Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Santa - Beers are coming to town ... (part IV)

Γιορτινές οι μέρες και ως γνωστόν, οι χριστουγεννιάτικες οι μπύρες έχουν την τιμιτική τους. Και μια και ο Πάνος μας έβαλε στο τριπάκι με την παρουσίαση των Brugs Bok και Gordons Christmas στο 1ο μέρος, των Delirium Noel και Corsendonk Christmas στο 2ο μέρος και Forestinne Nordika και Bush de Noel στο 3ο μέρος, ας πάρω τη σκυτάλη για να παρουσιάσω ακόμα δυο χριστουγεννιάτικες ετικέτες απ’ το Βέλγιο που πρωτοδοκίμασα αυτές τις μέρες.

Xmas Beer 2010 Under the tree3 800


Smisje Kerst και Alvinne Melchior

H μικρή ζυθοποιία Smisje (πρώην "De Regenboog") -απ’ τις μικρότερες των μικρών ζυθοποιϊών στο Βέλγιο – είναι δημιούργημα του Johan Brandt - ερασιτέχνη ζυθοποιού και μελισσοκόμου, ο οποίος ξεκίνησε την συστηματική παραγωγή το 1995, σ’ ένα προάστιο της Brugge. Από το 1998 η ζυθοποιία μεταφέρθηκε στο χωριό Mater του Oudenaarde της Ανατολικής Φλάνδρας. Αν και όλα αυτά τα χρόνια, εκτός απ’ τις πολλές εποχιακές μπύρες που κυκλοφόρησε ο Johan Brandt, είχε σε συστηματική παραγωγή έξι ετικέτες, εξάγοντας μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής του εκτός Βελγίου. Δυστυχώς, πλέον προσανατολίζεται στο να εστιάσει μόλις σε δύο παραγωγές – την νέα hoppy blonde με το όνομα Smiske και την χριστουγεννιάτικη που δοκιμάζουμε σήμερα.

Xmas Beer 2010 Smisje Kerst bottle 800

Στην ετικέτα της Smisje Kerst– δημιούργημα του ΝεοΥορκέζου καρτουνίστα και λάτρη της μπύρας Bill Coleman (του ιδίου μαθαίνω πως είναι και η βασική συνταγή της μπύρας), όπως και όλες οι άλλες ετικέτες της με ήρωες κάποιους σκύλους – έχει τον ένα σκύλο σε ρόλο Αη Βασίλη πάνω στο ιπτάμενο έλκυθρο και τον άλλο σε ρόλο ταράνδου (με φορετά κέρατα), να κυνηγάει το μπουκάλι (αντί καρότου) που κραδαίνει μπροστά του ο Αη Βασίλης.

Xmas Beer 2010 Smisje Kerst label 600

Σερβίρω την Smisje Kerst και το ποτήρι μου χρωματίζεται χρυσοκαφετί. Φωτεινό το σώμα της αν και αρκετά θολό απ’ τα πολλά σωματίδια μαγιάς (ιδιαίτερα όταν προς στο τέλος πρόσθεσα κάμποση απ’ τη μαγιά που υπήρχε στον πάτο.

Xmas Beer 2010 Smisje Kerst g&b 600

Ο αφρός της πλούσιος, κρεμώδης, μπεζο-κίτρινου χρώματος, στέκεται στιβαρός για κάμποσα λεπτά. Υποχωρώντας, θα περιοριστεί σε λεπτό πέπλο, ενώ θ’ αφήσει και ολόκληρα κομμάτια αφρού στα τοιχώματα του ποτηριού.

Xmas Beer 2010 Smisje Kerst foam 800

Στο άρωμα, ο χαρακτήρας πολύπλοκος και πλούσιος. Διακρίνω σύκο, δαμάσκηνο, ροδάκινο και μήλο, μεταξύ άλλων, ενώ αδιευκρίνιστο είναι το είδος των μπαχαριών που σίγουρα έχουν πλουτίσει τη συνταγή.
Με μικρό τσίμπημα στην άκρη της γλώσας - πιο έντονο γύρω και κάτω απ’ αυτήν - και με ευχάριστα έντονη τη παρουσία του ανθρακικού, η Smisje Kerst μας εκπλήσσει ευχάριστα, ανεβάζοντας ένα κλικ την έτσι κι αλλοιώς όμορφη αίσθηση που αποκομίσαμε με τ’ αρώματά της. Η γεύση σχετικά γλυκιά, με το σύκο, το πορτοκάλι, το βερύκοκο και το φουντούκι να χρωματίζουν τη γευστική παλέττα.

Xmas Beer 2010 Smisje Kerst label

Το αλκοόλ μας χυπάει καμπανάκι στο βάθος, χωρίς όμως να ενοχλεί σε καμία περίπτωση. Μάλιστα η ευχάριστα έντονη όπως είπαμε παρουσία του ανθρακικού την κάνει ευκολόπιοτη, παρά το 11%. Συνολικά, μια πολύ καλή βελγική strong ale, ίσως η καλύτερη Smisje που έχω δοκιμάσει.
H βαθμολογία που της δίνω είναι: 8 για την εμφάνιση, 8 για το άρωμα, 9 για τη γεύση και 9 για την γενικότερη αίσθηση. Σύνολο: 8.5 στα 10.


Alvinne Melchior

H Picobrewerij Alvinne είναι μια πολύ μικρή ζυθοποιία (όπως διαφαίνεται κι απ’ το πρώτο συνθετικό της) εγκατεστημένη κοντά στη Βελγική πόλη Kortrijk. Από το 2002 που πρωτολειτούργησε, δημιούργησε μερικές αξιοπρόσεκτες συνταγές, στο κλασσικό βελγικό στυλ ζυθοποίησης. Αλλά τα τελευταία χρόνια, όπως αρκετοί Ευρωπαίοι ζυθοποιοί, επηρεάστηκε αρκετά απ’ την Αμερικανική «σχολή» και τόλμησε να προχωρήσει σε νέα μονοπάτια.
Η μόδα που έχει δημιουργηθεί τελευταία με τους μικρούς, πειραματιστές ζυθοποιούς στην Ευρώπη, μια μόδα που ξεκίνησαν οι De Struise, Mikkeller και De Molen, των οποίων το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους είναι πειραματισμοί σε νέες, δυνατές μπύρες, με χρήση ασυνήθιστων συστατικών και έμφαση στην παλαίωση, υιοθετήθηκε το τελευταίο διάστημα και απ’ την Alvinne. Στο beer store που άνοιξε στο χώρο της ζυθοποιίας - και λειτουργεί μάλιστα και διαδικτυακά, βρίσκονται διαθέσιμες οι καλύτερες και πιο δυσεύρετες ετικέτες των ευρωπαίων μικροζυθοποιών, μαζί με εκπροσώπους απ’ την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Xmas Beer 2010 Alvinne Melchior g&b 600

Από την κλασσική σειρά της Alvinne έρχεται η μπύρα που θα παρουσιάσουμε στη συνέχεια. Η Melchior ανήκει στην χριστουγεννιάτικη τριλογία «Melchior-Gaspar-Balthazar» που πήρε τα ονόματα των τριών μάγων με τα δώρα που ακολούθησαν το άστρο των Χριστουγέννων μέχρι τη Βηθλεέμ.

Xmas Beer 2010 Alvinne Melchior label 800

Η μπύρα της Alvinne που φέρει το όνομα του σοφού Μελχιόρ ανήκει στη κατηγορία barley wine με 11% αλκοόλ. Είναι σκούρα ξανθιά - πορτοκαλί στο χρώμα, θολή με μπόλικα σωματίδια μαγιάς που δημιουργούν ίζημα στο ποτήρι μας. Στην παραγωγή της έχουν χρησιμοποιηθεί ουκ ολίγες ποικιλίες malts και λυκίσκου, αλλά και ζάχαρη και σπόροι μουστάρδας. Από εκεί προέρχονται μάλλον τα σκούρα μικροσωματίδια που στολίζουν τον πλούσιο λευκό (προς κιτρινωπό) αφρό της.

