Η ετικέτα. Αν και για κάποιους ο ρόλος της είναι απλά δευτερεύων, προσωπικά έχω πολλές φορές παραμελήσει την μπύρα που είναι ήδη σερβιρισμένη στο ποτήρι μου, για να πιάσω στα χέρια μου το μπουκάλι της και να χαζέψω την ετικέτα. Το μικρό αυτό βιβλίο που ενώ για κάποιους είναι μόλις ένα κομμάτι χαρτί, με τις αναγκαίες πληροφορίες, για τον τύπο της μπύρας, τη ζυθοποιία και το αλκοόλ, ή και για πιο τυπικές λεπτομέρειες όπως η ημερομηνία λήξης ή η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος…
Πίσω απ’ αυτές τις χρηστικές μεν, σχεδόν αδιάφορες δε πληροφορίες, πολλές ετικέτες κρύβουν μια ιστορία. Μπορεί απλά να είναι η ιστορία της ζυθοποιίας ή κάποια σκηνή της καθημερινότητας, επηρεασμένη απ’ το όνομα της μπύρας, αλλά μπορεί και να ‘ναι μια πιο ιδιαίτερη ιστορία, μέσα απ’ την οποία ο ζυθοποιός (σχεδόν πάντα έχει άποψη ο ζυθοποιός για την επιλογή της ετικέτας) θέλει να μοιραστεί μαζί μας την έμπνευσή του (σχεδόν πάντα πίσω από μια πετυχημένη μπύρα υπάρχει κι ένας εμπνευσμένος ζυθοποιός)
Ιδού λοιπόν μερικές εμπνευσμένες ετικέτες
Three Floyds – Apocalypse Cow
Stone Brewing Co.- Imperial Stout
Stone Brewing Co.- Arrogant Bastard Ale
Rogue Dead Guy Ale
Dieu du Ciel – Aphrodite
Dieu du Ciel – Peche Mortel
Και μερικές Βελγίδες…
Brasserie Vapeur – Grosse Cochonne
Urthel Hibernus Quentum
De Halve Maan – Brugs Zot Bok
De Dolle Brouwers – Stille Nacht, Arabier, Oerbier
Και δυο παραγγελιές…
Οι νάνοι της La Chouffe – Mc Chouffe
και ο Νοστράδαμος της Caracole
Και τόσες πολλές ακόμα…
Na prosthesw oti auth h apolaush pou briskoun polloi mpyrofiloi sthn etiketa mias fialhs exei fysika kai alles proektaseis, me pollous p.x. na kanoun syllogh apo etiketes mpyras..
ΑπάντησηΔιαγραφήMporei epishs h epilogh mias sygkekrimenhs etiketas na antanakla mia petyxhmenh strathgikh marketing apo th zythopoiia, kathws h dynamh ths eikonas ston katanalwth einai megalh - kai auto nomizw to gnwrizoume kala oloi mas! :)
Oriste kai h dikh mou symmetoxh sto terastio auto thema: http://www.virtualreinhard.com/phpWS1/files/multimedia/AtoZ/Labels2/DuchesseDeBourgogne.jpg
Η ετικετα της μπυρας συμβαλει και αυτη στην απολαυση.Και σιγουρα η οπτικη ευχαριστηση διαρκει πιο πολυ απο τη γευστικη.Aυτο που παρατηρω ειναι οτι οσο αυξανεται η ποιοτητα της μπυρας τεινει να αυξανει και η ομορφια της ετικετας.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπο τους κλασικους σχεδιασμους π,χ των τραπιστ μεχρι ολων των σχολων του μοντερνισμου.π.χ flying dog,υπεροχες ετικετες ντυνουν υπεροχες γευσεις.
Α, πολύ ωραίο θέμα!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ συσκευασία κάθε προϊόντος πιστεύω παίζει ρόλο στις πωλήσεις, τώρα στις μπύρες κάποιες ετικέτες είναι πραγματικά έργα τέχνης! (η Δούκισα της Βουργουνδίας π.χ. θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, αν βέβαια δεν είναι ήδη -αυτό δεν το γνωρίζω-).
Από τις παραπάνω ετικέτες, η Αφροδίτη μου άρεσε περισσότερο (και γευστικά πιστευώ θα έχει ενδιαφέρον).
Και επειδή μου αρέσουν τα σκίτσα που θυμίζουν κόμικς, αλλά και τα ξωτικά και λοιπά μυθικά στοιχεία, κάτι που θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω:
http://britishpages.org/blog/wp-content/uploads/2010/09/hobgoblin.jpg
Τι να πεις και τι να αφήσεις πάνω σε αυτό το ανεξάντλητο θέμα που για μένα είναι πραγματική ΤΕΧΝΗ ... Αν κάποιος έκαμνε μουσείο Ετικετών Μπύρας ( Beer Label Museum) θα ήταν πολύ μάγκας !! Τόσα και τόσα υπάρχουν ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΕλπίζω οι Ολλανδοί ή οι Αμερικάνοι να το σκεφτούν κάποια στιγμή πιο ζεστά το θέμα ...
Έτσι για το καλό θα βάλω μια ετικέτα που μόλις πριν 5 λέπτα μπάνισα .... στο beernews.org το οποίο, αν κάποιος κάτσει και το ψάξει, θα πάθει σοκ με τις ετικέτες που κυκλοφορούν στο Αμέρικα!!
"The Alchemist Heady Topper Double IPA"
http://www.beernews.org/2010/11/the-alchemist-heady-topper-to-be-released-in-bottles/#more-14671
Δυο γνωστές και αγαπητές μας μπύρες από το Βέλγιο άλλαξαν προσφατα ετικέτα. Πρόκειται για την Grimbergen Optimo Bruno και την Kasteel Bruin-Brune-Donker ...
ΑπάντησηΔιαγραφήΡίξτε μια ματιά στο παρακάτω link:
http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=595&Itemid=88888994