Trappist Abbey of Achel ή αλλιώς Saint Benedictus Abbey ή Achelse Kluis :
Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance)της Τραππιστικής οικογένειας όπως και τα υπολοιπα μοναστήρια. Βρίσκεται στην περιοχή του Hamont-Achel στην επαρχία Limburg της Φλάνδρας του Βελγίου. Το Hamont – Achel, όπως ονομάστηκε από τη συνένωση των δυο μικρότερων δήμων το 1976, αποτελεί σήμερα μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στα σύνορα ακριβώς με την Ολλανδία.
To μοναστήρι του Achelse Kluis, πρωτοχτίστηκε από Ολλανδούς μοναχούς το 1656 και συγκεκριμένα από τον Petrus van Eynatten από το Eindhoven. Καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, για να ξαναχτιστεί το 1844 από μοναχούς του γειτονικού Westmalle. Οργανωμένη παραγωγή μπύρας ξεκίνησε το 1871, όταν το μοναστήρι έγινε Τραππιστικό.
Μετά από πολλές αναποδιές και κακουχίες που πέρασε και αυτό το μοναστήρι (όπως όλη η Ευρώπη άλλωστε) τα δύσκολα χρόνια του 20ου αιώνα, φτάνουμε αισίως στο παρόν. Το 1998, οι μοναχοί πούλησαν μεγάλο μέρος των αγροτικών τους εκτάσεων στο κράτος και με τα χρήματα, έφτιαξαν μια πρότυπη ζυθοποιία μέσα στα βοηθητικά κτήρια του μοναστηριού, την Brouwerij der Sint-Benedictus abdij de Achelse Kluis. Τεχνικός σύμβουλος στα πρώτα τους βήματα, ήταν ένας συνταξιούχος μοναχός, o Αδελφός Thomas, πρώην επικεφαλής ζυθοποιός στο μοναστήρι του Westmalle, με εμπειρία πάνω από 40 έτη, ο οποίος έφερε μαζί του και την πρώτη μαγιά. Αργότερα, όταν αρρώστησε ο Αδελφός Thomas, έσπευσε να βοηθήσει στο Achel, ένας ακόμα γνώστης του "αθλήματος", ο Αδελφός Antoine, επικεφαλής ζυθοποιός στο μοναστήρι του Rochefort. Τα πρώτα χρόνια επειδή δεν υπήρχε εμφιαλωτήριο και σχετική προβλεψη για αυτό, οι μπύρες που παράγονταν καταναλώνοντας από τους επισκέπτες στην αυλή της μονής.
Ανήκει στο ίδιο Τάγμα Σιστερσιανών Αυστηρής Παρακολούθησης (Order of the Reformed Cistercians of Strict Observance)της Τραππιστικής οικογένειας όπως και τα υπολοιπα μοναστήρια. Βρίσκεται στην περιοχή του Hamont-Achel στην επαρχία Limburg της Φλάνδρας του Βελγίου. Το Hamont – Achel, όπως ονομάστηκε από τη συνένωση των δυο μικρότερων δήμων το 1976, αποτελεί σήμερα μια μικρή πόλη 14.000 κατοίκων στα σύνορα ακριβώς με την Ολλανδία.
To μοναστήρι του Achelse Kluis, πρωτοχτίστηκε από Ολλανδούς μοναχούς το 1656 και συγκεκριμένα από τον Petrus van Eynatten από το Eindhoven. Καταστράφηκε κατά τη Γαλλική Επανάσταση, για να ξαναχτιστεί το 1844 από μοναχούς του γειτονικού Westmalle. Οργανωμένη παραγωγή μπύρας ξεκίνησε το 1871, όταν το μοναστήρι έγινε Τραππιστικό.
Μετά από πολλές αναποδιές και κακουχίες που πέρασε και αυτό το μοναστήρι (όπως όλη η Ευρώπη άλλωστε) τα δύσκολα χρόνια του 20ου αιώνα, φτάνουμε αισίως στο παρόν. Το 1998, οι μοναχοί πούλησαν μεγάλο μέρος των αγροτικών τους εκτάσεων στο κράτος και με τα χρήματα, έφτιαξαν μια πρότυπη ζυθοποιία μέσα στα βοηθητικά κτήρια του μοναστηριού, την Brouwerij der Sint-Benedictus abdij de Achelse Kluis. Τεχνικός σύμβουλος στα πρώτα τους βήματα, ήταν ένας συνταξιούχος μοναχός, o Αδελφός Thomas, πρώην επικεφαλής ζυθοποιός στο μοναστήρι του Westmalle, με εμπειρία πάνω από 40 έτη, ο οποίος έφερε μαζί του και την πρώτη μαγιά. Αργότερα, όταν αρρώστησε ο Αδελφός Thomas, έσπευσε να βοηθήσει στο Achel, ένας ακόμα γνώστης του "αθλήματος", ο Αδελφός Antoine, επικεφαλής ζυθοποιός στο μοναστήρι του Rochefort. Τα πρώτα χρόνια επειδή δεν υπήρχε εμφιαλωτήριο και σχετική προβλεψη για αυτό, οι μπύρες που παράγονταν καταναλώνοντας από τους επισκέπτες στην αυλή της μονής.
Σήμερα η Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis αποτελεί τη μικρότερη σε δυναμικότητα και πιο νέα σε ηλικία ( 1998) Τραππιστική Ζυθοποιία από τις 7 που υπάρχουν στον κόσμο και μπορούν νόμιμα να κατέχουν το Τραππιστόσημο Αυθεντικού Προϊόντος για τις μπύρες που παράγουν.
Χάρτης με τις 7 τραππιστικές Ζυθοποιίες στον κόσμο. Έξι στο Βέλγιο και μια στην Ολλανδία.
Οι μπύρες που παράγονται αυτή τη στιγμή στο μοναστήρι είναι:
- Achel Blond 5°, στα 5% ABV
- Achel Bruin 5°, στα 5% ABV
- Achel Blond 8°, 8% ABV
- Achel Bruin 8°, 8% ABV
- Achel Extra Bruin, 9.5% ABV (μόνο σε μεγάλο μπουκάλι των 750 ml )
Achel Blondbier 8° στα 8% ABV
Το χρώμα της θολό βαθύ ξανθό προς ανοιχτό πορτοκαλί. Αφρός λευκός, πολύ συνεκτικός και στητός για αρκετή ώρα μέχρι σταδιακά να υποχωρήσει και να περιοριστεί σε ένα πέπλο ενός χιλιοστού πάνω από την επιφάνεια στην αρχή, για να καταλήξει σε ένα πολύ όμορφο δαχτυλίδι.
Άρωμα: Πολύ όμορφο άρωμα μιας κλασσικής tripel. Τα φρούτα, με βασικό το πορτοκάλι, και τα μπαχάρια σε πρώτο πλάνο. Άνθη και ζεστασιά της μαγιάς στα μετόπισθεν. Ελαφρά τσιμπήματα αλκοόολης κάνουν το όλο σκηνικό ευωδιαστό. Όσο ζεσταινεται η μπύρα το άρωμά της γίνεται λιγότερο τραχύ και περνάει σε πιο γλυκά και ζεστά επίπεδα.
Γεύση: Γλυκιά κατά βάση με περάσματα λυκίσκου που προσδίδουν μια διακρτική πικράδα στην ετικέτα αυτή. Τα εσπεριδοειδή και η πιπεράτη αίσθηση δίνουν και αυτά το "παρών".
Επίγευση: Πολύ ωραίο γλυκόπικρο τελείωμα μακράς διάρκειας και ελαφρώς dry, με ελαφρά όξινα τσιμπήματα κατά το τελευταίο σβήσιμο. Η φρουτώδης αίσθηση επικρατεί κι εδώ, ενώ το αλκοόλ σου ζεσταίνει μοναδικά τον ουρανίσκο και το λάρυγγα.
Βαθμολογία: 9
Achel Extra Bruin στα 9.5% ABV
η quadrupel της Achel, πάντα στο μεγάλο μπουκάλι του 0,75l
Όμορφο καφεκοκκινωπό σώμα να καταλαμβάνει το γυαλί με μια πληθώρα πολύ μικρών σωματιδίων να αιωρούνται από εδώ και από εκεί στήνοντας έναν όμορφο χορό. Κάτω από το φως βαθιές πορτοκαλιές ανταύγειες διαφαίνονται στο πάνω τμήμα του ποτηριού. Αφρός σχεδόν λευκός προς το απαλό μπεζάκι θα έλεγα, έρχεται στητός και επιβλητικός να κάτσει στην επιφάνεια για αρκετή ώρα, ενώ στην πορεία θα περιοριστεί ασφαλώς σε ένα ψιλό στρώμα 0,5 εκατοστού που θα σκεπάζει όλη την επιφάνεια σχεδόν μέχρι τέλους.
Άρωμα: αχνό το άρωμα στην αρχή με τα malts, τη μαγιά και μαύρα φρούτα να επικρατούν. Καθώς ψιλοκάθεται ο αφρός και ανεβαίνει σιγά σιγά η θερμοκρασία το άρωμα θα γίνεται σαφώς εντονότερο. Γλυκό άρωμα θα έλεγα με την εμφάνιση και κάποιων βοτάνων, καραμέλας, ζάχαρης, σταφίδας και κάποιων καρυκευμάτων που υποθέτω ότι υπάρχουν αλλά δυσκολεύομαι να τα αντιληφθώ.
Γεύση: Ευχάριστη πέρα για πέρα. Μια ζεστή και καλά μπαλαντζαρισμένη αίσθηση έρχεται να ερεθίσει τους γευστικούς μου κάλυκες. Γλυκιά σχεδόν γεύση φρούτων (κεράσι,βύσσινο ίσως), malts, γλυκά μπαχάρια. Φυλακίζοντας την περισσότερη ώρα στο στόμα σου νιωθεις ελαφριά τσιμπήματα αλκοόλ και μια γλυκιά γεύση ζύμης από κουλουράκια θα έλεγα, πράγμα το οποίο οφείλεται προφανώς στη μαγιά. Απών ο λυκίσκος, απούσα και η ξινίλα που συναντάει κάποιος στην dubbel της σειράς, την Bruin.
Επίγευση:μακράς διαρκείας και έντονο το τελείωμα, γλυκό και φρουτένιο στην αρχή με πολύ διακριτική εμφάνιση του λυκίσκου να προσδίδει μια πολύ καλή ισορροπίa. Κάπου εκεί ανάμεσα σου έρχεται και μια όξινη αίσθηση, αλλά ευχάριστη και καθόλου ενοχλητική όπως συμβαίνει στην Achel 8 Brune.
Βαθμολογία: 8,75
Pache ... !!!
Άντε μπράβο! Τις είχαμε ψιλοπαραμελήσει τις Trappistes... :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχω τις καλύτερες εντυπώσεις για την tripel της Achel... ένα άξιο τραππιστικό προϊόν... Είχα γράψει θυμάμαι δοκιμάζοντάς την:
"Το χρώμα της ξανθό, σχετικά θολό, με έντονη την παρουσία του ανθρακικού, με τις φυσαλίδες ν' ανηφορίζουν γοργά με τη μορφή καλαίσθητων κορδονιών, προς την επιφάνεια, για να υποστηρίξουν τον κατάλευκο, κρεμώδη αφρό.
Πληθωρικός στην αρχή, δημιουργεί ένα μικρό "σκουφάκι" το οποίο όμως χάνεται σε λίγο, αφήνοντας πλούσια ίχνη στα τοιχώματα του ποτηριού. Ένα μικρό αλλά ακέραιο στρώμα αφρού θα παραμείνει μέχρι το τέλος.
Το άρωμά της αισθησιακό, κλασικό άρωμα τρίπελ αλλά πιο διακριτικό, με τις φλούδες πορτοκαλιού να δεσπόζουν αλλά διακρίνω κι άλλα φρούτα όπως πεπόνι.
Η γεύση της γλυκιά, με το πορτοκάλι στη πρώτη γραμμή, αλλά και το λυκίσκο να κάνει την εμφάνισή του, ιδιαίτερα προς το τέλος. Λίγο στυφή και ελάχιστα ξηρή, έχει μια σπιρτόζικη αίσθηση στην αρχή, που σου τσιμπάει τη γλώσσα, αλλά γενικά είναι ισορροπημένη και ευχάριστα πολύπλοκη.
Βαθμολογώντας της δίνω 9 για την αριστοκρατική της εμφάνιση, 8.5 για το αισθησιακό άρωμά της, 9 για την υπέροχη γεύση της και 9 για τη γενικότερη αίσθησή της.
Συνολική βαθμολογία: 8.75 στα 10. Ένα άξιο τραππιστικό προϊόν" :)
Όσο για την 9.5άρα της παρέας επιφυλάσσομαι, μια και η κυρία που έχει εγκατασταθεί εδώ και δυο χρόνια στην υπόγα μου, έχει κάνει κόμμα με κάτι άλλες της ίδιας συνομοταξίας και αρνούνται να εγκαταλείψουν το σκονισμένο κιβώτιο που γράφει "Προς Παλαίωση"... Είδωμεν λοιπόν :P
Αααα... και προφανώς θ' αναφερθούμε κάποια στιγμή στην αμφιλεγόμενη Bruin του μοναστηριού. Μια Flemish ale με την παραδοσιακή ξυνίλα και σταβλίλα που για κάποιους μόνο για "να πλένεις νεκρό" κάνει :D
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτή η κυρία "προς παλαίωση" ... να σαι σίγουρος αγαπητέ Νικόλαε πως θα είναι εξαιρετική!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΒέβαια θυμάμαι πως και παλιότερα σου είχα προτείνει να πάρεις πρώτα να δοκιμάσεις μια Extra Bruin τώρα με κοντινή ημερομηνία παραγωγής για να μπορείς να συγκρίνεις τις επιδράσεις του χρόνου πάνω της, όταν θα ανοίξεις την άλλη που αναπαύεται(?) στην υπόγα!!
Ευχόμαστε να δουμε κάποια στιγμή τη δοκιμαστική σύγκριση!!
Σωστά... το 'χω κατά νου... αρκεί να τη βρω την 9.5άρα... Δεν είναι κι η πιο εύκολη μπύρα να βρεις :)
ΑπάντησηΔιαγραφήWraio afierwma Mixos gia tous trappistes ths Achel!
ΑπάντησηΔιαγραφήKai ontws h Bruin 8 einai h parexhghmenh ths oikogeneias, enw einai poly apolaustikh mpyra!
Σήμερα έμαθα, αναφερομένος σε αυτό που είπε ο Νίκος για την δυσκολία του να βρει κάποιος την Extra Bruin 9,5, ότι η Deals σταμάτησε να φέρνει αυτον τον κωδικό πλέον... Μάλλον για αυτο δεν την βρίσκουμε! Επομένως, αν κάποιος την πετύχει πουθενα ξεχασμένη σε κανα ραφι καβας, ας την χτυπήσει!!
ΑπάντησηΔιαγραφή@Dokimos:Εν τω μεταξύ προχθές ξαναδοκίμασα την αμφιλεγόμενη Bruin της παρέας στην Πρίγκηπο με τον Πάνο. Του Πάνου του άρεσε και μάλιστα πολύ!
Εμένα πάλι η βασική αμου άποψη δεν άλλαξε ιδιαίτερα! Εντάξει στο άρωμα, σχετικά εντάξει στη γεύση! Το λεπτό της σώμα με χάλασε για μια ακόμη φορά... Μια απλά καλή dubbel!Εξακολουθώ να την θεωρώ κατώτερη των άλλων δυο ... Τι να κάνουμε ! Γούστα είναι αυτά!!
Την πρωτη μου Achel ειχα τη χαρα να δοκιμασω χθες με χορηγο τον Χρησταρα.Την Achel Blond για την ακριβεια.
ΑπάντησηΔιαγραφήΥπεροχη μπυρα αν και οπως εχω ξαναπει δεν εχει πολυ καιρο που αρχισα να δοκιμαζω καλες μπυρες!
Η επομενη που μου "εταξαν" ειναι η Westmalle tripl και τις βαριες θα τις δοκιμασω οταν χειμωνιασει οπως μου ειπαν.
Αληθεια σημερα τι μπυρα εχει το προγραμμα Χρηστο;