Xmas Beer 2010 Alvinne Melchior foam2 800

Το άρωμά της γλυκό, με νότες πορτοκαλιού – θυμίζει πολύ αυτό της γνωστής σε όλους Tripel Carmeliet. Στο στόμα, η αίσθηση σπιρτόζικη, με το ανθρακικό να ζωντανεύει και να τσιρίζει σε κάθε γουλιά που στριφογυρνάμε γύρω απ’ τη γλώσσα.
Η γεύση της αρκετά γλυκιά και πικάντικη, με πάλι το πορτοκάλι και το μανταρίνι να της δίνουν ταυτότητα. Το αλκοόλ δείχνει τα δόντια του, υποστηριζόμενο απ’ τη γενικότερη γλυκύτητα.

Xmas Beer 2010 Alvinne Melchior beer & cheese2 800

Μια ενδιαφέρουσα δυνατή ξανθιά βελγίδα, που την απόλαυσα συνοδεία ενός πλατό τυριών. Εξαιρετικό το πάντρεμα με το αλμυρό και έντονου χαρακτήρα Roquefort.

Xmas Beer 2010 Alvinne Melchior beer & cheese 800


H βαθμολογία που δίνω είναι 8 στα 10, σε όλους τους τομείς!

3 σχόλια:

  1. Καλά ... ο σκύλος-Αη Βασίλης της Smisje Kerst όλα τα λεφτά ... Φοβερός ο Bill Coleman!
    Ο συνδυασμός μάλιστα με τον μάγο Melchior της Alvinne κάνει την όλη αυτή χριστουγεννιάτικη μπυροπαρουσίαση πολύ cult ...
    Πολύ όμορφες ετικέτες που σε προ(σ)καλούν να τις δοκιμάσεις αμέσως ...
    Στην Melchior θα έδινα κάτιτις παραπάνω στο βαθμό, αλλά κατά βάση συμφωνώ σε όλα.
    Εύγε Νικόλαε ...

    Αναμένουμε και συνέχεια των Χριστουγεννιάτικων ετικετών είτε από τον Πανούλη που ξεκίνησε το αφιέρωμα, είτε από εσένα που το συνεχίζεις ...
    Cheers !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά είναι...σωστός ο Νικόλας! Πολύ όμορφη η συνέχεια σου! Μακάρι να είχα τη δυνατότητα να ποστάρω καθημερινά μπυροδοκιμές...Συνέχισε έτσι δυναμικά...κάτι μου λέει οτι έχουμε πολλές διαφορετικές ετικέτες ο ένας από τον άλλο.

    Όσο για τις μπύρες που δοκίμασες, έτυχε να δοκιμάσω τρεις από τη σειρά της Smisje παρέα με το ΜΟΝΚ στο Brugs Beertje και από ότι θυμάμαι δε μας άφησαν και τις καλύτερες των εντυπώσεων.
    Από την άλλη, η Melchior μου κάνει κλικ και είναι σίγουρα μια από τους μελλοντικούς στόχους αγοράς!

    Chalice...keep going!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ Mixos: Ναι... ο Coleman με το Salty Dog είναι πολύ καλός! Αρκετές δουλειές του βρίσκονται εδώ: http://abrokenheartandaglassofbeer.blogspot.com/search/label/Salty%20Dog

    @Panagiof: Πάνο κι εμένα κάποιες μπύρες της Smisje δεν μου άρεσαν ιδιαίτερα, όπως η Kuvee Elektrik, η Catherine The Great ή η Wostyntie (με μουστάρδα). Αλλά η Dubbel, η Guido και τέλος η Kerst μου άρεσαν ιδιαίτερα :)

    Να δούμε τώρα... θα προλάβουμε ένα τελευταίο post με χριστουγεννιάτικες; Τελειώνουν οι γιορτές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή