Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Santa - Beers Are Coming To Town ... (part II)

Μέρος δεύτερο λοιπόν στο αφιέρωμά μας στις Χριστουγεννιάτικες ετικέτες, αυτή τη φορά με 2 μπύρες από δυο όμορες περιοχές της Φλαμανδίας. Από τη μία πλευρά, βολτάρουμε στη Γάνδη και στη ζυθοποιία Huyghe με τη "Delirium Noël", για να μάθουμε τελικά την απάντηση στο "αν πετάει ο ελέφαντας"... Από την άλλη, ο δρόμος μας βγάζει λίγο πιο βόρεια και ειδικότερα στην επαρχία "Oud-Turnhout" της Αμβέρσας και το Αββαείο του Corsendonk για την "Corsendonk Christmas Ale".
Αμφότερες αποτελούν πολυδιαφημισμένα ονόματα και οι προσδοκίες μου είναι κάτι παραπάνω από υψηλές... Ας δούμε αν δικαιολογούν τη φήμη τους!


Delirium Noël - Ο Ρούντολφ το ελεφαντάκι...


Είδος : Belgian Strong Ale
Προέλευση :
Βέλγιο

Ζυθοποία :
Brouwerij Huyghe

Αλκοόλ :
10 % ABV

Περιεχόμενο :
330 ml


Αυτή τη φορά θα ξεκινήσουμε με μια "Kerst-bier" από τη ζυθοποιία Huyghe, μια εκ των καλυτέρων της Γάνδης! Όλα ξεκινούν με τους ζυθοποιούς να έχουν για έμπνευση το "τρεμώδες παραλήρημα" ή αλλιώς "delirium tremens", παθολογική αντίδραση των αλκοολικών από την στέρηση. Με γνωστό το θρύλο των πασχόντων, οι οποίοι έχουν οπτικές ψευδαισθήσεις ροζ ελεφάντων (γενικά ζωοψιών...), προκύπτει και το σκίτσο της ετικέτας. Κατά τον γκουρού Michael Jackson ο όρος "Delirium" είναι συνώνυμος επίσης και με τα βέλγικα έθιμα περι βρώσης, πόσης και κεφιού... Προσπαθώντας να προσομοιωθώ κι εγώ με ένα "χριστουγεννιάτικο ντελίριο" σας καλώ να με ακολουθήσετε στη βόλτα με το έλκηθρο των στερημένων...

Όψη : Καταρχάς θα ήθελα να πω 2 λόγια για το πανέμορφο και ιδιαίτερο παράλληλα, μπουκαλάκι της μπύρας! Το ψευδο-πήλινο μπουκάλι είναι άκρως ξεχωριστό και καλύπτεται εκ των άνωθεν με κόκκινο αλουμινόχαρτο, ενώ η ετικέτα απεικονίζει έναν ροζουλί ελέφαντα να τρέχει πάνω σε ένα έλκηθρο...Τί γέλιο που έχουν οι ετικέτες της σειράς [και δεν είναι μόνο μια, υπάρχουν πάνω από 6 με διαφορετικές ελεφαντο-παραστάσεις!]! Σερβίρω τον ελέφαντα στο πανέμορφο τουλιπάκι που αγόρασα από το Βέλγιο! Η αρχική εικόνα??? Μαγική! Φανταστική! Το χρώμα έντονα κόκκινο προς το βυσσινί ενώ ο αφρός με μιας ξεπετάγεται πυκνός, καστανός κι ευμεγέθης...Με το πέρας του χρόνου, και δεδομένου του αλκοόλ, πέφτει, μέχρι εξαφάνισης προς το τέλος. Κάπου εκεί μέσα στο βυσσινί μαγικό ζουμί, ταξιδεύουν εκατοντάδες κομμάτια μαγιάς που κάνουν το θέαμα ακόμη πιο μαγευτικό...Λες και χιονίζει στο ποτήρι μου!!!

Άρωμα : Πλησιάζω τον "τρελό ελεφαντάκο" κοντά στη μύτη και με συνεπαίρνει το όλο σκηνικό...Ένα μεθυστικά γλυκό, βυνώδες και οινώδες άρωμα ξεκινά να σου δίνει τις πρώτες παραισθήσεις... Θα το χάσω έτσι πως πάω απόψε! Τα μπαχάρια μου γαργαλούν τις αισθήσεις χωρίς όμως να μπορώ να διακρίνω κάτι συγκεκριμένο...Παιχνιδιάρικο αλλά έντονα βαρύ το άρωμα...Σαν ζεσταθεί ο ελέφαντας, αρχίζει να ευωδιάζει κόκκινα φρούτα του δάσους...αλλά και πάλι αδυνατώ να βγάλω άκρη!

Γεύση : Πρώτη γουλιά και ο ελέφαντας με συνεπαίρνει... Από τις πιο σύνθετες συνταγές που έχουν αγγίξει ποτέ τον ουρανίσκο και τη γλώσσα μου!!! Το πάω προς μονοπολική διαταραχή - σίγουρα αποκτώ μανία με τη γεύση αυτή! Τι να πω... Δεν έχω λόγια! Θεσπέσια! Δυσκολεύομαι και πάλι να εξάγω την οποιαδήποτε συνιστώσα αυτού εδώ του συνοθυλεύματος, αλλά σίγουρα το πρώτο που αντιλαμβάνομαι είναι η ξινόγλυκη γεύση των κόκκινων φρούτων. Έντονα γλυκιά μπύρα με το αλκοόλ να έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης αλλά και τα malts να έπονται...Καραμέλα και διάφορα μπαχαρικά σίγουρα βρίσκονται εντός αλλά προς το τέλος αρχίζω να νιώθω την αίσθηση του πράσινου μήλου...Ίσως και να 'ναι ιδέα μου. Θα το χάσω απόψε ξαναλέω.......

Επίγευση : Εδώ ίσως και να υστερεί λίγο η ετικέτα αλλά επουδενί δε θα μας προκαλέσει και κατάθλιψη το παραπάνω γεγονός! Γλυκιά κι αργότερα να στυφίζει, με αρκετά κολλώδη αίσθηση ανεξαρτήτου θερμοκρασίας...Σίγουρα πιο έντονα τα malts και τα μπαχαρικά με τα φρούτα και το αλκοόλ ν' ακολουθούν! Πάντα όμως θα ζητά το στόμα σου μια γρήγορη γουλιά ωστέ να ξαναφτάσει στη πρώτερη εδέμ που χαρίζει η γεύση της!

Σώμα : ΑΑΑΑ...εδώ όλα επανέρχονται σε μια τάξη! Αρκετά γεμάτη αίσθηση που σε κάθε γουλιά ηδονίζει το στόμα μου! Από κει και πέρα, το ανθρακικό σε ικανοποιητική συγκέντρωση και ειδικά στην αρχή να νιώθεις αυτό το αναψυκτικό γαργαλητό στον ουρανίσκο! Το αλκοόλ κρύβεται αρκετά καλά καθ'ολη τη διάρκεια εκτός των τελευταίων στιγμών της ετικέτας όπου το 10άρι σε βαράει μια χαρά! Το άτιμο κρύβεται εξ'αρχής τόσο ευχάριστα, που δεν παίρνεις χαμπάρι!

Γενική Αίσθηση : Δεν θα πλατειάσω, απλά η συγκεκριμένη ετικέτα με έχει φέρει στο χείλος της τρέλας...Θα κατασκευάσω λοιπόν το δικό μου νοητό κόσμο, όπου οι ελέφαντες θα κάνουν τα πάντα!!! Μέχρι και τον Αη-Βασίλη θα σέρνουν για να μου φέρνουν δώρα! Μια ετικέτα που θα προσπαθήσω με κάθε δυνατό τρόπο να πιώ ξανά και ξανά και ξανά...και ας το χάσω τελείως!!!!

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : >9


Corsendonk Christmas Ale - Το Αββαείο στα γιορτινά του...

Είδος : Belgian Strong Dark Ale
Προέλευση :
Βέλγιο

Ζυθοποία :
Brasserie du Bocq
Αλκοόλ :
8,5 % ABV

Περιεχόμενο :
250 ml


Έπειτα από την ανακάλυψη του παραπάνω διαμαντιού, συνεχίζουμε με μία πολύ γνωστή ετικέτα. Η χριστουγεννιάτικη εκδοχή της σειράς του Αββαείου του Corsendonk βγήκε για πρώτη φορά προς το αγοραστικό κοινό κατά τα τέλη του 1998. Πλέον παράγεται στα καζάνια της ζυθοποιίας "Du Bocq" για λογαριασμό του μοναστηριού, και μάλλον αυτός είναι ο λόγος που δεν βρήκα πουθενά το "abbey-o-σημα" πάνω στο μπουκάλι. Στην ετικέτα της, λογικό γαρ, δεσπόζουν χιονισμένες παραστάσεις, με το στολισμένο έλατο αλλά και το αστέρι να βρίσκονται σε πρώτο πλάνο και στη μέση η πανέμορφη του 16ου αιώνα, σφραγίδα του μοναστηριού του Corsendonk με την επιγραφή "Sigillum monastery beatae Marie de Corsendonc"...

Όψη : Σερβίρω στο νέο ποτηράκι της σειράς, δωρεά του φίλου μου BeeRocker. Το χρώμα συναρπαστικό, σε έντονη διαυγή καφεκόκκινη απόχρωση με τη μαγιά, σε μια πιο κοντινή άποψη, να χορεύει στους ρυθμούς των φυσσαλίδων του ανθρακικού. Ένας παχύς επιβλητικός καφετής αφρός ξεπηδάει μεμιάς, ο οποίος με το πέρασμα των λεπτών υποχωρεί αργά, καταλείποντας δαντελωτά στα τοιχώματά του ποτηριού, παραμένοντας μέχρι τέλους στη παρέα μας. Μια ιδιαίτερα απολαυστική εικόνα που με προετοιμάζει για αντίστοιχη συνέχεια...

Άρωμα : Δυστυχώς, άλλα περίμενα κι άλλα συναντώ. Μια άκρως υποτονική άισθηση χωρίς ιδιαίτερο χαρακτήρα. Στοιχεία της, το ψωμί και η καβουρδισμένη μαγιά και καθώς ζεσταίνεται ελαφρώς διακρίνω μπαχαρικά και σταφίδες. Κάπου εκεί ίσως να υπάρχει και το αλκοόλ ζεσταίνοντας τις οσφρητικές απολήξεις. Αλλά γενικά, από άρωμα, όλα στο ίσως...

Γεύση : Έπειτα από το πρώτο ξενέρωμα, προχωρώ εν τάχει στη δοκιμή. Κάπως καλύτερα με τη καραμέλα να έχει το πρώτο λόγο και ειδικότερα όσο η θερμοκρασία ανεβαίνει, να γίνεται και πιο έντονη. Κάπου εκεί μέσα στα καβουρδισμένα στοιχεία, αναδυκνείονται κάποια κόκκινα φρούτα και μπαχάρια. Ξανακοιτώ την ημερομηνία λήξης και είναι μια χαρά. Τι στο καλό... ξαναπροσπαθώ και πάλι η ίδια, ωραία δε μπορώ να πω, αλλά μονότονη αίσθηση.

Επίγευση : Να και μια διαφοροποίηση! Πέρα από τη καραμέλα και τα πικάντικα μπαχάρια, εδώ διακρίνεται πιο έντονα η γλυκα των malts μαζί με μια πικρή νότα κατευθείαν από το λυκίσκο. Αρχίζει και στρώνει λίγο στο μυαλό μου η κατάσταση...

Σώμα : Ακρίβώς αυτό είναι το στοιχείο που για μένα θα μπορούσε κάλλιστα να την απογειώσει. Το σώμα σε μέτρια επίπεδα να καθιστά τη μπύρα ιδιαίτερα ευκολόπιωτη με το αλκοόλ να αρχίζει να φαίνεται μόνο προς το τέλος. Το ανθρακικό μπορεί να έβγαλε τέτοιον αφρό αλλά σε κάθε γουλιά ούτε που το καταλαβαίνεις. Για τα δικά μου γούστα, με λίγο παχύτερο σώμα και λίγο ανθρακικό να γαργαλάει, όλα θα ήταν ένα σκαλί πιο πάνω.

Γενική Αίσθηση : Ίσως να παρασύρθηκα από τις ψηλές μου προσδοκίες. Ίσως το όνομα να είναι μεγαλύτερο από όσο αντέχει η ετικέτα. Ίσως να είμαι "τόooσο ελίτ" πια που τέτοιες προσπάθειες δεν αποδίδουν τα μέγιστα στο κουρκούτι του μυαλού μου. Ίσως απλά να μη μου κάθησε εκείνη τη μέρα. Γενικά αναφέρεται σαν μία εξαιρετική ετικέτα. Θα είμαι ειλικρινής και αντικειμενικός. Ωραία ετικέτα, γευστική, χωρίς έντονο χαρακτήρα που θα ξαναδοκίμαζα όμως σίγουρα.

Βαθμολογία του panagiof [στο είδος] : ~7





Santa - Beers Are Coming To Town ... (part IΙI)



A Beer A Day Keeps The Doctor Away

5 σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια παιδιά με τις παρουσιάσεις...Εμείς βέβαια, όπως πάντα χαζεύουμε αυτές τις απίστευτες ετικέτες που δοκιμάζετε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mprabo panagiof!

    Anamenoume ki alles belgides ntymenes xristougenniatika sto trito meros tou poly omorfou afierwmatos pou kaneis!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι ύστερα σου λένε πως ο Άγιος Βασίλης πίνει κόκα – κόλα. Πίνει και πολύ ωραίες Χριστουγεννιάτικες μπύρες!
    Και απ’ ότι φαίνεται, τις φέρνει κιόλας στα καλά παιδιά. :)

    Πάντως είστε φοβερή ομάδα και μου κάνει εντύπωση πως ο ένας συμπληρώνει τον άλλον. Κάποιες μεγαλύτερες σε έκταση, κάποιες μικρότερες, όλες οι παρουσιάσεις είναι καλές. Εμπεριστατωμένες, ενημερωτικές αλλά και ευχάριστες στην ανάγνωση.
    Θα υπάρξει και part III? Είμαι περίεργη να δω τι ακόμα θα περιλαμβάνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χειμώνιασε έξω (επιτέλους) και κάτι αρχίζει να μυρίζει από Χριστούγεννα. Βουρ λοιπόν κι εμείς, πίσω απ' το έλκηθρο των στερημένων :)

    Πολύ ωραίες μπυρίτσες κι οι δύο Πάνο! Και οι φωτογραφίες της παρουσίασης μας άνοιξαν την όρεξη :)
    Τις δοκίμασα και τις δυο πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 2008 και κέρδισαν επάξια μια θέση και στη χριστουγεννιάτικη παραγγελία μου του 2009.
    Δυστυχώς την Delirium Noel δεν την βρήκα πέρυσι (αλλά ελπίζω να την πετύχω πάλι φέτος) Την θυμάμαι όμως με τις καλύτερες αναμνήσεις :)

    Μπορώ ν' ανατρέξω όμως στις σημειώσεις μου για
    την Corsendonk Christmas...

    Σχετικά διάφανο, καστανό χρώμα με πυκνό αφρό που "σπάει" όμως από μέσα για ν' αφήσει ένα μικρό στρώμα που θα κρατήσει μέχρι τέλος.
    Καραμέλα, ξηρά φρούτα και μπαχάρια στην ευχάριστη αρωματική παλέτα της.
    Καραμέλα και μαύρη ζάχαρη στη γεύση με το λυκίσκο ν' ανεβάζει στροφές στην επίγευση. Μέτριο σώμα, δροσιστική κι ευχάριστη αίσθηση γι αυτή την ευκολόπιοτη μπύρα.
    Βαθμολογώ με 8 στα 10 :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πολύ ενδιαφέρον και αυτό με τις διαφορετικές ετικέτες της Delirum Noel. Δεν το 'χα προσέξει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή