Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Oberaudorfer Ur-Weisse

Στην καταπρασινη κοιλαδα του Inn της νοτιας Βαυαριας βρισκεται το χωριο Oberaudorf

στο οποιο υπαρχει το μικροτερο ισως κ το πιο παραδοσιακο ζυθοποιιο σε ολοκληρη την
Γερμανια.
Το Brauerei Bals,λειτουργει από το 1927 κ εξακολουθει να παραγει/εμφιαλωνει σταρενιες μπυρες με το χερι!!Ναι καλα ειδατε με το χερι κ μαλιστα συγκεκριμενες εποχες του χρονου.


Ευκολα μπορει κανεις να το διαπιστωσει εάν παρατηρησει το κτήριο το οποιο μοιαζει με σπιτι κ όχι με εργαστηριο παραγωγης μπυρας।

Περιπου 2000 φιαλες ηταν η εποχιακη τους παραγωγη όταν ειμασταν νεοτεροι λεει ο Bertl κ η Renate Bals σημερινοι ιδιοκτητες.

Δυστηχως τα προβληματα υγειας λογω γηρατος δεν του επιτρεπουν να συνεχισει κ ετσι η επωνυμια Brauerei Bals είναι προς πωληση.
Η πιστη στην παραδοση κ τα αγνα υλικα κανουν τις φιαλες αναρπαστες,ο κοσμος λατρευει αυτην την βελουδινη αισθηση της απολυτα χειροποίητης μπυρας.
Ακομα κ ασθενεις από τα γυρω νοσοκομεια πινουν διοτι σε καποιες περιπτωσεις το εχουν συστησει οι γιατροι.Αναλογα με την παθηση υποθετω…
Μεχρι κ το 1980 ηταν μαζι με την -Bierbichler του Rosenheim- οι μονες μαυρες σταρομπυρες (όχι Dunkel) σε ολη την νοτια Βαυαρια!!
Echt boisei γραφει στην ετικέτα,στα Γερμανικα σημανει ‘’πραγματικα/αληθινα χειροποίητη’’!! λετε να είναι?ας δοκιμασουμε…


Ανοιγω προσεκτικα την φιαλη,αμα ξερεις ότι είναι ταπωμενη με το χερι την σεβεσαι αλλιως!!
Αρωμα εσπεριδοειδών, μπαχαρικων, μαγιας κ ισως λιγη καραμελα??.. αναδυεται από το στομιο,ενώ σερβιρω παρατηροντας το σοβαρο κ απολυτα καφε χρωμα της.Οντως επιβλητικο!Σε αντιθεση με το σωμα της το οποιο οντας μετριο δειχνει πιο ελαστικο…
Off white αφρος,βιαστικος δεν εντυπωσιαζει αλλα παραδοξως τα ιχνη του δυσκολα φευγουν από τα τοιχωματα του ποτηριου.Θα περιοριστει στο κλασικο δαχτυλιδι του ½ εκατοστου μεχρι το τελος.
Σε ξεγελα,σε διχαζει η γευση της.Πικαντικη με νοτες λεμονιου κ ανθρακικου στην αρχη μα ομορφα τρυφερη αμεσως μετα με φρεσκο σιταρι κ μαγια χαιδευουν την στοματικη κοιλοτητα
Εξισου απαλη κ η επιγευση με μικρες ποσοτητες ανθρακικου κ ακομα λιγοτερες λυκισκου αφηνουν μια νοστιμη αισθηση στους γευστικους μας καλυκες!!

Τελικα προκειται οντως για μια διαφορετικη σταρενια που σε τραβα να την ξαναδοκιμασεις,μονο ετσι θα καταλαβεις την εννοια της χειροποιητης μπυρας.Δεν θα σε συναρπασει αμεσα.Οχι,εχει ομως αυτό το ξεχωριστο που θα σε κανει να την ξαναψαξεις…7/10 λοιπον μεχρι το ανοιγμα της επομενης φιαλης…

5 σχόλια:

  1. ..με αφορμη αυτην την παρουσιαση δρατω την ευκαιρια κ διορθωνω ενα λαθος που ειχα κανει σε παλιοτερη παρουσιαση της Bierbichler του Rosenheim
    εδω
    http://www.all4beer.com/a4b/index.php?option=com_fireboard&Itemid=48&func=view&id=13220&catid=57

    τελικα δεν ειναι Dunkel,οπως κ η σημερινη,οπως η 1543 κ ισως αρκετες ακομα.Ανηκουν στην ξεχωριστη κατηγορια των σκουροχρωμων σταρενιων οι οποιες ομως δεν χαρακτηριζονται ως Dunkel...

    σορυ παιδες για την παραπληροφορηση αλλα ''γηρασκω αει διδασκομενος''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάτι μου λέει Γιώργο πως πέρασε απ' το μιαλουδάκι σου η ιδέα να περάσεις να γνωρίσεις από κοντά τον κύριο Bals και να ταπώσεις με το χέρι μερικά μπουκαλάκια weiss :) Kι αν μη τι άλλο, παρά να κλείσει η παραδοσιακή ζυθοποιία, δεν την αναλαμβάνεις εσύ; Λέω τώρα... :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για κάνε μας βρε George μια ενημέρωση γι αυτό το θέμα με τις Dunkel... Εγώ πάντα νόμιζα πως στις weiss, οι dunkel είναι οι σκουρόχρωμες weiss, αντίθετα με τις βελγικές - μοναστηριακές που εννοούσαν το βαθμό ζύμωσης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χε,χε Νικολα δεν εχεις αδικο,ετσι που ειναι τα πραγαματα εδω μια μεταναστευση κ μαλιστα ως μελλον ζυθοποιος (κ οχι ως εργατης) ειναι υπο σοβαρη σκεψη...

    τωρα στο θεμα που εθεσες.
    η αληθεια ειναι πως το ψαχνω μερες τωρα διοτι ειχα κ εγω λαθος αποψη.
    Σωστα λες οτι οι dunkel ειναι σκουρόχρωμες weiss κ συνεπως ποια η διαφορα με τις σκουρες weiss που δεν φερουν τον χαρακτηρισμο dunkel?
    ...ακου ομως πως εχει το θεμα...

    προκειται για δυο διαφορετικες συνταγες οι οποιες παραγονται με τον ιδιο τροπο αλλα υπο διαφορετικες συνθηκες.
    δλδ στην μια περιπτωση χρησιμοποιουνται πιο σκουρα ειδη σταριου κ αλλα ειδη βυνης κριθαριου, με διαφορετικα αρωματα,λιγοτερο η' περισσοτερο ψημενα ακομα κ απο αλλες γεωγραφικες περιοχες παραγωγης!!
    η δε διαδικασια ειναι η ιδια -σαν πραξεις- οπως ειπα αλλα διαφερει στους βαθμους κ στον χρονο ζυμωσης καθως κ στην ποικιλια λυκισκου που εχουν χρησιμοποιησει.
    ενας ευκολος κ εμπειρικος τροπος να καταλαβεις την διαφορα ειναι τα αρωματα κ οι γευσεις τους με τις dunkel να διαφερουν λιγο κ να πικριζουν καπως...

    αυτα τα λιγα για αρχη μιας κ ειμαι ακομα στο ψαξιμο.θελω να ρωτησω τον τυπο που μου στελνει να δω τι θα πει κ αυτος ως γνησιος Βαυαρος.
    Κ βεβαια θα το ψαξω απο κοντα το καλοκαιρι που θα ειμαι εκει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπραβο Γιωργάκη .... βλέπω η πτυχιακή σου προχωράει :p

    Keep Weisinggggg ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή