Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Brugge's mini Beer Guide, Part II :: Beer Shops

Στο πρώτο μέρος ( part I ) αυτού του mini Beer Guide της πανέμορφης Brugge, αναφερθήκαμε στα beer-bars και beer-restaurants που κατά βάση ξεχωρίζουν στην πόλη και για την ποιότητά τους γενικότερα ως μπυροχώροι, αλλά και για τη μεγάλη γκάμα των ετικετών τους ...

Wollestraat, Bruges - Belgium. Στην οδο αυτή μπορεί κάποιος να συναντήσει το Bier Restaurant Erasmus, το Staminee de Garre, το Bottle Shop και το 2-be!

Ασφαλώς η ξεχωριστή σε ομορφιά πόλη της Δυτικής Φλάνδρας αποτελεί από μόνη της έναν πανέμορφο προορισμό για οποιονδήποτε ταξιδιώτη. Αν μάλιστα αυτός θέλει να συνδυάσει αυτό το ταξίδι με γνώμονα την Βελγική κουλτούρα της μπύρας, τότε σίγουρα η πόλη αυτή αποτελεί το καλύτερο σημείο του Βελγίου για να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα μαζί.

Αναμνηστικά και άλλα διάφορα της πόλης βρίσκεις παντού και δε διαφέρουν από τα κοινά αναμνηστικά που διαθέτουν στα souvenir shops όλες οι πόλεις στον κόσμο.


Στην Bruges όμως, όπως και σε ολόκληρο το Βέλγιο, έχεις τη δυνατότητα να ξεφύγεις από τα καθιερωμένα ψώνια και να κάνεις δωράκια στον εαυτό σου ή στους άλλους ... κάτι διαφορετικό.
Οι λαχταριστές πραλίνες πολυτελείας, αλλά και οτιδήποτε έχει βάση την σοκολάτα επικρατεί κατά κράτος στην πόλη και σε κάθε γωνιά μέσα από τις τζαμαρίες μοσχοβολιστών ζαχαροπλαστείών-σοκολατοποιείων. Δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείς την Brugse και να μη κολλήσεις με όλα αυτά τα σοκολατοποιήματα που σου κλείνουν πονηρά το μάτι κάθε 20 μέτρα ...


Όσον αφορά τη μπύρα τώρα ... Άλλο τίποτε! Η μπύρα βρίσκεται παντού γύρω σου κι έτσι, ακόμη και σε ένα οποιαδήποτε μικρό gift shop να πας, σίγουρα θα συναντήσεις και μερικά όμορφα δωράκια που να έχουν να κάνουν με τη μπύρα!!
Εδώ θα μιλήσουμε λίγο πιο εξειδικευμένα, αναφερόμενοι σε 4 +1 μαγαζιά όπου η μπύρα είναι το αντικείμενο ύπαρξής τους : στα beer-shops της πανέμορφης Brugs.

Καθώς η κεντρική πλατεία της πόλης , η Markt Place, είναι ένα αξιοθέατο από μόνη της ... δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει κάποιος επισκέπτης από την Brugge και να μην τον οδηγήσουν τα βήματά του στην υπέροχη αυτή πλατεία! E.. εκεί δίπλα λοιπόν υπάρχουν και τα 3 μεγαλύτερα bier-shops της πόλης!!

de BIER TEMPEL 
Philipstockstraat 7 Brugge 8000 +32 (0)50/34.37. 30 http://www.biertempel.be/page.asp?docid=53659&langue=NL

Σε ένα δρόμο 50 μέτρα από την κεντρική Markt Place, στη Philipstockstraat, δίπλα από την πολυδιαφημισμένη Brasserie Cambrinus, βρίσκεται ο "ναός της μπύρας", το Bier Tempel. Ένα μικρό μαγαζί εκ πρώτης άποψης που όμως σε εκπλήσσει με την πολύ μεγάλη ποσότητα των πραγμάτων που χωρούν τελικά μέσα σε αυτό και που αφορούν όλα αποκλειστικά την μπύρα!!

Πολύ μεγάλη ποικιλία Βελγικών ετικετών σχεδόν από όλες τις ζυθοποιίες που βγάζουν μπύρα στο Βέλγιο με αρκετά δυσεύρετα κομμάτια. Εκλεκτά και πολύ όμορφα gift-packs με κάθε λογής συνδυασμούς. Αρκετά αξεσουάρ μπύρας, πολλές και υπέροχες κάρτες και γκραβούρες.


Αυτό όμως που εντυπωσιάζει στο Bier Tempel είναι η τεράστια ποικιλία ποτηριών του!! Ο παράδεισος του ποτηροσυλλέκτη !! Μάλιστα οι τύποι εκεί μέσα είναι και κατάλληλα προετοιμασμένοι-εξοπλισμλενοι για να σου πακετάρουν ό,τι πάρεις με τον καλύτερο τρόπο, ώστε να ταξιδέψει με το αεροπλάνο άφοβα!




The Bottle Shop
Wollestraat 13, Brugge 8000 +32 (0)50/349 980

Σε ένα δρόμο "φωτιά" από εκλεκτά μπυρομάγαζα, λίγα μέτρα από την κεντρική πλατεία, στη  Wollestraat, υπάρχει το Bottle Shop. Το μαγαζί αυτό σου δίνει την αίσθηση ενός γενικότερου gift-shop, αλλά όταν μπεις μέσα καταλαβαίνεις πως η μπύρα έχει το πάνω χέρι για τα καλά! Αν εξαιρέσουμε το ολίγον κυκλοθυμικό προσωπικό του μαγαζιού, όλα τα άλλα σε αφήνουν με τις καλύτερες εντυπώσεις!



Πολύ μεγάλη ποικιλία από Βελγικές μπύρες με μερικά κομμάτια να είναι δυσεύρετα! Διάφορα αξεσουάρ μπύρας όπως ανοιχτήρια, τράπουλες, μπλουζάκια, καπελάκια, ποδιές, σουβεροστάτες.
Αρκετά μεγάλη ποικιλία ποτηριών και πολύ όμορφα gift-packs. Ξεχωρίζει ένα μεγάλο σταντ με μπύρες lambic!!

Πακετάρισμα αρκετά καλό σε μπουκάλια-ποτήρια ... αλλά δεν είναι να επαναπαύεσαι!!


2-be in Brugge Wollestraat 53 Brugge 8000 +32 (0)50611222 http://www.2-be.biz/

Το μαγαζί - "κράχτης" της Bruges, μόλις λίγα μέτρα πιο πέρα από το The Bottle Shop. Μέσα στην πολύβουη Wollestraat είναι πιθανό να το προσπεράσεις και αυτό γιατί στην πραγματικότητα η είσοδος και το όλο concept που εξελίσσεται εκεί είναι μέσα σε μια στοά-πάροδο της Wollestraat.

Πολύ μεγάλη ποικιλία από Βελγικές μπύρες, αρκετά μεγάλη σε ποτήρια και ασφαλώς πολύ όμορφα gift-packs. Μπλουζάκια, καπελάκια και πολλά άλλα ευρηματικά προϊόντα που αφορούν την μπύρα παρελαύνουν στον προθάλαμο του κυρίως μέρους του μαγαζιού.


Τί κάνει αυτό το μαγαζί όμως ξεχωριστό από τα άλλα ?

  • ο πολύ μεγάλος και καταπληκτικός εξωτερικός τοίχος του που στην ουσία αποτελεί μια τεράστια γυάλινη βιτρίνα με μπουκάλια και ποτήρια.


  • Το εξωτερικό μπαράκι που σου δίνει τη δυνατότητα να πιεις εκεί τη μπύρα σου, είτε από μπουκάλι είτε από βαρέλι (έχει 4-5 βαρέλια που αλλάζουν εποχιακά) δίπλα σε ένα όμορφο κανάλι της πόλης με ωραία θέα!


  •  ο πολυεπίπεδος χώρος που αποτελείται στην ουσία από 3 μέρη. Ανάμεσα σε αυτά ένα υπόγειο-κελάρι σύγχρονου σχεδιασμού με πολύ ωραίες και δυνατές ετικέτες!
  •  το ντιζαϊνάτο στήσιμο του μαγαζιού καθώς και ο επιπλέον χώρος που διαθέτει με γλυκίσματα και σοκολάτες στον ίδιο χώρο με τις μπύρες.
Το μέρος είναι σίγουρα "must visit", ειδικότερα τους καλοκαιρινούς-ανοιξιάτικους μήνες όπου μπορείς να καθήσεις πιο χαλαρά έξω στο μπαρ και να ηρεμήσεις δίπλα στα κανάλια και τα γεφυράκια της πόλης.


Het Bierpaleis Katelijnestraat 25-27 8000 Bruges Tel: +32 (0)50 34 31 61

Αυτό το μαγαζί δεν είναι κοντά στην Markt Place (10 λεπτά με τα πόδια), αλλά είναι πολύ κοντά στην De Halve Maan, τη Ζυθοποιία - καμάρι της Bruges που παράγει τις Brugs Zot και Straffe Hendrik tripelbier.

Το μαγαζί αυτό θυμίζει περισσότερο θα έλεγα ένα souvenir - gift shop. Είναι αρκετά μεγάλο και εμπορεύεται τα πάντα. Αν όμως κάνεις τον κόπο και μπεις μέσα τότε θα διαπιστώσεις πως ένας κρυμμένος θησαυρός μπύρας αποκαλύπτεται μπροστά σου ...

Η ποικιλία από μπύρες δεν είναι τόσο μεγάλη όσο στα άλλα που περιγράψαμε πιο πάνω, αλλά παρόλ'  αυτά είναι πολύ πιθανό να βρεις εκεί ετικέτες που δεν έχεις συναντήσει στα άλλα.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με όλα τα είδη μπύρας που πραγματεύεται. Μεγάλη ποικιλία από πίνακες, γκραβούρες, αφίσες, καθρέπτες, ξύλινα κρεμαστά λόγκο ετικετών, μπλουζάκια, σουβεροστάτες, στυλό, καπέλα, τράπουλες, σταχτοδοχεία, πετσετάκια,ανοιχτήρια, μπρελόκ και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς που να έχει σχέση με την μπύρα ...


Το βασικό στοιχείο αυτού του μαγαζιού είναι ότι άνετα απευθύνεται σε συλλέκτες. Εκεί μπορείς να βρεις πολύ σπάνια και κυρίως παλιά ποτήρια μπύρας. Ανεξάρτητα αν υπάρχουν ή όχι στα ράφια, εσείς ρωτήστε γιατί ο τύπος που διευθύνει το μαγαζί έχει μέσα μια αποθήκη που μπορείς να βρεις τα πάντα από ποτήρια. Σε σημείο που και ο ίδιος να μην ξέρει αν το έχει ή να βαριέται να ψάξει γιατί έχει τόσες πολλές κούτες ποτήρια που δυσκολεύεται και ο ίδιος να βρει αυτό που του ζητάς... Περιττό να αναφέρω πως η παλαιότητα και η σπανιότητα των ποτηριών δεν παιζει κανένα ρόλο στην τιμή, αφού τα ποτήρια εκεί είναι πιο φτηνά από οπουδήποτε μέσα στη Bruges.


Για τους συλλέκτες των σουβέρ, υπάρχουν μεγάλες κούτες που μέσα τους έχει πεταμένα ένα κάρο σουβέρ. Αν αποφασίσεις να ξεδιαλύνεις για να δεις ποια σουβέρ έχουν μέσα οι κούτες, μπορεί να σου φάει και δυο ώρες!!
Με λίγα λόγια, το μαγαζί αυτό , παρόλο που δεν το πιάνει το μάτι σου ... είναι ένας κρυφός παράδεισος ειδικά για τους συλλέκτες των ειδών μπύρας !! Απλά θέλει υπομονή και θάρρος να ρωτάτε τον ιδιοκτήτη για αυτά που ενδιαφέρεστε!! To πακετάρισμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν ...

Τέλος θα αναφέρω πως υπάρχει και το BACCHUS CORNELIUS Academiestraat 17, 8000 Brugge, +32-50-34.53.38, το οποίο όμως δεν επισκεφτήκαμε καμιά από τις δυο φορές που βρεθήκαμε στην Brugge και για αυτό δεν έχω ιδία άποψη!!! Πώς τα καταφέραμε ?? Έλα μου ντε ... Την επόμενη φορά!

Κλείνοντας θα πω μερικά τελευταία πράγματα ...

  • Οι τιμές πάνω στην μπύρα σε όλο το Βέλγιο δεν έχουν ασφαλώς καμιά σχέση με τις τιμές που συνηθίζουμε δυστυχώς εδώ στη χώρα μας! Όσον αφορά τώρα τα παραπάνω μαγαζιά : πάνω κάτω οι τιμές και στα 4 που ανέφερα είναι οι ίδιες. Κάποιες ετικέτες τις έχει το ένα πιο ακριβά, αλλά έχει κάποιες άλλες πιο φτηνά, οπότε είμαστε στα ίσα σε γενικές γραμμές!!
  • Για κάποιον που θέλει να πάει στοχευμένα για να βρει κάποια συγκεκριμένα κομμάτια που δεν έχει δοκιμάσει, καλό είναι να κάνει μια περασιά από όλα γιατί απλούστατα στο ένα μαγαζί βρίσκεις κάποιες μπύρες που δεν υπάρχουν στο άλλο και το αντίστροφο. Για κάποιον που έχει μυηθεί πρόσφατα στον κόσμο της μπύρας και δεν έχει πολλές δοκιμές στο ενεργητικό του, τότε ας κάτσει σε ένα αν δε θέλει να μπλέκει και να μπερδεύεται. Θα βρει τόση μεγάλη ποικιλία που θα μπερδευτεί έτσι κι αλλιώς ακόμη και στο ένα μαγαζί.
  • Σε καμία περίπτωση μην αγνοήσετε τα super markets στα οποία μπορείς να συναντήσεις πολλές ετικέτες και μάλιστα σε τιμές ακόμη πιο φτηνές από τα beer-shops!
  • Σε καμία περίπτωση μην αφήσετε τα ψώνια σας τελευταία στιγμή από το αεροδρόμιο, όπου κι εκεί υπάρχουν πληθώρα μαγαζιών με πολλές ετικέτες!! Θα τα πληρώσετε τουλάχιστον 50-60% επάνω και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 100% πάνω σε σχέση με τις αγορές σας στην πόλη! Ειδικά τα gift-packs!!
  • Μην περιμένετε να βρειτε στην Bruges ετικέτες άλλων χωρών. Το 99% των ετικετών που θα συναντήσετε θα είναι Βeλγικές, άντε και κάποιες λίγες ολλανδικές!
  • Τα ποτήρια κυμαίνονται από 4 ευρώ μέχρι 6 ευρώ στα παραπάνω μαγαζιά ανάλογα με το ποτήρι, με εξαίρεση στο bier Paleis που είναι 1 με 1,5 ευρώ φτηνότερα! Αν βρεθείτε σε κανένα άσχετο souvenir-shop και δείτε ότι υπάρχουν ποτήρια, κάντε τον κόπο και ρίξτε μια ματιά!! Μπορεί να εκπλαγείτε από τις τιμές τους ευχάριστα!

Πανοραμική θέα της Brugge πάνω από την ταράτσα της Ζυθοποιίας - Μουσείο De Halve Maan

Μια πολύ καλή χρονική στιγμή να επισκεφτεί κάποιος την πραγματικά μοναδική σε ομορφιά και κουλτούρα πόλη της Bruges είναι κατά τη διάρκεια του Bruges Bier Festival, όπου εκεί θα έχει την ευκαιρία να ζήσει τον κόσμο της Βελγικής μπύρας σε όλο του το μεγαλείο και ταυτόχρονα να δοκιμάσει πάμφτηνα πολλές ετικέτες από βαρέλι, να αγοράσει πολύ φτηνά ποτήρια ζυθοποιιών που πολλές φορές δε θα τα βρει πουθενά αλλού, ενώ τις υπόλοιπες ώρες της μέρας του θα μπορεί να περιπλανηθεί και να γνωρίσει τα κρυμμένα μυστικά της πόλης. Το θεωρώ έναν ιδανικό συνδυασμό!!


Εύχομαι ολόψυχα κάποια στιγμή να μπορέσετε να πάτε ένα ταξιδάκι στην υπέροχη Bruges, είτε είστε λάτρεις της μπύρας, είτε όχι !! Η πόλη θα σας αποζημιώσει στο έπακρον!!

Pache ... !!!

9 σχόλια:

  1. Ωραίο θέμα, συγχαρητήρια για τη δουλειά....
    Πράγματι θέλω να πάω στη Mπρυζ, απλά θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει(εκτός από τις απίστευτες ετικέτες),και κάτι άλλο να δώ, εννοώ στοιχεία από τον πολιτισμό τους...Μουσεία κ.λ.π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε Gm, η Bruges είναι από μόνη της ένας υπέροχος ταξιδιωτικός προορισμός που έχει πάρα πολλά πράγματα να δεις και να κάνεις. Είναι μια πόλη με ισχυρή προσωπικότητα και κουλτούρα!
    Ανεξάρτητα από το αν αρέσει σε κάποιον η μπύρα ή όχι θεωρώ πως αξίζει 100% να την επισκεφτεί!!

    Σοφία ... ναι μου το έχεις πει πολλάκις!! Αλλά μ' αρέσει να τ'άκούω!! Συνέχισε να μου το λες!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ωραια το ολοκλήρωσες ΜΙΧΟ μου. Πραγματικά πολυ ωραίο ταξιδάκι ... που λογικά θα ξαναγίνει του χρόνου. Well Done :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μπραβο. Πολυ ωραιο και το 2ο αφιερωμα στη Μπρυζ και στα μαγαζια της. Αυτη τη φορα και με φωτογραφιες. Πρεπει καποια στιγμη να καταφερω να παω κι εγω σε αυτη την ομορφη πολη.
    Beerocker πηγες κι εσυ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Mixos: Σοφία ... ναι μου το έχεις πει πολλάκις!! Αλλά μ' αρέσει να τ'άκούω!! Συνέχισε να μου το λες!!

    ΑΓΑΠΩ ΝΑ ΣΕ ΜΙΣΩ!(LOVE)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον Ιούνιο θα είμαι Άμστερνταμ-Ρόττερνταμ για μια βάπτιση (ναι γίνομαι νουνάααα) και θα πεταχτώ με το τρενάκι μέχρι την Brugse για μια ημερήσια εκδρομούλα.
    Ο οδηγός με βοήθησε τα μάλα για να δω τι θα προλάβω να διω!
    Το σίγουρο είναι ένα. Θα γυρίσω ΝΤΙΡΛΑ πίσω, χαχαχχαχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντίρλα ή νηφάλια ... το θέμα είναι πως θα κάνεις ένα πολύ όμορφο ταξιδάκι γεμάτο γευστικές ε-μπυρικές περιπέτειες ...
    Εύχομαι να προλάβεις να δεις ό,τι περισσότερο μπορείς από τη μαγευτική Bruges και στο γυρισμό να μας ξυπνήσεις μνήμες και θύμησες για μια ακόμη φορά με τα σχόλιά σου ...

    Μπράβο Γκλόρυ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. καλησπερα....
    ψαχνω για παλια ανοιχτηρια της μπυρας ΦΙΞ ... καμιά βοήθεια ?
    jkgrcollections@gmail.com
    ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή