Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

North Coast Old Rasputin Russian Imperial Stout


Μερες που ειναι ειπα να ασχοληθουμε με μια ετικετα που το ονομα της το εχει παρει απο ενα απο τα "καλυτερα παιδια" της χριστιανοσυνης και μιλαω βεβαια για τον ρωσο καλογερο Γκριγκορι Ρασπουτιν, ο οποιος αφησε ανεξιτηλη την σφραγιδα του με την πολυταραχη ζωη του. Τον κατηγορισαν οτι ηταν ενας ακολαστος καλογερος, οτι ηταν ο αντιχριστος και διαφορα αλλα. Προσωπικα θεωρω οτι ηταν πανεξυπνος και μεγαλος μαγκας ιδιαιτερα με το δογμα που συμφωνα με το οποιο η σεξουαλικη εξαντληση (μαζι του βεβαια...) ήταν το καλυτερο μεσο για να φθασει ο πιστος στην κατασταση της «θειας αταραξιας», ώστε να βρεθεί πιο κοντά στον Θεο. Ετσι λοιπον πολλες ρωσιδουλες ειχαν ενωθει σεξουαλικα με τον Ρασπουτιν για να φτασουν στην ενωση με τον Θεο. Μιλαμε για πολλα respect ο ανθρωπος.




Aπο αυτον τον "Αγιο" ανθρωπο λοιπον εμπενευστηκε η Αμερικανικη μικροζυθοποιια North Coast Brewing Co. απο το Fort Bragg της California να "βαπτισει" μια ετικετα της και μαλιστα την καλυτερη ετικετα της. Η imperial stout της North Coast ονομαστηκε Old Rasputin Russian Imperial Stout και παραγεται συμφωνα με την παραδοσση του 18ου αιωνα που οι Αγγλικες ζυθοποιιες εφτιαχναν τετοιες μπυρες για την Μεγαλη Αικατερινη της Ρωσιας και εξου και το Russian Imperial Stout. Η North Coast Brewing Co. που ξεκινησε την λειτουργια της σαν Brewpub το 1988, εξεληχθηκε σε μια απο τις καλυτερες Αμερικανικες μικροζυθοιιες με πολλα βραβεια στο ενεργητικο της. Μια απο τις καλυτερς ετικετες της λοιπον η Old Rasputin Russian Imperial Stout θα μας απασχολησει παρακατω.


Η ιεροτελεστια λοιπον ξεκινα. Βγαζω την μπυριστα απο το ψυγειο που την ειχα αφησει κανα μηνα και επειδη ειναι πολυ κρυα την αφηνω πανω απο μια ωρα εκτος για να πιασει μια καλη θερμοκρασια. Το μπουκαλακι της ειναι πανεμορφο κοντοχοντρο με χρυσομαυρα χρωματα το αμπαλαζ της και με τον ''διαβολικο" καλογερο να κοσμει την ετικετα της. Αφου πιασει μια καλη θερμοκρασια την σερβιρω σε ενα σνιφτερακι και δημιουργει μια "θεικη" εικονα. Το χρωμα της μαυρο οπως αναμενοταν με πλουσιο καφετι και κρεμωδη αφρο ο οποιος θα φτασει μεχρι το χειλος του ποτηριου και θα αρχησει σιγα σιγα να πεφτει ωσπου να αφησει ενα καπακι μερικων χιλιοστων μεχρι το τελος. Απο εμφανιση σκιζει.


Απο αρωμα τωρα δεν παει πισω, καθε αλλο μαλιστα. Πολυ γεματο αρωμα καφε κα μαυρης σοκολατας με την ψημενη βυνη και τον λυκισκο (75 IBU's) να ολοκληρωνουν την πολυ ωραια αρωματικη παλετα.


Στην γευση τωρα η μπυριτσα μας απογειωνεται. Ξεκινα με μια γλυκια αισθηση σοκολατας και malts και στην συνεχια κατακλυζεσαι απο bitter σοκολατα, καφε και τσιμπηματα λυκισκου. Η αισθηση στο στομα απαλη και βελουδινη,γεματο σωμα, χαμηλη ενθρακωση και το αλκοολ αν και 9% ABV δεν γινεται αντιλυπτο σχεδον καθολου.Επιγευση μακρας διαρκειας με τον καφε να μενει για αρκετη ωρα παρων.


Λοιπον η Old Rasputin Russian Imperial Stout ειναι μια απο τις καλυτερες Imperial Stout που εχω δοκιμασει και επειδη για τα προσωπικα μου γουστα φτανει την τελειοτητα θα της δωσω ενα 9,75. Το ξερω ειναι μεγαλος βαθμος αλλα ειπαμε για μενα αγγιζει την τελειοτητα...

3 σχόλια:

  1. Αυτή μάλιστα! Είναι μια ετικέτα που θέλω εδώ και καιρό να δοκιμάσω ... κι έχοντας τυφλή εμπιστοσύνη στην άποψη του MONK, ειδικά μάλιστα πάνω στις stouts, τότε θα την αναζητήσω asap μετά από έναν τέτοιο βαθμό που της έδωσε!
    Που την ξετρύπωσες πάλι Σπυράκο ? ΕΕΕ ...εεε?

    Στην υγειά σου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σπυράκο πιστεύω ότι το δεύτερο μπουκάλι (γιατί είμαι σίγουρος ότι έχεις και δεύτερο!!!) το φιλάς για τα φιλαράκια σου την Τετάρτη... σωστά??? :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια πολύ καλή imperial stout Σπύρε... άξιος εκπρόσωπος του είδους. Εκτιμώ όμως πως παρασύρθηκες απ' τον πορνοκαλόγερο κι έδωσες τόσο ψηλή βαθμολογία ;) :D

    ΑπάντησηΔιαγραφή