, αλλά δεν μπορώ να το αναφέρω με σιγουριά. Ακόμη και όταν η μπύρα έχει ζεσταθεί αρκετά, πάλι απλά μου δημιουργείται μια αμυδρή εντύπωση και τίποτε παραπάνω.


Γεύση: εξίσου πολύπλοκη, για να μη πω ακόμη πιο πολύ, αφού σε όλα τα παραπάνω που αντιλαμβάνεσαι στο άρωμα έρχονται να προστεθούν και τσιμπήματα από τανίνες ξύλου, βγάζοντας μια διακριτική και καθόλου ενοχλητική "βαρελίλα". Γλυκιά κατά βάση η γεύση της, φρουτένια, με την αίσθηση της σοκολάτας να έρχεται και να φεύγει συχνά-πυκνά. Το σώμα της βελούδινο, σε ξεγελάει να κατεβάζεις τις γουλιές τη μια πίσω από την άλλη χωρίς να παίρνεις υπόψη σου το αλκοόλ που αμέσως σε "πιάνει".


Επίγευση: τελείωμα ιδανικό, ημίγλυκο, μακράς διάρκειας με την αίσθηση των φρούτων, αλλά και μια πιο dry αίσθηση ξύλου στα τελειώματα να σβήνουν ιδανικά το τοπίο.

Καταπληκτική υφή σε ένα σώμα ιδανικό για να της προσδίδει πόντους και όχι να της αφαιρεί. Ενανθράκωση μέτρια που φθίνει στις υψηλότερες θερμοκρασίες. Να πω ότι μόνο μου άρεσε? Θα ήταν ψέμματα. Με ενθουσίασε πραγματικά. Ευκολοπιοτη, γλυκόπιοτη, απολαυστική σε όλα της με εξαιρετική ισορροπία όσο ανέβαινε η θερμοκρασία ...

Βαθμολογία: 9,25


Την Brouwerij De Landsheer είχαμε τη χαρά να την γνωρίσουμε από κοντά στα φεστιβάλ μπύρας της Bruges που παραβρεθήκαμε δυο συναπτά έτη ... όπου και δοκιμάσαμε μερικές από τις πολύ καλές ετικέτες της ...





Μια εξαιρετική βραδιά η σημερινή, αφού η Dark Brut με αποζημίωσε και με το παραπάνω αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το γιατί οι Βέλγοι παραμένουν αχτύπητη δύναμη στο χώρο της παγκόσμιας ζυθοποιίας ... Εξάλλου, τέτοιες μπύρες με τόσο υψηλό βαθμό αλκοόλης σε περιεκτικότητα, σφραγισμένες με φελό σε 750άρι μπουκάλι είναι ιδανικές για παλαίωση και ασφαλώς σε τέτοιες περιπτώσεις μάλλον ισχύει το best after ... παρά το best before ...




Pache ... !!! 

12 σχόλια:

  1. Mπραβο αγορινα μου πολυ ωραια παρουσιαση. Τελικα σε κατι τετοιες καβες μπορεις να βρεις τρελα κομματια ξεχασεμνα, καπως ετσι ειχα βρει και εγω πριν τρια χρονια την Van De Kaiser του 2004 σε μια καβα της γειτονιας μου. Απο΄τι θυμαμαι παντως η Dark Brut ηταν η καλυτερη ετικετα της Μalheur που ειχαμε δοκιμασει στο φεστιβαλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η εμφάνισή της είναι πολύ εντυπωσιακή, μου θυμίζει -σε τέτοιο στυλ- τη Deus!
    Όπως εντυπωσιακή είναι και η περιγραφή που ακολουθεί!

    Τελικά, εσύ που την δοκίμασες, ταιριάζει όντως με σοκολάτα?
    Και φυσικά εκτός από τις μπύρες, οι Βέλγοι στο θέμα σοκολάτα, τα πάνε επίσης μια χαρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετική παρουσίαση για μια απ' τις ευγενέστερες εκπροσώπους της Βελγικής σχολής αλλά και της βελγικής μαεστρίας.
    Την είχα δοκιμάσει κι εγώ παλιότερα την Dark Brut και είχα μείνει με τις καλύτερες εντυπώσεις, παρά την ακριβή σχετικά τιμή της (τότε...)

    Βέβαια αν τώρα οι μαγαζάτορες αντί να επιστρέφουν τις ληγμένες στον αντιπρόσωπο με γκρίνιες του στυλ "αφού στο ΄χα πει εγώ, δεν θα την πάρει κανείς" αρχίσουν να τις πουλάνε για vintage, εκεί να δούμε γέλια :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τελικα οι αποθηκες εχουν παντα κατι... που περιμενει καρτερικα τον καταλληλο ανθρωπο στην σωστη ωρα.
    Χρησταρα ακρως απολαυστικη αυτη η retro παρουσιαση κ το ποτηρι -αν κ απλο- ειναι υπεροχο!!
    δυστηχως στο Βελγιο δεν πηρα χαμπαρι την Μalheur μα ουτε κ την ηξερα ως σημερα,ελπιζω στο επομενο φαστιβαλ να ειμαι πιο τυχερος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Geia su Mixo me tis panemorfes parousiaseis sou!!
    Se opoia pothria kai na taxideyeis, pali sto Belgio xanagyrnas! Tromerh h etiketa pou anakaliyes, h prosoxh sou antamoifthike kai me to parapanw!

    Meta apo tetoia pou diabazw, kai epeidh den exw kamia mpyra eukairh pou na plhsiazei stis geuseis pou mas periegrayes, tha faw ligh belgikh sokolata ws parhgoria! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και καλά θα κάνεις Δόκιμε! Βέλγιο = μπύρα και σοκολάτα !! Ασφαλώς θα προτιμούσα βέβαια να συνδυάσω την Malheur με ένα γλυκό σοκολάτας φτιαγμένο και εμπνευσμένο από τη Σκοτεινή Κουζίνα της Dark Chef.
    Μέσα στο μικρό φυλλαδιάκι που ήταν κρεμασμένο στο μπουκάλι της μπύρας προτείνονταν να τη συνδυάσουμε με σουφλέ σοκολάτας και μάλιστα είχε και μια συνταγή των 4 μερίδων ..
    Εγώ τη συνδύασα με bitter σοκολάτα, αλλά και με σοκολατάκια Ferrero Roche ... τα οποία μου κάθισαν καλύτερα ...
    Πάντως παρατήρησα πως, αν πρώτα έπαιρνες μια μπουκιά σοκολάτα και μετά έπινες την μπύρα ήταν πολύ καλύτερα από την αντιστροφη κίνηση, ειδικά μάλιστα με την πικρή σοκολάτα που δοκίμασα στην αρχή!

    Γιώργη, πράγματι έτσι όπως τα λες είναι ... Κάθε θησαυρός που υπάρχει και στα πιο ανήλιαγα μέρη προσμονεί την κατάλληλη ώρα να τον βγάλει στο φως κάποιος ... Γιατί, αν όπως λέει και ο Chalice, την ψαχουλεύονταν οι μαγαζάτορες, θα πληρώναμε τους θησαυρούς αυτούς ... για Θησαυρό!

    Σπυράκο ... εσύ τις ετικέτες δοκίμαζες στο σταντ της Malheur ή έκανες crash test τη σερβιτόρα ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Τελικα μήπως εχουμε κοντά μας το καινούργιο BeerHunter?? Γεια σου ρε ΜΙΧΟ .... νε την μυτούλα σου.

    Καταπληκτική παρουσίαση ... απο μια μπύρα που ουτε εγω δοκίμασα στο φεστιβάλ (μ εφαγαν οι Lambic) αν και μου ειχαν κάνει εντύπωση οι σκάφες που είχαν. Δεν πειράζει την επόμενη φορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολυ ωραια παρουσιαση!

    Μια μπυρα που την ψαχνω καιρο, αλλα δεν την εχω βρει Ελλαδα. Μια καβα στην Αθηνα την εχει στη λιστα του online shop της αλλα κατοπιν παραγγελιας και σε χοντρικη (νομιζω μου ειπε minimum ποσοτητα 4-6 τμχ)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ωοοο .. αγαπητέ !! Καλωσορίζουμε και τα Χανιά στην παρέα! Φίλε Anton οι μπύρες της Malheur είναι πραγματικά μία προς μία όλες τους! Η Ζυθοποιία βγάζει κατ' εμέ από τις καλύτερες Strong Ales του Βελγίου !!

    Για τη συγκεκριμένη ετικέτα, την Dark Brut Reserve (Noir) ή Black Chocolate για την Αμερική, εκπλήσσομαι που ακόμη υπάρχει εδώ στην Ελλάδα!

    Πάντως μια άλλη εξαιρετικότατη ετικέτα της, η Malheur Biere Brut Reserve ( το κίτρινο μεγάλο μπουκάλι στη φωτογραφία παραπάνω) πολύ πιθανόν να υπάρχει ακόμη στο BeerStore εδώ στη Θεσσαλονίκη! Θυμάμαι ότι την έβλεπα στο ράφι μέχρι και σχετικά προσφατα!
    Είναι και αυτή εξαιρετική πέρα ως πέρα! Ένα κλικ πιο χαμηλά από αυτή που παρουσιάσαμε εδώ!!
    Αν θέλεις μπορώ να μάθω και να σου πω .. !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. καλησπερα παιδια.
    Πειτε μου σας παρακαλω αν την εχει καμια μπυραρια στην Αθηνα.Πηα τον Ιουνιο Μπρυζ και επαθα πλακα.Απο τοτε δεν τη βρισκω Αθηνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φίλε Lentis καλησπέρα!! Μακάρι να υπήρχε εδώ στην Ελλάδα οποιαδήποτε μπύρα αυτής της Ζυθοποιίας! Σε μπυραρία ξέχασέ το ! Τώρα, αν υπάρχει ακόμη σε κάποιο online shop σε κάβα της Αθήνας, όπως αναφέρθηκε δυο σχόλια παραπάνω, ειλικρινά δεν το γνωρίζω ... !!!

    Μάλλον θα πρέπει να ξαναπάς εξωτερικό για να την πετύχεις κάπου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Η συγκεκριμενη δυστυχως δεν υπαρχει Ελλαδα (την εψαχνα καιρο), και πολυ φοβαμαι οτι δε θα τη βρεις πουθενα αλλους εκτος απο καποια online shops του Βελγιου και μονο. Μεχρι και πριν 1-2 χρονια την εφερνε συγκεκριμενος εισαγωγεας στην Αθηνα, αλλα δυστυχως τα οποια αποθεματα εχουν εξαντληθει.

    Στην Ελλαδα μπορεις να βρεις την πολυ καλη malheur 12, προς Λαρισα μερια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή