Τρίτη, 30 Νοεμβρίου 2010

Girardin Gueuze 1882 (Black Label)

Μετά απο αρκετό καιρό και αφου οι "πορτεροσταουτάκηδες" τις παρέας μας σκοτεινιάσανε τα ποτήρια τους ηρθε η ώρα να τους επαναφέρω στην τάξη. Αυτο θα το καταφέρω με μια παραδοσιακή συνταγή εκ Βελγίου ... την Girardin Gueuze 1882 (Black Label).


Η Girardin ειναι μια απ τις μεγαλύτερες ζυθοποιϊες η οποία ασχολείται με το συγκεκριμένο είδος. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στο Senne Valley σε μια φάρμα οπου παλιότερα ηταν μια αριστοκρατική έπαυλη με τ όνομα St. Ulriks-Kapelle. Η ζυθοποιϊα γέμισε τις στέρνες τις για πρώτη φορά το 1882 οπου μεχρι σήμερα η τέταρτη γενιά παράγει lambic το χειμώνα απο την δική τους παραγωγή σταριού και pils το καλοκαίρι. Για τις lambic τους χρησιμοποιούν 40% στάρι.

5de Brugs Bier Festival 2011 :: " there's no Bruges Beer Fest in 2011" !!

Αν δεν ήταν αυτό το καταπληκτικό Φεστιβάλ Μπύρας, ίσως να μην τύχαινε ποτέ να επισκεφτούμε κάποιοι από εμάς αυτήν την ονειρεμένη πόλη. H Brugge της Δυτικής Φλάνδρας αποτελεί έναν υπέρτατο μπυροπροορισμό που σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές της πόλης αιχμαλωτίζει τον κάθε επισκέπτη!
Εμάς πάντως εδώ στους Μπυραματισμούς - όπως έχετε καταλάβει άλλωστε - όχι απλά μας αιχμαλώτισε, αλλά μας έκανε σκλάβους της!!

Εδώ και 4 συναπτά έτη ο BAB  (Brugse Autonome Bierproevers ή Bruge's Autonomous Beer tasters ) διοργανώνει σε αυτήν την ξεχωριστής ομορφιάς πόλη ένα από τα καλύτερα Beer Festivals του Βελγίου :: Το Brugs Bier Festival με τη συμμετοχή πάρα πολλών εξαιρετικών βελγικών μικροζυθοποιιών που παρατάσσονται η μια δίπλα στην άλλη και καταφέρνουν να σε κάνουν να χάσεις την μπάλα με την πλειάδα, αλλά και την ποιότητα των ετικετών τους.

Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2010

Ένας δελφίνος στο βασίλειο του Αλβέρτου;

Black Albert - Cuvee Delphine.

Ο αγαπητός μας Μαύρος Αλβέρτος μπήκε σε πρόγραμμα… Αποτοξίνωσης; Χλωμό… Απεξάρτησης; Αδύνατον… Παλαίωσης; Αυτό είναι! Κέρδισα τίποτα; Μόνο μια ακόμη ιδιαίτερη δημιουργία, βγαλμένη απ’ το ίδιο πετυχημένο καλούπι των De Struise. Έχοντας μια πολύ πετυχημένη συνταγή στα χέρια τους, αποφάσισαν να πειραματιστούν με μερικές παραλλαγές της. Ο αρχικός Αλβέρτος (batch μηδέν -  φτιαγμένος στη homebrew εγκατάσταση της φάρμας) μπήκε σε δρύινα βαρέλια από Four Roses bourbon κι ένα χρόνο μετά είναι έτοιμος να τον απολαύσουμε Γελαστούλης

cuvedelphineweb

Το όνομα της ετικέτας αυτής έχει τη δική του μικρή ιστορία. Η αρχική σκέψη ήταν να ονομαστεί “Four Black Roses” μια μαύρη δηλαδή παραλλαγή του χαρακτηριστικού κόκκινου χρώματος των τριαντάφυλλων της μάρκας Four Roses. Από το Kentucky βέβαια ούτε θέλανε ν’ ακούσουν γι αυτή τη “βεβήλωση” του ονόματος της εταιρείας τους από κάτι “νεοφώτιστους” ζυθοποιούς κι έτσι η ετικέτα ονοματίστηκε όχι απ’ το μέσο παλαίωσης, αλλά απ’ το μέσο προβολής, την ίδια την ετικέτα δηλαδή, ή μάλλον το καλλιτέχνημα πάνω της.

De Struise Sint Amatus 12 :: Νέα αρχή με τις ευλογίες του Αγίου !

Τί ήταν να επαναφέρει στο προσκήνιο ο φίλτατος Chalice την πολυαγαπημένη μου De Struise ? Ζήλεψα
και ευθύς αμέσως είπα να απολαύσω ένα ακόμη δημιούργημα αυτής της καταπληκτικής και ριζοσπαστικής ζυθοποιίας του Βελγίου.

Όπως έχουμε αναφέρει και παλαιότερα οι "Σκληροί Ζυθοποιοί" αποφάσισαν το 2009 επιτέλους να βρουν οριστικό αποκούμπι για να βράζουν ήσυχα στα καζάνια τους τα αριστουργήματά τους! Ο τόπος που επελέχθη ήταν το Oostvleteren (Kasteelstraat 50) στη Φλάνδρα.

Το εγχείρημα της μεταφοράς και δημιουργίας εκ νέου των εγκατάστάσεών τους ήταν δύσκολο, χρονοβόρο και κουραστικό. Βέβαια, σαν Σκληροί Ζυθοποιοί που είναι, αντέχουν ... αλλά ποτέ δεν βλάπτει να καλοπιάνεις και τις θεϊκές δυνάμεις για να τις έχεις σύμμαχους στην κάθε σου προσπάθεια!
Έτσι,  γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουν άμεσα μια μπύρα αφιερωμένη στον Saint Amatus για να έχουν τις "ευλογίες" του και την εκ των ουρανών βοήθειά του!!
Ποιος είναι όμως ο Saint Amatus ... και γιατί σε αυτόν ;

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2010

Left Hand Imperial Stout...


Left Hand Brewing Co. αλλη μια πολυ καλη μικροζυθοποιια απο την αλλη πλευρα του Ατλαντικου και συγκεκριμενα απο το Κολοραντο των ΗΠΑ η οποια δημιουργηθηκε απο την αγαπη των ιδρυτων της για δημιουργια ποιοτικης μπυρας η οπως λενε και οι Αμερικανοι για Craft Beer. Oλα ξεκινησαν τον Δεκεμβρη του 1990 οταν ο αδερφος του DicK Doore, ενας απο τους δυο ιδρυτες της Left Hand, του εκανε δωρο για τα Χριστουγεννα ενα homebrew kit.
Ετσι ξεκινησε ο Dick Doοre να φτιαχνει τις δικες του σπιτικες μπυρες μεχρι που τον Αυγουστο του 1993 οπου και συναντησε ενα παλιο του φιλο τον Eric Wallace, o αλλος συνιδρυτης της Left Hand, ο οποιος ετρεφε και αυτος μεγαλη αγαπη για τις craft beers. Ετσι λοιπον αποφασισαν να φτιαξουν την δικια τους μιρκοζυθοποιια εχοντας και την προτροπη φιλων και γειτονων οι οπoιοι ειχαν δοκιμασει τις σπιτικες μπυρες του Dick και του Εric και ειχαν ενθουσιαστει.

Black Albert. Είναι ακόμα ο βασιλιάς των stout?

Πριν ενάμιση χρόνο είχα πρωτοαναφερθεί στην εξαιρετική royal stout των De Struise, τον διάσημο πλέον “Μαύρο Αλβέρτο”. Ενδιαφέρον έχει πόσο γνώριμα φαντάζουν σήμερα αυτά που γράφαμε τότε για την πρωτοποριακή αυτή ζυθοποιία…

Black_Albert_2010_label_eyes
De Struise - Black Albert Royal Stout 26.03.09
Η Black Albert μπορεί να θεωρηθεί μια απ’ τις καλύτερες Russian Imperial Stouts αν και στη Struise θεωρούν πως είναι μια Belgian Royal Stout, μια Imperial Stout με Βέλγικο χαρακτήρα.
H Βέλγικη ζυθοποιία De Struise Brouwers, μια από τις πιο ριζοσπαστικές ζυθοποιίες της νέας εποχής, δεν φοβάται να πειραματιστεί σε νέες συνταγές και μας έχει προσφέρει πολλές ποιοτικές δημιουργίες τα τελευταία χρόνια. Ετικέτες όπως Earthmonk, Earthnun, Pannepot, Tsjeeses και αρκετές άλλες χτύπησαν κορφή στα μπυρο-charts! Το κακό με τις μπύρες της Sruise είναι πως συνεχώς αλλάζουν, οπότε πολλές φορές κάποια παραγωγή που αποδεικνύεται καλή εξαντλείται και συνήθως δεν ξανακυκλοφορεί, μια και έχουν μπει σε σειρά νέα projects. Ο Γελαστούλης είναι απογοητευμένος

Michael Jackson's "Great American Beers: And Where to Find Them" :: Το βιβλίο που ποτέ δεν εκδόθηκε !

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις εδώ στους Μπυραματισμούς για τους "τρελούς" ρυθμούς με τους οποίους εξελίσσονται τα δρώμενα τα τελευταία 30 έτη στην Αμερική στο χώρο της μπύρας.
 Οργασμός δημιουργίας μικροζυθοποιιών και παραγωγής ετικετών μπύρας σε μια χώρα που γενικότερα μεταμορφώνεται και μεταλλάσσεται σε όλους τους τομείς με αστραπιαίους ρυθμούς και μεγάλη ταχύτητα!

Θύμα αυτής της φυσιολογικής -για τους κατοίκους της Αμερικής- "παράνοιας" έπεσε μέχρι και ο Michael Jackson, ο κορυφαίος εκ των κορυφαίων συγγραφέων που πέρασε ποτέ στο χώρο της μπύρας, και όχι μόνο.

Ο Μπυροκυνηγός Michael, ο γνωστός ανά τω κόσμω Beer Hunter, πέρασε αρκετούς μήνες στις Η.Π.Α. κατά τα έτη 1995 και 1996 με σκοπό να κάνει τις γνωστές του αυτούσιες έρευνες πάνω στις καλύτερες μπύρες της Αμερικής.
Απώτερος σκοπός του ήταν η συγγραφή ενός ακόμη βιβλίου -οδηγού που θα αφορούσε αυτή τη φορά τις καλύτερες μπύρες που υπήρχαν στην άλλη μεριά του Ατλαντικού. Τίτλος του βιβλίου αυτού : "Great American Beers: And Where to Find Them".

Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2010

Hoegaarden witbier - blanche με "άποψη" ... Curacao !

Η Brouwerij Hoegaarden είναι μια ζυθοποιία η οποία ιδρύθηκε το 1966 από τον Pierre Celis έναν γαλατά στο Hoegaarden μια μικρή κωμόπολη θα λέγαμε στη Φλάνδρα με πληθυσμό περίπου 7.000 κατοίκων.
Το Hoegaarden φημίζονταν από το Μεσαίωνα ακόμη για την παρασκευή witbiers, αλλά το 1955 η τελευταία ζυθοποιία που είχε απομείνει έκλεισε.
Τότε ο Pierre Celis στην προσπάθειά του να μη αφήσει την παράδοση αυτή να σβήσει ξεκινάει τη γνωστή Ζυθοποιία και βασισμένος σε παραδοσιακές συνταγές χρόνων φέρνει πάλι στο προσκήνιο μια witbier το 1966.

"Ο Piere Celis, όταν έκλεισε και η τελευταία μικροζυθοποία στην Hoegaarden, ανήμπορη να αντιμετωπίσει τη μαζική επέλαση των pils, δούλευε στην οικογενειακή φάρμα παραγωγής γάλακτος. Με την παρότρυνση των φίλων του, αποφάσισε να δοκιμάσει να φτιάξει τη δική του μπύρα, την οποία και έφτιαξε τελικά σ' ένα μικρό χάλκινο καζάνι, όπως ακριβώς τη θυμόταν όταν ως σχολιαρόπαιδο δούλευε τα καλοκαίρια σε μια άπ' τις ζυθοποιίες του χωριού.

Παρασκευή, 26 Νοεμβρίου 2010

Brugge's mini Beer Guide, Part II :: Beer Shops

Στο πρώτο μέρος ( part I ) αυτού του mini Beer Guide της πανέμορφης Brugge, αναφερθήκαμε στα beer-bars και beer-restaurants που κατά βάση ξεχωρίζουν στην πόλη και για την ποιότητά τους γενικότερα ως μπυροχώροι, αλλά και για τη μεγάλη γκάμα των ετικετών τους ...

Wollestraat, Bruges - Belgium. Στην οδο αυτή μπορεί κάποιος να συναντήσει το Bier Restaurant Erasmus, το Staminee de Garre, το Bottle Shop και το 2-be!

Ασφαλώς η ξεχωριστή σε ομορφιά πόλη της Δυτικής Φλάνδρας αποτελεί από μόνη της έναν πανέμορφο προορισμό για οποιονδήποτε ταξιδιώτη. Αν μάλιστα αυτός θέλει να συνδυάσει αυτό το ταξίδι με γνώμονα την Βελγική κουλτούρα της μπύρας, τότε σίγουρα η πόλη αυτή αποτελεί το καλύτερο σημείο του Βελγίου για να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα μαζί.

Πέμπτη, 25 Νοεμβρίου 2010

Kalamazoo and the Zoo goes on… Expedition

Μια και αναφερθήκαμε στην Bell’s Brewing Co. στο προηγούμενο post, θυμήθηκα πως φέτος η ζυθοποιία στο Grand Rapids Michigan κλείνει 25 χρόνια απ’ την ίδρυσή της από τον Larry Bell. Όπως μπορείτε να δείτε σε αυτό το βιντεάκι, ή να διαβάσετε στην ιστοσελίδα της, η Bell’s μεγάλωσε πολύ αυτά τα 25 χρόνια, αυξάνοντας 1000 φορές τη παραγωγή της (και πολύ περισσότερες τη φήμη της)αλλά δε σκοπεύει να επαναπαυθεί. Αντίθετα προγραμματίζει μια πολύ μεγάλη επένδυση, μεγαλώνοντας τις εγκαταστάσεις της και σχεδιάζοντας μια επίσης πολύ μεγάλη αύξηση της παραγωγής της.

Bells Brewery wide

Συμμετέχοντας κι εμείς στο εορταστικό κλίμα, θα ‘θελα να θυμηθούμε μια παλιότερη παρουσίαση… αλλά και μια ακόμη που σας τη χρώσταγα Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι 

Τετάρτη, 24 Νοεμβρίου 2010

Bell's Batch 10,000 :: "The end of Batch Series", το Τέλος μιας Εποχής με 101 malts και 60 hops!

Όταν ο Κολόμβος "ανακάλυπτε" κατά λάθος το 1492 μια νέα ήπειρο, την μετέπειτα επονομαζόμενη Αμερική, δεν υπήρχε περίπτωση να φανταζόταν πως αυτό που μόλις τότε έπραξε θα αποδεικνύονταν με το πέρασμα του χρόνου ως η μεγαλύτερη κατάρα και συνάμα η μεγαλύτερη ευλογία της ανθρωπότητας. Έχοντας φέρει τα πάνω κάτω στο παγκόσμιο στερέωμα, η ήπειρος που πρωτοκατοικήθηκε από κάθε φυλή του κόσμου και που αποτελεί σήμερα το σπανιότερο και πιο αλλόκοτο μωσαϊκό ανθρώπινων δραστηριοτήτων, δίκαια θεωρείται ως η υπεύθυνη για τα χίλια μύρια βάσανα του κόσμου αλλά και για τα άλλα τόσα βήματα προόδου που έχουν συντελεστεί στον πλανήτη Γη.
Για εμάς που επιλέξαμε η μπύρα να είναι η τρέλα μας, το ψώνιο μας, το χόμπυ μας ή ό,τι άλλο θέλετε, είναι προφανές πως η άλλη μεριά του Ατλαντικού αποτελεί ένα μικρό "θείο δώρο" για εμάς! Καθημερινά, υπάρχει ένας καταιγισμός ειδήσεων που μας πληροφορεί πως στο "Αμέρικα" έχουν πάρει το όλο θέμα της μπύρας πολύ ζεστά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να παράγονται συνεχώς μικρά αριστουργήματα από κάθε άποψη.

Λίγα λόγια για την Bells Brewery
Μια τέτοια εξαιρετική Ζυθοποιία που συνεχώς μεγαλώνει την παραγωγή της προς τέρψη των φίλων της μπύρας στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, αποτελεί και η Bells Brewery στο Kalamazoo του Μίτσιγκαν των Η.Π.Α.  

Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2010

Black Tokyo* Horizon :: Συνεργασία Υψηλών Ε-μπυρικών Προδιαγραφών !!

Οι συνεργασίες (collaborations) μεταξύ διάφορων ζυθοποιιών στον κόσμο αποτελεί σύνηθες φαινόμενο τα τελευταία χρόνια. Τις περισσότερες φορές οι "συνήθεις ύποπτοι" δεν είναι άλλοι παρά διάφοροι ρηξικέλευθοι και καινοτόμοι brewers που καθώς πειραματίζονται συνεχώς και δεν βρίσκουν ησυχία, μπλέκουν την τρέλλα τους μεταξύ τους για να δουν τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. Βέβαια, αυτό γίνεται πολλές φορές και για επιπλέον λόγους όπως marketing και διαφήμιση!
Εμάς όμως αυτό δε μας πειράζει καθόλου!!

Νορβηγία, Δανία και Σκωτία είναι αυτή τη φορά οι χώρες που εμπλέκονται στην παρασκευή μιας νέας Imperial Stout που θα κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2011 στην αγορά.
Οι κυριότεροι εκπρόσωποι αυτών των 3 χωρών στον τομέα του Ζύθου και 3 από τις καλύτερες και πιο πρωτοποριακές ζυθοποιίες του κόσμου αυτή τη στιγμή, ενώνουν 3 παλαιότερες συνταγές τους σε μια !!
Mikkeller - Brew Dog - Nøgne Ø στην
Black Tokyo* Horizon  

Το Έργο και η Ζωή ενός Μπυροκυνηγού :: Michael Jackson, "The Beer Hunter" - The Movie & The Lost Tapes Series

Το χειμώνα του 2010 (Φεβρουάριος για την ακρίβεια) η μπυροφιλική κοινότητα όλου του κόσμου άκουσε για πρώτη φορά τα ευχάριστα νέα. Ποια ήταν αυτά;
Η ζωή, αλλά και το τεράστιο, ανεξάντλητο και πολυδιάστατο έργο που άφησε πίσω του ο Michael Jackson θα μεταφέρονταν στη μεγάλη οθόνη υπό μορφή ντοκυμαντέρ.

Ο John R. Richards από το Ketchum του Idaho ήταν αυτός ανέλαβε τον πολύ δύσκολο και επίπονο ρόλο να σκηνοθετήσει σε μια ταινία – ντοκυμαντέρ τη ζωή του Michael Jackson, του Beer Hunter ... του ανθρώπου που έδωσε στη μπύρα το glamour και την καταξίωση που της αρμόζει στο παγκόσμιο στερέωμα βάζοντάς την ταυτόχρονα στα σπίτια μας, στα ποτήρια μας και στην καρδιά μας ...

Η ταινία "Beer Hunter - The story of Michael Jackson", σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το επίσημο site, ήταν να κάνει την πρεμιέρα της το Σεπτέμβριο του 2010, συμπίπτοντας έτσι με το παγκόσμιας φήμης Great American Beer Festival (GABF) που θα λάμβανε χώρα στο Denver του Colorado στις 16-18 του Σεπτέμβρη για 29η συνεχή χρονιά. Με αυτόν τον τρόπο ο John R. Richards θα έδινε μεγαλύτερη αξία στον άνθρωπο που έδωσε ώθηση και βοήθησε, όσο κανείς άλλος, στα πρώτα βήματα αυτής της τεράστιας έκρηξης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Ζυθοποιίας στις Η.Π.Α.

Ένας άλλος λόγος ήταν πως η ημερομηνία αυτή ήταν μόλις λίγες μέρες μετά την επέτειο 3 χρόνων από το θάνατο του Michael Jackson (30 Αυγούστου 2007) κι έτσι ο σκηνοθέτης ήθελε να αποδώσει έναν επιπλέον φόρο τιμής στο διάσημο συγγραφέα Μπυροκυνηγό!!

Λίγο πριν βγει ο Σεπτέμβριος πληροφορηθήκαμε πως η ταινία δε θα ήταν έτοιμη με την έναρξη του Φεστιβάλ στο Κολοράντο και μεταφέρεται η πρεμιέρα της για το τέλος του 2010.
Πριν 10 μέρες που επισκέφτηκα ξανά το site είδα προς απογοήτευσή μου την εκ νέου αναβολή της πρεμιέρας της ταινίας για το καλοκαίρι του 2011. Φαντάζομαι πως αυτή τη φορά δε θα αλλάξει κάτι και η ταινία αυτή θα καταφέρει να βγει ολοκληρωμένη στο φως. Ίσως, υποψιάζομαι, πως αυτή τη φορά ο Richards έχει σκοπό να κάνει την πρεμιέρα ακριβώς στην επέτειο του θανάτου του Beer Hunter, τον Αύγουστο του 2011. Ίσως …

Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου 2010

Ο δημοφιλέστατος κύριος… Μπυραρίας

Κάνοντας σήμερα ένα googlάρισμα στη λέξη μπυραρία, πάω στις εικόνες και τι να δω στη πρώτη σελίδα…
Τον κύριο Μπυραρία με το βασιλιά στο χέρι!!! Είναι να μην είσαι δημοφιλής τελικά...

Κυριακή, 21 Νοεμβρίου 2010

MONGOZO Premium Pilsner, 3 σε 1 :: Gluten free, Fairtrade & Organic σε ένα μπουκάλι !

Ακόμη μια ετικέτα μπύρας, αυτή τη φορά από τους Βέλγους, έρχεται στο προσκήνιο για να χαροποιήσει πολλούς συνανθρώπους μας με "διατροφικές ιδιαιτερότητες". Η μπύρα αυτή αφορά άμεσα έαν διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό  ανθρώπων του γενικού πληθυσμού του πλανήτη μας ο οποίος ακολουθεί ειδικό διατροφικό διαιτολόγιο. Υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1 στους 100 ανθρώπους στη γη υποφέρει από κοιλιοκάκη, δηλαδή παρουσιάζει δυσανεξία στη γλουτένη.

