Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Tesco Finest* American Double IPA: έκπληξη εκ Σκωτίας!

Όσοι έχετε σπουδάσει στη Βρετανία ή έχετε επισκεφτεί το Λονδίνο / κάποια άλλη πόλη για λίγες μέρες, είναι βέβαιο ότι θα θυμάστε την αλυσίδα σουπερ μάρκετ Tesco. Όχι και ότι καλύτερο υπάρχει για να κάνετε τα ψώνια σας εδώ που τα λέμε, αλλά με πολλά υποκαταστήματα παντού και σχετικά φτηνές τιμές συγκρητικά με τα υπόλοιπα σουπερ μάρκετ, το Tesco προτιμάται από πάρα πολλούς καταναλωτές - ανάμεσά τους και ο Δόκιμος, ας όψεται η ανάγκη!


Μία σειρά διαλεγμένων προιόντων του είναι τα Tesco Finest*, τα οποία υπόσχονται ίδια ποιότητα με αντίστοιχα προιόντα γνωστής μάρκας αλλά με χαμηλότερη τιμή. Για παράδειγμα, αν ένα πακέτο με μπισκότα Cadburys πωλούνται 1.60 λίρες, το Tesco Finest* θα έχει πακετάκι παρόμοιας ποιότητας με 1.20 λίρες, κ.ο.κ. Ωραία όλα αυτά θα μου πείτε, αλλά τί σχέση έχουν με τη μπύρα και τους Μπυραματισμούς;


Πρίν από λίγο καιρό λοιπόν, βγήκε στη σειρά προιόντων Tesco Finest* μία μπύρα με όνομα American Double IPA! Την περασμένη εβδομάδα ο Δόκιμος, γνωστό λαγωνικό αιωνίως διψασμένο, την είδε στα ράφια και πλησίασε για να δει περί τίνος πρόκειται. Με έκπληξη διάβασε στην ετικέτα: ‘This American Double IPA takes its inspiration from California’s craft brewing scene, created by the award winning Scottish BrewDog brewery’.


Ναι, όπως το διαβάσατε! Οι Σκωτσέζοι της Brewdog ξαναχτυπούν, αυτή τη φορά με τη συνεργασία τους με το Tesco! Ανάμεσα στα μπυρο-πειράματά τους και τα διάφορα πρότζεκτ τους με άλλες ζυθοποιίες, τα παλικάρια βρήκαν το χρόνο να ζυμώσουν ακόμα μία Imperial IPA για την επιλεγμένη σειρά προιόντων του σουπερ μάρκετ!

Η Tesco Finest* American Double IPA είναι μία απολαυστικότατη μπύρα (αντίθετα με τις υπόλοιπες μπύρες της σειράς Tesco Finest*), κάτι που ασφαλώς οφείλεται στη μαεστρία της Brewdog. Έχει μάλιστα πάμπολλες ομοιότητες με τη γνωστή τους Hardcore IPA, αφού χρησιμοποιήθηκαν οι ίδιες ποικιλίες λυκίσκου (Centennial, Columbus, Simcoe) για τη ζύμωσή της. Μέχρι και η περιεκτικότητα σε αλκοόλ των δύο ετικετών είναι ίδια, στα 9.2% ανα φιάλη.


Σε άρωμα και γεύση η American Double IPA μοιάζει αρκετά με τη Hardcore IPA, αν και η πρώτη έχει περισσότερα τροπικά φρούτα στη μύτη και πιο μεστή γεύση γενικότερα. Οι άλλες διαφορές τους είναι στην εμφάνιση και τη γενικότερη αίσθηση της μπύρας, με την American Double IPA να έχει πιο θολό και ζωντανό πορτοκαλι-χάλκινο χρώμα, και πιο απαλή υφή - πιο ισορροπημένη συνταγή από τη Hardcore IPA


Κατα τ’ άλλα, η βασιλεία του λυκίσκου καλά κρατεί και στις δύο, και φυσικά δεν χαρίζεται σε κανέναν ανυποψίαστο μπυροπότη! Το λεμόνι και το γκρέιπφρουτ δίνουν μία φρουτένια νότα στην κατα τ’ άλλα πικρή αίσθηση που κυριαρχεί μεν αλλά ισορροπεί με τα malts και λίγη καραμέλα. Ίδια πανω-κατω ενανθράκωση, λίγο πιο γεμάτο το σώμα της American Double IPA. Με κλειστά μάτια, θα έχουμε δυσκολίες να τις ξεχωρίσουμε...

