Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Για "ξύδια" στου BeeRocker...

To Σαββατο που μας περασε πεταχτηκα μεχρι το σπιτι του Beerocker για να δουμε το ντερμπι των "αιωνιων" και βεβαια δεν θα μπορουσαμε να μηνουμε στεγνοι βλεποντας τετοιο ματς. Ετσι για αρχη ξεκινησαμε με κλασσικα πραγματα, μια Ζεος pilsner απαστεριωτη για να συνοδευσουμε την handmade πιτσουλα & κοτοπιτα του Beerocker (για την ακριβεια της μητερας του...η κοτοπιτα τα εσπασε:)) και κατι τυρακια και σαλαμακια. Αφου "κατεβασαμε" την Ζεος προχωρησαμε στο κυριο μερος της βραδιας που δεν ηταν αλλο απο lambic και sour ale...οχι πως θα πιναμε τιποτα αλλο με τον Ροκα.. :)



H αρχη εγινε με την Cuvée De Ranke την οποια φυλαγε ο Νικολας υπομονετικα για να την δοκιμασουμε μαζι...Η Cuvée De Ranke ειναι μια sour ale η οποια ειναι αναμιξη παλιας sour ale της De Ranke με lambic της Girardin. Για να δουμε λοιπον τα αποτελεσμα αυτης της συνεργασιας παιρνοντας πασα απο τον Chalice. Ανοιγοντας λοιπον το 750αρι μπουκαλι της Cuvée De Ranke, εμφιαλωμενο το 2008, αμεσως ξεχυνονται τα γνωστα αρωματα μιας gueuze, για να εχουμε ομως μια πιο σαφη εικονα του αρωματος της, την σερβιρουμε σε δυο ποτηρακια, οπου και δημιουργει περιπου τρια εκατοστα υπολευκο αφρο ο οποιος θα πεσει και θα αφησει ενα στρωμα μερικων χιλιοστων μεχρι το τελος ενω το χρωμα της ειναι βαθυ πορτοκαλι και θολο μιας και ειναι αφιλτραριστη οπως επισης και απαστεριωτη. Στο αρωμα της τωρα κυριαρχει το λεμονι και το γκρέιπφρουτ αλλα και η χαρακτηριστικη σταβλιλα, οχι πολυ εντονη στην αρχη αλλα οσο ζεσταινεται γινεται πιο εντονη. Η γευση της παρομοια με το αρωμα αλλα και με μια υποψια φλουδας πορτοκαλιου που διεκρινε ο Ροκας. Σωμα μετριο προς γεματο, επιγευση αρκετα dry και συντομη και αλκοολ 7% ABV. Μια μπυρα που μας αρεσε παρα πολυ και την βαθμολογισαμε με 9...



Συνεχεια με την 3 Fonteinen Oude Geuze. Mια αρκετα ξακουστη gueuze οπου ηρθε η ωρα να την δοκιμασουμε. Το 750αρι μπουκαλι ειναι εμφιαλωμενο στις 21/2/07 δηλαδη το ανοιγουμε 4 χρονια μετα την εμφιαλωση του, μια χαρα μου φαινεται. Αρχικα να αναφερω οτι ειναι αναμιξη ενος, δυο και τριων χρονων lambic. Την σερβιρουμε και δημιουργει πολυ εντονο υπολευκο αφρο ο οποιος θα πεσει σιγα σιγα και θα αφησει ενα στρωμα ενος εκατοστου μεχρι το τελος. Το χρωμα της ειναι ξανθο-πορτοκαλι και φυσικα θολο μιας και ειναι αφιλτραριστη, ενω το ανθρακικο ειναι πολυ εντονο και κανει διαφορα παιχνιδια με τα κομματια της μαγιας που εχουν πεσει μεσα στο ποτηρι. Το αρωμα της δεν ειναι παρα πολυ εντονο αλλα διακρινεται το γκρειπφρουτ, το αγουρο βερικοκο και βεβαιως η αγαπημενη μας σταβλιλα :). Στην γευση τωρα ειναι αρκετα ξινη με το ξινομηλο και το αγουρο σταφυλι να κυριαρχουν ενω ειναι αισθητη και η παρουσια της μαγιας που θυμιζει κατι σαν μπαγιατικο ψωμι. Επιγευση μακρας διαρκειας και dry. Αλκοολ 6% ABV και σωμα μετριο. Αρκετα καλη μπυριτσα στην οποια βαλαμε ενα 8...




Επομενη μπυριτσα μια χριστουγεννιατικη gueuze, η Chapeau Winter Gueuze, της μικροζυθοποιιας De Troch, δωρακι του Chalice στον BeeRocker απο παλιοτερη συναντηση. Καταρχας η μπυρα ειχε ληξει απο 20/12/08. Για να δουμε λοιπον τι μας επιφυλάσσει, ανοιγουμε τον φελο οπου γυρω γυρω στο μπουκαλι στο σημειο του φελου φαινοταν να εχει πιασει μουχλα και αναδυεται μια πολυ περιεργη και πρωτογνωρη μυρωδια. Την σερβιρουμε λοιπον μηπως και καταλαβουμε τι παιζει με το αρωμα της το οποιο παραμενει πολυ πολυπλοκο. Ξεχωριζουμε αρωμα βοτανων, χαμομηλι, γρασιδι ενω βγαζει και μια γλυκαδα μελιου και ζαχαρης και βεβαιως δεν αποσιαζει και η σταβλιλα, οχι πολυ εντονη ομως. Πραγματικα πολυπλοκο αρωμα. Το χρωμα της ειναι βαθυ μελι, λιγοστος υπολευκος αφρος και αρκετο ιζημα στο ποτηρι. Η γευση της ειναι γλυκια κατα βαση με το μελι και την ζαχαρη να κυριαρχουν ενω ξεχωρισαμε και καποια φρουτα οπως πορτοκλι valemcia και βατομουρο. Σωμα μετριο και αλκοολ 5,6% ABV. Επιγευση πολυ συντομη, γλυκια κατα βαση και dry. Βασικα θα την κατατασαμε στην κατηγορια των Faro μιας και εχει προστεθει επιπλεον ζαχαρη κατα την παραγωγη της.
Μια πολυ δυσκολη μπυρα που της βαλαμε ενα 7,5.




To επομενο μπουκαλι που ανοιξαμε ηταν μια δικια μου ευγενικη προσφορα που ειχα υποσχεθει στον Ροκα να το δοκιμασουμε μαζι. Μια απο τις καλυτερες Kriek Lambic που παιζουν στην αγορα ειχαμε μπροστα μας και ημασταν ετοιμοι να την δοκιμασουμε. Μιλαω για την 3 Fonteinen Schaerbeekse Kriek η οποια ειναι φτιαγμενη με 35% αγρια κερασια της ποικιλιας Schaerbeekse. Σερβιρουμε το 750αρι μπουκαλι, ενα περιπου χρονο μετα την εμφιαλωση του και ξεχυνεται ενα πολυ ομορφο κοκκινο-κερασι ζουμι που αρχικα δημιουργει ενα πολυ ομορφο ροζ αφρο που ομως θα χαθει γρηγορα. Αρωμα αρκετα ξινο με αρκετη σταβλιλα, το κερασι πουθενα...Γευση επισης ξινη αλλα το κερασι ισα που το κατελαβαινεις οταν ανεβαινει η θερμοκρασια. Μετρια ενθρακωση, μεσαιο σωμα και αλκοολ 5% ABV. Eπιγευση dry και μακρας διαρκειας με μια μικρη αισθηση κερασιου. Ωραια Kriek αν και περιμενα περισσοτερα αλλα ενα 8,25 το παιρνει.







Για τελευταια κρατησαμε την Liefmans Goudenband μια sour ale με 8% ABV . Σερβιρουμε την Goudenband και δημιουργει πλουσιο αφρο χρωματος εκρου. Το χρωμα της σκουρο καφεκοκκινο. Το αρωμα της τωρα ειναι πολυ ωραιο, μαυρη ζαχαρη, malts, μαυρα φρουτα και υποψια ξυλου. Απο γευση επισης πολυ ωραια, βυσσινο και κερασι αλλα και μαυρη ζαχαρη. Μπαλατζαρει τελεια μεταξυ ξινου και γλυκου. Επιγευση dry, μικρης διαρκειας και σχετικα γλυκια. Σωμα ελαφρυ προς μετριο με μετρια ενθρακωση. Μια πολυ καλη μπυρα που θα την βαθμολογισουμε με 8,75 και θα χασει στα σημεια την πρωτια, την οποια παιρνει για την βραδια η Cuvée De Ranke.


















Μια πολυ ωραια βραδια η οποια βεβαια δεν τελειωσε εδω αλλα ειχε και συνεχεια αλλα δυστυχως δεν μπορω να αποκαλυψω που....:)
Αααα να μην ξεχασω 2-1 και το ματς και δεν με ενδιαφερει καθολου αν τους ακυρωσαν κανονικο γκολ ετσι και αλλιως εχουν παρει ενα σωρο "πετσινα" πεναλντι φετος ... :D

Αντε και στα επομενα....

7 σχόλια:

  1. Μπράβο βρε παιχταράδες :)
    Τον Θανασάκη όμως γιατί δεν τον καλέσατε δε μπορώ να καταλάβω :P

    Καλά... η ομάδα έχει ανέβει κατακόρυφα λέμε... Ποιος να το περίμενε πως θα φτάναμε να κάναμε στην Ελλάδα και βραδιές lambic... και μάλιστα με Ολυμπιακό - Παναθηναϊκό στη τηλεόραση :P
    Είδατε τι κάνουν οι κακές παρέες και οι πιο κακές οι εκδρομές στα Βέλγια και στις Καντιγιόνες;

    Λοιπόν... την επόμενη φορά που θ' αποφασίσετε να λαμπικίσετε, να γκεζιάσετε ή τέλος πάντων να το ξινίσετε, να μου σφυρίξετε να 'ρθω κι εγώ :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α πα πα!!! δεν μπορώ να αντέξω τόση ξινίλα μαζεμένη :P

    Βέβαια, δεν περίμενα και τίποτα άλλο από τον πρύτανη της σταβλίλας Ροκά, ο οποίο όσο περνά ο καιρός τόσο και περισσότερο ξινίζει :)

    Εύγε λοιπόν λεβέντες και σας εύχομαι κι άλλες τέτοιες "γλυκόπιωτες" εμπειρίες :P

    Την επόμενη φορά μην ξεχάστε να με ειδοποιήσετε, για να στύψω 2 λεμόνια στην υγειά σας :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. θα σταθω σε 2 σημεια..
    το πρωτο, ειναι η θεικη εκφραση του Μονκ..
    ''πεταχτηκα'' σκεψου δλδ να παγαινε για επισκεψη τι θα γινοταν..χε,χε
    κ δευτερο, καλα ρε ποσο κρατησε ο αγωνας?κ ποιοι επαιζαν?αν κρινω απο τον αριθμο των ανοιγμενων μπουκαλιων μαλλον΄''χελωνες'' επαιζαν!!

    ευγε μαγκες.κ σε ξινοτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Popo, ti kaloudia mazemena einai auta re paidia! Mprabo sas gia tis dokimes kai sthn ygeia sas! :)

    Ap' oles tis mpoukales pou anoixate mono th Goudenband exw dokimasei gia na ekferw gnwmh, kai prokeitai gia para poly dynath mpyra! Tha paw na parw kamia lambic mou fainetai, oxi mono exw kairo na piw alla me exete prhzwsei gia ta kala... ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Περιμένω την συνέχεια.
    Μην μας αφήνεται έτσι.:p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αυτά τα ξύδια, που ενίοτε είναι "μπαλσαμικα", αποτελούν τη ζωντανή ιστορία της παράδοσης ζυθοποίησης των Βέλγων.
    Οφείλουμε να τα τιμούμε όποτε βρούμε ευκαιρία, ειδικά οταν παρελαύνουν τέτοια κομμάτια που αποτελούν τους καλύτερους εκπρόσωπους του είδους!
    "Ξινό" σου βγήκε Ροκά τελικά το απογευματάκι ... Στο 90-φεύγα ρε εσύ ?? Ε .. τι να πω πια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μπράβο ρε Σπυράκο ... γιατι αν περιμενες απο εμενα να το ανεβάσω σώθηκες.

    Πολυ όμορφο βράδυ κι ας πληγώθηκα απο το αποτέλεσμα .... αφου γλύτωσε και ο Σπυράκος που ελεγε οτι ηταν οφσάιντ ο Κατσουράνης πάλι καλα !!

    Πραγματικά πολύ ωραιες μπυρίτσες .... απ το αγαπημένο μου είδος φυσικά. Σίγουρα θα το ξανακάνουμε :)

    Όσο για το ρουφιανόστομα σου Σπυράκο ... που δεν μπορεις να το κλείσεις ... πράγματι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ φίλε Γιάννη ... αν αντέχεις σε προσκαλούμε την επόμενη φορά :)

    ΑΑΑΑΑΑ Σπύρο ωραίες οι φώτο .... ευτυχώς που κρατήσαμε και σημειώσεις .... χεχε

    ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή