Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2010

Yeti μαύρο στα Ιμαλάϊα;

Μια απ’ τις πρώτες imperial stouts που δοκίμασα ποτέ ήταν η Yeti, της πολύ καλής αμερικανικής ζυθοποιίας Great Divide.

Θυμάμαι ακόμα την εντύπωση που μου είχε κάνει όταν την πρωτοπαρουσίασα δυο χρόνια πριν…

Μια ακόμη φημισμένη δημιουργία του Brian Dunn και της θρυλικής πια ζυθοποϊίας του Colorado, αναψηλαφεί το μύθο του Yeti, του θρυλικού χιονάνθρωπου των Ιμαλαϊων. Είναι άραγε τόσο εντυπωσιακή; Ας το ανακαλύψουμε...
yeti_500


Ανεβάζω το μπουκάλι απ' την υπόγα όπου ξεκουραζόταν από πέρυσι, ή μάλλον λούφαρε κρυμμένη πίσω από κάτι Left Hand η κουφάλα Κοροϊδία 

Την αφήνω λίγο να εγκλιματιστεί - μια και το Yeti όσο δε μασάει τα κρύα, στις ζέστες μπορεί να μας πάθει και τίποτα  - και ανοίγω με προσοχή το "τρελό" καπάκι της, με το απόφθεγμα της Great Divide: "Great Minds Drink Alike" … Τι να πω... Μ' έχει σκλαβώσει απ' το σύνθημα! Ανδρικό φλερτ


Σερβίρω και το μαγικό ποτό πέφτει μαύρο!
Μαύρο;
Κατάμαυρο! Μελάνι!
Μα είναι δυνατόν; Γιέτι μαύρο στα Ιμαλάϊα; Φάντασμα
Είδες η αλλαγή του κλίματος; Πρέπει να εγκλιματιστεί ίσως...



Great Divide Yeti Jan09 g&b


Μαύρο το ζουμί λοιπόν, σοκολατής ο αφρός. Σοκολάτα γάλακτος ή μάλλον φραπές βαρβάτος, σαν αυτούς που σέρβιραν παλιά (προ καπουτσίνο) στη Φωκίωνος. Καλά, τέτοια παρομοίωση που θα ‘βρισκες στο RateBeer βρε Nightfall? Ο Γελαστούλης κλείνει το μάτι


Great Divide Yeti Jan09 Serving
Αφήνω να κάτσει λίγο ο πληθωρικός κρεμώδης αφρός για να συμπληρώσω το υπόλοιπο. Πλησιάζω τη μύτη και με παίρνουν τα πλούσια αρώματα. Ψημένη βύνη, χωριάτικο ψωμί, πάστα ελιάς.
Στο στόμα, η πανδαισία συνεχίζεται. Malts, καφές, σοκολάτα, απίστευτες ποσότητες λυκίσκου που όμως ισορροπούν ιδανικά με τα malts. Η υφή στη γλώσσα είναι μεταξένια και σε κάθε γουλιά, η κρέμα κολλάει διψαστικά στα χείλη και τον ουρανίσκο. Αν το αλκοόλ δεν ήταν 9.5%, θα την έπινα στο πι και φι, αλλά ευτυχώς έτσι την απολαμβάνω περισσότερο.



Great Divide Yeti 05 Jan09 Foam


Ακόμη μια πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ μπύρα, απ' τη Great Divide! Της δίνω 9.5 στα 10 μια και είναι η καλύτερη Imperial Stout που έχω πιεί ως τώρα (Εμφάνιση 9.5, Άρωμα 9, Γεύση 9.5, Αίσθηση 10).
Η Yeti έχει πάρει αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς, με πιο πρόσφατο το χάλκινο μετάλλιο, ανάμεσα σε 44 συμμετέχοντες, στην κατηγορία των Imperial Stouts, στο Great American Beer Festival του 2009.


Σχεδόν δύο χρόνια μετά έρχομαι να φρεσκάρω την πρώτη αυτή παρουσίαση. To Yeti έχει αποκτήσει νέο look, όπως άλλωστε και όλη η σειρά της Great Divide.

Great Divide Yeti 05 Nov10 2bottles

Νέα και παλιά Yeti δίπλα δίπλα… Μια απ’ τις ομορφότερες ετικέτες πέρασε πια στην ιστορία. Το ίδιο και το καπάκι της…

Great Divide Yeti 05 Nov10 2caps

Νέες ετικέτες, νέο καπάκι… δεν ενθουσιάζομαι… αλλά αυτό που θα μετρήσει τελικά είναι αν έχει αλλάξει κι η συνταγή! Για να δούμε…

Great Divide Yeti 05 Nov10 serving

Ο φίλος μου ο MONK δε λέω, μου την έφερε την αγαπημένη μπυρίτσα απ’ την Ολλανδία, μαζί και δυο σουβεράκια, αλλά το τουλιπάκι της το κράτησε για πάρτη του! Καλααααααά Σπυράκοοοοο… Σερβίρω σε snifter λοιπόν…

Great Divide Yeti 05 Nov10 g&b2 
Η εμφάνιση παραμένει εντυπωσιακή, με τον αφρό αυτή τη φορά να απλώνεται πιο άνετα στο μεγάλο snifter, να πέφτει και να ξαναζωηρεύει, γεμίζοντας με καφετιές ζωηρές πινελιές  τη μαύρη παλέτα, σε κάθε στριφογύρισμα του ποτηριού.

Great Divide Yeti 05 Nov10 g&b1

Όλες οι αισθήσεις ξανάρχονται στο νου. Τ’ άρωμα της ψημένης βύνης, η σοκολάτα, ο καφές, η ελιά. Το γεμάτο σώμα και η βελούδινη αίσθηση στο στόμα, ισορροπεί όσο ζεσταίνεται το ζωηρό τσίμπημα του λυκίσκου. 

Great Divide Yeti 05 Nov10 cream

Καθηλωτική η γεύση της σοκολάτας που απλώνεται σ’ όλο το στόμα, με το λυκίσκο να συνεχίζει το πρωταγωνιστικό του ρόλο καθορίζοντας τις όποιες ισορροπίες. Επίγευση σχετικά πικρή, μακριά και δυνατή.

Great Divide Yeti 05 Nov10 label hand

Μια εξαιρετική imperial stout! Ευκολόπιοτη και απολαυστική, με το αλκοόλ (9.5%) να παραμένει διακριτικό σ’ όλη τη διάρκεια του “μυστηρίου” . Η βαθμολογία της παραμένει στο 9.5/10, αν και αυτή τη φορά το άρωμα μ’ ευχαρίστησε περισσότερο απ’ τη γεύση:

Εμφάνιση: 9.5, Άρωμα: 9.5, Γεύση: 9.0, Αίσθηση: 9.5

Great Divide Yeti 05 Nov10 vitrine

Στην υγεία όλων των Μπυραματιστών που βάλθηκαν τις τελευταίες μέρες να μας τρελάνουν με τις imperial stout δημοσιεύσεις τους, είτε αμερικανοφερμένες ή ευρωπαϊκές Γελαστούλης
Ας ελπίσουμε πως θα ‘μαστε τυχεροί να δοκιμάσουμε (έστω και διαδικτυακά) και κάποια απ’ τις oak-aged παραλλαγές της (oak aged yeti, chocolat oaj-aged yeti, espresso oak-aged yeti)
Στο επόμενο video μπορούμε να δούμε και μια παρουσίαση των διαφόρων Yeti από τον ίδιο τον Brian Dunn.

  

4 σχόλια:

  1. Mia kataplhktikh etiketa h Yeti, pou sympyknwnei nomizw th maestria twn Amerikanwn sto sygkekrimeno eidos mpyras alla kai thn exelixh tous ta teleutaia xronia. Malista, oses etiketes ths Great Divide exw dokimasei einai ths idias poiothtas.

    Eixa th xara na dokimasw kai th Yeti sto neo ths ampalaz kai tha symfwnhsw apolyta me thn wraia su perigrafh!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Υπεροχη μπυρα.Στις φωτο πανω απο το σνιφερ ο αφρος μοιαζει σαν κρεμα απο εσπρεσο!
    Η καινουρια ετικετα μ αρεσει αλλα προτιμω το παλιο καππακι.Αντε να δω ποτε θα την ξαναπιω τωρα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα πάλι φίλε Πειρατάκο, μου αρέσει μόνο το παλιό μπουκαλάκι σε όλα του! Ευτυχώς που το περιεχόμενο παραμένει να είναι "όλα τα λεφτά"!

    Πριν δυο μήνες περίπου αξιώθηκα κι εγώ να δοκιμάσω το μαύρο Yeti των Ιμαλαϊων! Να ναι καλά ο Σπυράκος που μου το έφερε από το Άμστερνταμ, όπως και του Νίκου!!
    Θα συμφωνήσω σε όλα με τον Νικόλαο τον Μέγα !!

    Ένα μεγάλο μπράβο στη Great Divide και ένα ακόμη μεγαλύτερο στον Chalice!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Great minds drinks alike & Great Chalice drinks alike too...!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή