Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Klein Duimpje Smokey Porter: Ολλανδικός Μπυραματισμός

Klein Duimpje σημαίνει στα Ολλανδικά "Tom Thumb" ή καλύτερα στα ελληνικά Τοσοδούλης. Έτσι αποφάσισε να ονομάσει τη μικροζυθοποιία του ο ερασιτέχνης ζυθοποιός Eric Bouman. Ο ιδιαίτερα δραστήριος Ολλανδός κατάφερε να κερδίσει διάφορα βραβεία. Ουσιαστικά η Klein Duimpje Huisbrouwerij ιδρύθηκε το 1997, αλλά δικές του εγκαταστάσεις απέκτησε τελικά μετά το 2003 στο Hillegom.
Στο Άμστερνταμ είχα δοκιμάσει τη καλούτσικη Imperial Russian Stout, ενώ εδώ έφερα να δοκιμάσω την Smokey Porter. Ο Bouman δεν αρκέστηκε μόνο στο να φτιάξει απλά μία porter, αλλά “μπυραματίστηκε” και πρόσθεσε τη 4η στη σειρά porter, υβριδική αυτή τη φορά. Πρόκειται για ένα συνδυασμό κλασικής αγγλικής porter με γερμανική καπνιστή βύνη από το Bamberg. Χαρακτηριστική είναι και η ετικέτα στο μπουκάλι των 330ml όπου παρουσιάζει το Big Ben μαζί με μία γερμανική ατμομηχανή.


Έχουμε και λέμε λοιπόν.
Σκούρο καφέ χρώμα με κόκκινες ανταύγειες στο φως.
Αφρός μπεζ, πλούσιος στην αρχή, πέφτει σιγά σιγά αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα. Χαρακτηριστικές είναι οι μεγάλες φυσαλίδες που εμφανίζονται εξαιτίας της υψηλής ανθράκωσης.
Το άρωμα είναι αρχικά γεμάτο μαγιά. Βγάζει μία ευχάριστη ξινίλα. Στη συνέχεια έρχεται το καπνιστό...μπέικον (καμία σχέση όμως με Mikkeller) και η ψημένη βύνη. Φέρνει κάπως προς Schlenkerla είναι η αλήθεια, αλλά για porter ακόμα δεν μπορώ να πω. Όσο ζεσταίνεται βγάζει και μία γλυκάδα.
Η γεύση είναι περισσότερο καπνιστή (ξύλο), με τα καβουρντισμένα malts να κυριαρχούν και πια να μοιάζει με porter. Κάπου εμφανίζεται και ο λυκίσκος, δίνοντας μια νορμάλ πικράδα. Το σώμα είναι ψιλοελαφρύ και γενικά η γεύση χάνεται γρήγορα.
Η επίγευση είναι μέτριας διάρκειας, ελαφρώς πικρή και σου αφήνει στην αρχή μία μεταλλική αίσθηση που δεν μπορώ να πω ότι μου άρεσε.
Αν ερχόταν στο τραπέζι θα τη ξανάπινα, αλλά δεν θα την αναζητούσα. Ενδιαφέρον πάντως μπυραματισμός.

4 σχόλια:

  1. Ωραία δοκιμή Φώτη ... άξιζε κι ας μην ηταν κατι το φοβερό απ οτι μας λές. Μόνο και μόνο για την έμπνευση της βύνης.
    Ρε Fugi πως άφησες και πήραν την βύνη σου χωρίς να το ξέρεις ... ντροπή.

    Φωτάρα εμπρός για νέους μπυραματισμούς ... και πιο πετυχημένους ... well done

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραία δοκιμή Φώτη :)
    Δεν έχω δοκιμάσει κάποια μπύρα του "Τοσοδούλη" ακόμα... αν και η αδελφή του είναι κολλητή φίλη της κόρης μου τελευταία :P
    Τελικά, οι μπυραματισμοί δίνουν και παίρνουν στην Ολλανδία και οι εκεί νεοφώτιστοι ζυθοποιοί δεν διστάζουν ν' ανακατέψουν διάφορα στο καζάνι τους, "διευρύνοντας" τα όρια των καθιερωμένων στυλ.
    Παρακολουθούμε με ενδιαφέρον :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτά είναι...! Κάθε παρουσίαση του Φώτη είναι πάντα δοκιμή ετικέτας που ούτε καν έχω ακουστά...

    Αν ξεκίνησαν και οι Ευρωπαίοι τους πειραματισμούς στα καζάνια τους, τα επόμενα χρόνια πιστεύω θα γευόμαστε διαμάντια!

    Όσο για τη παραπάνω μπύρα, θα με χαλούσε να είναι τόσο έντονα καπνιστή...ίσως με ενα καλύτερο μπαλαντζάρισμα απο τους ζυθοποιούς, η ετικέτα να απογειωθεί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Παναγιώτη τυχαίνει...:D Αυτή τη ζυθοποιία ούτε εγώ την ήξερα πριν επισκεφτώ μια μπιραρία με πολλές Ολλανδικές μίκρο στο Άμστερνταμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή