Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Kasteel Cuvée du Chateau 2010

Πριν από 1,5 μήνα περίπου στο μίνι αφιερωματάκι που κάναμε εδώ στους Μπυραματισμούς για την πολύ αξιόλογη ζυθοποιία του Βελγίου, την Van Honsebrouck, αναφερθήκαμε στην εξαιρετική σειρά ετικετών της Kasteel που παράγει.
Τότε έγινε και η πρώτη αναφορά για την νέα Kasteel, την πιο πρόσφατη ετικέτα της σειράς. Αναφέρομαι στην Kasteel Cuvée du Chateau 2010.
Ας θυμηθούμε τι είπαμε τότε ...



Kasteel Cuvée du Chateau 2010
Η τελευταία δημιουργία της σειράς ετικετών Kasteel που δημιουργήθηκε φέτος, το 2010. Για μια ακόμη φορά βάση της νέας συνταγής αποτελεί η κλασσική και εξαιρετική Kasteel Bruin ...

Η μπύρα αυτή προέκυψε σαν ιδέα από τον Xavier Van Honsebrouck που ήθελε να βγάλει μια υψηλής γαστρονομικής ποιότητας μπύρα που να ταιριάζει με την "Κουζίνα". Η έμπνευση του ήρθε όταν δοκίμασε την Kasteel Bruin αποθηκευμένη στα κελάρια της Ζυθοποιίας για μια δεκαετία και ξετρελάθηκε με τα αρώματα και τις γεύσεις που προέκυψαν. Έτσι έβγαλε μια νέα μπύρα με κανονική παραγωγή που να θυμίζει παλαιωμένη σε άρωμα και γεύση χωρίς να είναι στην πραγματικότητα.
 Στην ουσία επομένως, πρόκειται για την πάντα αγαπημένη και εξαιρετική Kasteel Bruin (Donker) με παραλλαγή της συνταγής ώστε να προκύπτει μια νέα ετικέτα που να βγάζει αρώματα και γεύσεις σαν να είναι παλαιωμένη, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι. Το αλκοόλ της κι εδώ στα 11% ABV όπως ακριβώς και της Bruin.
Είχα την τύχη να δοκιμάσω αυτή την μπύρα από βαρέλι πριν ένα περίπου μήνα στο 4ο Φεστιβάλ Μπύρας της Brugge του Βελγίου.
Την δοκίμασα δυο φορές και την κατευχαριστήθηκα, αφού στην ουσία ήταν σαν να δοκίμαζα μια παραλλαγή της αγαπημένης μου Kasteel bruin. Η αίσθηση του ξύλου - σανίδι σε άρωμα και γεύση, μερικά όξινα τσιμπήματα και η πιο έντονη πικράδα στο τελείωμα διαφοροποιούν τη νέα μπύρα από τη μητέρα της ... Το γνωστό malty σώμα της bruin είναι σαφώς κι εδώ παρόν. Μια πιο περίπλοκη αρωματικά και γευστικά μπύρα και ελαφρώς πιο βαριά εκδοχή της bruin που καταφέρνει ωστόσο να σου δώσει την αίσθηση της παλαίωσης που ο Xavier επιθυμούσε να προκύψει ...

Βαθμολογία: 8,25

Η ετικέτα πλέον αυτή ήρθε και στην Ελλάδα στο υπέροχο μεγάλο μπουκάλι των 750 ml κι έτσι μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη και πιο συγκεκριμένη ακτινογράφησή της με την ησυχία μας. Όσο να πεις, εν μέσω πάμπολλων δοκιμών κατά τη διάρκεια το Φεστιβάλ, αυτό σου μένει είναι μια πιο γενική άποψη αφού αυτά που συγκρατείς είναι τα πολύ βασικά χαρακτηριστικά της ετικέτας που δοκιμάζεις.
Έχοντας στο ποτήρι μου την μπύρα αυτή θα κάνω μια απόπειρα να σας πω δυο κουβέντες που ασφαλώς θα είναι πιο βάσιμες και πιο ασφαλείς ως προς τα συμπεράσματα της ετικέτας αυτής.

Kasteel Cuvée du Chateau 2010
στα 11% ABV


Έχοντας σαν βάση την καταπληκτική Kasteel Bruin η Cuvee du Chateau είναι λογικό να παρουσιάζει πολλά όμοια χαρακτηριστικά με την μητέρα της.
Χρώμα καφετί που όμως κάτω από το φως φαίνεται βαθύ κοκκινωπό. Αφρός σχεδόν λευκός θα ξεκινήσει ελπιδοφόρα, αλλά θα χάσει τη δυναμικότητά του πολύ σύντομα, αφού θα περιοριστεί αρχικά σε ένα δαχτυλίδι και κατόπιν θα εξαφανιστεί τελείως.



Άρωμα: malty στην πρωτη εντύπωση που στην πορεία αφήνει να διαφανούν φρούτα αποξηραμένα (δαμάσκηνο, κεράσι) και σταφίδα, ενώ οσο ανεβαίνει ακόμη πιο πολύ η θερμοκρασία αρχίζει να δειχνει τα δόντια του το αλκοόλ και η μπύρα να δίνει μια αίσθηση κρασιού. Η αίσθηση του ξύλου πολύ διακριτική, όπως ακόμη πιο διακριτική αυτή της καραμέλας.


Γεύση: κι εδώ η αίσθηση είναι ιδιαίτερα malty και γλυκιά στην αρχή με τα φρούτα να διαφαίνονται εξίσου με το άρωμα. Εδώ πάντως κάποιες φορές μου φάνηκε και μια περασιά σοκολατοκαραμέλας, αλλάόχι πολύ έντονα. Το αλκοόλ σε ζεσταίνει για τα καλά, ενώ το ξύλο ειναι ελαφρώς πιο έντονο από το άρωμα. Σε σχέση με την μητέρα Bruin-Donker θα έλεγα πως είναι πιο περιορισμένη η γλυκύτητα, ενώ όσο περνάει η ώρα η μπύρα σου αφήνει και μια πιο όξινη αίσθηση που κρασίζει.

Επίγευση: πιο έντονη η αίσθηση του κρασιού στο τελείωμα μαζί με φρούτα. Γενικότερα θα χαρακτήριζα το φινάλε πάλι γλυκό και αλκοολικό, αλλά με την αίσθηση ενός κρασιού να κυριαρχεί κατά το τέλος.


Πολύ καλή και αυτή η απόπειρα. Η Kasteel Bruin με χαρακτήρα ελαφρώς πιο κρασίζων και πιο περίπλοκο. Μου άρεσε αρκετά τολμώ να πω και θα της δώσω παραπάνω από την πρώτη μου εκτίμηση.

Βαθμολογία : 8,75

Pache ... !!!

5 σχόλια:

  1. Πολυ ομορφο φαινεται το μπουκαλι και διαβαζοντας την περιγραφη νομιζω οτι ειναι μια μπυρα που θα μου αρεσει. Που ακριβως τη βρισκουμε στην Ελλαδα τελικα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρουσα η προσπάθεια να δώσεις γεύσεις κι αρώματα παλαιωμένης μπύρας σ' ένα φρέσκο προϊόν. Πως το έκανε; Έχουμε κάποια πληροφορία; Την επίδραση του ξύλου του βαρελιού μπορείς να την πλησιάσεις πιστεύω προσθέτοντας chips ξύλου...
    Την "κρασίλα" όμως;
    Όλα γίνονται νομίζω. Η έμπνευση μετράει και προφανώς η μαστοριά ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως Μίχο... τώρα που στριμώχνουν τα πράγματα με τις δουλειές...
    δεν το ξανασκέφτεσαι ν' αξιοποιήσεις το ταλέντο σου ως...

    ...ζογκλέρ :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάθε τέχνη κι άστηνε ... λένε Νικολακη μου κι εδώ που φτάσαμε ο καθείς μας θα επιστρατεύσει ό,τι ξέρει. Άλλος ζογκλερικά, άλλος εισαγωγές-εξαγωγές ... Ο παράς να μπαίνει στην τσέπη!

    Φίλε porter την ετικέτα αυτή τη βρίσκει κάποιος προς το παρόν στη Θεσσαλονίκη και στο BeerStore, μιας και αποτελεί εισαγωγή του εν λόγω μαγαζιού. Αν αργότερα φύγει και αλλού, δε το γνωρίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μπύρα αυτή έχει γίνει από τις αγαπημένες μου. Ξεπέρασε και την απλή bruin kasteel για μενα!
    Το 9αράκι θα της το εδινα στα σιγουρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή