Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Eggenberg SAMICHLAUS bier :: Κάθε χρόνο του Αγίου Νικολάου και μόνο τότε!

Samichlaus
στα Ελβετο-γερμανικά σημαίνει Santa Claus. Kαι όταν λέμε Santa Claus, φυσικά αναφερόμαστε στον Santa Nicolaus (Niclaas), δηλαδή στον Άγιο Νικόλαο. Σε όλα τα δόγματα του κόσμου η ημέρα του Αγίου Νικολάου είναι η 6η Δεκεμβρίου ...

Με αυτά και με τα άλλα φτάσαμε και φέτος στις 6 του Δεκέμβρη του 2010 και ασφαλώς δε θα μπορούσαμε σήμερα να μη τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο, τον άγιο που έχει συνδέσει το όνομά του στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, με την αρχή της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων.
Ο πολυαγαπημένος μικρών και μεγάλων Santa (Ni)Claus υπόσχεται ανάμεσα σε πολλά άλλα πως φέτος τα Χριστούγεννα θα είναι ακόμη καλύτερα από πέρυσι με μεγαλύτερη ευημερία σε όλους τους τομείς. Πού να ήξερες Άγιέ μου ... πού να ήξερες!

Σίγουρα - και χωρίς να φέρει αυτός καμιά ευθύνη - είναι από τους πιο προνομιούχους Αγίους στον θαυμαστό κόσμο της μπύρας, αφού έχει την μεγάλη χάρη από τους Ζυθοποιούς να φιγουράρει στην ετικέτα μιας πολύ αγαπημένης μπύρας στον κόσμο: της Samichlaus ! Η παράδοση που υπάρχει γύρω από αυτήν την μπύρα εδώ και τόσα χρόνια, της προσδίδει πράγματι έναν άλλο αέρα και ένα άλλο prestige! Και πάντοτε κάθε χρόνο στις 6 του Δεκέμβρη, πάντοτε ανήμερα του Αγίου Νικολάου!

Κάθε χρόνο στις 6 του Δεκέμβρη ξεκινάει η παραγωγή της Samichlaus και την ίδια πάλι μέρα βγαίνει στην αγορά η "καινούρια παρτίδα" της πιο δυνατής Lager στον κόσμο, δηλαδή η παρτίδα που ξεκίνησε να παρασκευάζεται ένα χρόνο πριν ακριβώς!

Μάλιστα κάθε 6 Δεκεμβρίου ιερέας ευλογεί την παραγωγή και αφού γίνει αυτό σε ξεχωριστή τελετουργία (παρουσία δημοσιογράφων και προσκεκλημένων πάντα) στο παρεκκλήσι του Ζυθοποιείου, η μπύρα ξεκινάει το ταξίδι της για τη ζύμωση.
Η ζύμωσή της κρατάει 20 μέρες και αφού αποθηκευτεί (lagering) για 11 μήνες σε κελάρια, είναι έτοιμη να κάνει την εμφάνισή της στη αγορά ένα χρόνο μετά ακριβώς, αλλά πάντα ανήμερα του Αγίου Νικολάου.

Για παράδειγμα, φέτος ανήμερα του Αγίου Νικολάου, θα κυκλοφορήσουν μια και καλή στην αγορά τα εμφιαλωμένα μπουκαλάκια της μπύρας που άρχισε να φτιάχνεται πέρυσι ακριβώς την ίδια μέρα. Ταυτόχρονα σήμερα θα ξεκινήσει η παραγωγή της νέας Samichlaus που θα ολοκληρωθεί του χρόνου του Αγίου Νικολάου, όπου και θα βγουν τα καινούρια μπουκάλια στην αγορά!

Θεωρείται η πιο δυνατή Lager στον κόσμο με αλκοόλ στα 14%. Αυτή τη στιγμή η μπύρα παρασκευάζεται από την Αυστριακή ζυθοποιία Castle Eggenberg. Όμως αυτό συμβαίνει τα τελευταία 10 χρόνια, αφού η Samichlaus ξεκίνησε να παρασκευάζεται πολύ πριν από Ελβετικά χέρια ...
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1980 ξεκίνησε η παραγωγή της πολύ δυνατής αυτής εποχιακής μπύρας από την Ζυθοποιία Hurlimann στη Ζυρίχη της Ελβετίας. Αφού αποθήκευαν για ένα χρόνο περίπου την παραγωγή σε κελάρια την έβγαζαν στην αγορά τον επόμενο χρόνο του Αγίου Νικολάου, μιας και τότε αρχίζουν επίσημα οι γιορτές των Χριστουγέννων στην Ελβετία. Αυτή ήταν και η ιδέα μάλιστα προώθησης και διαφήμισης της μπύρας: να κυκλοφορεί στην αγορά κάθε 6 Δεκεμβρίου, με την έναρξη της εορταστικής περιόδου.Αυτό από ότι φαίνεται έγινε παράδοση που καλά κρατεί μέχρι και σήμερα ...



Το 1990 η Samichlaus μπήκε επίσημα στο Βιβλίο Ρεκόρ Γκίνες, ως η πιο δυνατή Lager που κυκλοφορεί παγκοσμίως. Όταν η Hurlimann λόγω κακής οικονομικής κατάστασης αποκτήθηκε από την Ελβετική Feldschlosschen η παραγωγή της Samichlaus σταμάτησε, με την τελευταία εμφιάλωση το 1996 που κυκλοφόρησε στις 6 Δεκεμβρίου του 1997 ...



Αυτό το γεγονός προκάλεσε τις αντιδράσεις των οπαδών της Samichlaus, οι οποίοι μετά από πολλές διαμαρτυρίες και διαδηλώσεις ... κατέληξαν απλά να περιμένουν στωικά τη μέρα που η αγαπημένη τους μπύρα θα ερχόταν ξανά στην κυκλοφορία ...


Το θαύμα (μάλλον του Αγίου Νικολάου) έγινε το 2000, όταν η Αυστριακή Ζυθοποιία Castle Eggenberg ήρθε σε συμφωνία με την Feldschlosschen και απέκτησε το δικαίωμα και την άδεια να παράγει τη Samichlaus μετά από 3 χρόνια παύσης. 'Ετσι από τους Ελβετούς περάσαμε αίσια στους Αυστριακούς ... και την Αυστριακή Samichlaus να εμφανίζεται στην αγορά το Δεκέμβριο του 2001.


Έκτοτε, για καλή τύχη όλων μας, δεν έχει ξαναπροκύψει κανένα άλλο στραβοπάτημα στην παραγωγή της αγαπημένης Samichlaus και από ό,τι φαίνεται δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε να συμβεί κάτι τέτοιο! Μπορούμε και την απολαμβάνουμε όποτε το επιθυμήσουμε ...

Προσωπικά τα τελευταία χρόνια τέτοια μέρα ...  και μόλις το ρολόι αρχίζει να κοντοζυγώνει στις 12 τα μεσάνυχτα μεταξύ 5ης και 6ης Δεκεμβρίου, κρατάω τη δική μου παράδοση ανοίγοντας μια Samichlaus! Σπάνια να την ξαναδοκιμάσω καθ'όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Έτσι και σήμερα πιστός στο ραντεβού μου με αυτήν την άτυπη παράδοση που κρατώ επί 4 έτη τώρα, άνοιξα εις υγείαν της νέας σοδειάς την εξαιρετική και ασφαλώς ιδιαίτερη Sami !! Ασφαλώς στην πρόποση που έκανα στον αέρα, δεν παρέλειψα να ευχηθώ τα καλύτερα σε όλους τους Νικόλαους και Νικολέτες που γνωρίζω, αλλά και σε όσους δεν γνωρίζω! Δεν παρέλειψα να ευχηθώ τα καλύτερα σε όλους μας, αφού η έναρξη της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων είναι κάτι που το περιμένουμε για να ξεκουράσουμε τα κουρασμένα μας πάθη!

Samichlaus Classic
από την Αυστριακή Schloss Eggenberg
 στα 14% ABV


Το χρώμα του σώματός της κοκκινωπό σαν αυτό της καραμέλας! Αφρός λευκός που θα εξαφανιστεί πολύ γρήγορα αφήνοντας σταδιακά ένα στρώμα 1-2 χιλιοστών στην αρχή, μετά ένα δαχτυλίδι για να λάμψει στο τέλος δια της απουσίας του!

Άρωμα: μαγευτικό το άρωμά της, σαν να μυρίζεις ένα λικέρ. Ζεστό, γλυκό και αλκοολικό συνάμα. Καραμέλα, αλκοόλ και υποψία αποξηραμένων φρούτων και σταφίδας. 


Γεύση: εδώ τα πάντα υποκύπτουν στην έντονη γλύκα αυτής της μπύρας και στα δυνατά και συνεχή τσιμπήματα της αλκοόλης. Ζάχαρη, καραμέλα και η ζεστασιά του αλκοόλ είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της στην αρχή, ενώ όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία φαίνονται να εμφανίζονται δειλά και κάποια φρούτα (προσωπικά μου έκανε σε μήλο λίγο πριν σαπίσει) !

Επίγευση: μακράς διάρκειας το τελείωμα, άκρως γλυκό και αλκοολικό. Η ελάχιστη παρουσία του λυκίσκου δεν αρκεί για να αλλάξει πολύ το όλο σκηνικό!

Αν ίσως η μπύρα κυμαίνονταν στα 10-11 % ABV και ήταν λιγότερο γλυκιά, θεωρώ πως θα είχε να προσφέρει μεγαλύτερη πολυπλοκότητα και γενικότερα να επιδείξει περισσότερα πράγματα στην παλέτα των αισθήσεων μας.

Αλλά αυτή ακριβώς είναι η αγαπημένη μας Samichlaus! Για αυτούς τους λόγους έχει θαυμαστές και οπαδούς σε όλο τον κόσμο και αυτά τα έντονα γλυκά και αλκοολικά χαρακτηριστικά της είναι που την κάνουν μοναδική!
Μπορείς να την απολαύσεις σαν ένα λικέρ ή ένα ηδύποτο. Ο συνδυασμός της με bitter σοκολάτα και ανάλατους ξηρούς καρπούς είναι ιδανικός, αφού έτσι μαλακώνει η έντονη γλυκύτητά της!
Το σώμα της είναι ό,τι πρέπει για το αλκοόλ και τη γλυκύτητά της χωρίς να κουράζει ή να σε μπουκώνει! Το αντίθετο μάλιστα!!
Όπως είπα και πιο πάνω την δοκιμάζω κάθε χρόνο μια φορά, τέτοια μέρα, τιμής ένεκεν ! Κάθε φορά την βρίσκω το ίδιο συναρπαστική ...

Και όπως είπε πριν δυο χρόνια και ο αγαπητός μας Chalice  ...

Είναι εμπειρία το να πίνεις μια Samichlaus !!!!

"Η εμπειρία του να πίνεις μια Samichlaus", έτσι όπως τη βιώσε ο Νικόλαος ο Μέγας πριν δυο χρόνια στο ποτήρι του !!

Τα υψηλά ποσοστά αλκοόλης, η μαγιά και η ζάχαρη που προστίθεται κατά το τελευταίο στάδιο, αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για τη μεγάλη διάρκεια ζωής της μπύρας αυτής μέσα στο μπουκάλι. Η παλαίωση επομένως της Sami είναι κάτι αναμενόμενο. Μάλιστα ο χρόνος κάνει αυτήν την μπύρα ακόμη πιο μοναδική κάθε φορά!

"Connoisseurs of Samichlaus appreciate the characteristics imparted with vintage storage, and what better time to frighten away evil spirits than in the heat of July? I recently was privileged to sample six vintages of Samichlaus, from both the Hurlimann Brewery of Switzerland and from Eggenberg Castle Brewery in Austria. Each one, although similar in the level of maltiness, matured into their own distinctive profiles of liveliness.
If you allow your imagination to run wild, you may feel the warmth of the hearth as you sip these vintage lagers."

http://www.bellaonline.com/articles/art57982.asp



Χρόνια πολλά ... Χρόνια με Υγεία κι Ευτυχία σε όλους τους Νικόλαους και
τις Νικολέτες του κόσμου!

Τις ίδιες ευχές - και ακόμη περισσότερες - εις τη νιοστή σε όλους τους αγαπημένους μας φίλους εδώ στους Μπυραματισμούς!
Σε όλους τους Νικολάκηδες ... που δεν είναι και λίγοι !!!

Chalice ... BeeRocker ... BeeRider ...
Rouhlas ... Nik_Pit ...

Μάγκες ... να είστε πάντα γεροί !
Εις Υγείαν ... !!!!

Και στη γλώσσα των Erthels ...
ταιριάζουν γάντι πιστεύω αυτά τα ξωτικά ...
δίπλα στο Santa Claus ...


PACHE ... !!!

9 σχόλια:

  1. Να σαι καλά φίλτατε Μίχο! Προφανώς και θα την τιμήσουμε κι εμείς απόψε τη Samiclaus :)

    Ευχές κι από μένα σε όλους τους συνεορτάζοντες αλλά και μια που μπαίνουμε πια σε χριστουγεννιάτικο mood, να ευχηθώ σε όλους τους Μπυραματιστές, ότι καλύτερο για τις μέρες που έρχονται :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χρηστάρα έγραψες για ακόμα μία φορά!Πολύ όμορφη και γλαφυρή η παρουσίαση σου,μιας ιδιαίτερης και πολυαγαπημένης μπύρας!Σ'ευχαριστώ πολύ και για τις ευχές σου και τις ανταποδίδω στο έπακρο γιατί πραγματικά είσαι παλικάρι από τα λίγα!!

    Πέρυσι τέτοια μέρα γιόρτασα την ονομαστική μου εορτή με την εν λόγω κυρία και μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που τη δοκίμασα!Από τότε έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της μικρής μου κάβας και την απολαμβάνω μόνο σε special βραδιές όπως η σημερινή.

    Στην υγειά σας λοιπόν με ένα ποτήρι Samichlaus υψωμένο και χρόνια πολλά και καλά σε όλους τους εορτάζοντες και εορτάζουσες και ιδιαίτερα στον φίλτατο Master Blogger μας Chalice!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε ΜΙΧΟ μου για τις ευχές ... ελπίζω κάθε χρόνο τέτοια μέρα να μας γιορτάζεις με τον ίδιο τρόπο :)
    Να ευχηθώ και στους συνεορτάζοντες οτι καλύτερο με ΥΓΕΙΑ και πολυ ΑΓΑΠΗ γύρω τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες.
    Στην υγειά σας λοιπόν με μια Σαμικλάους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χρόνια Καλά και Πολλά σε Chalice, BeeRocker και σε όλους τους άλλους εορτάζοντες!

    Φοβερή παρουσίαση Μίχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χρονια πολλα στους Νικους λοιπον.Αλλα ρε παιδια τη Samichlaus δεν τη παλευω.Προτιμω το λικερακι με κρανα της Γιαγιας μοu.Xe Xe.Βεβαια ειναι θεμα γουστου εμενα ποτε δεν μου αρεσαν τα γλυκα κρασια και Ηδύποτα . Και παλι φοβερη παρουσιαση του Μιχο,αλλα και η εμπειρια του Chalice.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Teleia parousiash gia mia poly idiaiterh etiketa! Th Samichlaus thn erwteuthka apo thn prwth fora pou th dokimasa, kai an kai den th briskeis eukola sto Nhsi, frontizw na thn apolambanw estw 2 fores to xrono.

    Sthn ygeia tou Agiou kai tou Mixou!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φτάσαμε και φέτος επιτέλους,μετά κόπων και βασάνων ασφαλώς, στην 6η του Δεκέμβρη!! Αγιος Νικόλαος, ο γνωστός μας βεβαίως Santa Claus !! Επίσημη έναρξη των εορτών των Χριστουγέννων στην Ευρώπη η σημερινή!!
    Κι εμείς, για να μη ξεχνιόμαστε, πίνουμε σήμερα Samichlaus !!
    Ο Πανούλης κι εγώ χθες βράδυ αργά, μόλις περάσαμε στην 6η του μηνός ... απολαύσαμε μια Sami στο BeerStore, κρατώντας έτσι και φέτος την παράδοση !!

    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ...KΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΛΑ ... στους πολλούς Νικολάκηδες μας εδώ στους Μπυραματισμούς!
    Ξεκινώντας από τον Νικόλαο τον Μέγα, τον αγαπητό μας Chalice και συνεχίζοντας με τα υπόλοιπα καρντάσια μας ...
    Ροκά, Ρουχ-ρουχ, BeeRider ( Ψάρακααααααα !!!!!), Νικ-Πιτ ...

    Να στε πάντα Γεροί και Υγιείς !!
    Εις Υγείαν με μια Samichlaus !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. χρονια πολλα στους αγαπητους μας φιλους/μπυραματιστες,να ειστε ολοι παντα καλα με υγεια κ ποιοτικες μπυρες στα ποτηρια σας!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή