Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Corfu Ionian Epos, ο "κρίθινος οίνος" από το νησί των Φαιάκων !

Σύμφωνα με τον  Όμηρο στο έπος του "Οδύσσεια", ο Αλκίνοος, βασιλιάς των Φαιάκων , φύλασε σε κρατήρες ασημένιους και χρυσούς "κρίθινο οίνο".
Με έμπνευση μας και οδηγό μας, την αναφορά αυτή και με τον σεβασμό που της αρμόζει, προσπαθήσαμε και πάλι στο νησί των Φαιάκων να παρασκευάσουμε και να σας προσφέρουμε τον δικό μας "κρίθινο οίνο".

Η "Ionian Epos Winter Barley Wine" παρασκευάζεται με τις υψηλότερες προδιαγραφές, τα καλύτερα και αγνότερα συστατικά, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, ζάχαρης ή άλλων πρόσθετων.

Συστατικά : Νερό, Βύνη Κριθαριού, Μέλι, Λυκίσκος, Μαγιά


Τα παραπάνω αναγράφονται στις δυο όψεις της νέας ετικέτας από την Κερκυραϊκή Μικροζυθοποιία (Corfu Beer Ltd). Ήταν γνωστό εδώ και καιρό από δημοσιεύματα (και όχι μόνο) πως ο κύριος Σπύρος Καλούδης της Corfu Microbrewery είχε μια "καινούρια δυνατή σε αλκοόλ ale" στα σκαριά και απλά έμενε να δoύμε τί επακριβώς ετοίμαζε!


Η διάρκεια ζωής της Ionian Epos είναι μεταξύ 3-4 μηνών, πράγμα που ίσως μπορεί να προσδώσει στη μπύρα αυτή το χαρακτηρισμό της μοναδικής "φρέσκιας" Barley Wine στον κόσμο. Οι αλκοολικοί βαθμοί της στα 7,5% ABV και αν δεν κάνω λάθος αποτελεί την πιο δυνατή σε ποσοστά αλκοόλης μπύρα της χώρας μας.


Τα όποια συντηρητικά της για αυτούς τους 4 μήνες ζωής είναι μόνο ο λυκίσκος και το υψηλό αλκοόλ της που προέκυψε κατά τη διάρκεια της ζύμωσης από τα malts (κριθάρι εν προκειμένω) και ασφαλώς από το μέλι (που αποτελείται κατά βάση από ζυμώσιμα σάκχαρα που βοηθούν στην αύξηση των αλκοολικών βαθμών κατά τη διάρκεια της διπλής ζύμωσης που υπέστη η συγκεκριμένη ετικέτα).


200 κιβώτια από 20 φιάλες των 330ml το καθένα( 4000 μπουκάλια συνολικά) έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν στην αγορά για την περίοδο του χειμώνα. Έχουμε να κάνουμε επομένως με μια εποχιακή (seasonal) μπύρα : μια Winter Barley Wine, όπως αναγράφεται στην ετικέτα.


Corfu Ionian Epos
7,5% ABV


Το σώμα της καστανοκοκκινωπό με βαθιές κόκκινες-βυσσινί ανταύγειες στη σκιά αλλά και με την απόχρωση της καραμέλας στο φως. Διάφανο σώμα που σχηματίζει έναν καλό αφρό στην αρχή ο οποίος όμως τάχιστα θα πέσει μεχρι να εξαφανιστεί τελείως. Από την ώρα που θα την σερβίρεις στο ποτήρι δε θέλει παρά ένα τρίλεπτο ώστε ο αφρός να έχει χαθεί σχεδόν όλοκληρωτικά.

Άρωμα: όμορφη και συνάμα ευχάριστη η αίσθηση που λαμβάνεις στην αρχή. Τα malts και η αίσθηση του μούστου ή ακόμη και αυτή από ξίδι μπαλσάμικο επικρατούν πάνω πάνω, ενώ στην πορεία η μπύρα μεταλλάσσεται βγάζοντας και μια πιο φρουτώδη άποψη, αλλά αφήνοντας ελαφρώς και το αλκοόλ να διαφανεί.

Αλλαγή ποτηριού και φωτισμού στην πορεία ...

Γεύση: γλυκόξινη η αίσθηση που παραπέμπει σε κρασί με το μούστο και τα malts να ξεχωρίζουν κατά βάση. Η ύπαρξη μελιού δίνει έναν γλυκό τόνο ώρες ώρες και προσδίδει μια ισορροπία στη ζυγαριά γλυκού και ξινού που όμως δεν αλλάζει την βασική αίσθηση του κρασιού.
Επίγευση: Όμορφο το φινάλε στα ίδια μήκη κύματος με την υπόλοιπη διαδρομή. Εξίσου κρασίζουσα και ελάφρώς φρουτώδης η τελική αίσθηση όπου και ο λυκίσκος κάποια στιγμή αποφασίζει να δηλώσει την παρουσία του, μιας και ήταν καλά κρυμμένος όλη αυτή την ώρα.

Το σώμα της θα μπορούσε να είναι περισσότερο δεμένο, αλλά κι έτσι θεωρώ πως είναι μια χαρά, αφού κάνει την μπύρα πιο ευκολόπιοτη και πιο ανάλαφρη, ειδικά μάλιστα μια τέτοια μπύρα με χαρακτηριστικά κρασιού. Η ενανθράκωση που υπάρχει είναι στοιχειώδης προερχόμενη και αυτή από την όποια φυσική ενανθράκωση μπορεί να υπάρξει καθαρά και μόνο κατά τη διάρκεια της ζύμωσης.
Η μπύρα θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και τα 9% ABV, αν ο κύριος Καλούδης αξιοποιούσε όλα τα δυνατά ζυμώσιμα σάκχαρα του μελιού, το οποίο ευθύνεται κατά κάποιο τρόπο για αυτούς τους υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς που ήδη υπάρχουν. Ειδικά μάλλιστα για τα ελληνικά δεδομένα.

Η έννοια barley wine που αντιπροσωπεύει αυτή η μπύρα δεν είναι αυτή ακριβώς που έχετε στο μυαλό σας όσοι έχετε δοκιμάσει αμερικάνικες barley wine οι οποίες μάλιστα επιδέχονται και παλαίωσης εξαιτίας και των πολύ υψηλών αλκοολικών βαθμών που έχουν. Η μπύρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως oud ale χαλαρά και να μη ξεχνάμε πως είναι φρέσκια με φυσικά συντηρητικά και διάρκεια ζωής λίγων μηνών.
Η αίσθηση του οίνου που αποκομίζεις την καθιστά μια μπύρα που θα ταίριαζε πολύ άνετα με γεύμα, ειδικά κρέας, αλλά και με ένα ωραίο πλατό τυροαλλαντικών. Ασφαλώς, πίνεται και σκέτη.

Οι εντυπώσεις μου πάρα πολύ καλές. Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται πως ο Έλληνας ζυθοποιός μπορεί να κάνει πολλά πράγματα και μάλιστα αξιόλογα, από το να μας παρέχει "κονσερβοποιημένες συνταγές νερού" και να μας τις μοστράρει για μπύρα όπως συνηθίζεται στη χώρα μας. Το παράδειγμα του κύριου Σοφοκλή Παναγιώτου της Septem, αλλά και ασφαλώς του κύριου Καλούδη καταδεικνύουν περίτρανα πως ...  και τεχνογωσία υπάρχει και διάθεση και μεράκι, ώστε να ξεφύγουμε από τα άχαρα και μονότονα στερεότυπα που μας έχουν επιβάλλει τόσα χρόνια στην Ελλάδα στον τομέα του Ζύθου.

Τέτοιες προσπάθειες μόνο χαρά μπορούν να μας γεμίζουν, παρόλο που είναι σίγουρο πως η Ionian Epos είναι μια μπύρα "δύσκολη" για τον απλό καταναλωτή μπύρας που έχει συνηθίσει σε άλλα προτυπα όταν ακούει τη λέξη μπύρα. Χθες άκουσα μάλιστα έναν που τη δοκίμαζε να λέει : "μπύρα είπαμε να πιούμε, αυτό τί είναι; Κρασί είναι! Φερε μια ξανθιά να καταλάβω πως πίνω μπύρα."



Από μένα πολλά Συγχαρητήρια στον Σπύρο Καλούδη και μόνο που τόλμησε να φτιαξει μια τέτοια μπύρα. Απέδειξε πως τα πάντα γίνονται στη χώρα μας, αν και εφόσον το θέλουμε και όταν ασφαλώς δεν έχουμε για αρχικό γνώμονα και σκοπό το κέρδος που θα μας αποφέρει μια τέτοια προσπάθεια, αλλά επικεντρωνόμαστε στη συνείδηση και στις "κακές έξεις" του έλληνα καταναλωτή πάνω στη μπύρα. Αν μπορούσαν και άλλες μικροζυθοποιίες μας να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Corfu και της Septem ίσως να καταφέρναμε να πίνουμε πιο άμεσα στην Ελλάδα κάτι ποιοτικό και συνάμα ελληνικό.

Βαθμολογία: 8

Η μπύρα αυτή, όπως καταλάβατε και από τα παραπάνω, δεν αποτελεί μια σταθερή παραγωγή της Corfu, αλλά είναι ένας εποχιακός πειραματισμός που έγινε με συγκεκριμένο σκοπό και σε περιορισμένο αριθμό φιαλών. Θα πρότεινα κάποιος να δοκιμάσει -από περιέργεια και μόνο- αυτή τη διαφορετική για τα ελληνικά δεδομένα seasonal συνταγή εντός των επόμενων μηνών πριν τελειώσει.
Την ετικέτα την δοκίμασα εις τριπλούν χθες αφού την βρήκα κλασσικά στο Καφενείο Πρίγκηπος στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε όλα τα στοιχεία που αφορούν την Κερκυραϊκή Ζυθοποιία εδώ

Εις Υγείαν ... !!!

7 σχόλια:

  1. Μένω κατάπληκτη, ιδέα δεν είχα!
    Τι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ανακάλυψη έκανες και σε τι κατάλληλο timing το πόσταρες!!!
    Το πρώτο πράγμα που θα ψάξω μόλις ανέβω στα πάτρια εδάφη για τις γιορτές, θα είναι αυτή η ετικέτα. :0

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στην αθηνα που θα την βρω,
    μα τον σιορ διονυσιο[ΜΙΧΟ];

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπραβο Μιχο για την ανακαλυψη και για την παρουσιαση.Μπραβο και στην ζυθοποιια που συνεχιζει να πρωτοπορει.
    Κατι μου λεει οτι θα τυχει να βρεθω συντομα στη πριγκηπος.
    Αλλα αυτη η μπυρα,αλκοολ εχει,μαγια εχει,ζαχαρα εχει,γιατι εχει τοσο συντομη διαρκεια ζωης?Αφου υπαρχουν και αλλες απαστεριωτες με αυτα τα χαρακτηριστικα με πολυ μεγαλυτερη ημερομηνια ληξης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη δοκιμασα εχθες.Φιλοτιμη προσπαθεια αλλα με βασικο μειονεκτημα το αδυναμο σωμα της.Οντως ειναι καλη για να συνοδευσει τα μεζεδακια μας.Ετσι λοιπον δοκιμασα και εγω ενα απο τα 4000 μπουκαλια.
    Συνεχιζω να θεωρω ομως την Bitter ale την καλητερη μπυρα της Corfu.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φίλε Πειρατάκο ... σιγά να μη σου ξέφευγε!
    Θα συμφωνήσω απόλυτα με τα σχόλια σου για το χαλαρό σώμα της, αλλά ολες οι ετικέτες της Corfu έτσι είναι. Επίσης θα συμφωνήσω πως η bitter ale εξακολουθεί να μου αρέσει κι εμένα περισσότερο από ολες τις ετικέτες του κυρίου Καλούδη.

    Ωστόσο, η Ionian Epos θεωρώ πως είναι μια πολύ καλή και πρωτοπόρος προσπάθεια σε ένα δύσκολο είδος μπύρας. Εμένα προσωπικά με άφησε ευχαριστημένο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είμαι κι εγώ από τους τυχερούς που δοκίμασαν την Ιonian Epos της Corfu.Aπό την πρώτη επαφή που είχα με την μπύρα(δηλαδή χρώμα και άρωμα),κατάλαβα πως επρόκειτο για μια πόλυ ιδιαίτερη προσπάθεια της Κερκυραϊκής ζυθοποιίας.Μου άφησε πάρα πολύ καλές εντυπώσεις και σίγουρα θα την ξαναδοκίμαζα οπου την έβρισκα.Σαν μπυροπότης κι εγώ,να δώσω με την σειρά μου συγχαρητήρια στις Ελληνικές μικποζυθοποιίες Corfu και Septem,για τις ποιοτικές και φρέσκιες μπύρες που παράγουν.Ήμουν σίγουρος ότι οι Ελληνες μπορούν να παράγουν ποιοτικές μπύρες.Πιστεύω πως ήρθε η ώρα να μάθουν και να τις πίνουν...
    Υ.Γ. η Corfu Bitter Ale και η Septem Honey Golden Ale,απλά τα σπάνε!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αν και καθηστερημένα ήπια την Ionian Epos. Αρκετά καλή μπύρα. Δεν εχω και μεγαλη εμπυρία απο braley wine αλλα σαν μπυρα γενικά μου άρεσε.
    Συμφωνω με Skull Splitter πως η Corfu Bitter είναι πολύ καλή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή