Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Santa - Beers Are Coming To Town ... (part III)

Επιτέλους μπήκαμε σε χειμερινό κλίμα, κι ας έφτασαν μέσα Δεκέμβρη. Το κρύο πλέον κάτι παραπάνω από διαπεραστικό...οπότε τι καλύτερο για συνοδεία, αυτές τις μοναχικές ψυχρές βραδιές του χειμώνα, από μια μπυρίτσα? Αφιερώματος συνέχεια λοιπόν, έπειτα από ένα γευστικά, άκρως ικανοποιητικό Δεύτερο Μέρος αλλά κι ένα εξίσου ενδιαφέρον Πρώτο Μέρος, με δυο ακόμη Χριστουγεννιάτικες ετικέτες και πάλι προερχόμενες από τα Άγια Χώματα του Βελγίου.

Αυτή τη φορά ταξιδεύουμε στις γαλλόφωνες περιοχές της Βαλλονίας. Εκεί θα συναντήσουμε μια οικογενειακή πειραματική μικροζυθοποιία, τη B.G.V. με την "Forestinne Nordika", ένα όμορφο ξωτικό που μας υπόσχεται μια άκρως απολαυστική βαρκάδα στα παγωμένα ύδατα του Ευρωπαϊκού βορρά. Ακόμη, λίγο παραδίπλα εγκαθίσταται ένα από τα πιο ιστορικά ζυθοποιεία του Βελγίου, αυτό της "Dubuisson" χαρίζοντάς μας παραδοσιακά ακόμη μια "δυνατή" ετικέτα, τη "Bush de Noël".
Τι λέτε? Είστε έτοιμοι για μια ακόμη εκδρομή προς την μπυρο-απόλαυση?


Forestinne Nordika - το χριστουγεννιάτικο μπυρο-ξωτικό ...

Είδος : Belgian Strong Ale
Προέλευση :
Βέλγιο

Ζυθοποία :
Brasserie B.G.V. [Caracole]

Αλκοόλ :
7,5 %

Περιεχόμενο :
330 ml


Τα ξωτικά της Forestinne κουράστηκαν να γυρίζουν τα δάση του Falmignoul και εν μέσω Χριστουγεννιάτικων διακοπών, ξεκίνησαν ένα ταξίδι με προορισμό την απόλαυση. Καβάλα σε ένα Drakkar των Vikings, γεμάτo βαρέλια μπύρας και σύμμαχο τον άνεμο, έρχονται προς το ποτήρι μου. Οδηγός αυτή τη φορά η ξωτικιά με το πράσινο φόρεμα, που στο χέρι της κρατά αντί για εξάντα, έναν αναδευτήρα... Θα τη βοηθήσει άραγε? Θα βρούν το προορισμό τους???

Όψη : Κι όμως φίλοι μου....το πλοίο άραξε στα χείλη της τουλίπας μου και με μια κίνηση, η πράσινη μαγισσούλα ξεπροβάλλει όλο χάρη. Κεχριμπαρένιο κι ελαφρώς πορτοκαλί το χρώμα της, κάπως μουντό και θαμπό θα έλεγα... Παρά την φουρτούνα της θάλασσας, ο αφρός της ξωτικιάς πάλλευκος, ήρεμος, λιτός και αφήνει στα χείλη μικρές πανέμορφες δαντέλες κατά την αποδρομή του... στο τέλος θα αφήσει ένα λεπτό όμορφο δαχτυλιδάκι και στο κέντρο μικρά συννεφάκια έτοιμα να διαλυθούν κι αυτά.

Άρωμα : Αν και ο βόρειος Βέλγικος άνεμος μας έχει μάθει σε περίεργα και σύνθετα αρώματα, αυτή τη φορά αποφάσισε να κάνει διακοπές χώρια από τα ξωτικά μας. Ήρεμα και ουδέτερα χαρακτηριστικά με κυρίαρχα τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή.... Σιγά-σιγά και η μαγιά και ο λυκίσκος αρχίζουν κι εμφανίζονται... Γενικά όμως η αίσθηση είναι αρκετά απαλή και ανάλαφρη!
Γεύση : Ήπιο το κλίμα κι εδώ. Τα εσπεριδοειδή αρχίζουν κι αποκτούν ταυτότητα. Ξινό το λάιμ, πικρό το νεράτζι και γλυκό το πορτοκάλι μπερδεύουν λίγο την αίσθηση και σε όλη αυτή τη λίμνη των εσπεριδοειδών βουτούν τα μπαχαρικά για να βρούν τη μαγιά! Λίγο ανισόρροπη γεύση με νόστιμο αποτέλεσμα...

Επίγευση : Καθώς το καράβι σαλπάρει για τα ξένα και πάλι, αφήνει γι ακόμη μια φορά μια περίεργη όμορφη περιπεπλεγμένη πικρογλυκόξινη αίσθηση, αλλά αυτή τη φορά και πιο hoppy. Σίγουρα και πάλι η μαγιά και τα μπαχάρια αλλά έστω και λίγο, το αλκοόλ είναι παρόντα σε αυτό το συνοθύλευμα γεύσεων.

Σώμα : Εδώ είναι και το στοιχείο που σώζει τη κατάσταση. Απολαυστικά γεμάτη αίσθηση όπου το ανθρακικό την κάνει πιο αναψυκτική...Το αλκοόλ από την άλλη αράζει σε κάθε γουλιά προς το τέλος, νιώθοντας τη ζεστασιά του σε κάθε ρουφηξιά. Δε μπορώ να πω όμως ότι με χάλασε....άλλωστε χριστουγεννιάτικη μπύρα και αλκοόλ πάνε μαζί! Πώς θα μας ζεστάνουν στις κρύες βραδιές του χειμώνα?

Γενική Αίσθηση : Τώρα που τα ξωτικά φύγανε γι άλλες πολιτείες μπορώ να μιλήσω ελεύθερα...Που ξέρεις ποτε??? Ξωτικά είναι αυτα...μια κακιά κουβέντα και μετατρέπουν σε δέντρο! Δε μπορώ να πω πως ξετρελάθηκα με αυτή τη μαγισσούλα, είπαμε άλλωστε δεν είμαι και τρελός οπαδός των Blondes [οι γυναίκες είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο...]!!! Περίμενα πως ως Seasonal και δη Χριστουγεννιάτικη, θα ήταν πιο μεστή και πιο ιδιαίτερη...Σκέτο μπέρδεμα αυτά τα μαγισσάκια...

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 6,5


Bush de Noël (Scaldis Noël) - Ένας χιονισμένος θάμνος...


Είδος : Belgian Strong Amber Ale
Προέλευση :
Βέλγιο

Ζυθοποία :
Brasserie Dubuisson Frères
Αλκοόλ :
12 % ABV

Περιεχόμενο :
250 ml


Μετακομίζουμε λίγο πιο δυτικά, ειδικότερα στην επαρχία "Hainaut" κι επισκεπτόμαστε μια παλιά φάρμα της οικογενείας "Dubuisson" όπου και βρίσκεται η ομώνυμη ζυθοποιία που χρονολογείται από το 1769. Για χάρη του μπυροφιλικού κοινού, πέραν των κλασσικών ετικετών, εν έτει 1991 ξεκίνησε και η παραγωγή μιας χριστουγεννιάτικης, αυτής της "Bush de Noël". Κατά την παρασκευή της χρησιμοποιούνται μεγάλες ποσότητες caramel malts αλλά και η ιδιαίτερη τεχνικη του "houblonnage à cru (dry hopping)", αφήνοντας το ζουμί να ωριμάζει για 4-6 μήνες καταλήγοντας στο αποτέλεσμα που έχω αυτή τη στιγμή στο μπουκάλι μου. Ακόμη, συναντούμε σε 750ml μπουκάλια την "Bush de Noël Premium" η οποία έχει υποστεί refermentation στο μπουκάλι άλλους τρεις μήνες εντός θερμαινόμενου δωματίου, εκτοξεύοντας τη περιεκτικότητα σε αλκοόλ στο 13%!!!
H διττή ονοματοδοσία της οφείλεται σε προβλήματα που ανέκυψαν κατα την εξαγωγή της ετικέτας στις Η.Π.Α. [ως συνήθως], μετά από αντιδράσεις της μεγαλοεταιρείας "Annheuser-Busch" για το κοινό [και καλά...] του ονόματος. Έτσι έχουμε το αγγλικό Bush αλλά και το λατινικό Scaldis, όπου και τα δυο σημαίνουν "θάμνος" εξ αιτίας του ονόματος της οικογενείας των ζυθοποιών [ Du buisson=ο θάμνος (γαλλικά)]. Αφού κάναμε μια αναδρομή στις ομιλούσες γλώσσες ανά το κόσμο... ας περάσουμε και στο προκείμενο!

Όψη : Ως συνήθως, το χιόνι έχει το πρώτο λόγο στην ετικέτα, πασπαλίζοντας αυτή τη φορά τη στέγη του εικονιζόμενου ζυθοποιείου, με το μπλε αλουμινόχαρτο να αγκαλιάζει σφιχτά το καπακι. Χάρη στο ΜΙΧΟ, σερβίρω στο περίεργο τουλιπάκι της σειράς αυτό το έντονα αλκοολούχο παρασκεύασμα. Το χρώμα σκούρο κεχριμπαρένιο το οποίο υπό το φως παίρνει πορτοκαλοκόκκινες αποχρώσεις. Αντιθέτως με τη πρότυπη εικόνα της μπύρας από το site της ζυθοποιίας, αποτυπώνεται έντονα πυκνή και θολή. Ο ελαφρώς μπεζ αφρός ξεχύνεται έντονος στην αρχή, καταλείποντας ένα λεπτό δακτυλίδι μέχρι τέλους, αναμενόμενο γαρ από τη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Όμορφη εικόνα μεν, αλλά μη νομίζετε κάτι το ιδιαίτερο...

Άρωμα : Κοντά το ποτήρι και... όοοπα.... ήταν κάπως απότομο... πάμε παλι. Αλκοόλ να φάνε και οι κότες! Έντονο και ζεστό, αλλά δεν μπορώ να πω ενοχλητικό, με τα αποξηραμένα φρούτα να έπονται αντίστοιχα έντονα με τα ξερά σύκα και δαμάσκηνα αλλά και τις σταφίδες να μπλέκουν όμορφα σε μια πανδαισία αισθήσεων. Βέβαια, τα αρωματικά άνθη του λυκίσκου, ένεκα dry hopping, ευθύνονται για την τόσο σύνθετη παλέτα. Από κει και πέρα η καραμέλα των malts αλλά και τα μπαχάρια συμπληρώνουν ένα άκρως σύνθετο αποτέλεσμα. Η ίντριγκα του αρώματος με προετοίμασε "άσχημα" για τη συνέχεια...

Γεύση : Πού να ξεκινήσεις και πού να τελειώσεις... Όπως και στο άρωμα, τα αποξηραμένα σύκα, οι σταφίδες και τα δαμάσκηνα ξεχωρίζουν με μια ιδέα μελιού και καραμέλας να ακολουθεί. Όσο ζεσταίνεται η μπύρα, τόσο η αίσθηση του αλκοόλ γίνεται εντονότερη. Έχει ξεκάθαρα malty χαρακτήρα θυμίζοντας πολλές φορές ένα καλό malt whiskey 12ετίας. Κάπου στο τελείωμα αρχίζω και αντιλαμβάνομαι και μια σχετική πικράδα του λυκίσκου. Όπως και να έχει το έντονα μεθυστικό γλυκό ζουμί, μου κάθησε όμορφα...

Επίγευση : Ίσως εδώ να αναδυκνείονται περισσότερο τα hops με τον υπόπικρο χαρακτήρα που τα συνοδεύει, αλλά και πάλι μπλέκονται τόσα πολλά! Μάλλον η καραμέλα και το αλκοόλ "χτυπούν" εντονότερα σε αυτή τη φάση. Ένα ιδιαίτερα αιχμηρό τελείωμα σε κάθε γουλιά που γίνεται πιο smooth όσο ζεσταίνεται η μπυρα.

Σώμα : Πρόκειται για μια ετικέτα που χαρακτηρίζεται από την εξής ιδιομορφία: παρά το γεμάτο του σώματος, το ελάχιστο σε ανθρακικό αλλά και την ένταση του αλκοόλ θεωρώ πως κατεβαίνει ιδιαίτερα εύκολα. Τα μόνα δυσάρεστα που αποκομίζεις είναι μια όμορφη ζαλάδα που ξαφνικά σε κυριεύει αλλά και ένα κολλώδες αποτέλεσμα που συντροφεύει για ώρα το στόμα! Μας ξεγέλασε η κυρία και κάναμε κεφάλι...

Γενική Αίσθηση : Τι? δε διαβάσατε τα παραπάνω...? τι περιμένετε από μένα αυτή τη στιγμή...αφήστε με στη ζάλη μου! Όφου..... καλά! Ε ναι, μου άρεσε αρκετά και σίγουρα θα τη ξαναπιώ. Μου έκατσε όμορφα απόψε και είναι κατ' εμέ ένα κατάλληλο τελείωμα μιας κουραστικής και κρύας ημέρας. Δοκιμάστε ανεπιφύλακτα και προσοχή....δαγκώνει!

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : 8,5


A Beer A Day Keeps The Doctor Away

3 σχόλια:

  1. Φοβερο το αφιερωμα σου panagiof τις χριστουγεννιατικες! Εχω διαβασει τα αλλα δυο μερη τουλαχιστον 2 φορες το καθενα.Πολυ ομορφες φωτογραφιες με φοντο τα ποτηρια.
    Πολυ καλες οι πληροφοριες για Bush. Περιμενουμε και συνεχεια να υποθεσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά... το ατομάκι έχει ξεφύγει :)
    Mε τέτοια φαντασία σε χαρακτήρες βρε Πάνο, γιατί δε στέλνεις κανένα σενάριο για τα χρονικά της Νάρνια :P

    Πολύ ωραία παρουσίαση ακόμα μια φορά και εδώ θα συμφωνήσω με τον Porter, πως το background με τα ποτήρια σε άμεση επαφή και τους χρωματικούς συνδυασμούς (μπλε για την Bush ;) )
    Τώρα για την χριστουγεννιάτικη Forestinne μη στεναχωριέσαι... έτσι είναι οι "ξανθιές" γενικότερα. Δείχνουν πάντα πιο εντυπωσιακές με τα γιορτινά τους φορέματα :P

    Αλλά κι εσύ τι περίμενες από μια χωριατοπούλα του δάσους; Ενώ η χλιδάτη και σούπερ τουρμπαρισμένη Bush... μια χαρά αδιάβαστο σ' έστειλε :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αντε να γινη κανα θαυμα και να πιουμε φετος χριστουγενιατικες ΒΕΛΓΙΚΕΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή