Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Brouwerij van Viven: Imperial IPA & Porter


Η φλαμανδική ζυθοποιία Viven ιδρύθηκε το 1999 από τον Willy de Lobel προσφέροντας αρχικά δύο ετικέτες; τη ξανθιά Chapel of Viven και τη καστανή Monastery of Viven. Δεν διέθετε δικό ζυθοποιείο και γι αυτό παρήγαγε όπου έβρισκε διαθέσιμο στη περιοχή της Φλάνδρας.
Το 2003 ο Willy de Lobel αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να παραχωρήσει το δημιούργημά του σε κάποιον νεώτερο και φιλόδοξο. Αυτόν τον νέο τον βρήκε στο μικρό χωριό Sijsele και ήταν ο Tony Traen. O Tony όχι μόνο βελτίωσε και άλλαξε τις δύο υπάρχουσες ετικέτες, οι οποίες και μετονομάστηκαν σε Viven Blond και Bruin, αλλά προχώρησε το 2009 στην απόφαση να μεγαλώσει τη γκάμα της Viven δημιουργώντας νέες συνταγές ξενόφερτων μπιρών με φλαμανδικό όμως στιλ. Αυτές ήταν η Ale, η Imperial IPA και η Porter.

Viven Imperial IPA


Κατά τη διάρκεια του 4 φεστιβάλ της Μπρουζ δοκιμάσαμε διάφορες αξιόλογες IPA και Double IPA, αφού αποτελούσαν και ένα νεοαναδυόμενο βελγικό στιλ. Αυτή που μου έμεινε περισσότερο ήταν μία εντελώς άγνωστη, για μένα, μπίρα μέχρι τότε, η Viven Imperial IPA. Έτσι, φρόντισα να τη προμηθευτώ για να την ξαναδοκιμάσω αργότερα. Ιδού λοιπόν.
 Όπως καταδεικνύει και το όνομά της πρόκειται για μία Belgian Imperial IPA με 8% αλκοόλ. Περιέχει λυκίσκο ποικιλίας Tomahawk και Simcoe.



Χρώμα: σκούρο πορτοκαλί θολό.
Αφρός: πλούσιος στην αρχή, πέφτει σιγά σιγά, μπεζ προς λευκός.
Άρωμα: εξαιρετικό! Λυκίσκος, εσπεριδοειδή (κίτρο, γκρέιπφρουτ) αλλά και κάτι σαν ροδάκινο, λουλούδια, νότες καραμέλας.
Γεύση: εσπεριδοειδή (ειδικά το κίτρο και το γκρέιπφρουτ), γρασίδι, καραμέλα, η πικράδα του λυκίσκου είναι κυρίαρχη και μπαίνει δυναμικά, καλή ανθράκωση που γαργαλάει όλη τη στοματική κοιλότητα, μέτριο σώμα, όσο ζεσταίνεται γίνεται πιο γλυκιά, ωραία αίσθηση στο στόμα και καλά ισορροπημένη.
Επίγευση: πικρή, διαρκής, ξηρή, λίγο μεταλλική και με καραμέλα.
Πραγματικά, θα την έβαζα άνετα στις πιο αγαπημένες του είδους.

 

Viven Porter


Πρόκειται για μία belgian porter με 7% αλκοόλ που περιέχει ποικιλία american bittering hop.
Χρώμα: σχεδόν μαύρο
Αφρός: πλούσιος, κρεμώδης, χρώματος μπεζ. Διαρκεί αρκετά, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα στη συνέχεια.
Άρωμα: πολύ καλό, μαύρη σοκολάτα, μαγιά, μαύρα φρούτα, λίγο λικέρ, κάτι σαν καπνιστό ξύλο, νότες καραμέλας, όταν ζεσταθεί βγάζει και βανίλια.
Γεύση: καφές, ψημένη βύνη, καπνιστή, ξηρή αίσθηση, όπου μετά από λίγο κάνει και την εμφάνιση του ο λυκίσκος με ελαφριά πικράδα, καλή ανθράκωση, μεσαίο σώμα, καλά ισορροπημένη.
Επίγευση: πικρή, ξηρή, καπνιστή, λίγο μεταλλική.
Μία από τις καλύτερες νέες μπίρες που δοκίμασα κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Μπρουζ.

9 σχόλια:

  1. Αυτή την παρουσίαση να σου πω την αλήθεια Φώτη την περίμενα :)

    Τα καλύτερα έχω διαβάσει και ακούσει για τις δημιουργίες της Viven. Ακόμα δεν έτυχε να τις δοκιμάσω, αλλά όπως μαθαίνουμε, σύντομα θα είναι διαθέσιμες και στην Ελλάδα. Μέχρι τότε, μοιραζόμαστε την ωραία περιγραφή σου ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαίνεται καλή, για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για τη τόσο καλή παρουσίαση...Αλλά δεν βλέπω πουθενά βαθμολογία....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Euge PR, ki egw exw diabasei poly kala logia gia tis Viven! Belgio gar, ti na leme.. :)

    Ante na tis broume ki autes gia na epibebaiwsoume ta omorfa grafomena sou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπράβο Φώτη για μια ακόμη φορά! Η Viven κρατάει υψηλή ποιότητα σε ολες τις ετικέτες της.
    Απο αυτές δεν έχω δοκιμάσει μονο την Ale.

    Οι άλλες 4 που δοκίμασα κινούνται από καλές ως πολύ καλές, όπως συμβαίνει με τις δυο ετικετούλες που μας παρουσίασες.
    Ειδικά η IPA είναι πραγματικά μια ευχάριστη αποκάλυψη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @gm: ποτέ δεν βάζω βαθμολογία, διότι πάντα με δυσκολεύει αυτή η διαδικασία. Δεν είμαι σίγουρος για το κατάλληλο βαθμό και γι αυτό το αποφεύγω. Προτιμώ τα γενικά σχόλια, παρά την αυστηρότητα της βαθμολογίας.

    @chalice: φαντάζομαι την περίμενες αυτή την παρουσίαση αφού πολλοί τις δοκίμασαν στο φεστιβάλ της Μπρουζ και είχαν καλά λόγια να πουν. Όμως, μέχρι στιγμής κανείς δεν είχε γράψει κάτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρήκα και ήπια σε βαρελι αυτην την IPA και σκεφτομαι ποτε θα ξαναπαω να την ξαναπιω.
    Απο τις καλυτερες IPA που κυκλοφορούν στην αγορα μπυρας στην Ελλαδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιώργο θα συμφωνήσω μαζί σου για την Viven Imperial IPA. Είναι απ' τις πολύ λίγες IPA που βρίσκουμε στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες δυνατές σε αλκοόλ. Δυστυχώς, αυθεντικές Αμερικανικές IPA δεν βλέπω να έρχονται - ψιλοεξαφανίστηκε και η Sierra Nevada Torpedo - οπότε και τα Βελγικά υποκατάστατα, αν μάλιστα είναι τόσο πετυχημένα όσο η Viven μια χαρά μας κάνουν :)

    Τόσο η Imperial IPA, όσο και η Porter της Viven είναι απ' τις σταθερές προτιμήσεις μου όταν επισκέπτομαι την κάβα της γειτονιάς μου, μαζί με τις δυο hoppy μπυρίτσες της Urthel, είναι η παρηγοριά του φίλου του λυκίσκου, σε μια Ελλάδα που μάλλον τον σνομπάρει...

    Για πες μας όμως και που παίζει βαρελίσια Viven IPA?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Chalice την ηπια την Πέμπτη που μας πέρασε στη Θεσσαλονίκη στο Καφωδειο Ελληνικο. Δυστυχως δεν την πηρα γραμμη νωρίς οτι υπήρχε σε βαρελι και την ηπια ως τελευταια μπυρα και αυτο με το ζόρι γιατί δεν είχα σκοπό να πιω αλλο ομως την πετυχα και ειπα να μη χασω την ευκαρια. Δυστυχως οι επισκεψεις μου στη Θεσσαλονικη ολο και λιγοστευουν λογω δουλειας και δεν μπορω να ειμαι εκει συχνα οπως παλιοτερα.
    Οταν ξαναπαω παλι θα παω Καφωδειο για να την ξαναπιω. Αν την εχουν ακομα βαρελισια ενοειτε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλά έκανες Γιώργο και την τίμησες ... Και με αφορμή αυτό σου το σχόλιο να πω ότι στο Καφωδείο Ελληνικό υπάρχει βαρελίσια και η Viven IPA, αλλά και η Porter και δεν νομίζω να βγουν από εκεί μεσα, οπότε θα μπορεί να τις βρει όποιος θέλει ανά πάσα στιγμή ...
    Πάντως εδώ στη συμπρωτεύουσα δεν είναι πρώτη φορά που έχουμε αυτήν την ετικέτα σε βαρέλι, αφού και παλιότερα την έβαλαν στα draft τους τόσο το Beerstore, όσο και το Ipanema .. και την έχουμε δοκιμάσει ήδη πολλές φορές εδώ και πολύ καιρό πριν ...
    Αυτά ... !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή