Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Brouwerij Corsendonk Nv :: Corsendonk Rousse

H Brouwerij Corsendonk συγκαταλέγεται στις Ζυθοποιίες που παράγουν μπύρες που χαρακτηρίζονται ως Abbey ( abbaye). Θεωρώ πως η σειρά των ετικετών της  είναι πολύ αξιόλογη και φυσικά η Ζυθοποιία αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της βελγικής σχολής και παράδοσης που αναπτύχθηκε μέσα στα μοναστήρια της χώρας με το πέρασμα των αιώνων.

Στη χώρα μας η Brouwerij Corsendonk  είναι πλέον γνωστή εδώ και χρόνια, αφού οι δυο καλύτερες μπύρες που παράγονται στο Oud-Turnhout ( Φλάνδρα, περιοχή Αμβέρσας) εισάγονται στη χώρα μας και μπορούμε να τις απολαύσουμε είτε σε μπουκαλάκια των 330ml είτε σε μεγάλα των 750ml (κυρίως μέσω  gift-packs). Αναφέρομαι ασφαλώς στις Corsendonk Agnus και Corsendonk Pater, abbey tripel και abbey dubbel αντίστοιχα, οι οποίες χαίρουν καλών κριτικών γενικότερα στο μπυροφιλικό κοινό και είναι κάτι που δε θα με βρει αντίθετο.


Υπό την άδεια και το σήμα της Brouwerij Corsendonk παράγονται συνολικά έξι (6) σε αριθμό ετικέτες:
  • Corsendonk Agnus στα 7,5% ABV
  • Corsendonk Pater στα 7,5% ABV
  • Corsendonk Blond στα 6,5% ABV βαρέλι και μπουκάλι χωρίς επαναζύμωση μέσα σε αυτό( ειναι η πιο ελαφριά καζανιά της Agnus)
  • Corsendonk Bruin στα 6,5 % ABV βαρέλι και μπουκάλι χωρίς επαναζύμωση ως η πιο ελαφριά βρασιά της Pater
  • Corsendonk Christmas στα 8,5 % ABV που παρασκευάζεται για λογαριασμό της Corsendonk από την Brasserie Du Bocq
  • Corsendonk Rousse στα 8% ABV, μια amber ale που προορίζονταν αρχικά για το καταναλωτικό κοινό μπύρας στην αγορά της Ιταλίας και που παρασκευάζεται και αυτή στις μέρες μας από την Brasserie Du Bocq υπό την άδεια της Corsendonk
Η Corsendonk Rousse είναι η πιο σπάνια και δυσεύρετη ετικέτα από τις 4 που εμφιαλώνονται και θα έπαιρνα όρκο πως πέραν των 3 ετικετών ( Agnus, Pater, Christmas) δύσκολα να έχει δοκιμάσει κάποιος Έλληνας καταναλωτής την ετικέτα αυτή, παρά μόνο αν είχε την τύχη να πέσει στα χέρια του κατά λάθος, όπως συνέβη με εμένα!

Corsendonk Rousse
μια amber ale στα 8% ABV


Χρώμα σώματος πορτοκαλί με κιτρινωπές ανταύγειες. Περίμενα να σας πω την αλήθεια κάτι πιο κοκκινωπό, αλλά αυτό είναι. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Αφρός λευκός, καταπληκτικός. Στητός και συνεκτικός από την αρχή μέχρι το τέλος κοσμεί συνέχεια το σώμα της στην επιφάνεια! Πολύ ομορφη εμφάνιση, και αν ήταν το χρώμα της μπύρας πιο κόκκινο, θεωρώ πως το όλο σκηνικό θα ήταν απλά υπέροχο.

Άρωμα: αρκετά malty στην αρχή, φρουτώδες παράλληλα ( grape-fruit, αχλάδι) με διακριτική ύπαρξη καραμέλας. Δε θα έλεγα πως είναι ιδιαίτερα έντονο ή κάπως ζωηρό, ακόμη και όταν πιάσουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες. Ελάχιστη η παρουσία αλκοόλης.


Γεύση: Πολύ malty η αίσθηση με προσθήκη ζάχαρης. Μου φάνηκε ενοχλητικά γλυκιά στην αρχή, αλλά ευτυχώς στην πορεία συνηθίζεις τη γλύκα και καταλαβαίνεις εκτός από καραμέλα και κάποια φρούτα. Εσπεριδοειδή και ίσως βύσσινο (?). Ο Πάνος που τη δοκίμασε μου είπε πως του βγάζει "μαρασκίνο". Εγώ πάλι ξεκάθαρη άποψη δεν κατάφερα να βγάλω όσο και αν άφησα στο τέλος ένα μέρος της μπύρας να πιάσει πολύ υψηλή θερμοκρασία για να γίνουν όλα πιο ευδιάκριτα. Άντε και φάνηκαν κάπως μερικά μπαχάρια. Τίποτε άλλο δε συμπέρανα επιπλέον.Τσιμπήματα αλκοόλης υπάρχουν, αλλά σίγουρα αυτό που μένει είναι η γλυκιά αίσθηση που αποκομίζεις.


Επίγευση: όχι κάτι το πολύ διαφορετικό εδώ. Γλυκόπικρο φινάλε με τσιμπήματα λυκίσκου. Φρούτα κι εδώ. Τελείωμα μέτριας διάρκειας με το αλκοόλ στα πολύ τελευταία στάδια να ρίχνει την αυλαία.

Σώμα πολύ δεμένο, ίσως περισσότερο από όσο θα έπρεπε, αφού σε συνδυασμό με την γενικότερη γλύκα θαρρώ πως σε μπουκώνει και η μπύρα δεν κατεβαίνει τόσο εύκολα. Από κάποιους που αρέσκονται στις "γλυκές" ετικέτες, πολύ πιθανόν να ακούγατε κάτι άλλο. Εμένα προσωπικά με κούρασε.


Βαθμολογία: 6,75


Pache ... !!!

4 σχόλια:

  1. Γεια σε ολους και σπεσιαλ σε ΜΙΧΟΣ, δεν ξεχνω την βοηθεια σου σε αβαταρ πιο παλια κλπ.
    εδω εχουμε μια μπυρα που εντυπωσιαζει γιατι ειναι ωραια τυλιγμενη και με ωραια ετικετα,μην ξεχνατε οτι εγω το βλεπω πρωτα εικαστικα το ολο θεμα και μετα αμεσως η γευση κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Γιώργη μου, Μέγα Αρτίστα και Απολλωνιστή! Το εικαστικό μέρος πάντα παιζει τον ρόλο του και να είσαι σίγουρος πως είναι κάτι που το προσέχουμε και του δίνουμε την αντίστοιχη εκτίμηση μας εμείς οι μπυρόφιλοι. Αν συνοδεύεται και από ένα καλό περιεχόμενο, τότε Bingo!

    Tην καλημέρα μας, από τους Μπυραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Από εμφάνιση τη βλέπω μια χαρά... αν και με τέτοιο όνομα μάλλον θα έπρεπε να κοκκινίζει περισσότερο. Κοκκινούλα γιαλαντζί;

    Μας απογοητεύεις φίλε Μίχο, μια και απ' την Corsendonk περιμέναμε αν μη τι άλλο, μια αξιοπρεπή abbey ale. Ευτυχώς δηλαδή που δεν κυκλοφορεί στα μέρη μας, γιατί αν μη τι άλλο, θα πέφταμε στον πειρασμό... :P

    Επ' ευκαιρίας... εκείνη την φανταστική παρουσίαση της Pater, δεν θα 'πρεπε να την ξαναθυμηθούμε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η εμφάνιση πράγματι ήταν κατώτερη των προσδοκιών μου ως προς το χρώμα! Για τα υπόλοιπα, είπαμε πως προσωπικά με ψιλοχάλασε η έντονη γλυκύτητά της σε συνδυασμό με το παραδεμένο σώμα της.

    Όσο για την Pater ...χεχε ...
    Θα φροντίσω να την αγοράσω σύντομα και να βγάλω μερικές φωτογραφίες της προκοπής, αφού οι παλιές είναι μαύρο χάλι!!
    Pater συγχώρα με που σε αποθανάτισα χάλια στο φακό!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή