Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2011

De Struise & De Molen "Doppel Strauss" ... συντροφιά με βιεννέζικο Waltz !

Πραγματικά αναρρωτιέμαι αν υπάρχει κάποιος που, έστω και για μια φορά στη ζωή του, δεν έχει πιάσει τον εαυτό του να αφήνεται και να ταξιδεύει υπό το άκουσμα μιας από τις πάμπολλες εξαίσιες μελωδίες που έχει χαρίσει στην ανθρωπότητα ο Βασιλιάς του Βαλς, ο Johann Strauss ο νεότερος.
Η τεράστια απήχηση που γνώρισε το βαλς στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, τη Βιέννη, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα οφείλεται αποκλειστικά σε αυτόν. Δικαίως αποκαλείται επομένως, ως ο "Waltz King", αφού με το βιολί του και τη δεξιοτεχνία του συνέχισε με τον καλύτερο τρόπο το δρόμο που χάραξε πριν από αυτόν ο πατέρας του, Johann Strauss.


Καθώς οι Βιεννέζοι ξέρουν να εκτιμούν και να αναγνωρίζουν τον καθένα που έδωσε λάμψη και φινέτσα στην πόλη τους, δε θα μπορούσαν να αγνοήσουν τον υιό Johann Strauss II. Όσοι έχετε επισκεφτεί τη Βιέννη, ασφαλώς θα θυμάστε το άγαλμα του Johann με το βιολί του να στολίζει την όμορφη αυτή πρωτεύουσα και να ξυπνάει σε κάθε επισκέπτη μελωδίες και χορούς που ο ίδιος πριν πολλά χρόνια εκτέλεσε και πρωτοδημιούργησε με περισσή μαεστρία ...

Tο "4de Brugse Bier Festival 2010" ... σε ταινία !!

Μετά την πρώτη μας καταπληκτική εμπειρία να παραβρεθούμε στο 3ο Φεστιβάλ μπύρας στην πανέμορφη Bruges του Βελγίου το Νοέμβριο του 2009, η παρουσία μας και στο 4ο Φεστιβάλ το Σεπτέμβριο του 2010 που μας πέρασε ήταν απλά δεδομένη ...


Συνεισφέραμε με αυτόν τρόπο κι εμείς στο να ξεπεράσει αυτό το Φεστιβάλ για πρώτη φορά τους 10.000 επισκέπτες προερχόμενοι από 24 διαφορετικές χώρες του κόσμου.
8.500 δοκιμαστικά ποτηράκια δόθηκαν κατά τη διάρκεια των 2 υπέροχων αυτών ημερών, ενώ 8.200 λίτρα ποιοτικής βελγικής μπύρας καταναλώθηκαν μέσα σε λιγότερο από 48 ώρες ...




Κυριακή, 27 Φεβρουαρίου 2011

Hopf Helle Weiβe.

Για την ζυθοποιια του Johann Hopf
που εδρευει στο κουκλιστικο Miesbach

εχουμε αναφερθει εδώ σε παλιοτερη δοκιμη.
Σημερα θα ασχοληθούμε με την αυθεντικη -κ υπο μονιμη παραγωγη- σταρενια του η οποια εφθασε προσφατα εκ Βαυαριας.
Oμολογω πως ημουν αρκετα προκατειλημμένος διοτι η δοκιμη της προηγουμενης με αφησε αδιαφορο καθως -αν κ επετειακη/εποχιακη-προκειται για μια μετρια σταρομπυρα.
Τεσπα ενας λατρης του ειδους πρεπει να κρατα ισορροπίες κρινοντας παντοτε κ μονον από το αποτελεσμα!

Odell St. Lupulin & Isolation Ale: με μεράκι μεν αλλά...

Στο Κολοράντο των ΗΠΑ γεννήθηκε το 1989 από τους Doug, Wynne και Corkie Odell η Odell Brewing Company, μία οικογενειακή ζυθοποιία η οποία ήταν μόλις η δεύτερη στην περιοχή. Εικοσιδύο χρόνια πρίν, το αμερικάνικο κίνημα που πλέον όλοι γνωρίζουν ως craft beer δεν είχε εξαπλωθεί και το έργο των ζυθοποιών να παρασκευάσουν αλλά κυρίως να πουλήσουν το προιόν τους ήταν σαφώς δυσκολότερο. Συνυπολογίστε την απουσία του ίντερνετ και θα καταλάβετε για τί συνθήκες μιλάμε... Μ’ αυτά και μ’ αυτά, και μέσα από διάφορες δυσκολίες, η Odell το 1994 μετακόμισε σε νέες εγκαταστάσεις, έχοντας μία παραγωγή 8.300 βαρελιών.


Διάφορες προσθήκες μηχανημάτων και επεκτάσεις ακολούθησαν και 10 χρόνια αργότερα, το 2009, η Odell είχε φτάσει τα 45.000 βαρέλια! Πλέον η ζυθοποιία παράγει: 

- 5 Classics (Easy Street Wheat, Levity amber ale, 5 Barrel pale ale, 90 Shilling, IPA, Cutthroat porter)
- 3 Seasonals (Red Ale, St. Lupulin, Isolation Ale)
- 5 Single Serve Series (Bourbon Barrel Stout, Avant Pêche Imperial Porter, Mountain Standard Double Black IPA, Saboteur Brown Ale, Deconstruction Golden Ale)
- Woodcut Series (σειρά με oak aged ales)

Σάββατο, 26 Φεβρουαρίου 2011

Goose Island, Brink's και ... 9 βελγικά βαρέλια !

Το τελευταίο πράγμα που περίμενα ότι θα κάνω κατά την τελευταία μου επίσκεψη στο Beer Store στη Θεσσαλονίκη, ήταν ότι θα δοκίμαζα εκεί επί τόπου  την Bourbon County της Goose Island από το Σικάγο.


Η Bourbon County του 2010 ( στην παρουσίαση του Chalice ήταν του 2009) ... απλά μαγική !

Η ΒΟΟΝ και ο "τέλειος" γάμος ...

Μετα το απίστευτο ρεπορτάζ του αγαπητού μας ΜΟΝΚ για την Cantillion μάθαμε τα πάντα για την διαδικασία παραγωγής Lambic. Και επειδή με μπρίζωσε λεω επιτέλους να δούμε 2 μπύρες απο την ζυθοποιεία Boon η οποία ειδικεύται κι αυτη σε τέτοιου είδους μπύρες.


Το ζυθοποιείο πήρε το όνομα του απο τον Frank Boon ο οποίος ηταν έμπορος μπύρας στο Halle μέχρι που το 1975 πήρε την απόφαση ν' αγοράσει απο τους κληρονόμους του René De Vits. Τα πρώτα χνάρια του συγκερκιμένου ζυθοποιείου ξεκινάνε το 1680 για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε ΕΔΩ. Το μόνο που θ αναφέρω ειναι οτι το 2005 η παραγωγή εφτασε τα 9400HL .

Τετάρτη, 23 Φεβρουαρίου 2011

Για "ξύδια" στου BeeRocker...

To Σαββατο που μας περασε πεταχτηκα μεχρι το σπιτι του Beerocker για να δουμε το ντερμπι των "αιωνιων" και βεβαια δεν θα μπορουσαμε να μηνουμε στεγνοι βλεποντας τετοιο ματς. Ετσι για αρχη ξεκινησαμε με κλασσικα πραγματα, μια Ζεος pilsner απαστεριωτη για να συνοδευσουμε την handmade πιτσουλα & κοτοπιτα του Beerocker (για την ακριβεια της μητερας του...η κοτοπιτα τα εσπασε:)) και κατι τυρακια και σαλαμακια. Αφου "κατεβασαμε" την Ζεος προχωρησαμε στο κυριο μερος της βραδιας που δεν ηταν αλλο απο lambic και sour ale...οχι πως θα πιναμε τιποτα αλλο με τον Ροκα.. :)


Συνεργασίες και συμπυραγωγές. Saison du Buff

Πριν κάμποσο καιρό, η συνεργασία δυο ζυθοποιών σε μια μπύρα ήταν και σπάνια και άξια ιδιαίτερης συζήτησης. Τελευταία, δεν περνά βδομάδα που να μην παρουσιαστεί μια τέτοια συνεργασία, ακόμα και μεταξύ μεγάλων ονομάτων. Μπορεί να μην ξέρουμε πως και γιατί ξεκίνησαν αυτές οι συνεργασίες, αλλά φαίνεται πως έχουν πλέον καθιερωθεί, δημιουργώντας μάλιστα μια δυναμική στο χώρο. 

colab not litig

Κάποιες φορές οι συνεργασίες ξεκινούν από ανάγκη, με ένα τέτοιο παράδειγμα την περίπτωση των Avery και Russian River. Οι δυο ζυθοποιίες είχαν φτιάξει το 2004 δυο Belgian Style Ale στις οποίες είχαν δώσει συμπτωματικά το ίδιο όνομα – “Salvation”. Παρά να τρέχουν δικαστικά για το ποιος θα κρατήσει το όνομα, οι δυο ζυθοποιοί συναντήθηκαν και μετά από μερικές μπυρίτσες αποφάσισαν ν’ αναμίξουν τις δυο μπύρες τους, φτιάχνοντας μια μπύρα συνεργασίας, στην οποία μάλιστα έδωσαν και το εύστοχο όνομα “Collaboration, Not Litigation”

Τρίτη, 22 Φεβρουαρίου 2011

Malheur Dark Brut Reserve 2003 :: απλά ... υπέροχη !!

" Ωχ ... Πού τις βρήκες αυτές τις μπύρες ρε ΄συ; "
" Άστες αυτές ... τις έχω για μένα. Δεν τις πουλάω. Έχουν λήξει "
" Πλάκα μου κάνεις ; Είναι και ληγμένες από πάνω;"


Ημερομηνία λήξης : Ιανουάριος του 2009,  έγραφε η ετικέτα και σφαλώς αυτό κι αν δεν αποτελούσε τον κορυφαίο λόγο να θέλω να αποκτήσω αυτήν την ετικέτα αμέσως εκείνη την στιγμή ...

" Πάρ' την αφού τη θέλεις τόσο. Με ζάλισες ... " είπε ο Γιώργης ο Παπαδιώτης το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε, καθώς βρισκόμασταν στην κάβα του στο Βόλο ...

Κάπως έτσι η " Μαύρη Σοκολάτα" ( Black Chocolate)  από το Βέλγιο, όπως συνηθίζεται να αποκαλείται στις Η.Π.Α., βρέθηκε στα χέρια μου.


Παλαιωμένη σε φρεσκοφτιαγμένα αμερικάνικα δρύινα βαρέλια, η Malheur Dark Brut Reserve είχε σφραγίσει τα αρώματα και τις γεύσεις της σε ένα πανέμορφο σαμπανιζέ μπουκάλι από το 2003 και με προκαλούσε να ανακαλύψω πώς αυτές οι μυρωδιές και οι γεύσεις έχουν μετ-εξελιχθεί με το πέρας 8 ολόκληρων ετών ...

Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Θα 'θελα να 'μουν εκεί… San Francisco Beer Week 2011

Την εβδομάδα που μας πέρασε, η καρδιά της ποιοτικής μπύρας στην Αμερική χτυπούσε στο San Francisco. Το τοπικό φεστιβάλ μπύρας, έχει πάρει διαστάσεις εθνικής γιορτής για τους φίλους της μπύρας, οι οποίοι μαζεύονται απ’ όλη την Αμερική για ένα δεκαήμερο εκδηλώσεων, από τις 11 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

SF-beer-week1

Στη San Francisco Beer Week, εκτός από τις τοπικές ζυθοποιίες και τα brew pubs, συμμετέχουν ενεργά και οι περισσότερες μικροζυθοποιίες της βόρειας Καλιφόρνια, αλλά και αρκετοί προσκεκλημένοι. Οι εκδηλώσεις δεν οργανώνονται σ’ ένα συγκεκριμένο χώρο, όπως πχ γίνεται στο Great American Beer Festival, αλλά σ’ ένα μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων εστιατορίων, beer bars, ακόμα και στις ίδιες τις ζυθοποιίες της περιοχής. Όλη η πόλη συμμετέχει στη γιορτή και οι εκδηλώσεις σε κάθε μέρος, έχουν πολλά και διαφορετικά θέματα και καλεσμένους.

Ølfestival København 2011 :: μήπως έφτασε και η ώρα της Κοπεγχάγης ?

Ølfestival København 2011
 26 - 28 Μαΐου 2011

11th Copenhagen Beer Festival 2011
Πέμπτη 26/05/2011  από τις 16.00 - 23.00
Παρασκευή 27/05/2011 από τις 12.00 - 23.00
Σάββατο 28/05/2011 από τις 12.00 - 23.00

Το Φεστιβάλ Μπύρας στην Κοπεγχάγη για το 2011 θα πραγματοποιηθεί και φέτος - για 2η φορά πλέον- στις ιστορικές εγκαταστάσεις της Carlsberg, στην παλιά αποθήκη TAP1.

TAP1 
New Carlsbergvej 91
1760, Copenhagen 

Κυριακή, 20 Φεβρουαρίου 2011

Paché .. !! από τα Erthels με μια Urthel Quadrium!

Με αφορμή την είσοδο της Straffe Hendrik Quadrupel στην ελληνική αγορά αμέσως ήρθε στο μυαλό μου η ζυθοποιία "The Leyerth Breweries" της Hildegard και του Bas και ασφαλώς επικεντρώθηκα στην πιο δυνατή ετικέτα της ζυθοποιίας αυτής, την Urthel Samaranth 12 Quadrium, δηλαδή στην Quadrupel της σειράς που κατάφερε να βγει από τα καζάνια της υπέροχης αυτής ζυθοποιίας.


Ο λόγος αυτού του συνειρμού; Απλά, η Hildegard και ο Bas ήταν οι πρώτοι ζυθοποιοί που τόλμησαν να γράψουν στα ίσα πάνω στην ετικέτα τους τη λέξη Quadrupel - στη γλώσσα των Erthels ασφαλώς - μιας και αυτό ήταν "προνόμιο" ως τότε μόνο των trappist ετικετών.
Καμιά άλλη ανεξάρτητη μικροζυθοποιία του Βελγίου δεν έχει γράψει πάνω της τον χαρακτηρισμό "quadrupel" για κάποια μπύρα της και πλέον η De Halve Maan με τη Straffe Hendrik είναι η δεύτερη που το τολμά ... Αν κάνω κάποιο λάθος, θα παρακαλούσα να με διορθώσετε ...

Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2011

Breakfast με καφέ και κρουασάν στη Brasserie Cantillon?

Αν τύχει να ξυπνήσετε νωρίς το πρωί του Σαββάτου στις 5 Μαρτίου σε κάποιο ξενοδοχείο των Βρυξελλών και έχετε διάθεση να πάρετε πρωινό κάπου διαφορετικά από τα συνηθισμένα, μη διστάσετε να βρεθείτε στην 56 Rue Cheude. Στην οδό αυτή των Βρυξελλών στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της ιστορικής Brasserie Cantillon.


Πραγματικά δε γνωρίζω ποιο χαρμάνι καφέ θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε εκείνη την ημέρα μέχρι τις 8.30 το πρωί, ή αν τα κρουασάν θα είναι βουτύρου, μαρμελάδας ή σοκολάτας ... Το σίγουρο είναι πως δε θα είστε οι μόνοι που θα έχετε αυτήν την "παλαβή" ιδέα για το πρωινό εκείνου του Σαββάτου. Ασφαλώς, θα συναντήσετε και άλλους πολλούς που θα περιμένουν μαζί σας για να περάσουν μια ευχάριστη μέρα μέσα στη Ζυθοποιία  ...

Dark Lord Day 2011 :: άρχισαν τα όργανα ... !!


"Κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Απριλίου, τα "καλά παιδιά" στο Munster της Indiana, ονόματι Three Floyds, οργανώνουν την Dark Lord Day. Εκείνη η μέρα είναι η μοναδική μέρα που διατίθεται στο κοινό η ναυαρχίδα της ζυθοποιίας, η Dark Lord, μια μεστή imperial russian stout, με μικρές αλλαγές στη συνταγή κάθε χρονιά."
Αυτά έγραψε ο αγαπητός μας Chalice πριν λίγους μήνες εδώ.

Η ημερομηνία ανακοινώθηκε και τυπικά για τη φετινή Dark Lord Day και δεν είναι άλλη από την 30η Απριλίου του 2011 μόνο που θα είναι ημέρα Σάββατο και όχι Κυριακή, αφού στις 30 του Απρίλη τελειώνει και ο μήνας κι έχουμε την τελευταία ευκαρία για το σπουδαίο αυτό μπυρογεγονός.

Τα μαγικά εισιτήρια που θα σου επιτρέπουν την παρουσία σου σε αυτό το event θα βγουν στο σφυρί online στις 17 Μαρτίου και όποιος προλαβε τον "Μαύρο Κύριο" είδε ...

Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2011

Μαύρη είν’ η νύχτα στου Chalice

Πάντα αναρωτιόμουν τι σκέφτονται κάποιοι ζυθοποιοί, όταν κυκλοφορούν τις καλύτερες μπύρες τους αποκλειστικά σε μεγάλα μπουκάλια. Από τις διάφορες εκδοχές που έχω ακούσει κατά καιρούς, μου αρέσει περισσότερο αυτή που λέει πως αυτό γίνεται για να τις μοιραζόμαστε με τα φιλαράκια μας, τους ομοιοπαθείς Μπυραματιστές. Τώρα τελευταία μάλιστα, που οι περισσότεροι έχουμε βρει τις άκρες μας στα ανά τον κόσμο e-shops, όλο και αυξάνεται ο αριθμός των μεγάλων μπουκαλιών που φτάνουν στην υπόγα, ντουλάπα, βεράντα, ψυγείο του καθενός. Όταν κάποιες φορές μάλιστα, οι μπύρες είναι ονομαστές και δυσεύρετες, απαιτείται επείγουσα αντιμετώπιση του θέματος.

Bigbottles lineup

Μια τέτοια επείγουσα κατάσταση κλήθηκε να αντιμετωπίσει πριν λίγες μέρες η γνωστή ομάδα των πορτεροσταουτάκηδων (έπειτα απ’ τη μεταγραφή του Άλεξ σε γερμανική ομάδα, στην ομάδα υπέγραψε ο Θανάσης). Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι

Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2011

Oberaudorfer Ur-Weisse

Στην καταπρασινη κοιλαδα του Inn της νοτιας Βαυαριας βρισκεται το χωριο Oberaudorf

στο οποιο υπαρχει το μικροτερο ισως κ το πιο παραδοσιακο ζυθοποιιο σε ολοκληρη την
Γερμανια.
Το Brauerei Bals,λειτουργει από το 1927 κ εξακολουθει να παραγει/εμφιαλωνει σταρενιες μπυρες με το χερι!!Ναι καλα ειδατε με το χερι κ μαλιστα συγκεκριμενες εποχες του χρονου.


Εδώ Τενεκεδούπολη.

Στο τελευταίο του post ο Punk Rebous έγραψε για τα κουτάκια της Punk IPA που κυκλοφορεί πλέον στην αγορά η Brew Dog. 
Οι Σκωτσέζοι που έγιναν γνωστοί από την οικονομική αλλά γευστικά πρωτοποριακή και πάντα ποιοτική σειρά μπυρών τους μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Κάποιες απ’ αυτές αγκαλιάζονται απ’ τον κόσμο, όπως η τελευταία σειρά των single hopped, άλλες σχολιάζονται αρνητικά, όπως η κόντρα τους με τους Γερμανούς για την πιο δυνατή μπύρα στο κόσμο και η χρήση βαλσαμωμένων ζώων στα μπουκάλια της τελευταίας.

punk ipa cans

Η πρόσφατή τους κίνηση να χρησιμοποιήσουν κουτάκια σε κάποιες απ’ τις μπύρες τους, ίσως δεν είναι τόσο κίνηση εντυπωσιασμού ή ακόμα μια πρόκληση στο καθωσπρεπισμό του συστήματος, όσο απλά μια κίνηση προς ένα δρόμο που ήδη έχουν χαράξει και περπατήσει άλλοι πριν απ’ αυτούς.

Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου 2011

Περιδιαβαίνοντας στο Λονδίνο: Euston Tap

Είναι μάλλον η μικρότερη pub στη βρετανική πρωτεύουσα αλλά σίγουρα έχει μία από τις μεγαλύτερες ποικιλίες σε βαρελίσιες και εμφιαλωμένες ετικέτες μπύρας! Ο λόγος για το Euston Tap, το οποίο βρίσκεται στο πιο απίθανο μέρος: ένα μικροσκοπικό θυρωρείο, έξω ακριβώς από το σιδηροδρομικό σταθμό Euston του πολύβοου Λονδίνου!

εξωτερική άποψη κατά τη διάρκεια της ημέρας παρμένη από εδώ

Το θυρωρείο παλαιότερα χρησίμευε ως αποθηκευτικός χώρος για τις ανάγκες του σταθμού και κατόπιν έγινε... ροζ μπαράκι! Από το Νοέμβριο του 2010 όμως, το μικροσκοπικό πέτρινο κτίσμα στεγάζει το Euston Tap, το οποίο παρά το μέγεθός του έχει γίνει hot-spot για τους φίλους της καλής μπύρας και τους διψασμένους ταξιδιώτες ωσαν και του λόγου μου!

Τρίτη, 15 Φεβρουαρίου 2011

Brugs Straffe Hendrik Quadrupel :: ο "δυνατός" Hendrik πλέον ... τετραπλός και στην Ελλάδα !

Το 4de Brugs Bier Festival στάθηκε η αφορμή για την πρώτη επίσημη εμφάνιση της νέας έκδοσης του δυνατού Hendrik από τη ζυθοποιία-έμβλημα της Bruges, την De Halve Maan. Η Ζυθοποιία του Μισοφέγγαρου αποφάσισε λοιπόν να "ενδυναμώσει" ακόμη περισσότερο τον Hendrik κι έτσι, εν όψει του 4ου Φεστιβάλ μπύρας που γινόταν στα πάτρια εδάφη της Bruges, μια καινούρια ετικέτα της τοπικής ζυθοποιίας έκανε την εμφάνισή της στη σάλα του De Halletoren της Markt Place!



Η Straffe Hendrik Quadrupel 11 bier αποτέλεσε ασφαλώς μια πολύ δυνατή ατραξιόν τις δυο μέρες του Φεστιβάλ αυτού ( 11-12 Σεπετεμβρίου 2010), αφού θεωρώ πως άπαντες οι επισκέπτες την τίμησαν δεόντως τουλάχιστον με ένα ποτηράκι από το βαρέλι στο σταντ της ζυθοποιίας!
Η αίσθηση που είχε απομείνει σε όλους εμάς που τη δοκιμάσαμε, ήταν πως επρόκειτο απλά για μια ακόμη εξαιρετική ετικέτα της De Halve Maan που ήρθε να πλαισιώσει ιδανικά την ήδη γνωστή και ιστορική Tripel που όλοι αγαπάμε και που εδώ και 2 χρόνια τώρα πλέον εισάγεται και στην Ελλάδα!

Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου 2011

IPA is DEAD: 4 single hop IPAs από Brewdog κι 1 κουτάκι...

Δεν ξέρω αν υπήρξε συνεννόηση με την Mikkeller ή ο ένας «κλέβει» τις ιδέες του άλλου ή εν τέλει πρόκειται για μια απλή σύμπτωση (ως JR επιβάλλεται να παραθέσω όλες τις πιθανές περιπτώσεις), αλλά τα παλικάρια της Brewdog παρουσίασαν όπως αναμενόταν (είχε αναφερθεί από τον Μίχο) και αυτά τη δική τους πρόταση σε single hop IPA series. Πρόκειται για μία σαφώς μικρότερη παλέτα από αυτή της Mikkeller, αφού η limited σειρά “IPA is DEAD” αποτελείται από μόλις 4 ΙΡΑ με διαφορετική ποικιλία λυκίσκου η κάθε μία.

Συγκεκριμένα, και οι 4 νέες μπίρες βασίζονται στην ίδια «ραχοκοκαλιά» βύνης και ζυθοποιούνται στα 75 IBU, ενώ προστίθεται στη συνέχεια η κάθε ποικιλία λυκίσκου με τη μέθοδο dry hopping. Citra, Bramling Cross, Nelson Sauvin και Sorachi Ace είναι οι ποικιλίες λυκίσκου και κατ’ επέκταση τα ονόματα των 4 νέων ετικετών. Η κάθε ποικιλία αντιπροσωπεύει και μία ήπειρο. Ο λυκίσκος Citra την Αμερική (από τη βορειοδυτική πλευρά των ΗΠΑ), ο Bramling Cross την Ευρώπη (από την Μ. Βρετανία), ο Nelson Sauvin την Ωκεανία (από τη Ν. Ζηλανδία) και ο Sorachi Ace την Ασία (από την Ιαπωνία).

Απελπισμένα αναζητώντας τον Pliny… τον νεότερο

Η πιο περιζήτητη μπύρα στο κόσμο τις τελευταίες μέρες δεν είναι άλλη απ’ τον “Pliny the Younger”, τη μπύρα που φτιάχνει η Russian River Brewing, μια φορά το χρόνο.

Russian River Pliny The Younger

Ο “Pliny the Younger” είναι μια double IPA ή triple IPA όπως την ονομάζουν οι ζυθοποιοί μια και έχει τρεις φορές περισσότερο λυκίσκο απ’ όσο μια συνηθισμένη IPA. Έχει 11% αλκοόλ και είναι στην ουσία μια ειδική και ολίγον αναβαθμισμένη έκδοση της ναυαρχίδας της ζυθοποιίας, του “Pliny the Elder”.

Κυριακή, 13 Φεβρουαρίου 2011

Schalchner weisse 5-korn

75 ετη παραγωγης ζυθου γιορτασε το 2010 η ζυθοποιια Schwendl brau για την οποια εχουμε αναφεθρει σε προηγουμενη 2πλη μπυροδοκιμη εδώ.


Με αφορμη λοιπον αυτην την επετειο εβγαλε στην αγορα μια νεα σταρενια η οποια όπως αναφερει στην ετικετα (obergariges 5-korn) είναι προιον υψηλης ζυμωσης 5 διαφορετικων ειδων σιτου κ την παρουσιασε στο γενέθλιο φεστιβαλ που διοργάνωσε στην εδρα της. (βιντεο).

Εμεις λοιπον ως αγρυπνοι δοκιμαστες που ειμαστε φροντισαμε να γευτουμε την νεα αυτην προκληση κ να σας μεταφερουμε την αποψη μας.


Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

30 χρόνια μικροζυθοποιίας. Οι πιονέροι θυμούνται… φτιάχνοντας μπύρα

Το 2010 η Sierra Nevada γιόρτασε τα τριακοστά της γενέθλια. Ήταν το 1980 όταν ο Ken Grossman και ο Paul Camusi έστηναν τη μικροσκοπική τους ζυθοποιία στο Chico της California, ένα εγχείρημα που τότε φάνταζε από παράτολμο μέχρι αστείο. 30 χρόνια μετά, η η Sierra Nevada είναι η 2η μεγαλύτερη craft ζυθοποιία στην Αμερική.
Για να γιορτάσει την επέτειο αυτή, ο Grossman σκέφτηκε να αναπολήσει τις δύσκολες εκείνες μέρες, όπου μια χούφτα ερασιτέχνες ζυθοποιοί έκαναν την επανάστασή τους, φέρνοντας την αναγέννηση στην αμερικανική μικροζυθοποιία. Τι καλύτερο λοιπόν, από το να καλέσει να γιορτάσουν μαζί, τους πρωτεργάτες αυτής της επανάστασης.


sierra30_pioneers


Η επανάσταση της αμερικανικής μικροζυθοποιίας δεν ξεκίνησε με την Anchor Brewing και τον Fritz Maytag όπως είναι ευρέως γνωστό, αν και ο Maytag ήταν αυτός που πρώτος άλλαξε πορεία στην ήδη υπάρχουσα ζυθοποιία του, αποφασίζοντας να φτιάξει μπύρα εξίσου ποιοτική με αυτή που μπορούσε κάποιος να βρει στην Ευρώπη (περισσότερα για την ιστορία του Maytag και της Anchor Brewing, διαβάστε εδώ). Η δημιουργία όμως της Anchor Steam Beer, της πρώτης αμερικάνικης μπύρας με γεμάτη και περίπλοκη γεύση και η επιτυχημένη πορεία της στην αγορά, ήταν αυτές που ενέπνευσαν κάποιους home brewers της εποχής να κάνουν το επόμενο βήμα και να στήσουν μια μικρή ζυθοποιία.

Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2011

Mikkeller "Single Hop Ipa" series :: 4 ακόμη λυκίσκοι !

Η πειραματική σειρά της Mikkeller, η "Mikkeller Single Hop Ipa" series, έχει σκοπό να φτάσει τις 18 "single hop" ετικέτες όπως είπαμε και σε προηγούμενη δημοσίευση.
18 ξεχωριστές IPAs με διαφορετική ποικιλία λυκίσκου στην κάθεμια από αυτές! Μετά τις Simcoe και Bravo άλλες 4 ετικέτες της σειράς πήραν το ΟΚ για να βγουν στο εμπόριο :

Mikkeller Challenger, 6,8% ABV

Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

De Struise :: συνεργασία με Portsmouth Brewery και Stillwater Artisanal

Μια μίξη της "Kate the Great" Ιmperial stout της Portsmouth Brewery και της "Black Albert" της De Struise έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή της KABERT.




"Kate was quite lonely sitting in Fermentation vat #1 all alone so Urbain was kind enough to brew a batch of Albert the following day to keep Kate company in Fermentation vat#2. Who knows what might happen next!!?"

Διαβάστε περισσότερα εδώ  από τον brewmaster της Portsmouth, Tod Mott.

Κυριακή, 6 Φεβρουαρίου 2011

Mikkeller :: Η " Μαύρη Τρύπα" του ηφαιστείου ...!

Άλλη μια νέα version της καταπληκτικής Black Hole από τους Δανούς της Mikkeller είναι έτοιμη.
Αυτή τη φορά η περίφημη "μαύρη τρύπα" θα χαθεί μέσα σε ένα Ηφαίστειο (Τεκίλα σημαίνει ηφαίστειο για τους μη γνωρίζοντες, σημασία προερχόμενη από μια διάλεκτο ιθαγενών του Μεξικό)
Η Barrel-Aged Black Hole ( tequila barrel aged) παλαιώνεται σε βαρέλια Τεκίλας.
Καφές, βανίλια, μέλι και άποψη βαρελιών τεκίλας λοιπόν, για τη νέα μαύρη τρύπα στα 13,1% ABV.

Σκυλόψαρο στο ξυλόφουρνο ή στο Άγιο ξυλοβάρελο; Dogfish Head Palo Santo Marron

 Συνεχίζοντας το αφιέρωμα (όπως εξελίσσεται) στη Dogfish Head, θα πούμε δυο (άντε τρία το πολύ) πράγματα για μια ακόμη εξαιρετική μπύρα - έμπνευση του Calagione και της συμμορίας του Reheboth Beach, την Palo Santo Marron



Δίπλα στις δυο μεγάλες δρύινες δεξαμενές – βαρέλια στη ζυθοποιία της Dogfish Head στο Milton του Delaware, στέκονται ακόμη δύο μεγαλύτερες. Οι δεξαμενές αυτές των 10.000 γαλονιών είναι οι μεγαλύτερες ξύλινες δεξαμενές που έχουν κατασκευαστεί στην Αμερική από πριν την ποταπαγόρευση και η κατασκευή τους κόστισε πάνω από 140.000$ - 3 φορές περισσότερο απ’ όσο οι ανάλογες δρύινες δεξαμενές. Όπως είπε κι ο ίδιος ο Calagione, αν δούλευε για κάποια δημόσια υπηρεσία και ξόδευε τα τριπλά σε μια δεξαμενή, θα τον είχαν σίγουρα απολύσει! Εεεε… για την Αμερική μιλάμε… όχι την Ελλαδίτσα μας. Κανείς όμως δεν είπε πως οι πειραματισμοί είναι φτηνοί και αν περιμέναμε από κάποιον να βάλει στην άκρη το κόστος για χάρη του πειραματισμού και της δημιουργίας κάτι του μοναδικού, τότε ο Sam θα ‘ταν ο άνθρωπός μας!

Παρασκευή, 4 Φεβρουαρίου 2011

Ο Sam και το κεφάλι του Σκυλόψαρου. 90 min IPA

Λίγα πρόσωπα απ’ το χώρο του beer show biz λάμπουν τόσο πολύ όσο αυτό του Sam Calagione.


chow13_sam_calagione_600_3

Η Dogfish Head”, η ζυθοποιία που ξεκίνησε το 1996 στο Rehoboth Beach, στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ φιγουράρει ψηλά στη λίστα των μπυροκριτικών (φέτος ανέβηκε 8 θέσεις στη σχετική λίστα του RateBeer και κατατάχθηκε 20η ) και ο σαραντάχρονος Ιταλοαμερικανός ανήκει στο πρώτο κύμα της αμερικανικής craft brewing σκηνής, το οποίο άρχισε να παίρνει όγκο μετά το 1995 (πάνω από 700 μικροζυθοποιίες άνοιξαν απ’ το 1995 έως το 2000).

Μα τί γυρεύεις εσύ μέσα στο Κρουαζιερόπλοιο; Το δεκάχρονο "Ma che siete venuti a fà" εν πλω !

Όπως έχουμε αναφέρει εδώ στους Μπυραματισμούς κατά το παρελθόν, η γειτονική μας Ιταλία αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν από τους σημαντικότερους μπυρο-προορισμούς της Ευρώπης, μιας και η τεράστια άνθιση που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια η μπύρα, έχει φέρει αναπόφευκτα την διεθνή αναγνώριση σε πολλά μπυροπόστα των δυο μεγάλων πόλεων, Ρώμη και Μιλάνο, της Ιταλικής Χερσονήσου.


Στην πρόσφατη λίστα του 2011 με τα καλύτερα Beer-bars του κόσμου σύμφωνα με το Rate Beer, η μικρή ιταλική Fottball Pub της Ρώμης, το "Ma che siete venuti a fà ??", βρέθηκε για μια ακόμη φορά πολύ υψηλά, αφού κατέχει τη 2η θέση ως μπυροπροορισμός. Μη ξεχνάμε, πως κατά το 2010, το μικρό αυτό, πλην όμως θαυματουργό μπυρομάγαζο, είχε πιάσει την κορυφή, αφού για έναν ολόκληρο χρόνο θεωρούνταν το καλύτερο beer-bar στον πλανήτη.

Τετάρτη, 2 Φεβρουαρίου 2011

Brasserie Cantillon... Μια ζωντανή ιστορία !


Τον περασμενο Σεπτεμβρη μαζευτηκαμε καμια 20αρια νοματαιοι απο Αθηνα και Θεσσαλονικη και δωσαμε ραντεβου στην μαγευτικη Brugge για το 4 Beer Festival. Αφου λοιπον περασαμε τεσσερις πολυ ωραιες μερες στην Brugge με πολυ και καλη μπυρα και βεβαια με πολυ ωραιες αναμνησεις ( η φωτια που βαλαμε στο 't Poatersgat ηταν απο τις κορυφαιες στιγμες μας..:) ) ειχε ερθει η ωρα για την επιστροφη.
Οι περισσοτεροι λοιπον εφυγαν την Κυριακη που ηταν και η 2η μερα του φεστιβαλ αλλα καπoιοι αλλοι ειχαν κανονισει να επιστρεψουν στα πατρια εδαφη την Δευτερα το βραδυ. Αυτοι οι "αλλοι" ηταν ο Φωτης, ο Θανασης, η Τζενη και εγω. Ετσι λοιπον Δευτερα πρωι μαζευουμε τα μπογαλακια μας και την κανουμε για Βρυξελλες. Απο την στιγμη που φτασαμε Βρυξελλες ειχαμα γυρω στις 5 ωρες κενο μεχρι να φυγει η πτηση μας, ετσι λοιπον τι καλυτερο απο το να επισκεφτουμε μια απο τις πιο ιστορικες ζυθοποιιες των Βρυξελλων, την  Brasserie Cantillon. O Θανασης και η Τζενη δεν μας ακολουθησαν και πηγαν για καφεδακι στην grand place, μιας και ο Θανασης δεν ειναι φαν των lambic, αλλα εγω και o Φωτης πηραμε το μετρο και βουρ για Cantillon.

Sapporo... legendary video

Αν και δεν τρέφουμε μεγάλη εκτίμηση για το τελικό προϊόν, το video της Sapporo αξίζει να το δείτε!



Σας συνιστώ να το δείτε full screen και στα 720p HD

Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου 2011

Haandbryggeriet Odin’s Tipple

Η Haandbryggeriet είναι μια πολύ μικρή ζυθοποιία στη Νορβηγία, 40 χιλιόμετρα απ’ το Όσλο, την πρωτεύουσα της χώρας. Η παρέα που φτιάχνει μπύρες στην Haandbryggeriet, γιατί ναι, περί μιας παρέας τεσσάρων φίλων πρόκειται, κάποια στιγμή αποφάσισαν να φτιάξουν μια μπύρα εξίσου καλή με αυτές που έφτιαχναν κάποιες μικρές ζυθοποιίες στη Βόρεια Ευρώπη. 
Σα χόμπυ λοιπόν, στον ελεύθερο χρόνο τους και σε μια παλιά ξύλινη αποθήκη 200 ετών, έστησαν τα πρώτα καζάνια και ξεκίνησαν να ζυθοποιούν, χρησιμοποιώντας μάλιστα παραδοσιακά υλικά της χώρας τους. Σε μια απ’ τις τελευταίες μάλιστα παραγωγές τους, η Krekling, χρησιμοποιήθηκαν σε μεγάλη ποσότητα crow berries, ένα ενδημικό είδος μούρου που φυτρώνει σ’ ένα απομονωμένο οροπέδιο στον αρκτικό κύκλο, ενώ πολύ καλά λόγια λέγονται για τις sour ales τους που ωριμάζουν για ένα χρόνο σε δρύινα βαρέλια.


Haandbryggeriet brewery sour ale


Η μπύρα που διάλεξα να παρουσιάσω σήμερα απ’ τη όχι και τόσο μικρή λίστα της μικρής Νορβηγικής ζυθοποιίας είναι η Odin’s Tipple.