Μια νέα μπύρα λοιπόν, χωρίς γλουτένη έρχεται να προστεθεί στις πολλές μέχρι τώρα gluten free ετικέτες που παρασκευάζονται από διάφορες ζυθοποιίες του κόσμου και απευθύνονται ακριβώς στην παραπάνω πληθυσμιακή ομάδα ατόμων. Όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα, έτσι και στη μπύρα, οι παραγωγοί δείχνουν τα τελευταία χρόνια έντονη ευαισθητοποίηση πάνω στον τομέα της διατροφής και των γενικότερων ειδικών διατροφικών συνηθειών.
Οι 5 σε αριθμό φρουτόμπυρες της Mongozo που παράγονται από την Brouwerij Huyghe (Delirium Tremens) είναι πλέον γνωστές στο ευρύ καταναλωτικό κοινό μπύρας. Πρόσφατα όμως, δημιουργήθηκε και η 6η μπύρα της σειράς που διαφέρει από τις γνωστές fruit beers. Πρόκειται για μια pilsner που κατέχει μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού φέρει ταυτόχρονα 3 σήματα: gluten free, fair-trade και organic beer.

Ας πάρουμε όμως, τα πράγματα με τη σειρά …

Brew Masters. Σήμερα στο Discovery Channel

Σήμερα ξεκινά στο Discovery Channel μια πολυαναμενόμενη μίνι σειρά για τη μικροζυθοποιία με πρωταγωνιστή τον Sam Calagione της Dogfish Head. Η σειρά θα ακολουθήσει το Sam σ’ ένα ταξίδι σ’ εξωτικές περιοχές, ψάχνοντας για παλιές συνταγές και πρωτόγονα υλικά που χρησιμοποιούνταν κάποτε ή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή “επαναστατικών” μπυρών
Δείτε δυο απ’ τα trailers της σειράς που ξεκινά σήμερα 21 Νοεμβρίου (ώρα 10 ) στο Discovery Channel
Στο σημερινό επεισόδιο, ο Sam Calagione συνεργάζεται με τη Sony music και δημιουργεί μια νέα fusion μπύρα για τον εορτασμό των 40 χρόνων από την κυκλοφορία του κλασσικού άλμπουμ Bitche’s Brew του θρυλικού Jazz δημιουργού Miles Davis. Μέσα σε πολύ περιορισμένο χρόνο θα πρέπει να επινοήσουν τη νέα συνταγή και να φτιάξουν 50.000 μπουκάλια Bitches Brew…
Περισσότερες πληροφορίες και trailers μπορείτε να δείτε εδώ

Σάββατο, 20 Νοεμβρίου 2010

Saint - Benedictus Abbey, Achelse Kluis :: Trappistenbier Achel Blonde & Achel Extra Bruin

Trappist Abbey of Achel ή αλλιώς Saint Benedictus Abbey ή Achelse Kluis :
Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance)της Τραππιστικής οικογένειας όπως και τα υπολοιπα μοναστήρια. Βρίσκεται στην περιοχή του Hamont-Achel στην επαρχία Limburg της Φλάνδρας του Βελγίου. Το Hamont – Achel, όπως ονομάστηκε από τη συνένωση των δυο μικρότερων δήμων το 1976, αποτελεί σήμερα μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στα σύνορα ακριβώς με την Ολλανδία.

To μοναστήρι του Achelse Kluis, πρωτοχτίστηκε από Ολλανδούς μοναχούς το 1656 και συγκεκριμένα από τον Petrus van Eynatten από το Eindhoven. Καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, για να ξαναχτιστεί το 1844 από μοναχούς του γειτονικού Westmalle. Οργανωμένη παραγωγή μπύρας ξεκίνησε το 1871, όταν το μοναστήρι έγινε Τραππιστικό.

Παρασκευή, 19 Νοεμβρίου 2010

Beer OnLine Shopping. Αγορά μπύρας απ’ το διαδίκτυο. Μέρος 2o - Ελληνικά online beer shops.

Στο πρώτο μέρος του αφιερώματός μας στις αγορές μπύρας από το διαδίκτυο, αναφερθήκαμε στα σημαντικότερα ηλεκτρονικά καταστήματα της Ευρώπης, που στέλνουν στην Ελλάδα. Προσθέσαμε μάλιστα και ένα συγκριτικό πίνακα με βαθμολογίες των καταστημάτων αυτών, στους τομείς: Ποικιλία, Σπανιότητα, Τιμές.


Υπάρχουν βεβαίως και άλλα e-shops στα οποία δεν αναφερθήκαμε, είτε γιατί απλά δεν τα έχουμε ανακαλύψει ακόμα, είτε είτε οι επιλογές τους (ποικιλία, ενδιαφέρουσες ετικέτες) είναι μικρές, είτε απλά δε στέλνουν στην Ελλάδα. Πολλές ζυθοποιίες μάλιστα έχουν το δικό τους web shop με το οποίο διακινούν τα προϊόντα τους (όπως π.χ. η BrewDog), αλλά αυτό είναι κάτι πιο ειδικευμένο και αναφέρεται στους λάτρεις των συγκεκριμένων ζυθοποιιών.Μεταφορικό κόστος, Χρηστικότητα webshop.


CKOrder-Nov10-LineUp-800


Το σημαντικό είναι, πριν παραγγείλουμε online, να έχουμε κάνει έρευνα αγοράς, μια και οι τιμές που βρίσκουμε από κατάστημα σε κατάστημα διαφέρουν πολύ – ιδιαίτερα αυτές που βγαίνουν σε μικρές ποσότητες ή έχουν αποκτήσει φήμη.

Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου 2010

Mikkeller & Revelation Cat Brewing :: Cream Ale

Πριν λίγες ημέρες κάναμε μια πρώτη αναφορά εδώ στους Μπυραματισμούς  στη φημισμένη Brasserie 4:20 της Ρώμης, αλλά και  στην έναρξη της Ζυθοποιίας Revelation Cat Craft Brewing από τον ιδιοκτήτη της 4:20, Alex Liberati.
Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε και με την "The Woodwork Series", λέγοντας μερικές κουβέντες για μια εκ των τεσσάρων πειραματικών ετικετών της σειράς, την "Woodwork Series barrel acacia".
Σήμερα θα δούμε μια άλλη ετικέτα της Revelation Cat που αυτή τη φορά όμως, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ιταλικής ζυθοποιίας με τους Δανούς της Mikkeller. Από αυτή τη συνεργασία λοιπόν, προέκυψε μια Cream Ale ...

Τι είναι τώρα αυτό? Να σας πω την αλήθεια κι εγώ δεν είχα ιδέα πως υπάρχει τέτοιο είδος μπύρας, μέχρι που διάβασα το μπουκαλάκι που έφτασε στα χέρια μου από τον Alex τον περασμένο Απρίλιο.
Ψάχνοντας, προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα πως υπάρχουν αρκετές ετικέτες ανά τω κόσμω που χαρακτηρίζονται ως "cream ale".

Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2010

BFM Cuvée Alex le Rouge ... Imperial Stout εξ' Ελβετίας

Ελβετία … μια χωρα που όταν ακους το ονομα της σου ερχονται στο μυαλο τα χιονοδρομικα της κεντρα, οι τραπεζες, τα ρολογια και γενικα μια χλυδατη κατασταση, σίγουρα παντως δεν σου ερχεται στο μυαλο η μπυρα. Παρολα αυτά οι Ελβετοι εχουν αρκετες μικροζυθποιιες αν και το μεγαλο ποσοστο των Ελβετων καταναλωνει μπυρες των μεγαλων ζυθοποιίων της χωρας οι οποιες είναι η Feldschlösschen, η Cardinal και η Valaisanne που εχουν αγοραστει ολες από την Carlsberg, η Calanda που ανηκει στην Heineken και βεβαιως Αmstel, Heineken, Carlsberg, Erdinger και με χαρα ειχα διαπιστωσει στο περσινο μου ταξίδι στην Ελβετια ότι είναι ψηλά στις προτιμήσεις του και η Schneider μιας και την έβρισκες ευκολα και μαλιστα βαρελισια. Οσον αφορα τωρα τις μικροζυθοποιιες οι σημαντικοτερες από αυτές είναι οι BFM (Brasserie des Franches-Montagnes), Trois Dames, de la Cote, Faiseurs de Bière, Aare Bier και επισης να σημειώσω ότι εχουν και πολλες brewpubs.

Οι δυο σημαντικοτερες μικροζυθοποιιες είναι παντως η BFM και Η Trois Dames. Η BFM η οποια και θα μας απασχολησει είναι μια μικροζυθοποιια οπου εβαλε μπροστα τα καζανια της το 1997. Η μικροζυθοποιια δημιουργηθηκε από την αγαπη του Jérôme Rebetez για την μπυρα και την ζυθοποίηση. Ο ιδιος απόφοιτος οινολογιας ξεκινησε τα πρωτα του βηματα στην ζυθοποιηση φτιαχνοντας homebrew beers στην κουζινα του σπιτιου του.

Yeti μαύρο στα Ιμαλάϊα;

Μια απ’ τις πρώτες imperial stouts που δοκίμασα ποτέ ήταν η Yeti, της πολύ καλής αμερικανικής ζυθοποιίας Great Divide.

Θυμάμαι ακόμα την εντύπωση που μου είχε κάνει όταν την πρωτοπαρουσίασα δυο χρόνια πριν…

Μια ακόμη φημισμένη δημιουργία του Brian Dunn και της θρυλικής πια ζυθοποϊίας του Colorado, αναψηλαφεί το μύθο του Yeti, του θρυλικού χιονάνθρωπου των Ιμαλαϊων. Είναι άραγε τόσο εντυπωσιακή; Ας το ανακαλύψουμε...
yeti_500


Ανεβάζω το μπουκάλι απ' την υπόγα όπου ξεκουραζόταν από πέρυσι, ή μάλλον λούφαρε κρυμμένη πίσω από κάτι Left Hand η κουφάλα Κοροϊδία 

Τρίτη, 16 Νοεμβρίου 2010

Stone Ruination IPA: A liquid poem to the glory of the hop!

Μία αμερικάνικη imperial IPA με το υπερμεγέθες 100+ IBUs και περιεκτικότητα σε αλκοόλ 7.7% α.φ. Πρόκειται για μία ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ γευστικά μπύρα, η οποία με έκανε να ανακαλύψω εκ νέου κάποια πράγματα σχετικά με τις αντοχές μου...

Ο λυκίσκος, όπως αντιλαμβάνεστε με τέτοιο ποσοστό στη διεθνή κλίμακα πικράδας, έχει όχι απλά τον πρωταγωνιστικό ρόλο αλλά και αυτόν του σκηνοθέτη και του παραγωγού! Δεσπόζει από την αρχή μέχρι το τέλος στα πάντα: άρωμα, γεύση, επίγευση, υφή, γενική αίσθηση! Έχω δοκιμάσει αρκετές ετικέτες της τεράστιας οικογένειας των IPA, αμερικάνικες και ευρωπαικές, αντιπροσωπευτικές και μη, αλλά τέτοιο πράγμα συνάντησα πρώτη φορά! Όποιος είχε την τύχη να τη βρει και να τη δοκιμάσει ξέρει σε τι αναφέρομαι, οι υπόλοιποι απλά σταματήστε να διαβάζετε αν δεν σας αρέσουν οι πικρές γεύσεις!


Μεταφράζω μέρος του κειμένου που αναγράφεται στην ετικέτα: ''Stone Ruination [=καταστροφή] IPA. Ονομάζεται έτσι εξαιτίας της άμεσης καταστροφικής επίδρασης που έχει στoν ουρανίσκο σας. Τη στιγμή μετά την πρώτη γουλιά, όλα τα υπόλοιπα φαγητά και ποτά ξαφνικά γίνονται πιο άνοστα από ότι ήταν ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν. Μέχρι να φτάσετε στο σημείο να μπορείτε να απολαμβάνετε τη συγκεκριμένη IPA, μπορεί να ανακαλύψετε ότι έχετε καταστρέψει μόνιμα τη δυνατότητα να απολαμβάνετε τις υπόλοιπες μπύρες. Ωραία. Παραδεχόμαστε με τη θέλησή μας ότι εμείς το κάναμε. Ακόμη και επίτηδες! Υπάρχουν άνθρωποι που είναι αρκετά τρελοί ώστε να μας ευχαριστούν για τούτη την επίθεση. Στο οποίο απαντούμε: παρακαλώ!''

BrewDog's Tribute to the "Old World" :: Αναβίωση παλαιών εποχών !

Κάθε μπύρα έχει την ιστορία της όπως αυτή γράφτηκε και καταγράφτηκε με το πέρασμα του χρόνου, βγαλμένη από τα καζάνια των ζυθοποιών της κάθε εποχής.
Αυτήν ακριβώς την αναβίωση δυο άλλων εποχών προσπαθούν να πετύχουν οι γνωστοί μας James Watt και Martin Dickie της Brew Dog αποδίδοντας φόρο τιμής στον "Παλιό Κόσμο"!!
Έτσι το νέο concept που ετοιμάζουν έχει σκοπό να υπεν-θυμίσει σε όλη την μπυροφιλική κοινότητα τις απαρχές και τις ρίζες δυο ιδιαίτερα δημοφιλών ειδών μπύρας αυτή τη στιγμή στον κόσμο μέσα από την αναβίωσή τους στην αρχική τους παραγωγή: της India Pale Ale ( IPA) και της Russian Imperial Stout ( ή απλά Imperial Stout, IS στο σήμερα).

Ως γνωστόν, στις μέρες μας, τα δυο αυτά είδη μπύρας γνωρίζουν ιδιαίτερη άνθηση και επιτυχία στις ΗΠΑ, αφού οι αμερικάνικες ζυθοποιίες βρίσκονται κυριολεκτικά σε έναν οργασμό παραγωγής τέτοιων ετικετών και μάλιστα με μεγάλη απήχηση και επιτυχία. Με αυτόν τον τρόπο ο κόσμος τείνει να ξεχάσει πως η ιστορία αυτών των δυο ιστορικών ειδών μπύρας ξεκίνησε από το Ηνωμένο Βασίλειο πολλά πολλά χρόνια πριν …

Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου 2010

Brewdog=Ευρηματικότητα

Το πόσο ευρηματικοί είναι οι Σκώτοι της Brewdog το έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές. Συνεχώς σκαρφίζονται νέες ενέργειες ώστε να κρατούν ζωντανή τη σχέση τους με τους απανταχού φαν.

Αυτή τη φορά, όπως πληροφορούμαστε από το μπλογκ τους, σκέφτηκαν να παροτρύνουν τους φίλους της ζυθοποιίας να εντοπίσουν αυτοί το χώρο (ή και χώρους) που θα μπορούσε να στεγάσει το νέο Brewdog Bar, αντί να το κάνουν οι ίδιοι πληρώνοντας κάποιον μεσίτη.

Μάλιστα ως αντάλλαγμα για τη πρόταση που θα επιλεγεί δίνουν £1000 μετρητά και £500 σε μπίρες και καλούδια της Brewdog, εφόρου ζωής έκπτωση στο νέο μπαρ κι ένα ταξίδι στη ζυθοποιία για να παράγει ο “νικητής” μαζί με τους ζυθοποιούς τη δική του μπίρα για τα εγκαίνια του νέου μπαρ, ενώ κάθε πρόταση θα λάβει δώρα Brewdog.

Εδώ στην Αθήνα έχουμε ένα κάρο ξενοίκιαστα μαγαζιά σε κεντρικά σημεία. Μήπως να τους κάνουμε καμιά πρόταση;;;

Στα ενδότερα των Βελγικών ζυθοποιϊών

Μόλις χθες ξαναπέτυχα ένα πολύ ενδιαφέρον blog το οποίο είχα πρωτοανακαλύψει πέρυσι, αλλά το ‘χα χάσει μέσα στο όλο και αυξανόμενο πλήθος ενημερωτικών μπυρο-sites και μπυρο-blogs που κυκλοφορούν εκεί έξω…
Αν και το πρόσθεσα ευθύς στη λίστα με τους χρήσιμους μπυροσυνδέσμους μας, θα ‘θελα να σας το συστήσω και προσωπικά…

Το όνομά της σελίδας είναι: “Brouwerijen in België” δηλαδή “Ζυθοποιίες στο Βέλγιο” και πρόκειται απλά για μια σελίδα όπου ο κύριος Jan Rummes έχει συγκεντρώσει φωτογραφίες απ’ όλες τις επισκέψεις του στις Βελγικές ζυθοποιίες, με αρκετά επεξηγηματικά σχόλια στην κάθε μία.
Αν και η γλώσσα του blog είναι τα φλαμανδικά και τα μενού είναι ολίγον δύσχρηστα, μπορούμε εύκολα απ’ το δεξί μενού να βρούμε τη ζυθοποιία που μας ενδιαφέρει (ανάμεσα στις περίπου 60 που έχουν καταχωρηθεί) και να δούμε φωτογραφίες από τα ενδότερά τους και τις μηχανολογικές εγκαταστάσεις τους. Παρακάτω προσθέτω μερικές χαρακτηριστικές φωτογραφίες.

Brunehaut
Brunehaut

Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2010

Midtfyns Imperial Stout

Η Midtfyns Bryghus είναι μια νέα δανέζικη μικροζυθοποιία, μία από τις πολλές που αναδύθηκαν τη τελευταία δεκαετία στη σκανδιναβική χώρα. Η συγκεκριμένη, αν και ιδρύθηκε το 2004 και ουσιαστικά ξεκίνησε να φτιάχνει δικές τις μπίρες το 2006, είναι από αυτές που έχουν ήδη ξεχωρίσει.
Διαθέτει μία πλούσια γκάμα από 12 ετικέτες, μεταξύ των οποίων 3-4 season. Πριν μερικούς μήνες είχα αγοράσει από την Ολλανδία, τη Midtfyns Imperial Stout, που θεωρείται μάλλον και η κορωνίδα της. Ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνεται σε μπουκάλι των 500ml. Το αλκοόλ της φτάνει το 9,5%.

Stone Levitation Ale: ανύψωση πέρα από συνηθισμένες γεύσεις

Η αμερικάνικη ζυθοποιία Stone ιδρύθηκε το 1996 από τους Greg Koch και Steve Wagner, οι οποίοι παραμένουν στο τιμόνι της μέχρι σήμερα. Η Stone Brewing είναι μία από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες ζυθοποιίες στις ΗΠΑ τα τελευταία 10 χρόνια, και οι μπύρες της σαφώς δικαιώνουν το όνομα ποιότητας που έχει αποκτήσει στο χώρο. Η παραγωγή περιλαμβάνει 7 ετικέτες που παράγονται ολόχρονα, με ναυαρχίδα της ζυθοποιίας την εξαιρετική Arrogant Bastard Ale η οποία έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλη την Αμερική. Η Stone ζυμώνει επίσης ειδικές (ουχί εποχιακές) ετικέτες, καθώς και ορισμένες μπύρες σε συνεργασία με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η Saison du BUFF για την οποία συνεργάστηκαν Stone, Dogfish Head και Victory Brewing!
Από την ξενάγηση στη ζυθοποιία το βίντεο που ακολουθεί

Ετικέτες μπύρας–Μικρά αριστουργήματα

Η ετικέτα. Αν και για κάποιους ο ρόλος της είναι απλά δευτερεύων, προσωπικά έχω πολλές φορές παραμελήσει την μπύρα που είναι ήδη σερβιρισμένη στο ποτήρι μου, για να πιάσω στα χέρια μου το μπουκάλι της και να χαζέψω την ετικέτα. Το μικρό αυτό βιβλίο που ενώ για κάποιους  είναι μόλις ένα κομμάτι χαρτί, με τις αναγκαίες πληροφορίες, για τον τύπο της μπύρας, τη ζυθοποιία και το αλκοόλ, ή και για πιο τυπικές λεπτομέρειες όπως η ημερομηνία λήξης ή η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος…

Πίσω απ’ αυτές τις χρηστικές μεν, σχεδόν αδιάφορες δε πληροφορίες, πολλές ετικέτες κρύβουν μια ιστορία. Μπορεί απλά να είναι η ιστορία της ζυθοποιίας ή κάποια σκηνή της καθημερινότητας, επηρεασμένη απ’ το όνομα της μπύρας, αλλά μπορεί και να ‘ναι μια πιο ιδιαίτερη ιστορία, μέσα απ’ την οποία ο ζυθοποιός (σχεδόν πάντα έχει άποψη ο ζυθοποιός για την επιλογή της ετικέτας) θέλει να μοιραστεί μαζί μας την έμπνευσή του (σχεδόν πάντα πίσω από μια πετυχημένη μπύρα υπάρχει κι ένας εμπνευσμένος ζυθοποιός)

Ιδού λοιπόν μερικές εμπνευσμένες ετικέτες

apocalypsecow 

Three Floyds – Apocalypse Cow

Σάββατο, 13 Νοεμβρίου 2010

Essen, Belgium :: 16th X-mas Bier Festival 2010

Σε ένα μήνα σχεδόν από τώρα και συγκεκριμένα στις 18 & 19 Δεκεμβρίου 2010, ακόμη ένα ενδιαφέρον Φεστιβάλ Μπύρας διοργανώνεται στο Βέλγιο. Το χαλβαδιάζω εδώ και 3 χρόνια τώρα. Που θα μου πάει … κάποια στιγμή θα μου κάτσει να το δω κι από κοντά!!

Στο Essen του Βελγίου λοιπόν, κάθε χρόνο εδώ και 15 συναπτά έτη, πραγματοποιείται το Christmas Beer Festival ή αλλιώς Kerstbierfestival, όπου οι Χριστουγεννιάτικες editions των μικροζυθοποιών του Βελγίου εκτίθενται στο μπυροφιλικό κοινό εν όψει των εορτών.

Την διοργάνωση αναλαμβάνει κάθε χρόνο ο O.B.E.R. (Objectieve Bierproevers Essense Regio ή στα αγγλικά Objective Beer-tasters of the Essen Region) ένας σύλλογος φίλων της μπύρας στην περιοχή του Essen που ανήκει μαζί με τους υπόλοιπους 28 σε αριθμό μικρο-συλλόγους μπύρας του Βελγίου στον ευρύτερο οργανισμό που λέγεται Zythos vzw. Ο Zythos αποτελεί ας πούμε ό,τι και ο CamRA στο Ηνωμένο Βασίλειο. Στον ίδιο αυτό οργανισμό ανήκει και ο BAB (Brugse Autonome Bierproevers) που διοργανώνει το ομώνυμο Φεστιβάλ της Brugse.

Παρασκευή, 12 Νοεμβρίου 2010

Beer OnLine Shopping. Οδηγός αγορών Μέρος 1ον

Μέρος Δεύτερο: OnLine Beer Shops στην Ελλάδα.


Μέρος Πρώτο: On Line αγορές από e-shops του εξωτερικού  (Ενημέρωση 14.04.2012)


Η άνοδος του ΦΠΑ στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο αλλά και η γενικά μεγάλη φορολογία που επικρατεί στη μπύρα, έχει στείλει τις τιμές αγοράς στον ουρανό, τόσο στις κάβες όσο και στα supermarkets. Ακόμα και μαγαζιά που έχουν ανοίξει τελευταία, τα οποία ειδικεύονται στη μπύρα και διαθέτουν καλές ετικέτες, έχουν τιμές “φωτιά” τις οποίες βέβαια αποδίδουν στους εισαγωγείς... Μοναδική εξαίρεση στον κανόνα είναι κάποια καταστήματα που με δικές τους εισαγωγές, μπορούν - αν και δε το κάνουν πάντα - να διαθέσουν τα προϊόντα τους σε καλύτερες τιμές. Ακόμα κι αυτές οι τιμές όμως, συγκρινόμενες με τις τιμές που αγοράζουν οι καταναλωτές στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες είναι υπερβολικά ακριβές (διπλές έως τριπλές).


beer rucks


Οι δυνατότητες αγορών μπύρας από μαγαζιά του εξωτερικού ήταν πάντα μια πολύ σημαντική ευκολία, ιδιαίτερα γιατί μπορούσες να βρεις ετικέτες που δεν κυκλοφορούσαν στην ελληνική αγορά. Αυτά για τους ταξιδιώτες βέβαια γιατί ελάχιστα μαγαζιά διέθεταν ηλεκτρονικό κατάστημα πριν από μερικά χρόνια. Τρία χρόνια πριν, όταν ξεκίνησα προσωπικά ν’ ασχολούμαι με το θέμα, μόλις δύο μαγαζιά διέθεταν e-shop και έστελναν μπύρα στην Ελλάδα. Το ένα ήταν το Belgian Shop και το δεύτερο το Beer Mania και τα δύο στο Βέλγιο (Στη Γερμανία και τη Τσεχία, τις άλλες δυο μπυροπαραγωγές χώρες να σας πω την αλήθεια δεν είχα κοιτάξει).

Πέμπτη, 11 Νοεμβρίου 2010

Abbaye Notre Dame de St Rémy :: Trappistes Rochefort 6

Trappist Abbey of Rochefort ή αλλιώς  Abbey of Notre-Dame de Saint-Rémy : Ανήκει στο Τάγμα των Αναμορφωμένων Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance) και βρίσκεται στο Rochefort, μια μικρή πόλη 13.000 κατοίκων της επαρχίας Namur στη Βαλλονία του Βελγίου.

Το µοναστήρι του Saint Remy υπάρχει εδώ και επτά αιώνες. Ιδρύθηκε το 1230  ως Saint Remy Secours Notre-Dame από γυναίκες µοναχές. Το Ζυθοποιείο φτιάχτηκε μέσα στο μοναστήρι από το 1595. Οι φιλοπόλεμες και επεκτατικές πολιτικές που επικρατούσαν εκείνα τα χρόνια σε όλη την Ευρώπη δεν άφησαν ανεπηρέαστο το μοναστήρι που από τον 17ο αιώνα και μετά έζησε μια μεγάλη ταλαιπωρία. Αποκορύφωμα αυτής αποτελεί το 1797, όταν μετά τη Γαλλική Επανάσταση το μοναστήρι κλείνει και πωλείται στον Lucien-Joseph Poncelet ο οποίος το κατεδαφίζει το 1805.

Τετάρτη, 10 Νοεμβρίου 2010

Oerbier απ’ τους De Dolle. Τρελοί ή απλώς Φλαμανδοί;

De Dolle Brouwers θα πει "Οι Τρελοί Ζυθοποιοί" και αυτοί δεν είναι άλλοι απ' τους Βέλγους αδελφούς Herteleer. 'Οταν το 1980 αποφάσισαν να αναλάβουν το μικρό ζυθοποιείο του Costenoble, όλοι στη μικρή πόλη Esen νόμιζαν πως ήταν τρελοί. Κι όμως, η απόφασή τους ν' αναστήσουν το ιστορικό ζυθοποιείο που ιδρύθηκε το 1835, αφού ο άρρωστος πια ιδιοκτήτης του το εγκατέλειπε, τους έδωσε την ευκαιρία να φτιάξουν μερικές ξεχωριστές μπύρες.

de dolle brewery old building

Bruges :: 2nd Special Vintage Tasting του Belgian Beer Board στα σκαριά, με μπύρα ... 55 ετών !!

Τα τελευταία 4 χρόνια πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία στην πανέμορφη Bruges της Δυτικής Φλάνδρας ένα από τα καλύτερα Beer Festivals του Βελγίου.
H πλειονότητα των μικροζυθοποιών αυτής της ευλογημένης μπυρο-χώρας, του Βελγίου, παρατάσσονται και εκθέτουν τα εκλεκτά προϊόντα τους στο μπυροφιλικό κοινό. Φέτος, το 4ο Brugs Bier Festival έλαβε χώρα στις αρχές του Σεπτέμβρη (11-12 του μήνα) και για μια ακόμη φορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής ζυθοποιών, ετικετών και ασφαλώς επισκεπτών.

Το πρωινό της 11ης Σεπτεμβρίου ο δαιμόνιος Filip Geerts του Belgian Beer Board κατάφερε να ετοιμάσει μια ξεχωριστή μάζωξη μέσα στο χώρο του Φεστιβάλ, λίγο πριν την έναρξή του. Έτσι, στο επιβλητικό και ιστορικό κτίριο του Belfry-Halletoren, μια τυχερή ομάδα μπυρόφιλων έλαβε μέρος στο Belgian Beer Board Vintage Tasting δοκιμάζοντας εκλεκτά κομμάτια που έφεραν φίλοι και μέλη του ομώνυμου site, με αιχμή του δόρατος τις Westvleteren 40 ετών!!!

Τρίτη, 9 Νοεμβρίου 2010

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Magnus Magister, Ο Μεγάλος Μάγιστρος της Ρόδου !

  Το όνομα της μπύρας Magnus Magister, σημαίνει Μεγάλος Μάγιστρος και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου. Δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, του πρώτου των πρώτων. Με αυτό το όνομα η εταιρεία εκφράζει το όραμά της να γίνει η Magnus Magister η πρώτη σε επιλογή μπύρα της αγοράς.
Η Παπαδημητρίου Α.Ε δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο και καθιερώθηκε ως η εταιρία που παράγει για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού μπύρα.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρίας Παπαδημητρίου Εμμ. Α.Ε, στη νέα μονάδα παραγωγής στην Δαματριά της Ρόδου παράγονται οι δυο τοπικές μπύρες της Ζυθοποιίας : η Magnus Magister Lager και η Magnus Magister Pilsener. Μάλιστα η 2η αποτελεί το φετινό και πιο πρόσφατο δημιούργημα της Ζυθοποιίας, αφού εμφιαλώθηκε και κυκλοφόρησε στην αγορά μόλις στις 24/05/2010. Είναι φανερό πως οι άνθρωποι της ζυθοποιίας ήθελαν να προλάβουν τη διανομή της νέας μπύρας μέσα στο καλοκαίρι του 2010.

Δευτέρα, 8 Νοεμβρίου 2010

Antarctic Nail Ale :: Σώστε τις φάλαινες μόνο με 800$ το μπουκάλι !!

 Η Nail Brewing Australia μπορεί πλέον να καυχιέται πως έχει φτιάξει την ακριβότερη μπύρα στον κόσμο, ξεπερνώντας έτσι και τους Σκωτσέζους της Brew Dog που μέχρι πριν λίγες μέρες είχαν το ρεκόρ αυτό. Η "The End of History" της Brew Dog κόστιζε 765$ (545 ευρώ) το μπουκάλι.

Η Antarctic Nail Ale, μια Pale ale στα 5,2% ABV, κοστίζει ούτε λίγο ούτε πολύ ... 800$ ή αλλιώς 570 ευρώ και είναι φτιαγμένη κατά 90% από νερό που προέρχεται από τους πάγους της Ανταρκτικής. Η μπύρα κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση των 30 μπουκαλιών στα 500ml και φέρει τη στάμπα "Save the whales" στην ετικέτα της !

Κυριακή, 7 Νοεμβρίου 2010

Sierra Nevada Brewing Co. :: Sierra Nevada Torpedo & Sierra Nevada Harvest Wet Hop Ale 13th Release

 “Around here, we take hops pretty seriously, which is why we weren’t satisfied with the standard method of dry hopping for our first year-round IPA. We spent years tinkering, tasting, and tweaking ways to get the biggest and best hop flavors and aromas into our beer”.

Πριν 30 χρόνια, το 1980, δυο homebrewers, o Ken Grossman και ο Paul Camusi, έβαλαν μπρος τα καζάνια της Sierra Nevada Brewing Company στην περιοχή Chico της Καλιφόρνια. Ο Camusi αποσύρθηκε το 1998 και έτσι η Ζυθοποιία πέρασε εξολοκλήρου στον Grossman. Μια από τις πιο αγαπητές και διαδεδομένες craft breweries στην Αμερική η Sierra Nevada έχει ετήσια παραγωγή που αγγίζει τα 700.000 βαρέλια. Από το 1983 ο Steve Dresler είναι ο επίσημος brewmaster της Ζυθοποιίας.
Κι ενώ είχα κατά νου σήμερα να ασχοληθώ με το αγαπημένο μου Βέλγιο, που το έχω παραμελήσει τον τελευταίο καιρό, γυρνάω σπίτι μετά από ένα γεύμα-δυναμίτης στην ηλιόλουστη και σήμερα Θεσσαλονίκη και ανοίγω το ψυγείο για να επιλέξω μια μπύρα.
Χωρίς πολλή σκέψη, έπιασα τελικά για μια ακόμη φορά μια από τις υπέροχες ετικέτες της Sierra Nevada. Έτσι το ταξίδι μου άλλαξε προορισμό και ευθύς βρέθηκα στην άλλη μεριά του Ατλαντικού και συγκεκριμένα στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως κι αυτό έχει την ομορφιά του και αποτελεί ακόμη μια ιδιότητα της μπύρας : ταξιδεύεις από τη μια άκρη του κόσμου στην άλλη μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα!!

Σάββατο, 6 Νοεμβρίου 2010

Mikkeller "Ris a la M’ale" :: Συνταγή Μπύρας ή Επιδόρπιο ?

Έχει πειραματιστεί με τα πάντα και συνεχίζει !!Κάποια στιγμή, θαρρώ, πως ο Mikkel Borg Bjergsø θα τα βροντήξει όλα και θα σταματήσει να βγάζει μπύρα, αφού δε θα του έχει μείνει κάτι καινούριο να πειραματιστεί ....

Ρύζι, βανίλια, ζάχαρη, αλάτι, κρέμα γάλακτος και στο τέλος κεράσια και αμύγδαλα είναι αυτή τη φορά τα συστατικά της νέας "Συνταγής" που προέρχεται και πάλι (ω, τι περίεργο ... !!!) από την πειραματική-εναλλακτική ζυθοποιία της Δανίας που ακούει στο όνομα Mikkeller.

Ris a la M’ale το όνομα της νέας αυτής μπύρας- επιδόρπιο η οποία φτιάχτηκε ακριβώς για αυτό το λόγο, όπως λέει και ο Mikkel.

H έμπνευσή του αυτή τη φορά έρχεται από ένα παραδοσιακό γλύκισμα-επιδόρπιο της Δανιμαρκίας που σερβίρεται μετά το τέλος του Χριστουγεννιάτικου εορταστικού τραπεζιού. H χριστουγεννιάτικη αυτή συνταγή ονομάζεται Risalamande και έχει ως βάση το ρύζι, την κρέμα, τα αμύγδαλα (εξ'ου και το όνομα) και σερβίρεται μετά το χριστουγεννιάτικο γεύμα σε μπολ περιχυμένο με ζεστό σιρόπι κερασιών σαν επιδόρπιο.

"I’d make a new Christmas beer and think it’s fun to experiment with new ingredients and spices so it was natural to try to make a dessert that can be drunk to risalamande" αναφέρει ο ίδιος ο Mikkel ...

Παρασκευή, 5 Νοεμβρίου 2010

Οι Δέκα Εντολές, το Χαμένο Αβαείο και το Μερίδιο των Αγγέλων.

Μη νομίζετε πως βρήκαμε κάποιο χαμένο μοναστήρι ή κάποιες συνταγές από παλιούς μοναχούς ζυθοποιούς… Κάθε άλλο… Η Αμερικανική ζυθοποιία “The Lost Abbey” μαζί με την ομόσταβλή της “Port Brewing” ιδρύθηκαν πριν μόλις μερικά χρόνια από μέλη της πρωτοποριακής μικροζυθοποιίας Pizza Port, τ’ αδέλφια Gina και Vince Marsaglia και τον Brewmaster Tomme Arthur.


solonabeach

Η ιστορία ξεκινά το 1987, όταν ο Vince και η Gina αγοράζουν μια πιτσαρία στη Solana Beach (κοντά στο San Diego της California). O Vince άρχισε ν’ ασχολείται και με το homebrewing (όπως τόσοι και τόσοι στην Αμερική) οπότε κάποια στιγμή οι παραγωγές του ξεκίνησαν να συνοδεύουν το ήδη “ψαγμένο” φαγητό στο μαγαζί. Το Pizza Port μετατρέπεται και επίσημα σε brewpub το 1992 και τα επόμενα δύο brewpub στην αλυσίδα ακολουθούν γρήγορα.

Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Ελληνικές Μικρο-Ζυθοποιίες :: Septem Microbrewery

Ήταν Ιούνιος του 2009, όταν κατά τη διάρκεια της "Γιορτής Μπύρας" στην Αρετσού της Θεσσαλονίκης, δυο νέα μπουκαλάκια που αναπαύονταν στο σταντ της "Κάβα ΒΥΝΗ" τράβηξαν την προσοχή των μπυρόφιλων της συμπρωτεύουσας. Η πρώτη έκλπηξη ήταν μεγάλη. Όταν μάλιστα συνειδητοποιήσαμε πως έχουμε να κάνουμε με νέες μπύρες από μια νέα ελληνική μικροζυθοποιία, τότε η χαρά μας ήταν διπλή.
Κάπως έτσι φίλες και φίλοι τα μπουκαλάκια της Septem Μικροζυθοποιίας άρχισαν να γράφουν τις πρώτες σελίδες της δικής τους Ιστορίας στον ελληνικό χώρο της μπύρας.


Τόσο η Septem Pilsner beer - Monday's και ακόμη περισσότερο η Septem Pale Ale beer- Friday's έδειξαν εξαρχής να τυγχάνουν της αγάπης και προτίμησης του κόσμου της Θεσσαλονίκης. Δεν πέρασαν λίγοι μήνες και τότε οι εξαιρετικές ετικέτες της Μικροζυθοποιίας από το Ωρολόγιο της Εύβοιας έγιναν οι επίσημες αγαπημένες και στα στέκια της πρωτεύουσας ...
Από τότε έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος και κάποιες νέες κινήσεις των υπευθύνων της Ζυθοποιίας αναβάθμισαν ακόμη περισσότερο το prestige των ετικετών αυτών με αποτέλεσμα η Septem Microbrewery να θεωρείται, όχι άδικα κατ'εμέ, η ζυθοποιία που παράγει τις καλύτερες ελληνικές μπύρες!!