Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Mikkeller & Revelation Cat Brewing :: Cream Ale

Πριν λίγες ημέρες κάναμε μια πρώτη αναφορά εδώ στους Μπυραματισμούς  στη φημισμένη Brasserie 4:20 της Ρώμης, αλλά και  στην έναρξη της Ζυθοποιίας Revelation Cat Craft Brewing από τον ιδιοκτήτη της 4:20, Alex Liberati.
Ταυτόχρονα ασχοληθήκαμε και με την "The Woodwork Series", λέγοντας μερικές κουβέντες για μια εκ των τεσσάρων πειραματικών ετικετών της σειράς, την "Woodwork Series barrel acacia".
Σήμερα θα δούμε μια άλλη ετικέτα της Revelation Cat που αυτή τη φορά όμως, αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ιταλικής ζυθοποιίας με τους Δανούς της Mikkeller. Από αυτή τη συνεργασία λοιπόν, προέκυψε μια Cream Ale ...

Τι είναι τώρα αυτό? Να σας πω την αλήθεια κι εγώ δεν είχα ιδέα πως υπάρχει τέτοιο είδος μπύρας, μέχρι που διάβασα το μπουκαλάκι που έφτασε στα χέρια μου από τον Alex τον περασμένο Απρίλιο.
Ψάχνοντας, προς μεγάλη μου έκπληξη, διαπίστωσα πως υπάρχουν αρκετές ετικέτες ανά τω κόσμω που χαρακτηρίζονται ως "cream ale".
Μια cream ale είναι μια ale  που όμως υπέστη ζύμωση σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία από ό,τι συνηθίζεται για ale , με αποτέλεσμα να αποκτήσει το πιο δεμένο σώμα μιας ale σε συνδυασμό με την ελαφρύτητα μιας pilsener. Για την ακρίβεια, αφού τελειώσει η πρώτη ζύμωση που συνηθίζεται στις ales, η μπύρα αφήνεται όπως μια lager να συνεχίσει μια παρατεταμένη ζύμωση σε πιο χαμηλές θερμοκρασίες. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούνται και δυο τύποι μαγιάς. Όχι μόνο μαγιά κατάλληλη για ζύμωση σε μια ale, αλλά ταυτόχρονα και μαγιά κατάλληλη για χαμηλές ζυμώσεις μιας lager-pilsener. Το είδος αυτό εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Αμερική και θεωρούν ότι αποτελεί μια μπύρα παραπλήσια μιας Γερμανικής Kölsch.

Χαρακτηριστικά μιας cream ale αποτελούν το χρυσαφένιο της χρώμα, οι πιο αχνές παρουσίες λυκίσκου και βύνης, καθώς και η μείωση ως εξάλειψη της έντονης φρουτώδους άποψης που επικρατεί στις ales (αποτέλεσμα της επιπρόσθετης χαμηλής ζύμωσης) με συνέπεια να προκύπτει μια πιο καθαρή γευστικά μπύρα. Πάντως στον παραπάνω κανόνα δεν υπάρχουν όρια κι έτσι μπορούμε να συναντήσουμε cream ales με πολύ πιο έντονο χαρακτήρα σε όλα.

Μια τέτοια cream ale, σίγουρα πολύ πιο ζωηρή και σπιρτόζικη σε όλα της σε σχέση με την παραπάνω περιγραφή, έχω μπροστά μου. Ας ρίξουμε μια καλύτερη ματιά ...

 Mikkeller & Revelation Cat Brewing  Cream Ale στα 5%ABV

μια μπύρα που η παραγωγή της έγινε από τον "γνώριμο ύποπτο" που ακούει στο όνομα De Proefbrouwerij από το Βέλγιο

Χρώμα όμορφο ξανθοπορτοκαλί με λευκό αφρό αρκετά καλό και συνεκτικό στην αρχή. Θα πέσει σύντομα αφήνοντας μέχρι τέλους ένα στρώμα 1-2 χιλιοστών να σκεπάζει την επιφάνεια της μπύρας.

Άρωμα: δυνατό άρωμα λυκίσκου με φρούτα στο background. Πολύ refreshing και απρόσμενα hoppy με μια ευχάριστη αίσθηση λεμονοπορτοκαλιού. Κάπου μου φάνηκε πως βγαίνει και μήλο, αλλά όχι τόσο ξεκάθαρα.
Γεύση: απρόσμενα hoppy και η γεύση. Λυκίσκος και malts δένουν τόσο όμορφα, ώστε να προκύψει ένα γλυκόπικρο τελικό αποτέλεσμα. Πορτοκάλι κυρίως και δευτερευόντως grape-fruit εμφανίζονται διακριτικά.

Επίγευση: μακράς διάρκειας και dry με το λυκίσκο να έχει πάλι το πάνω χέρι και να κλεινει την αυλαία με δυνατά τσιμπήματα πικράδας παρέα με μια φρουτώδη και αναζωογονητική άποψη.

Αρκετά δεμένο το σώμα της. Το αλκοόλ της δεν φαίνεται καθόλου. Άκρως refreshing ετικέτα που προσωπικά θα μπορούσα να την πίνω κάθε μέρα με το γεύμα ή και σκέτη  .... έτσι για να αλλάξω τη γεύση μου !! Αν μου έκλειναν τα μάτια και με ρωτούσαν τί πίνω, θα έλεγα ότι αυτό που πίνω μοιάζει με μια πιο hoppy αμερικάνικη pale ale ή ακόμη και με μια IPA.

Όπως δήλωσα πιο πάνω είναι η πρώτη cream ale που δοκιμάζω και αν κρίνω από τα ρηξικεύλευθα μυαλά αυτών που την έκαναν, σίγουρα δεν έχω δοκιμάσει το κλασσικό - τυπικό δείγμα ενός τέτοιου τύπου μπύρας ...
 Κρίνοντάς την σαν μπύρα γενικότερα θα έλεγα πως το 7,75  είναι αντιπροσωπευτικό αυτών που μου έδωσε

Pache ... !!!

2 σχόλια:

  1. Μπραβο Μιχο πολυ ωραια και ενημερωτικη παρουσιαση πανω σε ενα ειδος σχετικα αγνωστο στους περισσοτερους. Την συγκεκριμενη ετικετα την ειχαμε πετυχει με τον Θαναση στην Ολλανδια στο De bierkoning και ειχε πεσει το ματι μου σε αυτην λογω της ετικετα της η οποια προσωπικα μου αρεσει πολυ.Τελικα απο΄τι θυμαμαι την ειχε τσιμπησει ο Θανασης (πιστευω να μην το εχεις πεταξει το μπουκαλι αν την εχει πει...) μιας και εγω προτημησα να αγορασω κυριως Imperial Stout...τι περιεργο :O, το ξερω δεν το περιμενατε απο εμενα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την τσίμπησε ο Θανασάκης?? Και? Αυτή αντέδρασε μετά το τσίμπημα?
    Η ετικέτα όντως πολύ κάπως ...με τα πολυβόλα να βγάζουν από τις κάνες τους κριθάρι και λυκίσκο!
    Ασφαλώς και δεν το έχω πετάξει το μπουκαλάκι. Δικό σου Σπυράκο μου, εννοείται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή