Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Ετικέτες μπύρας–Μικρά αριστουργήματα

Η ετικέτα. Αν και για κάποιους ο ρόλος της είναι απλά δευτερεύων, προσωπικά έχω πολλές φορές παραμελήσει την μπύρα που είναι ήδη σερβιρισμένη στο ποτήρι μου, για να πιάσω στα χέρια μου το μπουκάλι της και να χαζέψω την ετικέτα. Το μικρό αυτό βιβλίο που ενώ για κάποιους  είναι μόλις ένα κομμάτι χαρτί, με τις αναγκαίες πληροφορίες, για τον τύπο της μπύρας, τη ζυθοποιία και το αλκοόλ, ή και για πιο τυπικές λεπτομέρειες όπως η ημερομηνία λήξης ή η προτεινόμενη θερμοκρασία σερβιρίσματος…

Πίσω απ’ αυτές τις χρηστικές μεν, σχεδόν αδιάφορες δε πληροφορίες, πολλές ετικέτες κρύβουν μια ιστορία. Μπορεί απλά να είναι η ιστορία της ζυθοποιίας ή κάποια σκηνή της καθημερινότητας, επηρεασμένη απ’ το όνομα της μπύρας, αλλά μπορεί και να ‘ναι μια πιο ιδιαίτερη ιστορία, μέσα απ’ την οποία ο ζυθοποιός (σχεδόν πάντα έχει άποψη ο ζυθοποιός για την επιλογή της ετικέτας) θέλει να μοιραστεί μαζί μας την έμπνευσή του (σχεδόν πάντα πίσω από μια πετυχημένη μπύρα υπάρχει κι ένας εμπνευσμένος ζυθοποιός)

Ιδού λοιπόν μερικές εμπνευσμένες ετικέτες

apocalypsecow 

Three Floyds – Apocalypse Cow

stone imperial V460

Stone Brewing Co.- Imperial Stout

arrogant_small

Stone Brewing Co.- Arrogant Bastard Ale

stoneintro

rogue dead guy ale

Rogue Dead Guy Ale

aphrodite

Dieu du Ciel – Aphrodite

Dieu du Ciel – Peche Mortel

peche mortel

Και μερικές Βελγίδες…

cochonne

Brasserie Vapeur – Grosse Cochonne

urthel hibernus

Urthel Hibernus Quentum

zot bok

De Halve Maan – Brugs Zot Bok

StilleNacht

De Dolle Brouwers – Stille Nacht, Arabier, Oerbier

arabier1oerbier1

Και δυο παραγγελιές…

La chouffe

Οι νάνοι της La Chouffe – Mc Chouffe

και ο Νοστράδαμος της Caracole

nostradamus

Και τόσες πολλές ακόμα…

5 σχόλια:

  1. Na prosthesw oti auth h apolaush pou briskoun polloi mpyrofiloi sthn etiketa mias fialhs exei fysika kai alles proektaseis, me pollous p.x. na kanoun syllogh apo etiketes mpyras..
    Mporei epishs h epilogh mias sygkekrimenhs etiketas na antanakla mia petyxhmenh strathgikh marketing apo th zythopoiia, kathws h dynamh ths eikonas ston katanalwth einai megalh - kai auto nomizw to gnwrizoume kala oloi mas! :)

    Oriste kai h dikh mou symmetoxh sto terastio auto thema: http://www.virtualreinhard.com/phpWS1/files/multimedia/AtoZ/Labels2/DuchesseDeBourgogne.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ετικετα της μπυρας συμβαλει και αυτη στην απολαυση.Και σιγουρα η οπτικη ευχαριστηση διαρκει πιο πολυ απο τη γευστικη.Aυτο που παρατηρω ειναι οτι οσο αυξανεται η ποιοτητα της μπυρας τεινει να αυξανει και η ομορφια της ετικετας.
    Απο τους κλασικους σχεδιασμους π,χ των τραπιστ μεχρι ολων των σχολων του μοντερνισμου.π.χ flying dog,υπεροχες ετικετες ντυνουν υπεροχες γευσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α, πολύ ωραίο θέμα!
    Η συσκευασία κάθε προϊόντος πιστεύω παίζει ρόλο στις πωλήσεις, τώρα στις μπύρες κάποιες ετικέτες είναι πραγματικά έργα τέχνης! (η Δούκισα της Βουργουνδίας π.χ. θυμίζει πίνακα ζωγραφικής, αν βέβαια δεν είναι ήδη -αυτό δεν το γνωρίζω-).
    Από τις παραπάνω ετικέτες, η Αφροδίτη μου άρεσε περισσότερο (και γευστικά πιστευώ θα έχει ενδιαφέρον).
    Και επειδή μου αρέσουν τα σκίτσα που θυμίζουν κόμικς, αλλά και τα ξωτικά και λοιπά μυθικά στοιχεία, κάτι που θα ήθελα κι εγώ να προσθέσω:
    http://britishpages.org/blog/wp-content/uploads/2010/09/hobgoblin.jpg

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι να πεις και τι να αφήσεις πάνω σε αυτό το ανεξάντλητο θέμα που για μένα είναι πραγματική ΤΕΧΝΗ ... Αν κάποιος έκαμνε μουσείο Ετικετών Μπύρας ( Beer Label Museum) θα ήταν πολύ μάγκας !! Τόσα και τόσα υπάρχουν ...
    Ελπίζω οι Ολλανδοί ή οι Αμερικάνοι να το σκεφτούν κάποια στιγμή πιο ζεστά το θέμα ...

    Έτσι για το καλό θα βάλω μια ετικέτα που μόλις πριν 5 λέπτα μπάνισα .... στο beernews.org το οποίο, αν κάποιος κάτσει και το ψάξει, θα πάθει σοκ με τις ετικέτες που κυκλοφορούν στο Αμέρικα!!

    "The Alchemist Heady Topper Double IPA"

    http://www.beernews.org/2010/11/the-alchemist-heady-topper-to-be-released-in-bottles/#more-14671

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυο γνωστές και αγαπητές μας μπύρες από το Βέλγιο άλλαξαν προσφατα ετικέτα. Πρόκειται για την Grimbergen Optimo Bruno και την Kasteel Bruin-Brune-Donker ...
    Ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω link:

    http://belgianbeerboard.com/index.php?option=com_content&task=view&id=595&Itemid=88888994

    ΑπάντησηΔιαγραφή