Εις υγείαν όλων των μπυραματιστών,
Δόκιμος

-  Περισσότερα για τη Hardcore IPA μπορείτε να διαβάσετε στην παλαιότερη παρουσίαση του Mixos εδώ

5 σχόλια:

  1. Γεια σου ρε Λαγωνικό! Τι μου θύμισες με τα Tesco...

    Είχα διαβάσει, νομίζω στο μπλογκ της Brewdog, διάφορα παράπονα των σκληροπυρηνικών φίλων της για την απόφαση της συνεργασίας με τα Tesco. Να βγει εν ολίγεις έστω και καλυμμένα στη μαζική αγορά.

    Τα "ζυθόσκυλα" δεν κολλάνε πουθενά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σιγά μη σου ξέφευγε τέτοιο καλεπούρι Δόκιμε! Μας έστειλες πάλι με αυτή την ανταπόκριση από το Νησί! Και μάλιστα από τα Tesco !!! Φου του σου μπρε! Λαγωνικό με τα όλα σου!

    Τελικά οι τυπάδες της Brewdog είναι γεννημένοι για να βράζουν και αποδεικνύεται με αυτή τη συνεργασία πως οι μπύρες τους στοχεύουν και σε άλλο target group που έχει χαμηλότερο οικονομικό budget στο "ακριβό" γενικότερα UK.
    Πάντως αυτά τα Tesco συντηρούν καθημερινά κόσμο και κοσμάκη στο Νησί.Αν θυμάμαι καλά μάλιστα είναι ανοιχτά ολο το 24ωρο!
    Βέβαια δυστυχώς και αυτά ακολουθούν πιστά το νόμο περί απογόρευσης πώλησης αλκοολούχων προϊόντων μετά τις 23.00.
    Δε θα ξεχάσω στο Manchester το 2001 (ήμουν νιος και γέρασα δηλαδή) που προσπαθούσε ο ταμίας στο Tesco να βρει ταμειακή μηχανή που να πήγαινε λίγο "πίσω στην ώρα", μπας και μπορέσει να χτυπήσει κάποιες μπύρες που πήραμε για το ξενοδοχείο, αφού ήμασταν οριακά στις 23.00! Τελικά δεν τα κατάφερε και έτσι έχασα την ευκαιρία να δοκιμάσω τις "υπέροχες" μπύρες του καταστήματος ( καλά μη βαράτε ... Πενία τέχνας κατεργάζεται!!!)

    Cheers Dokimos ! Cheers!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χμμ, τα Tesco δεν τα ξέρω καθόλου, μάλλον επειδή δεν ξέρω και την Αγγλία -από κοντά- :)
    Θα εκτιμήσω όμως ιδιαίτερα του τύπους της Brewdog αν αποφασίσουν να συνεργαστούν π.χ. με Βερόπουλο ή ακόμα καλύτερα Γαλαξία!
    Ναι ΟΚ, και ύστερα ξύπνησα... ;))

    Πέρα από την πλάκα, αν έχεις τα μάτια σου και τη μύτη σου ανοιχτά και σαν λαγωνικό ψάχνεις συνεχώς, μπορεί να βρεις κάτι καλό εκεί που δεν το περιμένεις!
    Για πολύ λίγες μέρες, ένα συγκεκριμένο κατάστημα του Βερόπουλου θυμάμαι έφερνε Maredsous!

    Keep on searching Dokime! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως και στα Carrefur παίζουν ιδιωτικές ετικέτες σε όλα τα είδη - μέχρι και abbey beer (ΙΡΑ όχι ακόμα... μην τρελαθούμε κιόλας :P) αλλά το περιεχόμενο δεν είναι σίγουρα επιπέδου BrewDog ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @PR: Poly swstos, gia akomh mia fora! Ki egw online prwtodiabasa gia th sygkekrimenh mpyra. H opoia einai poly kalh, ki ase tous fanatikous na dixazontai :)

    @Mixos: Epeses se tetoio skhniko sto Man? Krima, ''exases'' thn eukairia na dokimaseis tis Tesco-mpyres... :) Pantws, an ebriskes kanena off-license mini-market tha mporouses na pareis kati, afou poulane alkool se 24wrh bash

    @Dark Chef: Etsi akribws einai, opoios yaxnei briskei! Gia th synergasia ths Brewdog me ellhniko super market, den ftanei pou thes na ginei pragmatikothta, theleis eidika me to Galaxia???!! Xaxaxa, poly kalh se briskw!

    @Chalice: Nai, kai mena tis exei parei to mati mou alla den etyxe na tis dokimasw.. Pantws kai alla super market exoun dikes tous mpyres, an kai sinithws einai koutakia me yeuto-lager.. :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή